13. 4. 2011 | Redakce

Když dva dělají totéž, nemusí to být vždycky totéž

Počátky vzniku napětí mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem sahají podle pověsti až do 15. století. V ní se praví, že se v roce 1472 snažili zákeřní Jihlavané za pomoci zrady hlásného Hnáta dostat do tehdy ještě Německého Brodu a vyplenit ho. Byli ovšem včas odhaleni a zatlačeni na ústup. Na svoji potupnou porážku však nikdy nezapomněli a po generace pak živili nesnášenlivost vůči svému sousedovi.

V dnešní době mají naštěstí „boje“ mezi oběma městy podstatně kulturnější, kultivovanější a většinou především recesistickou podobu. Nebo by aspoň měly mít. Ne vždy se ale obě strany dokážou nad „šťouchanec“ svého rivala povznést, nebo se mu dokonce zasmát. Důkazem budiž nedávná minulost. Přesněji řečeno – nedávná hokejová minulost.

Zatímco Havlíčkobrodští se při „veřejné popravě“ fanouška HC Rebel v útrobách Horáckého zimního stadionu v Jihlavě usmívali a považovali oběšení figuríny v brodském dresu za určitý projev černého humoru soupeře, Jihlavští nechtěli předchozí brodskou recesi s předěláním klubového loga HC Dukla pochopit.

Jak se od sebe liší graficky zobrazená sekera zaťatá do ježka a oběšená figurína v havlíčkobrodském dresu? Na první pohled nijak, oba soupeři si svými projevy nemají co vyčítat, ovšem už na ten druhý dost podstatně.

Jedna strana se obrátila na advokáty, aby právní cestou vyřešili zneužití loga. Druhá se zasmála. Ačkoliv nemusela, o čemž ostatně svědčí nedávná kauza oběšených figurín poblíž sídla Sazky (vedení loterijní společnosti údajně hodlá autora vypátrat a hnát ho k trestní zodpovědnosti).

Ale zpátky na Vysočinu. Jihlavská strana má pocit, že byla poškozena, protože samolepky s pozměněným logem Dukly byly určeny k prodeji.

Fanoušci Rebel Hearts se brání, že šlo při distribuci o dobrovolný příspěvek na výrobu chorejí, ovšem k jejich smůle svůj záměr špatně prezentovali na vlastních webových stránkách, a dali tak vedení Dukly důvod zahájit právní kroky. Přestože reakce široké veřejnosti z celé republiky svědčí o tom, že by si vedení HC Dukla zasloužilo za kauzu samolepky spíš pětadvacet, nakonec se prý jihlavský klub spokojí se sumou 6 200 korun.

Předseda představenstva HC Rebel Havlíčkův Brod Milan Nedvěd a předseda dozorčí rady ing. Petr Hubacz se rozhodli smazat celou kauzu jednou pro vždy. Na účet Dukly zaslali 10 000 korun, přičemž zbytek po odečtení vyčíslené autorské újmy hodlají věnovat na rozvoj hokejové mládeže.

Fanoušci i hokejoví odborníci nejen z kraje Vysočina se tak snad už znovu budou moci věnovat zcela jiným problémům, které aktuálně hýbou domácí hokejovou scénou. Jako například tím, proč podle slov spolukomentátora České televize Davida Pospíšila předávala znojemským juniorům pohár pro mistra extraligy pouze...

Omluva za fanoušky
Předseda představenstva HC Rebel Havlíčkův Brod Milan Nedvěd a předseda dozorčí rady ing. Petr Hubacz se omlouvají HC Dukla Jihlava s.r.o. za neoprávněné užití a zpracování klubového znaku, kterého se měli podle právního zastoupení HC Dukla Jihlava dopustit fanoušci havlíčkobrodského hokeje ze sdružení Rebel Hearts o.s.. Zároveň tímto sdělují, že požadované finanční vyrovnání zaslali namísto zmiňovaných fanoušků Rebel Hearts o.s. na udaný účet v souhrnné sumě 10 000,- Kč s tím, že částku 3 800,- Kč přesahující vyčíslenou újmu 6 200,- Kč věnují jako sponzorský dar na rozvoj hokejové mládeže.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu