19. 7. 2011 | Ladislav Vácha

Mezinárodní hokejová škola se rozeběhla, v pátek vyvrcholí mezinárodním utkáním

Město Jihlava se od neděle stalo dějištěm unikátního projektu s mezinárodním charakterem: IIHS – International Ice Hockey School (Mezinárodní hokejové školy – pozn. red.). K Horáckému zimnímu stadionu se sjeli nejtalentovanější hokejisté našeho regionu, kteří se narodili v ročníku 1998, a během nedělního odpoledne přiletěli také jejich vrstevníci z Finska, jež s nimi stráví v České republice celý týden. Pomyslnou třešničkou na dortu zajímavé akce se stane v pátek oficiální utkání, které ponese všechny znaky mezinárodního duelu. Pozvána je samozřejmě široká veřejnost, přijít může každý. Úvodní buly je plánováno na 16 hodin, vstupné se neplatí.

Kraj Vysočina přivítal koncem minulého týdne vzácnou návštěvu. Letadlo s finskou výpravou dosedlo na půdu České republiky a mladí hokejisté ze Skandinávie se přesunuli do Jihlavy, jež hostí premiérový ročník Mezinárodní hokejové školy. Krajské město také přivítalo talentované hráče z našeho regionu, vedle místních také mladíky z Havlíčkova Brodu, Třebíče, Žďáru nad Sázavou a Velkého Meziříčí. Celá akce drží pod svými křídly dohromady 46 hokejistů, 23 českých a stejný počet finských, a probíhá od 17. do 24. července. Hlavními cíli soustředění není jen zdokonalení hokejových dovedností, ale také navázání přátelství a zdokonalení jazykové vybavenosti.

V úvodu tohoto článku jsme uvedli, že se jedná o zcela unikátní událost. Proč? V čem je Mezinárodní hokejová škola odlišná od těch ostatních? Nabízejí se hned dvě odpovědi. Týdenní kemp nabývá díky finské účasti mezinárodního charakteru a nemůže se ho zúčastnit každý. Naopak, jednotliví účastníci jsou organizátory vybíráni podle výkonnosti, vztahu k lednímu hokeji a dalších kritérií. Pokud se IIHS při svém premiérovém ročníku osvědčí, organizátoři v ní budou rádi pokračovat. Dokonce se uvažuje v případě úspěchu i o jejím rozšíření, třetí zapojenou zemí by se stalo i Švédsko.

Co se týče samotné organizace IIHS, hráči byli rozděleni do dvou stejně početných a národnostně namíchaných skupin. V nich absolvují tréninkové jednotky na suchu i na ledě, jež si pro ně trenéři nachystali, i jednotlivé zápasy, které postupně odehrají. Utužení kamarádství a zlepšení angličtiny je přizpůsobeno také ubytování hráčů, pokoje spolu budou vzájemně sdílet mladí Češi i Finové. Sluší se podotknout, že ze země tisíce jezer přicestovali nejen mladí hokejisté, ale také dva trenéři, rozhodčí a početná skupina rodičů, pro které je připraven také speciální program. Škola se navíc nezaměřuje pouze na hokej, ovšem pro své hosty si připravila i zajímavé výlety po Vysočině nebo prohlídku hlavního města Prahy, jež je plánována na poslední den.

Pokud se podíváme na nominace obou zemí na Mezinárodní hokejovou školu, zaujme nás hned několik zajímavostí. Finská soupiska skýtá ve svých řadách také estonského hráče Andre Lindeho a dvě dívky, Jessicu Pajuniitty a Matildu Eriksson. Na českém seznamu figurují hráči, kteří hájí barvy pěti různých klubů na Vysočině. Nejvíce zástupců, sedm, vysílá Horácká Slavia Třebíč. Následuje Žďár nad Sázavou s šesti hráči, Dukla Jihlava se čtyřmi hokejisty a Velké Meziříčí, jež má jedno želízko v ohni. Náš klub z Kotliny může těšit to, že se IIHS uskuteční i za havlíčkobrodské účasti. A to hned čtyřnásobnou, protože si nominaci vysloužili Jiří Benák, David Michálek, Jakub Bína a Jiří Kopic.

Přístup na Horácký zimní stadion bude po dobu Mezinárodní hokejové školy neomezený, proto si nenechte tuto velkolepou akci ujít ani vy. Tréninky probíhají denně od 8:45 do 10:00 a od 10:45 do 12:00. Srdečně zváni jste také na již zmiňovaný vrchol akce, páteční utkání, které se ponese ve slavnostnější atmosféře. Hrány budou hymny obou zemí a čeká nás také ocenění nejlepších hráčů duelu. Zkrátka nepřijdou ani milovníci piva, které by mělo být zdarma. Pomozme proto mladým hokejistům vytvořit co nejlepší diváckou kulisu a podpořme je pod heslem „Ukažme Finům, že je Vysočina hokejová“.

Důležité momenty IIHS:

Neděle 17.července:

14.30 – příjezd účastníků, zahájení IIHS 2011
16.00 – první trénink

Pondělí 18.července:

14:45 – focení účastníků IIHS na plakát a fotokarty
16.00 – první zápas IIHS

Středa 20.července:

9.45 – návštěva představitelů IIHS ve finské firmě StoraEnso (Ždírec nad Doubravou) – „Finové ve finské firmě na Vysočině“
15.00 – přijetí českých a finských rodičů na krajském úřadě

Pátek 22.července:

16.00 – oficiální zápas (vyvrcholení akce)
19.00 – posezení pro hráče, rodiče, partnery atd. při grilování na venkovní ploše Horáckého zimního stadionu

Sobota 23.července:

8.30 – dovednostní soutěže na ledě
16.00 – poslední zápas, ukončení IIHS

Nominace účastníků IIHS 2011:

Česko: David Čermák, Ondřej Najman, Vladimír Oščádal, Vojtěch Pražák, Pavel Kousal (všichni HC Dukla Jihlava), Jiří Benák, Jiří Kopic, David Michálek, Jakub Bína (HC Rebel Havlíčkův Brod), Matěj Loubal, Roman Šoustal, Aleš Trnka, Matěj Novák, Tomáš Mlynář, Radim Ferda, Karel Březka (SK Horácká Slavia Třebíč), Martin Nečas, Tomáš Havránek, Michal Macky, Stanislav Huňáček, Miroslav Hanák, Vladimír Srnský (SKLH Žďár nad Sázavou), Filip Kampas (HHK Velké Meziříčí).

Finsko: Marcus Nylander, Riku Salomaa, Juho Koski, Atte Pajuoja, Matilda Eriksson, Jasu Pajuniitty, Olli Suominen, Leevi Leppänen, Elias Laaksonen, Niko Karttunen, Miro Uusitalo, Olli Maansaari, Mark Viitanen, Niklas Konttila, Jessica Pajuniitty, Ilja Nykänen, Santeri Virtanen, Santeri Rajakallio, Markku Susi, Eeli Pajuoja, Ilmari Perttu, Andre Linde (EST), Topias Haapanen.

Foto: Zdeněk Drla, hcdukla.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu