31. 1. 2011 | Ladislav Vácha

Naši mladíci pod pery novinářů, 2. díl: Jan Milfait

Nedávno jsme na našem rozjeli seriál „Naši mladíci pod pery novinářů“ a jak již samotný název napovídá, hlavní roli v něm sehrávají vybraní hokejisté z havlíčkobrodské mládeže. V úvodním dílu jsme se vás, hokejové fanoušky, pokusili seznámit s Tomášem Ludvíkem, šestnáctiletým útočníkem mladšího dorostu. Nyní jsme se podívali v našem rozboru na dalšího forvarda, jímž se tentokrát stal Jan Milfait, úderné eso brodských juniorů.

Jan Milfait:

Pozice: útočník
Věk: 19 let
Číslo dresu: 69
Kategorie: junioři, muži
Výška: 173 cm
Váha: 67 kg
Držení hole: levá

Pokud jste během probíhající sezony navštívili alespoň jeden duel naší juniorky, jež v současné době svádí tuhé boje s extraligovou konkurencí o záchranu nejvyšší soutěže, vaší pozornosti určitě tento devatenáctiletý hokejový dravec s číslem 69 na zádech neunikl. Drobný šikula nechybí snad u žádného nebezpečného útoku, přičemž neustále na sebe strhává pozornost smrtící střelbou ze všech možných palebných pozic a vytříbeným smyslem pro kombinaci, díky kterému mu nedělá problém se svými útočnými parťáky rozebrat soupeřovu defenzívu nebo pro ně povedeným pasem přichystat gólovou pozici. Ne náhodou je členem úderného komanda Rebelů, kde se nejčastěji objevuje po boku Vojtěcha Vargy a Vladimíra Szilvy.

V uplynulém soutěžním ročníku ještě trápil společně se svými spoluhráči prvoligové soupeře, když dostal důvěru trenéra Petra Nováka a odbyl si velký debut v dresu havlíčkobrodského A-mužstva, s nímž naskočil celkem do čtyř soutěžních utkání. Mladý útočník se v nich sice žádným výraznějším počinem do statistik nezapsal, přesto si určitě odnesl ohromný zážitek a velmi cenné zkušenosti. Další šanci dostal od havlíčkobrodského stratéga v přípravě na novou prvoligovou sezonu, když naskočil do přátelských zápasů a v tom posledním se dokonce střelecky prosadil, když v rámci derby Vysočiny na ledě druholigového Žďáru nad Sázavou pomohl Havlíčkovu Brodu k vítězství 9:5 dvěma přesnými zásahy.

V této sezoně již mezi juniory brázdí kluziště exraligových konkurentů, přičemž tradičně táhne ofenzívu svého týmu a pokouší se ho ze všech sil dotáhnout k vytoužené záchraně. Pochlubit se může přídomkem nejproduktivnějšího hráče Rebelů, když zatím odehrál mezi tuzemskou juniorskou smetánkou 41 duelů a připsal si v nich na konto 34 kanadských bodů (15 vstřelených branek + 19 asistencí), což je výtečná bilance a pasuje úderné útočné kladivo mladých bojovníků z Kotliny na průběžnou 35. příčku v produktivitě celé soutěže. Na produktivního forvarda ale se žádnými osobními zásluhami vůbec nechoďte, protože jak sám říká, vstřelené branky jsou zásluhou celé pětky. Co se týče prvoligového A-týmu, šikovný Rebel opět nepřišel zkrátka a postavil se po bok brodské družiny ve dvou prvoligových střetnutích.

Nejdříve absolvoval neúspěšnou bitvu na kluzišti Ústí nad Labem, kde musel společně se svými kolegy skousnout porážku 2:4. Poté se objevil v prestižním derby Vysočiny na Horáckém zimním stadionu, z jehož ledového kolbiště odjížděl soubor pod taktovkou trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák v roli poraženého po fotbalovém výsledku 0:1. Přesto se jednalo o obrovskou zkušenost a velký talent havlíčkobrodské hokejové líhně si z regionálního souboje odnesl největší zážitek své dosavadní kariéry.

Suma sumárum, Jana Milfaita můžeme charakterizovat jako velmi talentovaného mladíka, v němž třímá obrovský potenciál se postupem času mílovými kroky zlepšovat. A sluší se podotknout, že k zajímavé hokejové budoucnosti má nakročen nejen díky svým výkonům na hřiště, ale také skromným a kolektivním přístupem. Držme mu palce, aby se mu společně s celým týmem vedlo co nejlépe a podařilo se našim juniorům díky spanilé jízdě v závěru extraligové sezony dojít k vysněnému udržení nejvyšší soutěže.

Rozhovor:

Jak a kdy ses k hokeji dostal?

K hokeji mě přivedl ve čtyřech letech můj táta, který také hrál hokej za Havlíčkův Brod.

Jak jsi zatím spokojený se svými výkony nejen v probíhající sezoně, ale všeobecně?

Všeobecně, ale i v této sezóně, jsem s výkony spokojený, ale nikdy není vše dokonalé. Snažím se pracovat na 100%. Někdy se Vám zápas povede se vším všudy a někdy byste nejraději o sebe zlomil hokejku. (směje se)

Co se týče produktivity, pravidelně patříš v tomto ohledu mezi nejpilnější hráče Rebelů, což se potvrzuje také v probíhající sezoně. Navíc máš poměr vstřelených gólů a asistencí zhruba vyrovnaný. Proto se nabízí otázka, zda máš nějaký osvědčený recept na to, jak prorazit soupeřovu obranu?

Jsem rád, že se mi daří. Žádný osvědčený recept nemám, trenéři po nás chtějí, abychom se více tlačili před branku soupeře a nehráli po rozích, jak je často naším zvykem. Vstřelené branky jsou vždy výsledkem dobré souhry celé pětky.

Nedávno jste prožívali v juniorce hodně nepříjemné období, když se vám nedařilo prolomit nepříjemnou sérii porážek. Co se v takové situaci honí hráči v hlavě za myšlenky a je hodně znát s přibývajícími neúspěchy narůstající tlak?

Hodně mě to štvalo, ale trenéři nám říkali, ať si z každého zápasu vezmeme to dobré a připravíme se na další zápas. Po šestnácti prohrách v řadě jsem si žádný tlak nepřipouštěl, spíš jsem do každého utkání chodil s myšlenkou již tuto černou sérii zvrátit.

Na kontě máš také 6 prvoligových startů v dresu našeho A-mužstva, přičemž v přípravě ses během přátelských duelů dokonce zapsal mezi střelce. Jak značný a v čem je z tvého pohledu rozdíl mezi kategorií juniorů a dospělých?

Hokej juniorské extraligy je hlavně o bruslení a prvoligový hokej dospělých je hodně o síle a o chytrosti. Vždyť první ligu hraje mnoho hráčů, kteří hráli extraligu. Rozdíl tam musí být hodně znát.

Myslíš si, že ještě dostaneš v průběhu sezony od trenéra Nováka prostor v A-mužstvu?

Nevím, zda šanci dostanu, ale byl bych za ni hrozně rád.

Chtěl by ses hokejem v budoucnu živit, nebo dáváš přednost nehokejové budoucnosti?

Jednoznačně mám na prvním místě hokej.

Jak vypadá tvůj den, když hrajete zápas?

Záleží, který den hrajeme zápas. Ve všední den bohužel musím do školy, (směje se) a poté jdu na zápas. O víkendu si rád před zápasem pospím.

Máš kamarády také v jiných hokejových klubech?

Ano, určitě… Například Pardubice, Jihlava, Třebíč.

Derby Vysočiny mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou jsou vždy ostře sledovaná a vyhecovaná. Je to znát i na juniorské úrovni a jak ty osobně tyto duely vnímáš?

Derby s Jihlavou na juniorské úrovni vnímám jako každý jiný zápas. Pokud by tyto zápasy byly vyhrocené tak jako v Ačku, tak bych to vnímal asi úplně jinak.

Díky a ať se ti daří.

Díky.

Dotazník:

Oblíbená značka hole: Nike Bauer
Nejoblíbenější spoluhráč: Vojtěch Varga
Nejsilnější hokejový moment: postup do extraligy dorostu
Nejdůležitější zákrok či gól: zatím nemám
Cíl, kam by se chtěl dostat: co nejvýše to půjde
Největší zážitek: účast v derby mužů Jihlava-HB
Nejoblíbenější klub: Pittsburgh Penguins
Vzor: Sidney Crosby
Nejoblíbenější film: Gladiátor
Oblíbená barva: bílá, modrá
Nejoblíbenější herec/čka: nemám
Jídlo a pití: tatarák a cola
Zpěvák a kapela: Enrique Iglesias
Nejoblíbenější sport (po hokeji): fotbal
Nejoblíbenější soupeř: Uherské Hradiště, tam jsem si vždycky bezva zastřílel (směje se)
Zájmy kromě hokeje: fotbal, hokejbal, PS3, PC

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu