20. 4. 2011 | Ladislav Vácha

„Cítil jsem nervozitu, ale jak jsem vstoupil na led, tak to ze mě spadlo,“ popisoval svou premiéru Libor Šulák

Zpověď mládežnických reprezentantů z tábora našeho klubu pokračuje, dalším hostem se stal obránce Libor Šulák, jenž společně s gólmanem Danielem Dolejšem zamířil z Kotliny na sraz národního týmu do 17-ti let. Za barvy České republiky bojoval na půdě Švýcarska, s jehož vrstevníky se utkali hned ve třech přátelských duelech. Šikovný zadák havlíčkobrodských Rebelů se rozpovídal v rozhovoru nejen o svém premiérovém působení národním dresu, ale také se ohlédnul za uplynulou sezonou z pohledu klubu.

Libore, začneme ohlédnutím za uplynulou sezonou, v níž se vám podařilo proklouznout až do prestižních vyřazovacích bojů. V osmifinále play-off vám vystavila stopku až silná Plzeň, jíž jste nakonec podlehli v sérii 1:2 na zápasy. Jak bys zhodnotil uplynulý soutěžní ročník pohledem svých výkonů a také celého mužstva?
Já si myslím, že tahle sezona byla určitě úspěšná jak pro mě, tak pro tým. Play-off, to je odměna práce celého mužstva. Byla skvělá parta a díky tomu jsme se dostali až do play-off.

Extraliga staršího dorostu je hodně vyrovnanou a náročnou soutěží. To je vidět také při pohledu na vaše výsledky během základní části, kdy jste často střídali vítězství s porážkami. Spousta náročných zápasů vám, hráčům, zabere určitě hodně volného času. Jak je těžké skloubit hokej třeba se školou a jak se snažíš po jednotlivých utkáních regenerovat?
Určitě je to náročné. Každý zápas máte jiný, v průběhu sezony jsme měly marodku, tak nám poslali kluky z mladšího dorostu. A ti se s tím poprali vcelku dobře. Jak jsem říkal, náročné to je, ale zvládat se školou se to určitě dá. Ne na 100 procent, ale dá. Po utkání si musíte odpočinout, to je základ úspěchu. Pokud se jdete bavit po zápase, tak to neprospěje vám, ani týmu.

Přejděme k vrcholu uplynulé sezony, jímž se bezesporu stala bitva v rámci osmifinále play-off, při níž jste poměřili síly s plzeňskými Indiány. Na téma „Plzeň“ jsme diskutovali v rozhovorech už s Davidem Kozlíkem a Janem Wasserbauerem, přesto se zeptám i tebe. Západočechům jste nastříleli během tří vzájemných měření sil dohromady 6 gólů, zatímco jste jich 12, přesně jednou tolik, obdrželi. Z postupu mezi 8 nejlepších týmů se nakonec radoval váš soupeř. V čem podle tebe tkvěl největší rozdíl mezi oběma týmy a co rozhodlo o postupu vašeho soupeře?
Doma jsme s nimi odehráli super utkání. Tým pracoval pospolu, a proto jsme je porazili. Ale ten první zápas v Plzni jsme podcenili, na začátku na nás vlítli a nastříleli nám 3 góly v první třetině, hned na začátku. A bylo po zápase, těžko se s to s takovýmhle týmem otáčí. Tak jsme se už soustředili na poslední zápas, znovu v Plzni. Ten podle mě nebyl tak špatný, akorát nám chybělo to štěstíčko, ale tomu musíte jít naproti. Hlavně jsme nebyli tak důrazní před jejich brankou. Sice jsme dostali 12 gólů, ale gólmani chytali suprově.

Co se týče nepřeberného množství různých utkání, které jste během sezony se starším dorostem mezi tuzemskou smetánkou odehráli, které duely bys vyzdvihl jako nejpovedenější a naopak nejhorší? Proti komu se tobě osobně hrálo nejlépe a naopak nejhůře?
Určitě jako povedené duely bych chtěl vyzdvihnout 6 utkání s Pardubicemi, se kterými jsme pokaždé vyhráli. Nejhorší? To opravdu nevím. Nejlépe se mi hrálo asi doma s Hradcem Králové a nejhůře na Spartě.

Když už jsme u hodnocení minulé sezony, zaměřme se krátce také na tebe. Během 43 zápasů se ti podařilo nasbírat 13 kanadských bodů za 4 vstřelené branky a 9 asistencí, přičemž ses po Václavu Pecnovi stal 2. nejproduktivnějším obráncem svého týmu. Jsi se svými výkony spokojený, nebo si myslíš, že to mohlo být ještě lepší?
Já si myslím, že by to mohlo být určitě lepší. Ale určitě tuhle sezonu hodnotím pozitivně.

Svými výkony sis vysloužil také povolání do havlíčkobrodské juniorky, když ti zkušená trenérská dvojice Tomáš Mariška – Richard Cachnín dala šanci hned devětkrát. V čem spočívá největší rozdíl mezi extraligou staršího dorostu a nejvyšší soutěží juniorů? Co sis odnesl z této cenné zkušenosti?
Určitě jsem za to moc rád a chtěl bych jim poděkovat, že jsem dostal tuhle šanci si zahrát. Určitě je to o něčem jiném. Jak rychlostně, tak silově. Odnesl jsem si to, že na sobě musím neustále pracovat.

A to nebylo z tvého pohledu zdaleka vše, dokonce sis vysloužil nominaci na nedávný sraz reprezentační "sedmnáctky" do Švýcarska, kde jsi v jejím dresu absolvoval tři přátelské duely právě proti domácímu výběru. Kdy a jak ses o tom dozvěděl? Jak bys celou akci a své výkony zhodnotil?
Dozvěděl jsem se to od trenérů, když jsme jeli z posledního zápasu z Plzně. Určitě jsem za to rád, že jsem mohl reprezentovat Česko. Hokej na mezinárodní úrovni je také jiný, je to stejně rychlé jako extraliga juniorů. Se svým výkonem jsem spokojeny a je to určitě motivace do budoucna.

Na reprezentační akci jsi odcestoval společně s brankářem Danielem Dolejšem, který už má s národním dresem zkušenosti. Naopak pro tebe se jednalo na mezinárodní scéně o premiéru. Cítil jsi před prvním utkáním nervozitu? Mohlo ti v novém prostředí a novými hráči pomoci také to, že právě tvůj spoluhráč z Havlíčkova Brodu už za reprezentaci nastupoval?
Na Dáňovi to bylo vidět, že už tam byl. Chytal opravdu výborně. Cítil jsem nervozitu, ale jak jsem vstoupil na led, tak to ze mě spadlo. No to si ani nemyslím, že mi to mohlo pomoct.

Jak rychle sis zvyknul na reprezentační zápasové tempo a s kým ses nejčastěji objevoval na ledě? Pomohla ti v rychlejší aklimatizaci pomoci, jak jsi již zmiňoval, zkušenost s extraligou juniorů?
Tempo bylo rychlé, ale myslím si, že jsem si zvykl celkem rychle. Nejčastěji jsem byl na ledě s Hynkem Tobolou z Jihlavy. Určitě mi to pomohlo.

Přejděme k nadcházejícímu soutěžnímu ročníku, v němž bude juniorka po svém sestupu z extraligy hrát 1. ligu. Myslíš si, že se jí podaří postoupit zpět mezi tuzemskou smetánku této věkové kategorie? Jaká cesta by podle tebe k tomu mohla vést?
Tak je to špatná zpráva, ale já si myslím, že kluci se s tím poperou a postoupí do extraligy. To opravdu nevím, jaká cesta. Myslím si, že trenéři budou vědět jak na to.

Když už jsme u plánů pro další sezonu, jaké budou podle tebe cíle pro starší dorost? Myslíš si, že se vám podaří zopakovat účast v play-off a co víc, třeba i proklouznout přes osmifinálové síto do další fáze vyřazovacích bojů?
Základem je udržet extraligu, to je hlavní cíl. Je před námi sice hodně práce, ale doufám, že zopakujeme účast v play-off a zvládneme přejít přes první kolo.

Už víš, jak to bude s tebou vypadat do budoucna? Budeš nadále působit mezi našimi juniory, nebo máš i nabídky od jiných klubů?
Nabídky žádné nemám, takže budu nadále působit v Havlíčkově Brodě.

Chtěl bys na závěr něco dodat nebo někomu vzkázat?
Chtěl bych určitě poděkovat svým rodičům, že mě dali na hokej. A hlavně svému tátovi, který mě hodně podporuje v hokeji a radí mi, co a jak mám dělat. A tobě za rozhovor.

I já děkuji za trpělivost a tvé odpovědi. Do nové sezony ti přeji hodně štěstí a úspěchů.
Díky, taky děkuji.

Foto: Stanislav Souček, hchk.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu