25. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Čtvrtfinálová řež místo konečného rozuzlení dostala zajímavou zápletku, pátý díl napíše na Hané

Havlíčkobrodští Rebelové měli ve středu na své straně mečbol a v případě čtvrtého triumfu nad Hanáky mohli společně se svými příznivci slavit v Kotlině historický postup mezi čtyři nejlepší mužstva celé první ligy. Naopak Kohouti vstupovali do čtvrtého dílu prestižní čtvrtfinálové bitvy s nožem na voleti a po většinu duelu to s nimi nevypadalo vůbec dobře, když rozjetí bojovníci z Kotliny stále tahali za delší konec provazu a s nadějným dvoubrankovým náskokem v zádech neustále zatápěli malátnému olomouckému souboru. Jenže Moravané neuvěřitelným způsobem vstali z mrtvých a velkolepým obratem v závěru důležitého střetnutí strhli pomyslné misky rovnoramenných vah na svou stranu. Místo bujarých oslav tak zavládl v Havlíčkově Brodě smutek, jež hodně kontrastoval s euforií Olomouce, která odvrátila hrozbu vyřazení a konce sezony.

Probíhá druhá přestávka, během níž si hokejisté obou táborů dopřávají v kabinách zasloužený odpočinek a spřádají plány na závěrečné dějství. V ochozech prochladlé Kotliny panuje mezi havlíčkobrodskými fanoušky před třetí dvacetiminutovkou spokojená a optimistická atmosféra. Není divu. Rozjetí Rebelové v dosavadním průběhu důležitého střetnutí servírují svým příznivcům atraktivní podívanou a pestré hokejové menu, přičemž mají na své straně slibný náskok dvou branek. Naopak nalomení Hanáci působí malátným dojmem a hrozí jim, že je čeká poslední třetina probíhající sezony, po níž se jim brány k vysněnému prvoligovému semifinále na úkor brodského souboru definitivně uzavřou. Na začátku prostřední části už po 8 sekundách hry vyhazuje puk mimo hrací plochu mladý obránce Šenkeřík a Mora má k dispozici slibnou příležitost umazat přesně polovinu ze své ztráty.

Paradoxně ale může děkovat paní Štěstěně, který jí byla vřele nakloněna a odvrátila tvrdý úder, ze kterého by se už zřejmě nepostavila zpět na nohy. Běží 42. minuta, když přichází okamžik, jenž s největší pravděpodobností rozhodl o osudu celého zbytku duelu a rozluštil tajenku vítěze. Vojtěch Němec s Miroslavem Holcem se objevují sami před olomouckou brankou, na což produktivní forvard s číslem 53 na zádech volí místo očekávané přihrávky na svého útočného parťáka před odkrytou klec individuální zakončení. Gólman Martin Prusek se ale nenechal překvapivým krokem zaskočit a v dobrém postavení čelem k puku vyráží štiplavou ránu do bezpečí (viz úvodní foto článku). Některým fanouškům možná v tuto chvíli probleskla hlavou myšlenka, že podobně spálené šance by mohly havlíčkobrodské barvy v konečném zúčtování hodně mrzet.

A to ještě zdaleka netušili, jakou nakonec budou mít pravdu… Atraktivita a plynulost hry poté výrazně opadly, přičemž následné smělé oťukávání znamenalo pro Rebely, kteří třímali prakticky po celou dobu otěže zápasu ve svých rukou a pevným krokem kráčeli cestou k vysněnému semifinále, ticho před bouří. Zbývající minuty totiž přinesly havlíčkobrodské družině hrůzostrašné okamžiky a odvíjely se z pohledu brodských bojovníků podle hororových not, jejichž vymýšlení by určitě pořádně zamotalo hlavu nejednomu výbornému scénáristovi. Olomouc totiž zahájila svou velkolepou stíhací jízdu a dokonale znejistěla do té soby suverénní Rebely, kteří mílovými kroky ukrajovali vzdálenost k naplnění historického klubového úspěchu.

První nepříjemnou ránu inkasovali domácí hráči ve 47. minutě, kdy nepříjemnou ránu Ondreje Šedivého z mírného úhlu na pravé straně vyrazil gólman Suchan betony před sebe jen k Tomáši Zbořilovi, jehož pohotová dorážka prakticky z totožné palebné pozice zapadla ke vzdálenější tyčce vyjetého strážce havlíčkobrodské svatyně. Havlíčkobrodští hokejisté se rychle postavili zpět na nohy a okamžitě se snažili o bleskovou odpověď, díky níž by znovu Hanákům odskočili. Navíc Kohoutům zanedlouho zbytečně zatopil hrubým zákrokem zkušený Radim Tesařík, který vyfasoval pětiminutový trest a zároveň se musel nedobrovolně poroučet do sprch. Rebelům se nabídla další skvělá příležitost k navýšení nejtěsnějšího náskoku a brzy si vypracovali dvě gólové šance. První z nich nevyužil Knotek, kterého našel v situaci 2 na 1 přesnou nahrávkou z pravého kruhu Holec, když brodský forvard zblízka pálil nad horní tyčku.

Od zadního mantinelu se vrátil puk ještě na Holcovu hůl a produktivní šikula ještě nahazoval puk zpět před branku, kde trefil brusle protihráče, od nichž se ke smůle Rebelů odrazil kus černé gumy do středního pásma. Zanedlouho Zohorna adresoval z pravého kruhu ideální pas na hůl rozjetého Švaňhala, který z mezikruží bez přípravy trefil po ledě konec levého Pruskova betonu. Pavučinami obetkané přísloví nedáš - dostaneš na sebe nenechalo dlouho čekat a krutě ztrestalo brodský soubor za málo produktivní koncovku. Na sklonku 54. minuty si po nahrávce Jana Mikela do prostoru pravého kruhu osamocený Michal Černý a využil dostatek času a místa kolem sebe k tomu, aby hezkou ranou zápěstím skóroval nad Suchanův beton.

Pracně vybudovaný náskok bojovníků z Kotliny se najednou rozplynul jako pára nad hrncem, zatímco rozjetá Olomouc byla rázem na koni a cítila obrovskou šanci uštědřit zaskočenému soupeři z Vysočiny smrtící úder. Ten na sebe nenechal dlouho čekat a srazil náladu v ochozech na bod mrazu. Po Milanu Ministrovi se v útočném pásmu dostal k puku Tomáš Zbořil a za rozhozenou obranou Rebelů vydařenou kličkou obelstil z mírného úhlu na levé straně vyjetého gólmana Suchana, po čemž zatloukl střelou do odkryté klece pomyslný hřebíček do brodské rakve. Svěřenci trenérského dua Petr Novák – Jaroslav Benák ještě zkusili štěstí při závěrečné power-play, ovšem nebylo jim to už nic platné. Hanáci tak splnili náročný úkol a zvítězili na horké půdě Kotliny, čímž odvrátili hrozbu vyřazení a postarali se o zajímavou zápletku čtvrtfinálové řeže.

Havlíčkův Brod mohl naopak po závěrečné sezoně jen smutně klopit hlavy k ledu, protože již proti napůl odevzdanému soupeři ztratil skvěle rozehraný duel. Rebelové zpytovali svědomí zejména kvůli zahozeným šancím, jichž si díky aktivnímu pojetí hry vytvořili opravdu požehnaně. A kdyby alespoň jednu z nich při svém vedení využili, z vydlážděné cesty mezi čtyři nejlepší mužstva soutěže a k bujarým oslavám by je asi už nikdo nesvedl. Na žádné větší truchlení ale není vůbec čas, protože už v sobotu čeká brodský tábor další důležitá bitva na Hané, kde navíc budou mít naši hoši na své straně výhodu druhého mečbolu. Novákův soubor sice prohrál bitvu, ovšem rozhodně ne celou válku, v níž má nad silným protivníkem pořád výraznou převahu.

Rebelové jsou už ve třetím poschodí čtyřpatrového domu, zatímco Olomouc po středečním vítězství vystoupala po schůdcích zatím jen do prvního poschodí. Jak se lidově říká: všechno špatné je k něčemu dobré. Proto určitě bude na místě vzít si z vlastních chyb ponaučení a jít do již pátého dílu krásného čtvrtfinálového boje s naprosto čistou hlavou. Toho si je určitě bojovná družina plně vědoma a už na sobotu spřádá plány, s nimiž znovu vyrukuje do ledového ringu na nabuzené Hanáky. To potvrzují také slova Lukáše Endála. „Zase na druhou stranu, nepočítali jsme, že by série s Olomoucí byla nějak jednoduchá. Prostě jsme prohráli jeden zápas, ale pořád vedeme 3:1,“ nedělal z úterní porážky zbytečně velkou vědu bojovný forvard.

A z havlíčkobrodské kabiny zní jednohlasně: „Hoši nic se neděje, hlavy nahoru, jedeme dál!“ To je ta nejlepší odpověď na úterní zaváhání, která jen potvrzuje, že jedna porážka nemůže bojovného ducha souboru z Kotliny v žádném případě zlomit. Navíc Havlíčkův Brod hned v úvodu série dokázal olomoucké doupě dvakrát vybrat a na své úspěšné počínání z prostředí na Hané by určitě rád navázal. Podaří se mu to? S jeho výpravou se určitě vydá zpátky na Moravu také početná enkláva havlíčkobrodských fanoušků, kteří opět budou hnát svůj milovaný klub kupředu. Vždyť právě teď budou brodští hokejisté jejich pomoc nejvíce potřebovat!

Fanouškovské sdružení Rebel Hearts vypravuje do Olomouce autobus. více informací se dozvíte ZDE.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu