20. 1. 2011 | Eva Streichsbierová

Suchý: Samolepky neřeším! Hlavní je, aby lidi viděli dobrý hokej

Samolepková aféra pokračuje! A zdá se, že hned tak neskončí. Zas a znovu se propírá v novinách údajné hanobení loga Dukly Jihlava. Některá média dokonce zatahují do věci další a další jedince. Ve čtvrtečním vydání MF DNES se k tomuto tématu vyjadřuje například už i známý karikaturista z Okříšek Štěpán Mareš. A právě jeho výroky pořádně nadzvedly legendárního hokejového obránce Jana Suchého.

Konkrétně má havlíčkobrodský rodák, dlouholetý hráč Dukly Jihlava a současný obchodní manažer HC Rebel výhrady vůči Marešově odpovědi: ... „Vždycky mě zajímala Dukla, v dobách, kdy hrála nejvyšší ligu, jsem s tátou jezdil z Okříšek na hokej. Mrzelo mě, že pak spadla dolů na úroveň Třebíče a Havlíčkova Brodu. To pro mě nejsou hokejová města. Škoda, že Dukla, tak slavný klub s úžasnou historií, vůbec na úroveň takovýchto klubů spadla...“

Co vás napadlo jako první, když jste si tuhle odpověď známého karikaturisty přečetl?
Hlavně mě to pořádně naštvalo. Tomu panu Marešovi bych vzkázal, že mu klidně vypočítám výborné hokejisty, kteří se hokej učili v Havlíčkově Brodě. A že jich bude pořádná řada. Naopak kdybych měl říct dobré odchovance jihlavského hokeje, tak možná řeknu dvě jména a bude hotovo.

Na jeho obhajobu by se možná dalo uvést, že to asi bere jen z pohledu běžného hokejového fanouška...
Leda tak. Omluvit by ho mohlo opravdu jen to, že hokeji nerozumí, protože v Havlíčkově Brodě se hrálo dávno předtím, než Jihlava pořádně věděla, co hokej je. A kdyby nepřišla Dukla z Olomouce právě do Jihlavy, tak tam dodneška hrají maximálně krajský přebor.

Ono celkově je kolem havlíčkobrodského hokeje v poslední době dost veselo a živo, nemyslíte?
Já mám rád, když je veselo. Sranda musí být.

Takže vy celou tu pseudokauzu kolem samolepek berete hlavně jako srandu?
Určitě, jinak se to snad ani brát nedá. Vždyť jde jen o recesi a pošťouchnutí soupeře, což k hokeji patří. Kdybych vám měl vyprávět, co všechno se dělo dřív, když jsem ještě hrával v Jihlavě, třeba v zápasech s Plzní nebo s Košicemi. To bylo mnohem výživnější a nikdo to takhle nerozmazával.

Paradoxně jihlavská strana svým rozviřováním celé věci zatím dosáhla jen toho, že je teď o samolepky obrovský zájem. Taky je po vás teď kamarádi chtějí?
Jo, pár jsem jich chlapům rozdal. Všichni se tomu zasmáli jako dobrému vtipu. A u toho mělo zůstat.

Rozdal nebo prodal, na tom prý totiž hodně záleží?
(směje se) Samozřejmě že rozdal. Pořád tvrdím, že celé je to úplný nesmysl, že se z toho dělá nějaká umělá kauza.

Nicméně Jihlava je jiného názoru. Podle ní je věc natolik vážná, že se jí dokonce zabývala městská rada...
No to už vůbec nechápu, jenom se tím přilejvá olej do ohně. Lidi by se měli chodit na hokej bavit, fandit svému týmu a ne se zaobírat nějakými samolepkami.

Jenže jednatel Dukly Bedřich Ščerban prý dokonce shromažďuje podklady pro právní kroky...
Pokud si Béďa myslí, že dělá dobře, tak ať si to shromažďuje, ale já bych to vůbec neřešil. A už vůbec nevím, proč by se měly dávat nějaké peníze z téhle věci na charitu. Od toho máme jiné akce.

Pro vás osobně musí být situace o to horší, že jste v Dukle strávil celou svoji bohatou hokejovou kariéru. Mám pravdu?
Samozřejmě! Hrál jsem za Jihlavu třiadvacet let a to už je nějaká doba. Nikdy nebyly mezi kluby takové třenice jako teď. Je to úplně zbytečné. Neříkám, zdravá rivalita k hokeji patří, ale takovéhle věci?

Zase na druhou stranu, pro Havlíčkův Brod je to výborná reklama, což byste vy jako obchodní manažer klubu měl kvitovat s povděkem...
(usmívá se) Pravda, teď jsme v novinách dost často, a taky v dalších médiích. Někdy dokonce i na titulní straně. Pořád si ale myslím, že by mělo jít hlavně o hokej.

Když se tedy vrátíme k samotné hře, tak v sobotu 22. ledna je na programu další derby. Těšíte se?
O tom nepochybujte. Vždycky se na souboje Havlíčkova Brodu s Jihlavou těším. Věřím, že to bude další parádní zápas se vším všudy. A že ke strkanicím dojde tak maximálně na ledě, protože tam je to normální.

Dvakrát v letošní sezoně vyhráli Rebelové, jednou Dukla. Jak to podle vás dopadne ve čtvrté vzájemné bitvě na Horáckém zimním stadionu?
Já bych byl spokojený, kdybychom po šedesáti minutách uhráli remízu. A pak bychom mohli vyhrát na nájezdy. To bych si přál. Ale hlavně se budu těšit na pořádný hokej, stejně jako snad i většina normálních lidí.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu