10. 8. 2011 | Pavel Buňat

Ve čtvrtek doma proti Richardu Královi a jeho Jastrzebie

Přípravné zápasy nabraly pořádné tempo. Rebelové mají pouze jeden den zápasového volna a už ve čtvrtek 11. srpna je čeká další soupeř. Tentokráte do Kotliny zavítá zahraniční soupeř z Polska, GKS JHK Jastrzębie. V dresu soupeře se představí tři čeští hráči, mezi nimiž je i Richard Král, který ještě nedávno patřil k nejlepším hráčům v české extralize. Utkání proti loňskému semifinalistovi nejvyšší polské hokejové soutěže začíná v 17.30 hod. Jednotné vstupné činí 50 Kč.

Foto: Zbyněk Zápotočný (hcdukla.cz)

Havlíčkův Brod má za sebou dvě přípravná utkání. Po prohře s Kometou porazil v úterý Písek 6:3. Zatím stále probíhá hledání ideální sestavy a zkouší se noví hráči. Mezi novými přírůstky v Kotlině jsou i Svatopluk Měrka a Američan Jordan Yindiphol (informace o hráčích připravujeme). Společně s Baburinem, který se proti Písku střelecky prosadil, mají tak trenéři k dispozici už dva cizince.

GKS JKH Jastrzębie

GKS JKH Jastrzębie

Historie „Černých Jestřábů“ sahá do roku 1952, kdy klub založila parta nadšenců. Poprvé se do nejvyšší soutěže, byť jen krátce, probojovali v sezoně 1990/91. V roce 2005 získal jejich stánek zastřešení, a Jastrzębie tak mělo nejlepší předpoklady k návratu do polské extraligy. Tam se vrátilo v sezoně 2007/08.

Týmu pod vedením českého trenéra Jiřího Režnara, který trénoval třeba i Duklu Jihlava, se v minulé sezoně velmi dařilo. Základní část zakončil na čtvrtém místě, čímž se s přehledem probojoval do play-off. Ve čtvrtfinále si poradil s KH Sanok, v semifinále však nestačil na pozdějšího vítěze ligy z Krakova. Jestřábi neuspěli ani v boji o třetí místo, bronzové medaile nakonec získal celek Unia Oświęcim. Jastrzębie tak obsadilo konečné 4. místo.

Český trenér a trojice Čechů v kádru

Jak už je výše uvedeno, největší hvězdou našeho polského soupeře je jedenačtyřicetiletý český matador Richard Král. Dříve jeden z nejlepších hráčů české extraligy do klubu přestoupil před sezonou 2010/11, letos ho tak čeká v Polsku druhý ročník. V extralize odehrál 933 zápasů, dvakrát vyhrál kanadské bodování ligy (v sezoně 1999/2000 nasbíral 77 bodů!). Je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport, celkově v extralize nastřílel 367 branek, což jej řadí na 18. místo historických tabulek. Hrával za Pardubice, Třinec, Plzeň a Mladou Boleslav, za kterou hrál dvě sezony v I. lize a vybojoval s ní postup do nejvyšší tuzemské soutěže.
Velmi platným hráčem je Richard Král i v Polsku. V loňské sezoně odehrál 35 zápasů a zaznamenal úctyhodných 67 bodů (28+39). S tímto přídělem vyhrál s náskokem devíti bodů bodování celé ligy.

Richard Král (Foto: Magdalena Kowalik, www.jkh.pl)

Druhé místo v ligovém bodování obsadil Petr Lipina, další český hráč v barvách Jastrzębie. Pro prvoligového diváka je to velmi známý útočník. Lipina je někdejším hráčem Ústí nad Labem, Havířova, Mladé Boleslavi či Komety Brno. Do extraligy nakoukl krátce v dresu Ocelářů.
U Černých Jestřábů bude letos působit již čtvrtým rokem. Dvě sezony po sobě nasbíral shodně po 58 kanadských bodech.

Třetím Čechem v kádru je Richard Bordowski. Devětadvacetiletý útočník působil v extraligovém Třinci, v první lize zase nastupoval za Olomouc, Prostějov a Havířov. Olomoucké mužstvo opustil v roce 2010, již dlouhodobě příliš produktivní nebyl. V Polsku má za sebou jednu sezonu, ve které se mezi střelce zapsal 14krát a mezi nahrávače 6krát.

Z polských útočníků jsou v týmu nejlepší Mateusz Danieluk (loni 56 kanadských bodů, čtvrtý nejproduktivnější hráč ligy) a Maciej Urbanowicz (37 kanadských bodů). Mezi obránci pak vyniká Adrian Labryga, Bartosz Dabkowski nebo nová slovenská akvizice Maritin Ivičič, který dříve patřil k nejlepším obráncům slovenské HK 36 Skalica.
Brankářskou jedničkou je Kamil Kosowski, jako náhradníci jsou připraveni Kamil Feć a Mariusz Ryszkaniec.

To vše je pod taktovou Jiřího Režnara. Bývalý hokejový obránce Slezanu Opava má za sebou rok trénování v ambiciózním polském klubu. Dříve vedl Jihlavu, Vsetín, Šumperk a působil také v Itálii.

Jastrzębie v přípravě – celkem 5 zápasů s českými kluby

Jiří Režnar se svým týmem zavítal do České republiky, kde celkem jeho svěřenci odehrají 5 zápasů. Z toho tři na Vysočině.
Úvod přípravy odehráli Jestřábi ještě v Polsku. Soupeřem jim byl Zagłębie Sosnowiec, se kterým prohráli 2:5. O branky JKH se postarali Kulas a Urbanowicz.

Poté už začala příprava na území České republiky. Jako první poměřili síly s prvoligovým nováčkem ze Šumperka. Šedesát minut vítěze neurčilo, a tak se týmy rozešli smírně v poměru 3:3. Hosté vedli v polovině utkání již 2:0, Šumperk ale dokázal vyrovnat. Když Martin Ivičič dostal puk za Štůralu, byli Jestřábi opět blíže k vítězství. Jenže na začátku třetí části dal zápasu konečnou podobu domácí Velecký. Utkání bylo velkým návratem Richarda Krále do České republiky. Byl u všech třech gólů – jeden gól vstřelil a na dva přihrál.

Druhým českým soupeřem byla Dukla Jihlava. Jihlavané o své výhře rozhodli během první a druhé třetiny. Svému polskému soupeři nedovolili skórovat a naopak úřadovali sami. Na tři přesné zásahy Karpova, Kolafy a Zemana už hráči JKH byli krátcí. Skóre pět minut před koncem na konečných 3:1 ještě zkorigoval Petr Lipina.

Dnes (10. srpna) sehraje Jastrzębie ještě utkání s druholigovým Pelhřimovem a hned druhý den už bude cestovat do Kotliny. Polští hokejisté tak odehrají tři zápasy ve třech dnech. Je tedy možné, že se trenéři rozhodnou některé hráče v Brodě nenasadit.
Na závěr přípravy čeká Jastrzębie ještě odveta se Šumperkem

Do Kotliny tak přijíždí velmi atraktivní soupeř ze zahraničí. Ve čtvrtečním podvečeru bychom totiž mohli na havlíčkobrodském ledě vidět Richarda Krále. I pokud se tak nestane a trenéři se jej rozhodnou do utkání nenasadit, bude k vidění zajímavé mezinárodní střetnutí. Začínáme v 17.30 hod.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu