18. 1. 2011 | Ladislav Vácha

„Do brány jsem vlezl až ve čtvrté třídě, ani nevím proč,“ smál se Matěj Pešek

Po krátké časové odmlce tady máme další mládežnickou zpověď, jejíž hostem se tentokrát stal sympatický gólman juniorky Matěj Pešek. V rozhovoru zmínil své zajímavé hokejové začátky, přiblížil důsledky působení nepříjemné série porážek na svůj tým, porovnal dvě nejvyšší soutěže juniorů nebo nastínil cestu, jež by mohla vést k vytoužené záchraně juniorky mezi extraligovou konkurencí.

Na začátek tradiční otázka. Jak ses k hokeji dostal a chtěl by ses jím v dospělosti živit?

K hokeji mě dostali děda s tátou, když mi bylo 7 let. Začínal jsem jako hráč a do brány jsem vlezl až ve čtvrté třídě, ani nevím proč. (směje se) A jestli bych se chtěl hokejem živit? Určitě by to bylo příjemný, živit se něčím, co mě baví a čemu se věnuji už tak dlouho. Myslím, že to je snem snad každého kluka, co hraje hokej.

Máš nějaký hokejový vzor a pokud ano, o koho se jedná?

Žádný hokejový vzor nemám, ale vždycky jsem fandil ze zahraničních brankařů Martinu Brodeurovi a z českých Dušanu Salfickému.

Jak jsi zatím spokojený se svými výkony a dosavadním počínáním svého týmu v extralize?

Nemyslím si, že podávám špatné výkony, ale vždycky se najde nějaká ta chybička a stále je co zlepšovat. S prací týmu nejsem až tak spokojený. Zápasy můžeme vyhrávat, jenom když budeme táhnout za jeden provaz a nebudeme vytvářet takové množství osobních chyb, které nás strašně srážejí dolů. Už jsme takhle ztratili spoustu zápasů a pokud se chceme zachránit, v což pevně věřím, musíme hrát to, co umíme a plnit to, co po nás trenéři vyžadují.

Minulou sezonu jsi hájil branku juniorky ještě v 1. lize, zatímco teď už musíš čelit extraligovým střelcům. V čem pro gólmana spočívá největší rozdíl mezi oběma soutěžemi a jak velký to byl pro tebe skok?

Rozdíl mezi soutěžemi je hlavně ve vyspělosti hráčů. Extraliga je daleko rychlejší soutěž s větším množstvím osobních střetů, týmy zde mají kvalitně propracované taktiky, což je vidět hlavně při přesilovkách a oslabeních. Navíc každý tým disponuje několika velice dobrými hráči, kteří dokážou táhnout tým a podržet ho ve složitých situacích. Pro mě osobně to nebyl takový skok, protože nás kvalitně připravili trenéři gólmanů pan Dušek s panem Kováčem a patří jim za to velký dík.

Proti kterému soupeři se ti chytá nejlépe a proti komu naopak nejhůře?

Tahle otázka se těžko hodnotí, protože jsem v extralize zase tolik zápasů neodchytal, ale zatím se mi nejlépe chytalo proti Spartě a nejhorší to bylo asi proti Opavě.

Nedávno ses postavil do branky proti konkurenční Jihlavě, jejíž střelce jsi několikrát vychytal neuvěřitelným zákrokem. Vysloužil sis za to ovace tříčlenné skupinky havlíčkobrodských fanoušků. Všiml sis toho a jaký to byl pocit?

Samozřejmě, že jsem si všiml. Byl to příjemný pocit a jsem rád, že i brodští fanoušci občas navštíví utkání juniorky, navíc i při utkání v Jihlavě.

Nedávno vás sužovala hodně nepříjemná krize, když jste prohráli 16 utkání v řadě. Co se odehrává hráči při takovém období v hlavě a myslíš si, že už jste z nejhoršího venku?

Matěj Pešek slavící výhru ještě v 1. lize juniorů

Určitě to bylo hodně nepříjemný, ale já se tohle snažím nevnímat a soustředit se na další zápasy, jako by žádná krize nebyla. Na většině kluků je to ale hodně znát. Ač to v kabině nebo někde venku nedávají najevo, pořád to v sobě nosí a pak to je vidět hlavně na ledě, že si nevěří, nechodí do zakončení, hádají se, jsou nervózní a kupí potom chybu za chybou. Jestli jsme z nejhoršího venku? Z nejhoršího snad ano, ale bude to ještě těžké.

Boj o záchranu vás už nemine. Myslíš si, že se zachráníte? Jaká cesta k vytouženému udržení extraligy povede?

Doufám, že se zachráníme, ale nebude to žádná procházka růžovou zahradou. Jestli se chceme zachránit musíme makat jako tým, jeden za druhého a plnit si svoje povinnosti, tak jak nám je trenéři naordinovali, jak jsem již zmiňoval dříve.

Myslíš si, že dostaneš šanci mezi tyčemi našeho A-mužstva? Třeba v přípravném období na další sezonu?

Těžko soudit, tohle není otázka pro mě. Pokud by však nabídka přišla, byl bych rád.

Máš kamarády také v ostatních klubech?

Ano, mám pár kamarádů v ostatních týmech. Například v Liberci nebo Pardubicích.

Provozuješ vedle hokeje také nějaký další sport?

Sport mám všeobecně rád, a tak kromě hokeje se ještě „snažím“ hrát fotbal za Okrouhlici a rekreačně si chodím zaplácat tenis nebo zahrát florbal či nohejbal.

Chtěl bys na závěr něco dodat nebo něco někomu vzkázat?

Na závěr bych chtěl poděkovat hlavně rodině, která mě v hokeji vždycky podporovala a stále podporuje a vzkázat všem mladým klukům, ať si jdou za svým a nenechají si hokej ničím a nikým znechutit.

Díky za rozhovor a ať se ti daří.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu