24. 9. 2011 | Ladislav Vácha

Naši mladíci pod pery novinářů, 8. díl: Vít Křesťan

Také v této sezoně chceme vám, našim čtenářům a havlíčkobrodským fanouškům, co nejvíce přiblížit hráče, kteří hájí barvy našich Rebelů. A to nejen nejsledovanějšího A-mužstva, ale také mládeže. V rámci už 8. dílu mládežnického seriálu, v němž se právě na mladé bojovníky z Kotliny zaměřujeme, si tentokrát představíme útočníka Víta Křesťana.

Vít Křesťan:

Pozice: útočník
Věk: 18 let
Kategorie: junioři
Výška: 178 cm
Váha: 68 kg
Držení hole: levá

Osmnáctiletý útočník nahlédl do extraligového hokeje v sezoně 2009 - 2010, kdy začal oblékat dres staršího dorostu našich Rebelů. Tehdy odehrál 17 duelů, během nichž si připsal jednu vstřelenou branku. Špatně si nevedl ani z pohledu účasti na ledě (+/-), kde nasbíral jen 2 minusové body. Co se týče disciplíny, nasbíral 20 trestných minut. I on tak nesl podíl na záchraně svého týmu mezi tuzemskou elitou, což byl primární cíl. V uplynulém soutěžním ročníku se těšil ještě větší vytíženosti, když absolvoval v základní části 43 střetnutí. Zaznamenal v nich 6 kanadských bodů, když se 2x trefil do černého a svým spoluhráčům adresoval navrch 4 gólové přihrávky. Ve statistice plus/mínus najdeme hodnotu -12 a na lavici hanby strávil 48 minut. Svými výkony přispěl k obrovskému úspěchu, jímž se stala účast mladých Rebelů v prestižním play-off.

Naši hoši zde narazili na Indiány z Plzně, jimž po tuhém boji podlehli 1:2 na zápasy a pořádně je potrápili v cestě do další fáze. Lví podíl na tom nesl právě tento nadaný forvard, jenž se ve třech odehraných kláních prezentoval 3 kanadskými body (1 + 2). Jako hráč narozený v ročníku 1993 se posunul z dorostenecké kategorie mezi juniory, kde bude v tomto soutěžním období nastupovat. S havlíčkobrodskou juniorkou by se měl pohybovat poblíž čela prvoligové tabulky a pokusit se přispět k návratu do extraligy. Jedná se o nesmírně pracovitého útočníka, který má za úkol odvádět především "černou práci". Dostává o poznání více defenzivních úkolů než jeho kolegové, přičemž disponuje také obrovskou bojovností. Soupeři nedaruje ani centimetr ledu zadarmo a dokáže vytvářet volný prostor pro své spoluhráče. Pokud je ovšem třeba, nedělá mu problémy ani skórovat nebo adresovat gólovou nahrávku.

Rozhovor:

Na začátek klasická otázka: Kde a kdy jsi dělal na bruslích první krůčky?
Bylo to na zimním stadionu v Havlíčkově Brodě ve 4 letech.

V uplynulé sezoně se jste se starším dorostem dokázali proklouznout až do vyřazovacích bojů, kde vám vystavili po tuhém boji stopku až plzeňští Indiáni. Jak bys celý extraligový ročník zhodnotil?
Určitě byl velmi povedený, všichni jsme podávali 100% výkony, takže bych ročník zhodnotil pozitivně.

Co podle tebe patřilo mezi nejsilnější zbraně tvého týmu, a v čem jste byli naopak asi nejvíce zranitelní?
Tak mezi naše přednosti oproti ostatním týmům patřila bojovnost, měli jsme dobrou partu a všichni jsme drželi při sobě. Naše zranitelnost byla hlavně v neproměňování šancí a podle mě malý důraz před brankařem.

Zaměřme se teď chvíli na tvoje osobní statistiky. Na dorostenecké scéně jsi absolvoval už 2 extraligové sezony. Při té premiérové sis připsal 17 startů a jeden přesný zásah, v milém ročníku už 43 utkání a 6 kanadských bodů (2 + 4), navíc 3 duely v rámci prestižního play-off, během nějž jsi stihl dát jednu branku a na 2 nahrát. Jak jsi s touto bilancí spokojený?
Každý má na ledě svoji činnost a moje byla spíše obranná, ale i přesto je co zlepšovat.

Jak jsi zatím spokojený se svými výkony nejen v poslední sezoně, ale všeobecně?
Určitě jsem spokojený, myslím si, že moje výkony byly kvalitní po celou dobu.

S jakými pokyny naskakuješ na led? Máš se co nejvíce tlačit do koncovky, nebo spíše vypomáhat obraně, vytvářet prostor pro své spoluhráče a odvádět spíše "černou" práci?
Jak už jsem řekl, je to spíš ta obraná činnost, a z toho samozřejmě mohou těžit spoluhráči v útoku, kteří nemusí myslet moc na obranu a soustředit se na útok.

Proti kterému soupeři se ti zatím hrálo nejlépe, a jaký klub ti naopak na ledě nejvíce znepříjemňoval život?
Tak mezi moje oblíbené soupeře patří osudná Plzeň. Sice nás vyřadila, ale hraje se mi proti ní dobře. Nemám rád oba pražské celky, jak Spartu, tak Slavii.

Chtěl by ses hokejem živit, nebo dáváš přednost nehokejové budoucnosti?
Je to sen asi každého hokejisty, tudíž i můj, takže bych se hokejem rád živil.

Máš kamarády také v jiných hokejových klubech?
Ano, mám. V Jihlavě, Pelhřimově, Liberci, Českých Budějovicích i v zahraničních klubech.

Derby Vysočiny mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou jsou vždy ostře sledovaná a vyhecovaná. Je to znát i na juniorské úrovni a jak ty osobně tyto duely vnímáš?
Z pozice juniorů to nemůžu posoudit, protože jsem ještě nehrál v derby. Mohu posoudit pouze derby z pozice staršího dorostu. Derby jsou vždy plná emocí, soubojů a jdeme do nich vždy na 120%. Dá se říct, že je to hodně atraktivní utkání.

V další sezoně budeš hrát právě za juniorku, která se neudržela v extralize a spadla do 1. ligy. Jaké si kladeš do nového ročníku cíle, ať už z pohledu celého týmu, tak osobní?
Samozřejmě budeme bojovat o postup, to je jasné. (směje se) Můj osobní cíl je co nejvíce pomoct týmu k postupu. Bude to dřina, ale takový je hokej.

Chtěl bys na závěr něco dodat nebo něco někomu vzkázat?
Přeju všem klukům co nejúspěšnější sezónu, ať se jim daří. A tobě díky za rozhovor.

Díky a ať se ti daří.

Dotazník:

Oblíbená značka hole: NikeBauer
Nejoblíbenější spoluhráč: Martin Jelínek a Marek Němec
Nejsilnější hokejový moment: postup do play-off extraligy staršího dorostu
Nejdůležitější zákrok či gól: Podle mě jsou všechny góly důležité. (směje se)
Cíl, kam by se chtěl dostat: Chtěl bych určitě zkusit nějakou zahraniční soutěž.
Největší zážitek: -
Nejoblíbenější klub: Pardubice
Vzor: Tomáš Plekanec
Nejoblíbenější film: Křižovatka smrti
Oblíbená barva: modrá
Nejoblíbenější herec/čka: Bolek Polívka
Jídlo a pití: Jídlo: špagety. Pití: jablkový džus
Zpěvák a kapela: Žádného speciálního nemám. (směje se)
Nejoblíbenější sport (po hokeji): tenis, fotbal, beach volejbal
Nejoblíbenější soupeř: Plzeň
Zájmy kromě hokeje: ostatní sporty

Foto:

Martin Kocourek, hc-kometa.cz
Stanislav Souček, hchk.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu