28. 1. 2011 | Ladislav Vácha

Starší dorost po bojovném výkonu na hranici svých možností zdolal Plzeň

Havlíčkobrodští mladíci načali hokejový víkend v domácím prostředí, kde uvítali soupeře z kategorie nejsilnějších – mladé Indiány z Plzně. Ti přicestovali do Kotliny s atraktivním útočným hokejem, ale omlazený kádr Rebelů se jim postavil na odpor a po bojovném výkonu zvítězil 4:2. Hrdinou duelu se stal jednoznačně brodský gólman Daniel Dolejš, který vyloženě deptal plzeňské střelce skvělými zákroky a dovedl svůj tým k zisku tří bodů.

Do utkání vstoupili o poznání aktivněji mladí Indiáni a po několika neúspěšných pokusech se brzy ujali těsného vedení. V průběhu 2. minuty havlíčkobrodská obrana trestuhodně zaspala a hosté toho dokázali dokonale využít. Po nahrávce Ondřeje Němečka se puku ujal JAN SCHLEISS, prošel jako nůž máslem až do předbrankového prostoru a zblízka skóroval přesnou střelou nad Dolejšovo levé rameno – 0:1. Hra se následně hodně vyrovnala a prochladlá Kotlina sledovala útočnou snahu na obou stranách barikády. Oba soupeři si vytvořili několik střeleckých příležitostí, jenže oba gólmani, havlíčkobrodský Dolejš i plzeňský Polívka, se nenechali překonat. Svou práci také dobře plnily obě obrany, které nepouštěly útočníky do nebezpečnějších palebných pozic. Tento stav nakonec přinesl kýžené ovoce domácím Rebelům, jimž se podařilo vyrovnat.

Na začátku 8. minuty vyhrál Radim Zohorna v útočném pásmu vhazování na LUKÁŠE ŽEMLIČKU, jehož střela z předbrankového prostoru zapadla přesně k levé tyčce gólmana Polívky – 1:1. Havlíčkobrodský gól však obrázek hry skoro vůbec nezměnil, hokejisté obou táborů totiž stále vytrvávali v útočné snaze a stále sváděli hodně vyrovnanou bitvu. V 11. minutě se provinil proti hokejovým pravidlům hostující útočník Faschingbauer a brodský soubor měl k dispozici první přesilovou hru. Ta se mu ale vůbec nepovedla, když se kromě několika zblokovaných střel přes aktivní obranný blok Plzně vůbec k ničemu nedostal.

Západočeši v plné počtu začali mohutně tlačit v útočném pásmu na pilu a Rebelové při jejich tlaku vyrobili dva fauly, které přišly v krátkém časovém sledu a hosté mohli profitovat z dlouhé přesilovky 5 proti 3. V té si vytvořili enormní tlak a ze všech možných palebných pozic stříleli přes přetíženou a oslabenou obranu Rebelů na branku, v jejímž brankovišti čaroval gólman Dolejš, jenž zamezil Plzni v získání těsného vedení. Poté se nám hra opět vrátila do již vyjetých kolejí, v nichž znovu nabízela vyrovnaný a bojovný hokej.

Do prostřední části pro změnu naskočili lepším způsobem domácí Rebelové, kteří si už po 8 sekundách hry vynutili Tolarovo vyloučení, které i přes špatný začátek početní převahy dokázali přetavit v další vstřelenou branku. Při havlíčkobrodském útoku se dostal do velkého úhlu na levé straně Petr Kuchta, jenž si počkal na najíždějícího TOMÁŠE CHLUBNU, který po obdržení nahrávky bez přípravy a zblízka rozechvěl síťku za Polívkovými zády – 2:1. Fanoušci však po výraznějším rozeběhnutí hry opět pozorovali bitvu, v níž se misky rovnoramenných vah střídavě překlápěly na tu či onu stranu. Chvíli tahala za delší konec pomyslného provazu havlíčkobrodská družina, jindy pro změnu mladí Západočeši. Ti si vypracovali gólovou šanci na sklonku 25. minuty.

Nejdříve Kuchta pálil z prostoru mezi kruhy, ale jeho střelu srazila plzeňská obrana mimo tři tyče Polívkovy svatyně. Vzápětí se Rebelové dostali pod tlak a z bezprostřední blízkosti střílel bez přípravy úplně volný Faschingbauer, jehož střelu vyrazil gólman Dolejš, jenž se bleskově přesunul v brankovišti, svým betonem. Jako kdyby se Plzeň tímto útokem nabudila k ještě větší útočné aktivitě a postupem času začínala svírat Rebely pod narůstající tlak. Domácí soubor držel v těžkých chvílích nad vodou gólman Dolejš, který předváděl skvělé zákroky a nejvíce se zapotil asi na přelomu 28. a 29. minuty, když zblízka nadvakrát zakončoval útočník Pour, jenže v obou případech si vylámal zuby na jeho betonech v prostoru u bližší tyčky.

Havlíčkobrodští si nevzali ponaučení z plzeňských varování a nakonec na konci 29. minuty inkasovali. Filip Mašek adresoval napříč předbrankovým prostorem přesný pas na osamoceného DOMINIKA KUBALÍKA, jenž úplně sám u tyčky zasunul bez přípravy kotouč za Dolejšova záda – 2:2. Mlaí Indiáni byli rázem na koni, přičemž trpělivě a vytrvale tloukli do havlíkobrodského obranného bloku. Z jejich územní převahy brzy vzešel chlubnův faul, po němž měli hosté k dispozici další přesilovou hru. Oslabeného soupeře z Vysočiny v ní sevřeli pod kohutný nápor, jenže jejich zakončení často chyběl větší klid a přenost.

Navíc mohli děkovat paní Štěstěně, že jim záhy neodskočili domácí mladíci na dvoubrankový rozdíl. Chlubna totiž naskočil do hry z trestné lavice a okamžitě obdržel puk. V situaci 2 na 1 pak nahrál před branku Beránkovi, ale ten si nezpracoval prudký pas. Záhy právě Chlubna ještě zakončoval z pravého kruhu a nastřelil bližší tyčku. Svěřenci trenérského tandemu Milan Chalupa Petr Jansík se pozvolna začínali vzpamatovávat z plzeňského tlaku a sami se probíjeli čím dál častěji do koncovky, z čehož zanedlouho těžili v podobě zisku přesilovky.

Tu sice Západočeši ustáli bez úhony, jenže Rebelové se naladili na příznivou útočnou vlnu a udeřili při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše. V úvodu 38. minuty po nahrávce Radka Špringla vypálil od modré čáry FILIP DUNDÁČEK a gólman Polívka přes zakrytý výhled, možná i s tečí svých spoluhráčů, nezachytil letící puk a kapituloval – 3:2.

Závěrečné dějství načali mnohem lépe mladí Indiáni, kteří se nadýchli k velkému náporu, jenž vyústil ve vyloučení brodského útočníka Němce. Havlíčkův Brod se s vypětím všech sil dokázal ubránit a i nadále musel čelit obrovskému tlaku Plzně, která si šla cílevědomě za kýženém vyrovnáním. V cestě jí stála ale obrovská překážka v podobě gólmana Dolejše, který za přetíženou obranou předváděl úchvatné zákroky a doslova deptal plzeňské střelce, kteří ze všech možných palebných pozic marně hledali účinný recept na jeho překonání. Nejvíce se zaskvěl brodský maskovaný muž při dvou momentech, které se odehrály ještě v první půlce poslední třetiny.

Na sklonku 45. minuty vytáhl zákrok z říše snů, když po nahrávce Kopty pálil z bezprostřední blízkosti bez přípravy osamocený Pejchar, jenže maskovaný muž Rebelů natáhl ke své levé tyčce lapačku s vyrážečkou a zachytil mezi nimi puk ještě před brankovou čarou. Náročná chvíle nadešla pro strážce havlíčkobrodské svatyně v úvodu 48. minuty, kdy po Pejcharově nahrávce z levé strany se ocitl úplně sám v předbrankovného prostoru Noga, který si sjel do mírného úhlu na levé straně, jenže nerozhýbal si gólmana Dolejše, který se rozchytal do famózního výkonu a vyrazil teď střelu plzeňského útočníka betony. Frustrace plzeňských mladíků s blížícím se závěrem utkání stále rostla a Rebelové, kteří se schoulili do pevné obranné ulity, odolávali obrovskému náporu s vypětím všech sil.

Plzeň nakonec vsadila v závěru zajímavého klání vše na jednu kartu a odhodlala se k závěrečné power-play, v níž brodskou družinu semkla do pevného objetí, ale bez úspěchu. Tři sekundy před koncem Radek Špringl po obdržení kotouče nezpanikařil a prokázal kolektivní styl hry, když přiťukl puk ještě lépe postavenému VÍTOVI KŘESŤANOVI, který z mezikruží bekhendem k tyčce skóroval – 4:2. Havlíčkův brod tak vybojoval po bojovném výkonu na hranici svých možností cenný triumf 4:2 a získal cenné tři body do extraligové skupiny A. Hrdinou utkání se stal havlíčkobrodský gólman Daniel Dolejš, jenž skvělými zákroky deptal soupeřovy střelce a dovedl svůj tým k vytouženému vítězství.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ondřej Beránek 0 0 0 0 0
Filip Dundáček 1 0 1 2 0
Tomáš Dvořák 0 0 0 -1 0
Martin Hynek 0 0 0 1 2
Tomáš Chlubna 1 0 1 -1 2
Martin Jelínek 0 0 0 0 0
Vít Křesťan 0 0 0 0 0
Petr Kuchta 0 1 1 -1 2
Tomáš Ludvík 0 0 0 1 0
Jaroslav Meloun 0 0 0 0 0
Marek Němec 1 0 1 0 2
Jiří Novotný 0 0 0 0 0
Radek Špringl 0 2 2 2 0
Libor Šulák 0 0 0 0 0
Petr Turek 0 0 0 1 0
David Vala 0 0 0 0 0
Daniel Vosyka 0 0 0 -1 0
Radim Zohorna 0 1 1 1 0
Lukáš Žemlička 1 0 1 1 0
Radim Žuček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dolejš 60 0 2 37 0 0

Ohlasy k utkání

39. kolo, pátek 28.1.2011 od 18:00
Havl. Brod
4:2
(1:1, 2:1, 1:0)
Havl. Brod - Plzeň
Extraliga staršího dorostu

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 8. Žemlička (R. Zohorna), 22. Chlubna, 38. Dundáček (Špringl), 60. Křesťan (Špringl) - 2. Schleiss (Němeček), 29. Kubalík (Mašek). Rozhodčí: Jan Hribik - Milan Kis, Radim Prchal. . Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.

Sestavy

Havl. Brod

Dolejš (Fučík) - Vala, Šulák "A", Žuček, T. Dvořák, Meloun, Novotný - Kuchta "A", Křesťan, Špringl, Vosyka, Žemlička, Chlubna, R. Zohorna, Hynek "C", Dundáček, Jelínek, Turek, Beránek, Němec.

Plzeň

Polívka (Karafiát) - Tichý, Farný, Kubík, Šmíd, Marcel, Němček, Pejchar "C", Šimandl, Mašek, Schleiss, Kopta, Tolar, Zimmermann, Noga "A", Kubalík, Faschingbauer, Pitel, Houfek "A", Pour, Tulačka.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu