17. 2. 2017 | Ladislav Vácha

Brod jede do Moravských Budějovic. Zlomí Žihadla i počtvrté?

Předposlední zápas základní části je tady! Bruslaři se v sobotu 18. února vydají na led pátých Moravských Budějovic, kde je čeká od 17:00 zápas s místními Žihadly. Havlíčkovu Brodu se proti rivalovi z Vysočiny zatím daří parádně, když vyhrál všechna tři předchozí derby Vysočiny a ztratil v nich jediný bodík. Parta pod vedením exbrodského Augustina Žáka ale budí respekt, v současné době hraje ve skvělé formě. Zvládnou Broďáci i čtvrtou bitvu s tímto houževnatým soupeřem, v jehož barvách nastupuje celá řada bývalých brodských hráčů? Přijeďte se podívat a naše hokejisty podpořit!

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion M. Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (porážka s Technikou Brno 1:3 na zápasy)
Trenér: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Salát – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký, Šurý, Bulín
__________________________________________________________________________________

HC Moravské Budějovice 2005 x BK Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
16-4-3-10 bilance 22-3-2-6
5., 59 bodů umístění 1., 74 bodů
145:102 skóre 168:98
13:1 (J. Hradec, venku) nejvyšší výhra 8:0 (Tábor, doma)
0:6 (Tábor, venku) nejvyšší prohra 5:8 (Tábor, venku)
Roman Mikeš – 41 bodů (16+25) nejproduktivnější hráč Miroslav Třetina – 80 bodů (26+54)
Lukáš Havel – 20 gólů nejlepší střelec Miroslav Třetina – 26 gólů
Roman Mikeš – 25 asistencí nejlepší nahrávač Miroslav Třetina – 54 asistencí
Ondřej Šťáva – 24 bodů (4+20) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád – 40 bodů (10+30)
Milan Dudáček 3,03 (22 zápasů)
Lukáš Dusík 3,11 (15 zápasů)
Roman Šoustal 4,00 (1 zápas)
průměr inkasovaných gólů na zápas Čeněk Novák 2,82 (26 zápasů)
Michael Panec 3,73 (13 zápasů)
Minulé zápasy soupeře
Žďár n. S. – Písek 7:2
J. Hradec – M. Budějovice 0:4
M. Budějovice – Kolín 1:4
Tábor – M. Budějovice 1:2
M. Budějovice – Pelhřimov 8:1
Všechny zápasy

Moravské Budějovice jsou ve skupině Střed nováčkem. V minulém soutěžním ročníku, když byla druhá liga ještě rozdělena na dvě skupiny, bojovaly o cenné body ve skupině Východ. V základní části si Žihadla nevedla vůbec špatně, dařilo se jim třeba proti silným Drtičům z Hodonína a vyšlápla si mimo jiné i na ostravskou Porubu. V tabulce tým nakonec skončil na šestém místě a ve čtvrtfinále play-off narazil na Techniku Brno. V prvním utkání sice černožlutí překvapili a vyloupili moravskou metropoli po triumfu 7:2, ale potom třikrát za sebou prohráli (doma 3:6 a 2:7, venku 1:5) a sezona pro ně skončila.

Trenér Augustin Žák nasadil do brankoviště zatím tři gólmany. Nejvíce startů má sice na kontě Milan Dudáček, ale v poslední době je jasnou jedničkou exbrodský brankář Lukáš Dusík. K jednomu utkání nastoupil i Roman Šoustal, který odchytal úvodní duel sezony ve Žďáru nad Sázavou. V obranných řadách na sebe strhává největší pozornost Ondřej Šťáva (4+20), který je neproduktivnějším bekem. Po jedenácti bodech mají na kontě Jiří Peroutka a Erik Polívka (oba 4+7), o jeden bodík méně nastřádal Michal Kliment (4+6). Stálými defenzivními pilíři jsou i Patrik Kovář (1+7), Tomáš Pelikán (0+3) či Martin Sobotka (0+3). Ofenzivu táhne vydatným bodovým příspěvkem hned pět hráčů. Kanadskému bodování týmu vládne Roman Mikeš (16+25), který je zároveň i nejlepším nahrávačem. Za ním následuje tandem bývalých Rebelů Ladislav Rytnauer (16+22) – Lukáš Havel (20+18), přičemž druhý jmenovaný je nejlepším střelcem. Znamenitě si vedou i Lukáš Nováček (16+21) a Petr Krutiš (18+13). Zapomenout však nesmíme ani na Davida Horkého a Filipa Matějku (oba 8+17).

Žihadla sice prohrála úvodní zápas na ledě Žďáru nad Sázavou 2:4, ale potom prožila úžasné období. Ze třinácti zápasů prohrála jen dvakrát, když padla v Havlíčkově Brodě (5:6p) a doma nestačila na Pelhřimov (3:5). Vyšlápla si přitom před svými fanoušky na silný Tábor (4:3sn) a v odvetě vrátila porážku Plamenům (3:2). Hned třikrát přitom nasázela 10 a více gólů, dvakrát poslednímu Jindřichovu Hradci (doma 10:3 a venku 13:1) a jednou David Servisu České Budějovice (doma 10:2). Pak se ale Moravským Budějovicím přestalo dařit a z dalších sedmi kol vytěžily jen jediné vítězství, když doma přetlačily Nymburk (5:4p). V poslední době ale znovu budí tým z Vysočiny respekt, daří se mu totiž báječně. Z předešlých osmi kol Žákova družina hned sedmkrát zvítězila za plný bodový zisk a podlehla pouze doma Kolínu 1:4.

Soupiska Žihadel



Jedničkou Žihadel je teď bývalý gólman Brodu Lukáš Dusík. Nastoupí znovu?

Žihadla bodla Lední Medvědy hned osmkrát a jednoznačně vyhrála

O vítězi bylo takřka jasno už po první třetině, v níž Moravské Budějovice nasázely hodně oslabenému Pelhřimovu hned tři branky. Gólový účet zápasu otevřel Lukáš Havel, který prostřelil brankáře Černého z dorážky. Parádní trefou na něj v 9. minutě navázal Lukáš Nováček, jenž z mezikruží po otočce vymetl svou ranou šibenici. V 18. minutě slavil i David Horký, jehož střela po nahrávce zpoza brány zapadla při přesilovce do sítě. Domácí pokračovali v demolici soupeře i po přestávce, když těžili hlavně z přesilovek. Při početní výhodě skóroval hned dvakrát Ondřej Šťáva, jenž v obou případech mířil přesně od modré čáry.

Vzápětí se zapsal do střelecké listiny i Marek Lupač, jehož střela z levého kruhu se ujala znamenitě, a brankář Černý přepustil místo v brankovišti hostů Michalu Sochorovi. Hosté se dočkali čestné branky, když Jiří Všetečka využil bekhendovým blafákem trestné střílení, jenže poslední slovo patřilo ve druhém dějství Frederikovi Šurému. Konečnou podobu dal výsledku v 56. minutě David Horký, který při přesilovce udeřil z dorážky.

znak týmu 8 - 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 2. Havel (Mikeš), 9. Nováček (Mikeš, Šťáva), 18. Horký (Matějka, Rytnauer), 27. Šťáva (Mikeš, Salát), 29. Lupač (Horký, Peroutka), 29. Šťáva (Mikeš, Nováček), 40. Šurý (Šťáva), 56. Horký (Bulín, Matějka) – 32. Všetečka (TS). Rozhodčí: Skopal – Rampír, Otáhal. Vyloučení: 6:8, navíc Havel (MBU) 10 min. OT + OK. Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 325. Třetiny: 3:0, 4:1, 1:0. Průběh utkání: 6:0, 6:1, 8:1.

HC Moravské Budějovice 2005: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Salát – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký, Šurý, Bulín

HC Lední Medvědi Pelhřimov: Černý (29. Sochor) – Kubát, Kalenda. D. Kasalý, Jelínek, Wasserbauer, Port – Vysloužil, Hadrava, Votápek, Šulák, F. Kasalý,Kopic, Všetečka

Bruslaři prospali první třetinu a Plamenům podlehli i počtvrté

Žďár nad Sázavou měl do utkání raketový nástup a úvodní dvacetiminutovku ovládl jednoznačně 3:0. Už v 9. minutě vypálil od modré čáry Pavel Staněk a propálil vše, co mu stálo v cestě. V závěru třetiny mazácky využil nařízené trestné střílení Tomáš Střecha a vzápětí skóroval od modré čáry nad Novákův beton znovu Pavel Staněk. Trápení Havlíčkova Brodu pokračovalo i v úvodu prostřední části, když do samostatného úniku pláchl Tomáš Střecha a chladnokrevně zavěsil pod víko. Domácí nic nevzdávali a vykřesali jiskřičku naděje na bodový zisk, když se po zadovce Filipa Beneše trefil z osy hřiště Luboš Voříšek. Parta z Kotliny se snažila ve třetí periodě hodně střílet a tlačit se do brankoviště, což nakonec přineslo kýžené ovoce. Po sérii dorážek se dostal k puku Patrik Přidal a zblízka propálil gólmana Řehoře. Více už ale Bruslaři nestihli a museli skousnout nepříjemnou porážku 2:4.

znak týmu 2 - 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 32. Voříšek (F. Beneš, Kulhánek), 47. Přidal (Třetina, Vala) – 9. Staněk (Červenka), 17. Střecha (TS), 19. Staněk (Rašner), 24. Střecha (P. Beneš). Rozhodčí: Josef Barek – Martin Klouda, David Urubčík. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1385. Střely na branku: 35:13. Třetiny: 0:3, 1:1, 1:0. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – Vala, M. Semrád, Duben "A" , Kříž, Bušek, Kulhánek – Přidal, Třetina "C", Michálek – Voříšek, Kozlík, F. Beneš – Chlubna, Ludvík, Kuchta – Nguyen, Křížek, Navrátil

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", P. Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk "A", Rašner, Kolda – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Kaňka, Kuřítko, Gregar, Kovářů, Střecha, Krupka, Pazourek

Základní kámen k vítězství Plamenů položil v Kotlině brankář Milan Řehoř.

Brod 2x prohrával, ale po prohrách si nakonec spravil chuť

Bruslaři nezačali vůbec dobře a brzy prohrávali. Miroslav Duben nejdříve nastřelil břevno, po čemž za pár chvilek vypustil z kruhu utěšenou střelu Lukáš Havel a brankáře Nováka překvapil střelou mezi betony. Soubor z Kotliny vyrovnal při přesilovce, když Lukáš Endál našel před bránou Davida Kozlíka, jenž nadvakrát procedil puk do sítě. Domácím se vůbec potom nepovedla přesilovka 5 na 3, protože když byla Žihadla už ve čtyřech, vyprášil Lukáš Nováček z úniku Novákovy betony, po čemž udeřil z bleskové dorážky k tyčce Petr Krutiš. Havlíčkův Brod však brzy vyrovnal, když se ujala hezká rána Jakuba Laciny z okraje kruhů, a těsně před první sirénou dokonal obrat po rychlé dorážce Luboše Voříška. Kaňkovského družina potom měla navrch a při hře 4 na 4 šla do trháku, když po buly krásně vymetl horní růžek soupeřovy brány David Vala. Moravské Budějovice pak ještě dorazil v závěru utkání Luboš Voříšek, jehož samostatný únik skončil přesnou ranou mezi betony.

znak týmu 5 - 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 8. Kozlík (Endál, T. Semrád), 15. Lacina (Kozlík, Navrátil), 20. Voříšek (Kozlík, Beneš), 27. Vala (Třetina, Endál), 58. Voříšek (Kozlík, Duben) – 3. Havel (Šurý, Horký), 13. Krutiš (Nováček). Rozhodčí: Josef Barek – Martin Klouda, David Urubčík. Vyloučení: 7:11, navíc Rytnauer 5+OK [LOK]. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 41:34. Diváci: 525. Třetiny: 3:2, 1:0, 1:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – T. Semrád, M. Semrád, Duben "A", Lacina, Vala, Kulhánek – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Kozlík, Voříšek, Beneš – Chlubna, Ludvík, Navrátil – Křížek, Tecl

HC Moravské Budějovice 2005: Dusík (Dudáček) – Šťáva, Kovář, Sobotka "A", Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Mikeš "C", Nováček, Rytnauer "A", Krutiš, Horký, Havel, Matějka, Hačecký, Šurý, Kondratěv

Bilance se Žihadly od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 3
Bilance: 2-1-0-0
Výsledky: 6:5p, 4:2, 5:2
Skóre: 15:9

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu