28. 1. 2011 | Pavel Buňat

Rebelové cestují na Hanou, na ledě Olomouce chtějí v sobotu překvapit

Druhá část první ligy pomalu spěje ke svému konci. Rebelové jedou v rámci 41. kola na Hanou, kde budou mít poslední možnost zaútočit na celkové čtvrté místo. Havlíčkův Brod bude ale především na dálku svádět souboje s šestým Znojmem a pátým Hradcem Králové o lepší umístění v tabulce a lepší pozici pro nadcházející play-off. Utkání na olomouckém ledě začíná v sobotu 29. ledna přesně v 17 hodin a vy se jej můžete zúčastnit společně s fanoušky, kteří pořádají autobusový výjezd.

Pohled na tabulku

Boje o play-off vrcholí. Ve skupině B se o postup pere šest týmů – Benátky, Vrchlabí, Kadaň, Třebíč, Litoměřice a Tábor. Nejblíže k postupu mají nyní Benátky, které porazily ve veledůležitém utkání Litoměřice, jež tak nyní ztrácejí na čtvrtou Třebíč 3 body. A vyrovnaná situace je i ve skupině A. Olomouc čeká boj s Jihlavou o třetí místo. Havlíčkův Brod, Hradec Králové a Znojmo zase o pátou až šestou příčku.

Olomouc má obdivuhodnou formu

Hanáci se nacházejí ve výborném zápasovém rozpoložení. V posledních sedmi utkáních dokázali vždy bodovat a nyní dýchají třetí Jihlavě na záda. Na svém kontě mají 69 bodů a nebýt prohraného zápasu s Duklou, po kterém Olomouc podala stížnost na rozhodčího, situace by byla ještě o něco veselejší. I tak se ale svěřenci trenérů Tomajka a Fialy mohou v poslední době pochlubit povedenými zápasy jako je výhra nad Hradcem 5:1, ale především porážka Ústeckých Lvů 3:0 a Chomutova 7:6 po samostatných nájezdech. Na Havlíčkův Brod tak zcela jistě čeká v sobotu velmi těžký úkol. „V Olomouci můžeme jenom překvapit, protože má v brance výborného Pruska, který chytá čím dál víc a líp. Navíc bojuje o čtvrté místo a my máme trochu problémy s marodkou. Teď ve středu nám vlastně chyběl celý první útok. Proto říkám, že můžeme jen překvapit,“ měl jasno o obtížnosti duelu Petr Novák. „Každopádně bychom se chtěli posunout aspoň na šesté místo,“ dodal.

Minulé kolo – Olomouc i Brod za tři body

Ve 39. kole zvítězili Rebelové doslova za pět minut dvanáct, a to ještě vinou soupeře. Hradečtí šli totiž minutu a půl před koncem normální hrací doby do tří, čímž si zcela prohráli zápas. Trenér Mička byl navíc vykázán na tribunu. A Východočechy může takový konec mrzet o to víc, protože dokázali smazat dvougólový náskok Rebelů ze druhé třetiny. Do dvoubrankového vedení poslal Rebely Zábranský s navrátilcem Vondráček, oběma asistoval Holec, který má úžasnou formu. Ve třetí třetině pak dokázali srovnat krok Budínský s Hruškou a zdálo se, že utkání dospěje až do prodloužení. Při přesilovce 5 na 3 ale Rebelové neponechali nic náhodě a opět strhli vedení na svou stranu. Postaral se o to Roman Vondráček, jenž dorážel puk do poloprázdné klece. A o devět vteřin později Luňák lovil puk z branky znovu, a to po kuriózní situaci. Hostující gólman ho vyhazoval zpoza branky a trefil svého spoluhráče, od něhož se odrazil za brankovou čáru. Gól byl připsán Janu Knotkovi. „Na hráčích je zkrátka znát, že už mají oba týmy jistotu play-off. Jsme rádi, že i když to potom bylo 2:2, dokázali jsme díky soupeřovým faulům získat zpět vedení a naší výhru definitivně podtrhnul vlastní gól soupeře,“ byl s utkáním nakonec spokojený Novák.

Olomouc zvítězila na ledě trápícího se Berouna těsně 2:1. Skóre otevřel na konci 29. minuty Matěj Pekr. Za minutu a půl na rozdíl dvou branek zvyšoval Ondřej Šedivý, který se prosadil po akci dva na jednoho, na jejímž zrodu stál Michal Černý. Medvědi udeřili až příliš pozdě. Martin Kupec totiž síť za Pruskem rozvlnil až v čase 59:59. Z příliš nezáživného utkání Mora vytěžila 3 body, čímž si vypracovala šestibodový náskok na pátý Hradec Králové. „Z pohledu toho, že jsme chtěli získat tři body, je to pro nás výborné,“ hýřil po zápase spokojeností trenér Fiala.

Letošní vzájemné zápasy

V probíhající sezoně vybojovali Rebelové v soubojích s Olomoucí tři body. V prvním utkání na jejím ledě zvítězili 3:2 po prodloužení. Na gól Komy z 30. minuty odpověděli Martin Ondráček a Hynek Zohorna, kteří v rozmezí tří minut otočili skóre ve prospěch hostujícího celku. Jenže Mora se nevzdala a z hole Řípy vyrovnala. V prodloužení domácí přečkali oslabení, ale i přes to byli právě oni, kdo nakonec bral o bod méně. V situaci 2 na 1 vzal na sebe zodpovědnost Roman Vondráček a udělal dobře, protože svojí střelou překonal Žigárdyho.

V Kotlině naopak úřadovala Olomouc. Rebelové sice přesně v polovině utkání vedli 2:1, pak ale přišla hluchá tříminutovka a tři góly v domácí kleci. Zlomení Rebelové poté inkasovali popáté a utkání bylo rozhodnuto. Minutu před koncem si oba celky připsaly ještě po jednom gólu. Nejprve se trefil olomoucký Ministr, po něm si čestný úspěch připsal Martin Ondráček. Olomouc se tak letos stala prvním týmem, který v Kotlině obral Brod o všechny body.

Druhé utkání v Kotlině bylo na góly o poznání chudší. Rebelové sice udeřili zásluhou Holce už v 7. minutě, byl to ale zároveň i jejich poslední gól. I přes zástup šancí se už druhý gól do konce utkání Rebelům vstřelit nepodařilo, pokaždé si vylámali zuby na připraveném Pruskovi. A na nedostatek práce si nemohl stěžovat ani domácí gólman Jaroslav Suchan. Havlíčkobrodská opora dlouho držela čistý štít, jenž vydržel až do 50. minuty, kdy se po hrubce domácí obrany prosadil z lehké pozice Martin Vyrůbalík. Zápas se musel rozhodnout v prodloužení. Přesně dvě minuty před jeho konce Radek Meidl předložil kotouč Matějovi Pekrovi a Suchan po jeho střele podruhé kapituloval. Rebelové byli tříbodové výhře blízko, nakonec brali jen bod.

Olomoucký kádr

Útok táhne zkušený lodivod Milan Ministr, jenž letos skóroval 11krát a 18krát asistoval. Dvaadvacet kanadských bodů má na svém kontě další zkušený hráč – Radim Kucharczyk, který zaznamenal 5 branek a 17 asistencí, je také zároveň nejvíce trestaným hráčem ligy (160 trest. min.). Trojici neproduktivnější forvardů Olomouce uzavírá s 21 body (10+11) Milan Černý. Společně s Ministrem jsou nejlepšími střelci týmu ještě Petr Haluza a Matěj Pekr, všichni zaznamenali po 11 brankách. V týmu najdeme dále například Radka Meidla, mladšího bratra havlíčkobrodského útočníka.

V obraných řadách všechny převyšuje Martin Vyrůbalík, který vsítil 6 branek a na 11 asistoval. S počtem 17 bodů patří mezi nejlepší ligové obránce. Největší síla Mory se ale skrývá pod maskami brankářů. Na její soupisce totiž najdeme Martina Pruska, brankáře se zkušenostmi z NHL a reprezentace ČR, kterého Olomouc do svého týmu získala nedávno. Odchytal prozatím 5 zápasů a ve všech dovedl svůj tým k výhře. Navíc pochytal přes 95% všech střel! V záloze je připraven Štefan Žigárdy, jenž letos odchytal 17 zápasů a může se pochlubit úspěšností zákroků ve výši 91,7%.

Pojeďte podpořit Rebely

Na Hanou se chytají i fanoušci Rebelů, kteří pořádají autobusový výjezd. Zúčastnit se můžete i vy. Cena je 150 Kč pro nečleny, 100 Kč pro členy Rebel Hearts. Hlásit se můžete na e-mailu VYJEZDY@REBELHEARTS.CZ. Více informací na www.rebelhearts.cz.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu