7. 6. 2011 | Ladislav Vácha

Mezinárodní hokejová škola proběhne o prázdninách i za účasti mladých Rebelů

Světlo světa spatřil další projekt se zaměřením na hokejovou mládež. Kraj Vysočina se stane dějištěm premiérového ročníku Mezinárodní hokejové školy – International Ice Hockey School. Jedná se vzájemnou konfrontaci mladých hokejistů z našeho regionu a jejich vrstevníků z Finska, kteří na týden přicestují do České republiky. Hokejové talenty obou zemí bude hostit od 17. do 24. července Horácký zimní stadion v Jihlavě a podstatného hráčského zastoupení se dočkal i náš klub. Rebelové mají v nominaci na IIHS 2011 hned 5 zástupců: brankáře Davida Marka, obránce Jiřího Kopice s Jiřím Benákem a útočníky Davida Michálka s Jakubem Bínou.

Prvotní nápad na zrození společného projektu padl zhruba před dvěma lety. Organizátoři připravili program týdenního kempu a ostatní záležitosti bez větších problémů, o poznání horší už ale byla situace ohledně finančních prostředků. Do všeho se nakonec vložil kraj Vysočina, který se výrazně podepsal pod spuštění projektu. Díky vydatné peněžní injekci se mu podařilo společně s dalšími sponzory naplnit plánovaný rozpočet celé akce, jenž se vyšplhal k hodnotě 700 tisíc korun. V setkání výběru třiadvaceti hráčů z našeho kraje a stejného počtu jejich protějšků ze Skandinávie tak už nic nestojí v cestě.

Obě země, Česko i Finsko, čeká vůbec první společná akce tohoto typu, navíc by měla být vskutku unikátní. Běžných hokejových škol se totiž může zúčastnit, kdo chce, jelikož probíhají na základě samofinancování. V tomto případě jsou však karty rozdány zcela jinak. Jednotliví hráči jsou do výběrů vybíráni na základě několika kritérií, z nichž v popředí samozřejmě stojí samotná výkonnost a přístup k hokeji.

Primárním cílem Mezinárodní hokejové školy je co nejvíce zkvalitnit práci s mladými a talentovanými hráči. Obě strany si navíc mohou vyměnit cenné poznatky a přímo porovnat i výkonnost svých ročníků. V tomto případě se potkají hokejisté, kteří se narodili v roce 1998. Předpokládá se, že mezi účastníky dojde k navázání přátelských vztahů a prohloubení jejich jazykových znalostí, protože komunikace bude probíhat v angličtině. Napomoci k tomu má namíchání obou skupin dohromady. To znamená, že spolu budou na pokojích bydlet místní i finští hráči. S jejich kombinováním se počítá také přímo na led, kde se mají za úkol naučit používat základní anglická slovíčka typická pro tuto nejrychlejší kolektivní hru na světě.

Mladí hokejisté se mohou těšit také na smíšený dozor, věnovat se jim bude pět trenérů z Vysočiny a dva koučové přiletí z Finska. Pro své svěřence si připraví práci na suchu i na ledě. Co se týče herní stránky, utkání budou řídit tři rozhodčí z Vysočiny a jeden dorazí ze země tisíce jezer. Právě hokejová klání se stanou hlavní náplní odpoledních programů.

Do České republiky přicestuje společně se svými hokejovými ratolestmi i početná skupina finských rodičů, která bude během pobytu poznávat náš region. Z jejího pestrého programu můžeme jmenovat například návštěvu jihlavských katakomb nebo renesančních památek města Telče. Prostor k odpočinku dostanou i samotní aktéři, kteří se vydají ve středu odpoledne místo zápasu na výlet. Závěrečnou třešničku na dortu by měl s sebou přinést 24. červenec, poslední den IIHS (International Ice Hockey School – pozn. red.), kdy se uskuteční prohlídka Prahy. Finská výprava si tak před návratem do své vlasti ještě prohlédne krásy české metropole.

Pro příští ročník si obě strany pořadatelství prohodí, hostitelem se tak tentokrát stane Finsko. Po dvou letech si organizátoři akci vyhodnotí a pokud ji shledají prospěšnou, pokusí se do ní zapojit také Švédsko. Projektu by se tak účastnili tři státy: Česko, Finsko a nově i Švédsko. Spuštění celého projektu oficiálně oznámil koncem května na tiskové konferenci v sídle kraje Vysočina jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Nominace účastníků IIHS 2011 - Česko:

David Čermák, Ondřej Najman, Vladimír Oščádal, Karel Kaňkovský, Josef Kaňkovský, Vojtěch Pražák (všichni HC Dukla Jihlava), David Marek, Jiří Benák, Jiří Kopic, David Michálek, Jakub Bína (HC Rebel Havlíčkův Brod), Matěj Loubal, Roman Šoustal, Aleš Trnka, Matěj Novák, Tomáš Mlynář, Radim Ferda, Karel Březka (SK Horácká Slavia Třebíč), Martin Nečas, Tomáš Havránek, Michal Macky, Stanislav Huňáček (SKLH Žďár nad Sázavou), Filip Kampas (HHK Velké Meziříčí).

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu