11. 3. 2017 | Ladislav Vácha

A je to tady! Skolí Bruslaři poprvé v sezoně žďárské Plameny?

Konečně! Napínavé bitvy, spousta emocí, velká prestiž a báječná divácká kulisa, to vše začne už v neděli 12. března na zimním stadionu v Kotlině, kde Havlíčkův Brod od 17:00 zahájí čtvrtfinále play-off proti krajskému rivalovi ze Žďáru nad Sázavou. Bruslaři mají svému soupeři co oplácet, protože v základní části s ním všechna čtyři derby Vysočiny prohráli. Teď se ale začíná úplně od začátku! Na rozdíl od osmifinále se tentokrát bude hrát na 3 vítězné zápasy, a to opět střídavým systémem doma – venku. Předprodej vstupenek začne v Kotlině zítra od 15:30, proto pokud můžete, přijďte včas, aby se u pokladen netvořily dlouhé fronty. Z domácích utkání nepoběží živé videopřenosy, klub se k tomuto kroku rozhodl ze strategických důvodů. Těšíme se na vaši účast! Moje město, můj tým!

SKLH Žďár nad Sázavou

Založení klubu: 1938
Stadion: Zimní stadion Bouchalky (kapacita 3 500 míst)
Klubové barvy: bílá a červená
Webové stránky klubu: hokejzr.cz
Umístění v minulé sezóně: 9. místo po ZČ, semifinále play-off (porážka s Táborem 1:3 na zápasy)
Trenér: Michal Konečný

Sestava z posledního utkání: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", Beneš "A", M. Vítek, Smejkal, Hort, Rašner, Kolda – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Čech, Střecha, Krupka, Kaňka, Juráň, Jícha
__________________________________________________________________________________

Základní část: BK Havlíčkův Brod x SKLH Žďár nad Sázavou

znak týmu znak týmu
22–3–2–9 bilance 18–6–2–10
1., 74 bodů umístění 4., 68 bodů
173:109 skóre 153:120
8:0 (Tábor, doma) nejvyšší výhra 10:3 (David Servis, doma)
5:8 (Tábor, venku) nejvyšší prohra 0:6 (Nymburk, venku)
Miroslav Třetina – 84 bodů (28+56) nejproduktivnější hráč Tomáš Střecha – 31 bodů (16+15)
Miroslav Třetina – 28 gólů nejlepší střelec Martin Červenka – 18 gólů
Miroslav Třetina – 56 asistencí nejlepší nahrávač Luboš Kunstmüller – 20 asistencí
Tomáš Semrád – 40 bodů (10+30) nejproduktivnější obránce Petr Beneš – 25 bodů (12+13)
Čeněk Novák 2,75 (28 zápasů)
Michael Panec 3,97 (14 zápasů)
průměr inkasovaných gólů na zápas Milan Řehoř 3,09 (22 zápasů)
Jiří Sláma 3,41 (16 zápasů)
Robin Blažíček 4,32 (3 zápasy)
Martin Zelený 30,00 (1 zápas)
Minulé zápasy soupeře
Žďár n. S. – Trutnov 3:1
Trutnov – Žďár n. S. 4:2
Žďár n. S. – Trutnov 3:2p
Trutnov – Žďár n. S. 2:3p
Žďár n. S. – Trutnov 5:1
Všechny zápasy

Žďár nad Sázavou patří k tradičním druholigovým účastníkům. Plameny mají před nadcházející sezonou vysoko posazenou laťku, protože minulý soutěžní ročník jim vyšel na jedničku podtrženou. Obě derby Vysočiny s Havlíčkovým Brodem sice prohrály, když v Kotlině padly smolně 2:3 a v domácím prostředí musely skousnout soupeřův obrat na 2:5, a v základní části obsadily 9. místo, ale v play-off předvedly úžasnou krasojízdu. V předkole vyřadily bojovný Nymburk 2:1 na zápasy a ve čtvrtfinále po heroickém výkonu naprosto nečekaně vystavily stopku silnému Kolínu (konečný stav série 3:2), ve čtyřech utkáních je zdolal až účastník kvalifikace z Tábora (3:1).

V brankovišti Plamenů se v průběhu sezony nejčastěji objevovali dva gólmani. Jedničkou je zkušený Milan Řehoř, který odchytal většinu zápasů v základní části a v play-off nechyběl mezi žďárskými tyčemi ani minutu. Záda mu kryje Jiří Sláma, jenž v dlouhodobé fázi naskočil do 11 duelů. Stěžejními defenzivními pilíři jsou nejproduktivnější obránce Petr Beneš (ZČ 12+13, play-off 0+7), třicetiletý Martin Pleva (8+15, 1+1) nebo zkušený mazák Pavel Staněk (7+7, 0+1). Mezi stabilní články zadních řad se řadí také bývalý Bruslař Josef Kolda (1+8, 0+1), Tomáš Smejkal (0+3, 0+0), Martin Vítek (0+3, 0+0) či Václav Půža (1+3, 0+0). Nejnebezpečnějším ofenzivním esem týmu je v současné době Tomáš Střecha (16+15, 2+5), který ovládl kanadské bodování Plamenů v základní části a ve skvělé formě hraje i v play-off. Velký respekt budí i nejlepší střelec mužstva Martin Červenka (18+11, 2+0), další bývalý Broďák Luboš Kunstmüller (9+20, 0+1), Lukáš Bureš (9+18, 2+0), Martin Kuřítko (17+9, 0+2) nebo Michal Kaňka (10+12, 3+2). Zapomínat ale nesmíme ani na ostatní forvardy, udeřit z nich může kdokoliv.

Svěřenci trenéra Michala Konečného nezačali sezonu vůbec podle svých představ a vůbec se jim nedařilo. Postupem času ale jejich výkony gradovaly a v závěru základní části hrály Plameny ve fantastické formě. Své o tom dobře ví i Havlíčkův Brod, který prohrál všechna čtyři derby a vydoloval z nich jen jeden bodík. Na Bouchalkách přitom vedl i 4:0, jenže nakonec musel skousnout hodně hořkou porážku 4:5. Žďárští hokejisté nakonec obsadili 4. příčku a v osmifinále play-off narazili na Trutnov. Plameny ovládly sérii poměrem 4:1, ale sluší se dodat, že až na poslední utkání se jednalo o velmi vyrovnané bitvy, v nichž dvakrát muselo rozhodnout až prodloužení.

Soupiska Plamenů



Žďár nad Sázavou si poradil v osmifinále play-off s Trutnovem 4:1 na zápasy.
(Foto: Jan Škárka, hokejzr.cz)

Srovnání jedniček: Čeněk Novák x Milan Řehoř

znak týmu znak týmu
5 zápasy 5
309 odchytané minuty 314
135 zákroky 125
12 obdržené góly 10
0 čistá konta 0
2,33 průměr obdržených gólů na zápas 1,91
91,84 úspěšnost zákroků (%) 92,59

Kdo může patřit mezi klíčové hráče soupeře?

Milan Řehoř (B)


V Havlíčkově Brodě dobře známý gólman, který stál v prestižních derby Vysočiny s Jihlavou na straně soupeře. V týmu se vypracoval v roli jasné jedničky a svou kvalitu bezesporu potvrzuje. Skvěle zachytal v osmifinále proti Trutnovu a soubor z Bouchalek na něj bude znovu hodně spoléhat i proti Bruslařům.
Martin Pleva (O)


Ostřílený mazák a jeden ze stěžejních defenzivních pilířů žďárské sestavy. Vedle plnění obranných úkolů stíhá i vydatně podporovat ofenzivu, o čemž svědčí, že je druhým nejproduktivnějším bekem soupeře. Právem nosí na dresu kapitánské céčko.
Tomáš Střecha (Ú)


Jeden z motorů žďárského útoku a lídr kanadského bodování. Jedná se o mladého a skvělého útočníka s čichem na góly, navíc umí připravit gólovou pozici i pro své spoluhráče. Brodská defenziva si na něj musí dávat hodně velký pozor.

(Foto Martina Plevy a Tomáše Střechy: hokejzr.cz)

Rozpis zápasů

1. zápas, neděle 12. března: BK Havlíčkův Brod – SKLH Žďár nad Sázavou (17:00)
2. zápas, úterý 14. března: SKLH Žďár nad Sázavou – BK Havlíčkův Brod (18:00)
3. zápas, čtvrtek 16. března: BK Havlíčkův Brod – SKLH Žďár nad Sázavou (18:00)

Případné další zápasy

4. zápas, sobota 18. března: SKLH Žďár nad Sázavou – BK Havlíčkův Brod (17:30)
5. zápas, pondělí 20. března: BK Havlíčkův Brod – SKLH Žďár nad Sázavou (18:00)

Řisuty kousaly, ale Bruslaři dokázali jejich odpor zlomit

Jednoznačná série a snadný postup papírového favorita? Kdepak! Řisuty Havlíčkův Brod v cestě za postupem pořádně potrápily. Buldoci v prvním utkání osmifinálové série Bruslaře dokonale zaskočili a z Kotliny si odvezli cennou výhru 4:2. Výborně naskočili i do odvety na svém ledě a šli do rychlého vedení, ale vzápětí napálil Matěj Kos v gólové pozici jen tyčku, soubor z Kotliny vyrovnal, ve druhé periodě po famózním výkonu dokonal velký obrat a zaznamenal triumf 5:2. Jak se později ukázalo, byl to jeden ze zlomových momentů celé série. Ten druhý přišel po hladkém domácím vítězství 7:2, když Broďáci ukořistili důležitý třetí bod po výhře 4:3 až v samostatných nájezdech. Před svými fanoušky už si Kaňkovského skvadra postup utéct nenechala a soupeře přetlačila poměrem 4:1.

I když se střelecky prosazovali i další hráči, postup jednoznačně režíroval první útok. Statistiky mluví jasně: Miroslav Třetina – 13 bodů (5+8), Lukáš Endál – 11 bodů (5+6), Patrik Přidal – 6 bodů (2+4). Velkým pozitivem je úspěšný návrat útočníka Endála, na němž herní přestávka zaviněná zraněním nebyla znát. Výrazný rukopis na skalpu Buldoků má i brankář Čeněk Novák, jenž držel své spoluhráče v těžkých chvílích spolehlivými zákroky. Bruslaři podali proti Středočechům bojovný týmový výkon, na který budou chtít navázat i proti silným Plamenům.

Útočník Lukáš Endál se vrátil na play-off do sestavy a v každém duelu bodoval!

Plameny nedaly Trutnovu šanci a doma mu nadělily "bůra"

Žďár nad Sázavou nenechal fanoušky od úvodního vhazování na pochybách a pevným krokem si šel za postupem. Už za 16 sekund hry vypálil z mezikruží kanonýr Martin Červenka a jeho rána zapadla přesně pod břevno. V 8. minutě zakončoval Martin Kuřítko a z pohotové dorážky skóroval Lukáš Bureš. Domácí se ještě více uklidnili v prostřední části, kdy zasadili soupeři další dvě rány. Na začátku 2. půlky zápasu nahrál Pavel Staněk puk na hůl Martina Gregara, jehož projektil z pravého kruhu skončil u tyčky, kam se brankář Jeschke natahoval marně. Do střelecké listiny se potom zapsal i kapitán Martin Pleva, jenž nadvakrát propasíroval puk až do sítě. Žďárské publikum rozjásal v 53. minutě také Lukáš Bureš, jehož teč si našla cestu až na místo určení. Trutnov se nakonec dočkal čestné trefy, když z dorážky upravil na konečných 5:1 Tomáš Půlpán. Konečného parta už si vysokou výhru utéct nenechala a mohla slavit postup do čtvrtfinále.

znak týmu 5 - 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 1. Červenka (Kunstmüller, Pleva), 8. Bureš (Kuřítko, Jícha), 31. Gregar (Staněk, Hort), 33. Pleva (Beneš), 53. Bureš (Jícha, Řehoř) – 58. T. Půlpán (Chytráček, Fedulov). Rozhodčí: Barek – Potůček, Špringl. Vyloučení: 6:9. Bez využití. V oslabení: 0:0. Třetiny: 2:0, 2:0, 1:1. Průběh utkání: 5:0, 5:1. Výsledek série: 4:1.

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", Beneš "A", M. Vítek, Smejkal, Hort, Rašner, Kolda – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Čech, Střecha, Krupka, Kaňka, Juráň, Jícha

HC BAK Trutnov: Jeschke (Bechný) – Píša, Poul "A", Abrahám, Beneš, Junek, Vácha, Bezděk – A. Půlpán "C", Uchin, Fedulov, T. Půlpán, Kastner, Chytráček "A", Zahradník, Hnik, Smékal, Tatar, Janoušek, Hlaváček, Konečný

(Video: hokejzr.cz)

Brod využil hned první mečbol a v Kotlině skolil Řisuty

Rozhodující moment duelu přinesla už 7. minuta, v níž vstřelili domácí dva slepené góly. Nejdříve udeřil z bleskové dorážky po vyražené Voříškově střele David Michálek a vzápětí rozjásal ochozy Kotliny i kapitán Miroslav Třetina, jenž sebral vybojovaný puk Lukášem Endálem, vybruslil si zpoza branky do lepší palebné pozice a svižnou ranou propálil gólmana Ilašenka. Buldoci ale rozhodně nesložili zbraně a radovali se z kontaktní branky. Matěj Kos zavezl kotouč za bránu soupeře a předložil ideální bekhendový pas Petru Janečkovi, jenž se z kruhu trefil k protější tyčce. Havlíčkobrodská družina se výrazně přiblížila vítězství a vytouženému postupu ve 44. minutě, když při přesilovce nasměroval svou dorážku do sítě Patrik Přidal. Řisuty už se na odpověď nezmohly a Broďáci si vychutnali zasloužené vítězství.

znak týmu 3 - 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 37. Michálek (Voříšek, Duben), 7. Třetina (Endál), 44. Přidal (Třetina, Kulhánek) – 13. Janeček (Kos). Rozhodčí: Radim Slavka – Martin Maťašovský, Roman Komínek. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 903. Střely na branku: 39:32 (16:11, 12:10, 11:11). Třetiny: 2:1, 0:0, 1:0. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Výsledek série: 4:1.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – Vala, Kulhánek, Duben "A", Lacina, M. Semrád, Kříž – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Michálek, Kozlík, Voříšek – Beneš, Ludvík, Kuchta – Teplý, Křížek, Navrátil

HC Řisuty: Ilašenko (Chabr) – Babický "A", Sedláček, Matula, Kolářík, Keller, Bílek, Kulich – Krpata, Kos "C", Borovanský – Záleský, Čurilla, Hegenbart "A" – Slavíček, Janeček, Havlůj – Náprstek, Fortelka, Vyskočil

Bruslaři prospali první třetinu a Plamenům podlehli i počtvrté

Žďár nad Sázavou měl do utkání raketový nástup a úvodní dvacetiminutovku ovládl jednoznačně 3:0. Už v 9. minutě vypálil od modré čáry Pavel Staněk a propálil vše, co mu stálo v cestě. V závěru třetiny mazácky využil nařízené trestné střílení Tomáš Střecha a vzápětí skóroval od modré čáry nad Novákův beton znovu Pavel Staněk. Trápení Havlíčkova Brodu pokračovalo i v úvodu prostřední části, když do samostatného úniku pláchl Tomáš Střecha a chladnokrevně zavěsil pod víko. Domácí nic nevzdávali a vykřesali jiskřičku naděje na bodový zisk, když se po zadovce Filipa Beneše trefil z osy hřiště Luboš Voříšek. Parta z Kotliny se snažila ve třetí periodě hodně střílet a tlačit se do brankoviště, což nakonec přineslo kýžené ovoce. Po sérii dorážek se dostal k puku Patrik Přidal a zblízka propálil gólmana Řehoře. Více už ale Bruslaři nestihli a museli skousnout nepříjemnou porážku 2:4.

znak týmu 2 - 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 32. Voříšek (F. Beneš, Kulhánek), 47. Přidal (Třetina, Vala) – 9. Staněk (Červenka), 17. Střecha (TS), 19. Staněk (Rašner), 24. Střecha (P. Beneš). Rozhodčí: Josef Barek – Martin Klouda, David Urubčík. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1385. Třetiny: 0:3, 1:1, 1:0. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – Vala, M. Semrád, Duben "A" , Kříž, Bušek, Kulhánek – Přidal, Třetina "C", Michálek – Voříšek, Kozlík, F. Beneš – Chlubna, Ludvík, Kuchta – Nguyen, Křížek, Navrátil

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", P. Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk "A", Rašner, Kolda – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Kaňka, Kuřítko, Gregar, Kovářů, Střecha, Krupka, Pazourek

Bilance s Plameny od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 18
Bilance: 11-0-2-5
Výsledky: 2:1, 8:5, 2:3p, 4:2, 2:4, 6:2, 1:3, 4:0, 8:2, 6:2, 6:2, 3:2, 3:2, 5:2, 2:4, 3:4sn, 4:5, 2:4
Skóre: 71:49

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu