12. 8. 2011 | Redakce

Trenér Novák mě toho strašně moc naučil, tvrdí holandský reprezentant Wurm

O dres havlíčkobrodských Rebelů bojují v těchto dnech dva cizinci – Američan Jordan Yindiphol a Lotyš Alexandr Baburin. Oba hokejisté za sebou mají zatím dva přípravné zápasy a o jejich osudu rozhodnou nejbližší týdny. V podobné situaci byl před třemi roky také Ronald Wurm. Čtyřiadvacetiletý útočník se narodil v Haagu, ovšem kromě nizozemského pasu má také český a na Havlíčkův Brod vzpomíná dodnes pouze v dobrém.

Foto: flickr.com

„Opravdu moc se mi v Brodě líbilo. Je tam výborný stadion, super prostředí a skvělé podmínky pro hokej,“ říká Wurm, který bude v nadcházející sezoně působit zase v nejvyšší holandské lize - jeho týmem je Eindhoven Kemphanen.

Jak dlouho jste tehdy v Havlíčkově Brodě vydržel?
Nepamatuju si to úplně přesně, ale nějakých osm měsíců. Pak jsem odešel do Holandska, dostal jsem nabídku z Haagu.

To byl hlavní důvod vašeho odchodu z Vysočiny?
Ne tak docela. Do Havlíčkova Brodu tehdy přišli dva noví útočníci a jelikož s trenérem Novákem jsme si vždycky všechno říkali na rovinu, tak mě prostě upozornil na to, že budu hrát míň. No a já mu odpověděl, že v tom případě vezmu nabídku, kterou jsem dostal. Shodli jsme se, že to pro mě bude lepší.

Nezlobil jste se na něj tehdy tak trochu?
Vůbec ne, nebyl důvod. Pan Novák byl pro mě v mé kariéře hrozně důležitý, strašně moc mě toho naučil. Poprvé mě trénoval už v juniorce ve Slavii. Hlavně jeho letní příprava byla vždycky skvělá, hodně pestrá.

Pořád spolu ještě komunikujete?
Určitě, a nejenom s ním. Hodně si voláme a píšeme taky s Honzou Knotkem, kterého znám už strašně moc let. No a teď je v Brodě ještě David Jonáš, takže i s ním jsem často v kontaktu.

A ani jdou jste nezalitoval svého odchodu?
Jasně že ne. Já jsem v Holandsku rád. Hned první sezonu, co jsem přišel do Haagu, jsme vyhráli titul. A ve druhé jsem byl potom nejlepším hráčem celé ligy.

Teď ale hrajete v Eindhovenu...
Ano, protože jsem loni dostal nabídku z jednoho klubu, který později zkrachoval. A tak jsem nakonec skončil v Eindhovenu. Ale jsem spokojný.

Má také vysoké ambice?
Až do teď moc ne, vlastně hraje nejvyšší soutěže až poslední čtyři roky. V létě ovšem nakoupilo vedení klubu několik zkušených hráčů a já věřím, že na tom budeme dobře. Náš trenér je zároveň koučem nároďáku.

Takže vás má pěkně pod dohledem...
(usmívá se) Jasně.

Na letošním šampionátu B skupiny jste obsadili konečnou čtvrtou příčku. Vládla s tímhle umístněním spokojenost?
Moc ne, chtěli jsme být aspoň bronzoví, takže z týmového hlediska nic moc. Zase na druhou stranu z toho osobního ano, protože jsem byl nejlepším střelcem našeho mužstva.

Máte v Eindhovenu nějakého spoluhráče, se kterým můžete mluvit česky?
Momentálně ne. První rok byl v Haagu Honza Boháč a druhý Bohumil Šubr, ale teď v Eindhovenu nikdo není. Oni jsou celkově v Holandsku zbláznění hlavně do Kanaďanů a Američanů.

Takže zbývá komunikace s maminkou, která pochází z Česka?
No ani to ne, protože rodiče bydlí v Praze (usmívá se).

Každopádně to prý byla právě vaše maminka, která chtěla, abyste hokej hrál. Je tedy zatím spokojná, jakým směrem se ubírá vaše kariéra?
Mamka je samozřejmě ráda, i když hokeji moc nerozumí. Ale fandí mi a taky je pyšná, že hraju za nároďak (usmívá se).

Je holandská liga profesionální?
Ano, živím se hokejem, jsem profesionál. Platí tam dobře, jenže smlouvu vám kluby dají maximálně na osm nebo devět měsíců. Ty zbývající tři trávím v Česku a trénuju.

Individuálně?
Dopoledne chodím běhat a do posilovny a večer jdu potom na led buď s Kobrou Praha nebo s Letňany.

A v Holandsku se musíte hlásit kdy?
Kluci se sešli teď 10. srpna a někdy od 25. začnou bruslit. Já mám výhodu, že už na ledě nějakou dobu jsem, takže můžu dorazit později.

To byste mohl stihnout i nějakou návštěvu Havlíčkova Brodu. Přijet se třeba podívat na jeden z přípravných zápasů, co říkáte?
Já bych strašně rád, ale vzhledem k dvoufázovému tréninku to fakt nestíhám. Škoda, že kluci nehrají někde tady poblíž. Každopádně všechny jejich výsledky pečlivě sleduju, i v sezoně. Na stránkách jsem každou chvíli. A moc Rebelům přeju, aby se jim zase dařilo.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu