5. 6. 2011 | Pavel Buňat

Milan Kostourek a Pavel Musil - elitní hráč a mladý talent

Do řad havlíčkobrodských Rebelů zavítala v úterý čtveřice nových posil. K týmu se připojili Jan Semorád, Lukáš Poskočil, Milan Kostourek a Pavel Musil. První dva jmenované jsme si již podrobně představili a nyní přišla řad na Milana Kostourka, elitního útočníka, který pravidelně patří mezi nejlepšího hráče I. ligy, a Pavla Musila, talentovaného mladíka, jenž v minulé sezoně exceloval ve II. lize.

Milan Kostourek

Pozice: útočník
Věk: 28 let
Výška: 175 cm
Váha: 71 kg
Držení hole: levá

Odchovanec jihočeského hokeje začal svojí kariéru v Českých Budějovicích, kde prošel všemi mládežnickými kategoriemi. V dresech dorostu a juniorky patřil k nejlepším hráčům svého týmu, a nebylo proto překvapení, že si již v 18 letech, byť krátce, vyzkoušel extraligu za A-tým Českých Budějovic. Se vstupem do seniorského hokeje si začal Kostourek vybudovávat pověst jednoho z nejobávanějších hráčů I. ligy.

Právě v I. lize brzy zakotvil, přes krátké angažmá v druholigovém Vajgaru Jindřichův Hradec se dostal do Chomutova. Už v první sezoně na severu Čech ukázal, že z malého útočníka roste velmi platný hráč. Pouhých 35 zápasů mu stačilo na nasbírání 34 kanadských bodů (14+20). Ještě v téže sezoně se na 12 zápasů opět objevil v extraligových Českých Budějovicích, kde nasbíral 4 body za jeden gól a tři přihrávky.

O rok později, v sezoně 2004/05, si talentovaného forvarda vyhlédla Mladá Boleslav. V městě automobilů se však Kostourkovi tolik jako v Chomutově nedařilo. Odehrál zde 36 zápasů a celkem posbíral 16 bodů. Byl proto na 10 zápasů poslán do II. ligy, do Benátek na Jizerou, kde však exceloval v podobě 10 vstřelených branek a 5 asistencí.

O jeho udržení se v I. lize tak nebylo pochyb. Kostourek se navíc přesunul zpět do Chomutova a v sezoně 2005/06 začala hvězdná část jeho kariéry. U Severočechů vydržel po tři sezony a vždy exceloval. Celkově nasbíral 144 bodů ve 147 zápasech (62+68), dvakrát za sebou vyhrál bodování celé ligy, a stal se z něj suverénně nejlepší, nejobávanější a nejplatnější hráč ligy.

Kostourek v dresu Komety
V sezoně 2008/09 oblékl dres konkurenční Komety Brno a svými 21 góly a 16 přihrávkami výrazně přispěl k postupu Brňanů do extraligy. Nejvyšší tuzemskou soutěž si však za Kometu nezahrál. Kostourek zažil další hokejový návrat ve své kariéře – po letech se navrátil do jižních Čech. Tentokráte jej angažoval Tábor. U Kohoutů odehrál necelé dvě sezony, celkově absolvoval 48 zápasů se 40 kanadskými body (16+23). V sezoně 2009/10 si navíc na 16 zápasů vyzkoušel i slovenskou extraligu. Za tým HK 36 Skalica vstřelil jednu branku a na další tři přihrál.

Tábor opustil v polovině sezony 2010/11, produktivní útočník se rozhodl podruhé svoji kariéru spojit se zahraničním hokejem, přestoupil do týmu Hockey Milano Rossoblu hrající nejvyšší italskou soutěž. Odehrát už ale stačil jen 8 zápasů, v nichž si připsal 6 bodů (2+4).

Předchozí kluby: HC České Budějovice (HC Mountfield), KLH Vajgar Jindřichův Hradec, KLH Chomutov, BK Mladá Boleslav, HC Benátky nad Jizerou, HC Kometa Brno, HC Tábor, Hockey Milano Rossoblu

Statistiky v extralize: 18 zápasů, 4 body (1+3)
Statistiky v I. lize: 358 zápasů, 292 body (130+162)
Statistiky v II. lize: 17 zápasů, 20 bodů (14+7)
Statistiky v Serie A2: 8 zápasů, 6 bodů (4+2)
Pozn.: Do statistik je započítáno i play-off a baráže

Havlíčkův Brod tak do svých řad získal elitního útočníka, který má potenciál na to, aby se z něj stal tahoun útočních řad. Jeho angažováním tým zaplnil prázdné místo, které tu zbylo po odchodu Miroslava Třetina, Kostourek má však jasno – nikoho nahrazovat nehodlá. „Tak to ne, já tady nejsem, abych někoho nahrazoval. Já sám chci hrát v Brodě co nejlíp a chci, aby se mančaftu dařilo,“ říká rezolutně.

Pavel Musil

Pozice: útočník
Věk: 18 let

Pavel Musil mládežnický hokej opustil v roce 2008, kdy odehrál poslední sezonu v dorostenecké extralize za Mladou Boleslav. Sedmnáctiletý útočník v nadcházející sezoně přestoupil do Kolína, kde si poprvé vyzkoušel seniorskou soutěž. V dresu tamních Kozlů naskočil do II. ligy a hned první sezona pro něj byla úspěšná. Mladý forvard nastoupil k 25 zápasům. Hned pětkrát se zapsal mezi střelce a třikrát mezi nahrávače. Osm kanadských bodů tak bylo pro sedmnáctiletého forvarda hned na úvod skvělou vizitkou. Navíc se ukázal jako „slušný“ hráč – za celou sezonu byl pouze jednou vyloučen.

Jestli první počin v dresu Kolína byl úspěšný, sezona 2010/11 byla pro Pavla Musila famózní. Pouhých 36 zápasů mu stačilo na nasbírání 49 kanadských bodů (20+29)! Stal se tak z něj nejproduktivnější hráč týmu a celkově pak šestý nejlepší hráč ligy.

Pavel Musil v Kolíně
Sezona však nakonec přece jenom měla hořký konec. Kolín překvapivě nestačil hned v prvním kole play-off na Nymburk, a po povedené základní části se tak musel brzy rozloučit. Vyřazovací boje nebyly šťastné ani pro Musila, ve třech zápasech si totiž připsal pouze jeden bod za gólovou přihrávku. V uplynulé sezoně si vyzkoušel také I. ligu. Nastoupil v jednom utkání za Hradec Králové. V duelu proti Znojmu nebodoval.

Předchozí kluby: TJ SC Kolín

Statistiky v I. lize: 1 zápas, 0 bodů
Statistiky v II. lize: 55 zápasů, 58 bodů (25+33)
Pozn.: Do statistik je započítáno i play-off

Musil tak do Havlíčkova Brodu přichází jako talentovaný mladík, který by mohl v průběhu sezony překvapit. Připomínat by mohl Jana Knotka, který do našeho klubu přestupoval v podobném věku a s podobnou druholigovou vizitkou. Tehdy byl hvězdou pražské Kobry a brzy se zapracoval do kádru Rebelů a stal se z něj platný útočník. Stejné ambice má i Pavel Musil.

foto: Petr Kraus (fotokraus.cz), sc-kolin.cz, hc-kometa.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu