30. 7. 2017 | Ladislav Vácha, Milan Sochor

Trénovat áčko? Vůbec jsem neváhal, přiznává trenér Václav Adam

Se starším dorostem postoupil do extraligy a chtěl ho tam udržet. Nejenže se mu to v obou sezonách povedlo, ale v té první z toho byla dokonce senzační účast v prestižním play-off. V nadcházejícím soutěžním ročníku bude působit u druholigového A-týmu a čeká ho další těžký úkol – postoupit s Bruslaři do WSM ligy! Řeč je o zkušeném trenéru Václavu Adamovi, který už se svými svěřenci absolvoval suchou část letní přípravy a první týden na ledě. „Kluky chci pochválit, jsou hrozně pracovití a do všeho jdou naplno. To se mi líbí,“ chválí hráče čtyřicetiletý kouč.

Dosud jste trénoval havlíčkobrodskou mládež. Jak dlouho jste se rozhodoval, jestli nabídku trénovat A-tým přijmete?
Letní přípravu jsem začal u staršího dorostu, kde jsem odtrénoval dva týdny. Potom přišla nabídka trénovat A-tým. V podstatě ani chvíli jsem se nerozhodoval a vzal jsem to hned.

Jasným cílem pro nadcházející sezonu je postup do WSM ligy. Neměl jste trochu strach z toho, že na vás hned v první sezoně u áčka bude větší tlak?
Dá se říct, že u mládeže byla každá sezona v extralize na krev, na tlak jsme tam byli zvyklí. Áčko je samozřejmě víc vidět před veřejností. Nějaký pátek už ale trénuji, takže bych to měl unést. Jsem rád, že jsem v týmu, který má takový cíl.

Jak moc pro vás bude obtížné skloubit vaši práci s trénováním áčka?
Myslím si, že to moc obtížné nebude. Škola mi vyšla vstříc s rozvrhem, takže středu mám krátkou. Většinou trénujeme hlavně po večerech, mělo by to tak být úplně v klidu.



Jaké byly vaše pocity, když jste úplně poprvé předstoupil před tým?
Naprostou většinu kluků znám. Trénuji od roku 2001, spoustu z nich jsem tak vedl v dorostu nebo juniorce. Kluky chci pochválit, jsou hrozně pracovití a do všeho jdou naplno. To se mi líbí.

Máte za sebou suchou část letní přípravy. Jak ji hodnotíte a museli jste během ní řešit nějaké problémy?
Suchá část letní přípravy byla na můj vkus krátká, trénovali jsme šest týdnů. Dá se to ale pochopit, protože kluci v minulé sezoně hráli až do půlky dubna. Navíc chodí na tréninky po práci, nejsme profesionálové. Určité úlevy proto občas měli. Jsem ale stoprocentně spokojený, hráči odmakali každý trénink. Museli jít do práce a potom ještě trénovat. Není to vůbec jednoduché, klobouk dolů. V tomto směru jsem určitě spokojený.

Začali jste už trénovat na ledě. V týmu máte na zkoušku několik hráčů, kteří tady ještě na suchou část letní přípravy nebyli. Máte už je po týdnu na ledě alespoň trochu zmapované, nebo ještě nechcete dělat závěry a počkáte až na první přátelský zápas?
V hlavě určitě něco mám, ale teď bych ještě nerad mluvil o tom, kdo je lepší a kdo je horší. Do prvních přípravných zápasů bychom určitě chtěli jít s hráči, kteří jsou na hraně kádru a o své místo bojují. V prvních dvou lajnách jsou kluci, kteří by tam už asi měli zůstat. V těch prvních utkáních tak zřejmě nenaskočí. Všichni hráči, co tady jsou, jsou pracovití. Uvidíme, jak jim to půjde v zápasech. Je to jen na nich. V současné době nás trénuje kolem sedmadvaceti, což je hrozně moc. Kádr budeme muset postupně zužovat.

Trenér Václav Adam se při tréninku chystá vysvětlit hráčům cvičení.

Mají hráči, kteří s vámi absolvovali suchou část letní přípravy, o něco lepší výchozí pozici, nebo jsou všichni na stejné startovní čáře?
Určitá výhoda to samozřejmě je. Dá se ale pochopit, že když hráčům nevyjde angažmá ve vlastním klubu, tak to zkoušejí jinde. Nedá se říct, že by byli znevýhodnění, suchou přípravu museli v předchozím klubu taky absolvovat. Aby se dostali do týmu, musí být ale šikovnější než místní brodští kluci.

Měl jste vytipovaného nějakého hráče, kterého jste chtěl do týmu přivést?
Určitě jsem věděl o Milfim, kterého jsem předtím v Brodě trénoval pět sezon. Jsem rád, že sem přišel. Bavili jsme se o tom, že bychom chtěli určitě někoho přivést do obrany. To se povedlo, Jirka Vašíček je skvělý bek. Chceme postoupit, proto se budeme určitě rozhlížet i dál. Nepotřebujeme ale průměrného hráče, ale opravdu top hráče, který dokáže tým strhnout. Ať už je to gólový útočník, nebo na tuto soutěž výborný bek, který umí podržet puk a dobře rozehrát. Pokud má tedy ještě někdo přijít, tak určitě jen špičkový hráč.

Vaším asistentem je Ladislav Fixa. Jak se vám s ním zatím spolupracuje?
S Láďou jsme stejně staří, hráli jsme spolu i hokej. Spolupracuje se mi s ním dobře.

Funkci asistenta trenéra bude znovu zastávat Ladislav Fixa.

Jakým herním stylem se chcete v sezoně prezentovat? Mohou se fanoušci těšit na rychlý a útočný hokej nebo něco podobného?
Samozřejmě bych byl rád, kdybychom tak hráli. Musíme se ale podívat na to, co bude týmu nejvíce sedět. Nedá se říct, že budeme v zápasech od první do poslední minuty útočit. Musíme brát v úvahu i soupeře, protože na každého bude platit něco jiného. Na to bych byl hrozně opatrný, abych teď sliboval rychlý a útočný hokej. Musíme hrát hlavně tak, aby to bylo efektivní. Jak jsem říkal už u mládeže, v každém zápasu půjdeme za vítězstvím. Všichni musíme udělat maximum pro to, aby se v každém zápasu bojovalo a získali jsme body.

Jak se těšíte na atmosféru, která panuje třeba při derby?
(směje se) Nic takového jsem ještě jako trenér nezažil. Když jsme se starším dorostem postupovali do extraligy a potom jsme v ní hráli play-off, tak se na nás přišlo podívat zhruba 400 fanoušků. Tohle jsou ale samozřejmě návštěvy, které jsou úplně někde jinde. Když sem přijdou dva nebo tři tisíce lidí, to jsem ještě nezažil. Hrozně moc se na to těším.

Co očekáváte od nové sezony?
Máme jasně daný cíl. Kdyby se to povedlo, bylo by to úplně super.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu