22. 3. 2017 | Ladislav Vácha

A je to tady! Brod začne v Kotlině semifinálovou bitvu s Žihadly!

Přichází vrchol dosavadního průběhu sezony! Bruslaři ve čtvrtek 23. března zahájí v Kotlině semifinálovou bitvu s Moravskými Budějovicemi, které jim stojí v cestě za kýženou kvalifikací o 1. ligu. Žihadla budila respekt už v základní části a v play-off svou kvalitu naprosto potvrdila, když vyřadila Děčín a Klatovy. Pikantní derby Vysočiny bude ještě umocněno tím, že černožlutí mají ve svých řadách členy, kteří v Havlíčkově Brodě v minulosti působili. Série se bude hrát znovu na tři vítězné zápasy střídavým systémem doma–venku. Těšit se můžete i na soutěže, jež vás budou čtvrtečním utkáním provázet. Nenechte si zápas ujít, začínáme v 18:00 a znovu budeme potřebovat vaši pomoc! #OtupímeŽihadla

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion M. Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v minulé sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (porážka s Technikou Brno 1:3 na zápasy)
Trenér: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Peroutka, Pelikán, Kliment, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer,Krutiš, Horký, Matějka, Lupač, Hačecký, Kondratěv
__________________________________________________________________________________

Play-off: BK Havlíčkův Brod x HC Moravské Budějovice 2005

znak týmu znak týmu
5–2–0–2 bilance 7–0–2–2
35:25 skóre 45:30
7:2 (Řisuty, doma) nejvyšší výhra 8:1 (Klatovy, doma)
3:8 (Žďár nad Sázavou, venku) nejvyšší prohra 2:5 (Děčín a Klatovy, venku)
Miroslav Třetina – 17 bodů (6+11) nejproduktivnější hráč Ladislav Rytnauer – 12 bodů (4+8)
Miroslav Třetina
Lukáš Endál – 6 gólů
nejlepší střelec Lukáš Havel – 8 gólů
Miroslav Třetina – 11 asistencí nejlepší nahrávač Roman Mikeš
Ladislav Rytnauer – 8 asistencí
Jakub Lacina – 8 bodů (3+5) nejproduktivnější obránce Ondřej Šťáva
Jiří Peroutka – 7 bodů (3+4)
Čeněk Novák 2,19 (9 zápasů)
Michael Panec 8,57 (1 zápas)
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Dusík 2,20 (10 zápasů)
Milan Dudáček 3,96 (2 zápasy)
Minulé zápasy soupeře
M. Budějovice – Děčín 4:1
Klatovy – M. Budějovice 5:2
M. Budějovice – Klatovy 8:1
Klatovy – M. Budějovice 0:6
M. Budějovice – Klatovy 4:2
Všechny zápasy

Moravské Budějovice jsou ve skupině Střed nováčkem. V minulém soutěžním ročníku, když byla druhá liga ještě rozdělena na dvě skupiny, bojovaly o cenné body ve skupině Východ. V základní části si Žihadla nevedla vůbec špatně, dařilo se jim třeba proti silným Drtičům z Hodonína a vyšlápla si mimo jiné i na ostravskou Porubu. V tabulce tým nakonec skončil na šestém místě a ve čtvrtfinále play-off narazil na Techniku Brno. V prvním utkání sice černožlutí překvapili a vyloupili moravskou metropoli po triumfu 7:2, ale potom třikrát za sebou prohráli (doma 3:6 a 2:7, venku 1:5) a sezona pro ně skončila.

V kádru Žihadel najdeme výraznou havlíčkobrodskou stopu. Hlavním trenérem je Augustin Žák st., jenž v Kotlině dlouhodobě působil jako sportovní a generální manažer. Ještě v minulé sezoně hájil brodské barvy gólman Lukáš Dusík, v současné době jasná jednička mezi tyčemi. Záda mu nejčastěji kryje Milan Dudáček, na jehož kontě jsou i dva starty v probíhajícím play-off. Ze zadních řad vyčnívají velkou podporou ofenzivy Ondřej Šťáva, Jiří Peroutka (v play-off oba 3+4) či Martin Sobotka (0+4). Do střelecké listiny se už zapsali i Michal Kliment (1+2) a Erik Polívka (1+1), dvě asistence zatím zaznamenal Tomáš Pelikán (0+2). Obrovská síla souboru z Třebíčska tkví v nabitém útoku, který táhnou dva bývalý Rebelové. Produktivitě vládne velezkušený Ladislav Rytnauer (4+8) a jen o bod zpět je nejlepší střelec týmu Lukáš Havel (8+3). Jedenáct kanadských bodů si připsal také Roman Mikeš (3+8), velmi spolehlivý nahrávač. Parádně si počínají i David Horký (6+4), Filip Matějka (4+5), Petr Krutiš (4+3), další bývalý útočník Brodu Jevgenij Kondratěv (3+4), Lukáš Nováček (1+6) či Marek Lupač (2+5).

(Video: FB HC Moravské Budějovice 2005)

Žihadla prožívají úžasný soutěžní ročník, který se už teď nesmazatelně zapsal zlatým písmem do dějin klubu. Velké naděje vzbudila už základní část, v níž Moravské Budějovice obsadily mezi konkurencí skupiny Střed skvělou 3. příčku. V osmifinále narazily na Děčín, který ukázal, jak moc nepříjemným je soupeřem. Žákova skvadra sice vyhrála v domácím prostředí první duel těsně 4:3, jenže vzápětí padla v doupěti Medvědů 2:5 a doma nezvládla nájezdovou loterii (5:6sn). Vzápětí sice stav série vyrovnala a dokonala obrat (venku 2:1 a doma 6:3), ale Severočechům opět lépe sedl penaltový rozstřel (3:2sn) a vynutili si rozhodující sedmý duel ve "vosím hnízdě", kde však papírového favorita nepřekvapili a prohráli 1:4.

Černožlutým se vzápětí postavily do cesty silné Klatovy, jež tradičně těší ze své úzké spolupráce s extraligovou Plzní. Západočeši vkročili do čtvrtfinále pevnějším krokem a na svém ledě se radovali z výhry 5:2. Potom se ale děly věci! Hokejisté s vosou v logu před svými fanoušky rozstříleli soupeře suverénně 8:1, v dalším utkání nasadili SHC na jeho ledě potupného kanára a senzační obrat dotáhli do úspěšného konce po domácím trumfu 4:2!

Soupiska Žihadel




Srovnání jedniček: Čeněk Novák x Lukáš Dusík

znak týmu znak týmu
9 zápasy 10
602 odchytané minuty 574
22 obdržené góly 21
0 čistá konta 1
2,19 průměr obdržených gólů na zápas 2,20

Kdo může patřit mezi klíčové hráče soupeře?

Lukáš Dusík (B)


Ve čtyřiadvaceti letech stále ještě mladý gólman, který má kariéru před sebou. Sezonu nezačal jako jednička, ale postupem času si získal důvěru trenérů. Na skvělém tažení Žihadel v play-off má lví podíl, podává bravurní výkony. V Kotlině to ze svého předešlého působení dobře zná.
Ladislav Rytnauer (Ú)


Odchovanec brodského hokeje strávil většinu kariéry v konkurenční Jihlavě, ale v soutěžním ročníku 2010/2011 se vrátil do Kotliny na 4 sezony. U Žihadel už působí 2. soutěžní období a pravidelně patří mezi nejlepší útočníky. V play-off vládne produktivitě týmu.
Lukáš Havel (Ú)


Rodák z Jihlavy prožil v brodském dresu krásné období své bohaté kariéry, nechyběl ani u legendárního postupu do 1. ligy v sezoně 2005/2006. Stejně jako Rytnauer hraje u Žihadel už 2. sezonu, v play-off je nejlepším střelcem Moravských Budějovic.

(Foto: hcmb.cz)

Rozpis zápasů

1. zápas, čtvrtek 23. března: BK Havlíčkův Brod – HC Moravské Budějovice 2005 (18:00)
2. zápas, sobota 25. března: HC Moravské Budějovice 2005 – BK Havlíčkův Brod (17:00)
3. zápas, pondělí 27. března: BK Havlíčkův Brod – HC Moravské Budějovice 2005 (18:00)

Případné další zápasy

4. zápas, středa 29. března: HC Moravské Budějovice 2005 – BK Havlíčkův Brod (18:00)
5. zápas, pátek 31. března: BK Havlíčkův Brod – HC Moravské Budějovice 2005 (18:00)

Bruslaři zkrotili Buldoky a v derby uhasili Plameny. Co dál?

Jak vypadala brodská cesta k semifinálovým branám? Svěřenci trenérů Romana Kaňkovského a Ladislava Fixy schytali pořádnou facku už na jejím začátku, když v prvním zápasu osmifinále play-off nečekaně podlehli doma Řisutům 2:4. Jak v jednom z rozhovorů prohlásil velmi talentovaný útočník David Michálek, Broďáky to pořádně probudilo. Houževnatému soupeři už pak žádné další překvapení nedovolili a po čtyřech výhrách (venku 5:2, doma 7:2, venku 4:3 po samostatných nájezdech a doma 3:1) slavili postup do čtvrtfinále.

Hokejový osud si s Bruslaři potom pořádně pohrál a do cesty jim ve čtvrtfinále postavil nesmírně silného protivníka v podobě žďárských Plamenů. Třaskavou bitvu o Vysočinu začali lépe Bruslaři a v domácím prostřední vyhráli 4:2, jenže v odvetě promrhali na Bouchalkách nadějné vedení 2:0 a domů se vraceli s debaklem 3:8. A aby toho nebylo málo, navíc přišli o klíčového útočníka Miroslava Třetinu, jenž vyfasoval stopku na dva zápasy za zákrok na Tomáše Střechu. Bojovný tým se ale ještě více semkl a mohutně podporován svým kapitánem ze střídačky postoupil po dvou fantastických výhrách (doma 4:1 a venku 3:2 po prodloužení). Zejména poslední duel na ledě soupeře, v němž Patrik Přidal vyrovnal na 2:2 pouhých 11 sekund před třetí sirénou a obrat zařídil v prodloužení Lukáš Endál, se nesmazatelně vryl všem hráčům i fanouškům do paměti.

V semifinále budou bojovníci z Kotliny jasným papírovým favoritem a budou chtít překonat poslední překážku v cestě do vytoužené kvalifikace o 1. ligu. Ale ta bude zřejmě vysoká! Moravské Budějovice budou v dalším derby Vysočiny velmi silným a nepříjemným soupeřem, který bude mít o motivaci postaráno. Vždyť v jejich barvách figuruje početná enkláva, jež v minulosti na delší či kratší období spojila svůj osud právě s Havlíčkovým Brodem. Pevně ale věříme, že to zvládneme a Žihadla otupíme!

Žihadla ve 3. třetině zlomila Klatovy a slavila historický úspěch

Oba týmy si uvědomovaly velkou důležitost zápasu a fanoušci tak v úvodní dvacetiminutovce sledovali spíše šachovou partii než atraktivní podívanou. Vše se změnilo v úvodu prostřední části, kdy využili domácí hned dvě přesilovky. Nejdříve se trefil Petr Krutiš a zanedlouho rozjásal tribuny i Jiří Peroutka. Západočeši rovněž udeřili při hře v početní převaze, když v závěru 2. třetiny vstřelil kontaktní branku po vyjetí před bránu Vojtěch Tulačka. Žihadla ale žádné drama nedopustila a definitivně se uklidnila v první půlce třetí periody, když se z mezikruží v krátkém časovém sledu prosadili bývalí Broďáci Lukáš Havel a Jevgenij Kondratěv. Klatovy se zmohly už jen na kosmetickou úpravu skóre, když využil Dusíkova zaváhání Michal Špaček. Domácí tak slavili nejen cenné vítězství, ale hlavně historický úspěch v podobě postupu do druholigového semifinále.

znak týmu 4 - 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 22. Krutiš (Rytnauer, Peroutka), 25. Peroutka (Mikeš, Lupač), 42. Havel (Sobotka), 46. Kondratěv (Kliment, Nováček) – 39. Tulačka (Švarc), 58. Špaček (Kružík. Rozhodčí: Pavel Obadal, Rudolf Volf – Tomáš Měkýš, David Otáhal. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 817. Střely na branku: 31:19. Třetiny: 0:0, 2:1, 2:1. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2. Výsledek série: 3:1.

HC Moravské Budějovice 2005: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Peroutka, Pelikán, Kliment, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer,Krutiš, Horký, Matějka, Lupač, Hačecký, Kondratěv

SHC Klatovy: Sochůrek (Štekr) – Špaček, Kubík, Slavík, Houfek, Hlaváček, Marcel – Švarc,Topinka, Uhlík, Tulačka, Beneš, Kružík, Vlček, Němec, Pacanda, Presheva, Leština, Korelus

(Video: FB HC Moravské Budějovice 2005)

Malé brodské Nagano! Brod slavil na Bouchalkách obrat a postup

Bruslaři mohli využít první mečbol a začali skvěle, když se už v 13. minutě ujali vedení. David Michálek přebral puk od Tomáše Semráda a jeho prudká rána propadla Řehořovou výstrojí až do sítě. Hosté udrželi hubený náskok i po celou druhou třetinu, přičemž nevyužili několik obrovských šancí. Mezi ty největší patřily paráda Lukáše Endála, po níž skákal puk ve žďárském brankovišti, a nevyužitý samostatný únik Michala Teplého. Plameny však postupem času nepříjemně tlačily a udeřily při hře v početní převaze, což je jejich hodně silnou zbraní.

Ve 43. minutě vyrovnal z dorážky zkušený mazák Michal Kaňka a v 54. minutě zmrazil brodské barvy střelou z mezikruží Lukáš Krupka. A když dostal pětiminutový trest Tomáš Semrád, klesly šance hostů na úplné minimum. Jenže Petr Beneš zbytečně sekl Davida Valu, poměr sil na hrací ploše se vyrovnal a parta z Kotliny se musela uchýlit k závěrečné hře bez brankáře. Když už všichni počítali s triumfem domácích, vyrovnal pouhých 11 sekund před třetí sirénou z dorážky Patrik Přidal a odstartoval neuvěřitelnou salvu euforie na straně Havlíčkova Brodu. Svěřenci trenérů Romana Kaňkovského a Ladislava Fixy nakonec dokonali neskutečný obrat, když v prodloužení geniální pas Davida Kozlíka přetavil v rozhodnutí a postup do semifinále Lukáš Endál!

znak týmu 2 - 3p znak týmu

Branky a nahrávky: 43. Kaňka (Krupka, Jícha), 54. Krupka (Kaňka, Staněk) – 13. Michálek (T. Semrád, Novák), 60. Přidal (Endál, Lacina), 66. Endál (Kozlík). Rozhodčí: Vrba, Skopal – Musil, Komínek. Vyloučení: 10:9, navíc M. Semrád 10 min. OT [ZHK], T. Semrad (oba HBR) 5+OK [BSH]. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 441. Střely na branku: 37:46. Třetiny: 0:1, 0:0, 2:1 - 0:1. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3p. Výsledek série: 1:3.

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk, Rašner, Kolda, Hort – Červenka, Kunstmüller, D. Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Čech, T. Střecha, Krupka, Kaňka, Juráň, Jícha

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – T. Semrád, Vala, Kulhánek, Duben, Lacina, M. Semrád, Kříž – Přidal, Endál, Chlubna, Kozlík, Michálek, Kuchta, Ludvík, Navrátil, Křížek, Beneš, Szilva, Cejpek, Teplý

Brod vystřihl skvělý obrat, ale na ledě Žihadel nakonec padl

Moravské Budějovice se do svého soka bez dlouhého otálení pustily a vypracovaly si komfortní tříbrankový náskok. V 11. minutě se při přesilovce trefil pod břevno z mezikruží David Horký, po nevyužitém úniku Miroslava Třetiny trestal na konci úvodní dvacetiminutovky rovněž při hře v početní převaze Petr Krutiš a na začátku prostřední části se zapsal do střelecké listiny i Filip Matějka. Bruslaři však nic nevzdali a předvedli obdivuhodné zmrtvýchvstání. Při přesilovce snížil šikovnou tečí Filip Navrátil a už po skončení druhé třetiny udeřil z dorážky Miroslav Třetina, ale sudí kontaktní branku uznali.

Spanilá jízda hostů pokračovala i po druhé přestávce. O vyrovnání se postaral při přečíslení 2 na 1 Luboš Voříšek a po ostřelování soupeřovy brány dokonal velký obrat Petr Kuchta. Žihadla však vzala Broďákům vítr z plachet a oplatila jim stejnou mincí, když těžila hlavně ze skvělých přesilovek, z nichž využila dohromady čtyři. Na 4:4 upravil Jiří Peroutka, nejtěsnější vedení zajistil domácím Filip Matějka a uklidnění na moravskobudějovické hole vnesl Lukáš Nováček. Kaňkovského družina ještě zkusila hru bez brankáře, ale v ní uzavřel na konečných 7:4 střelou do prázdné brány Roman Mikeš.

znak týmu 7 - 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 11. Horký (Nováček, Pelikán), 20. Krutiš (Šťáva, Havel), 21. Matějka (Šťáva, Krutiš), 48. Peroutka (Rytnauer, Krutiš), 53. Matějka (Krutiš, Rytnauer), 54. Nováček (Mikeš, Havel), 59. Mikeš (Krutiš) – 26. Navrátil (Vala, Třetina), 40. Třetina (Duben), 43. Voříšek (Přidal), 45. Kuchta (Michálek, Kulhánek). Rozhodčí: Svatopluk Kopeček – Marek Čelechovský, Jan Kleprlík. Vyloučení: 7:10, navíc Vala (HBR) 5 + OK [VRZ]. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 507. Střely na branku: 25:31. Třetiny: 2:0, 1:2, 4:2. Průběh utkání: 3:0, 3:4, 7:4.

HC Moravské Budějovice 2005: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Peroutka, Salát, Pelikán – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Matějka, Hačecký, Šurý

BK Havlíčkův Brod: Panec (Novák) – Vala, Semrád, Duben, Kříž, Bušek, Kulhánek – Navrátil, Přidal, Třetina, Michálek, Kuchta, Voříšek, Chlubna, Kozlík, Beneš, Křížek, Szilva, Nguyen

Miroslav Třetina se v minulém vzájemném duelu trefil. A nyní může po stopce opět hrát!

Bilance se Žihadly od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 4
Bilance: 2-1-0-1
Výsledky: 6:5p, 4:2, 5:2, 4:7
Skóre: 19:16

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu