13. 1. 2015 | Richard Wagner

Souboj týmů, které mají co napravovat. Do Kotliny dorazí litoměřický Stadion

HAVLÍČKŮV BROD - Mašina z Kotliny, která začala opět vyfukovat páru na znamení toho, že jede rychle kupředu, musela zabrzdit ve stanici Prostějov. Zde Rebelové vyložili tři body a do vagonků naskládali pět kousků, které jim za odměnu Jestřábi nechali. Nyní je ale havlíčkobrodská souprava znovu na cestě a mílovými kroky se blíží k zápasu s Litoměřicemi. Těm v posledních kolech nevychází výsledky podle jejich představ, čehož mohou Rebelové využít a napravit si tak z Prostějova zašpiněnou reputaci. Zápas startuje v tradičních 18:00. (Foto: Michaela Luňáčková)

HC Stadion Litoměřice

Založeno: 1972
Stadion: Kalich Arena (kapacita 1 750 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá, oranžová
Webové stránky klubu: hclitomerice.cz
Umístění v poslední sezóně: 7. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Olomouc, 2:4)
Trenér: Jiří Doležal, Daniel Tvrzník
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4–0–0–6

Sestava z posledního utkání: Přikryl (Král) – Šulc, D. Bílek, Míka, Mikliš, Špelda, Kolář, Málek – V. Bílek, Kalla, Chlapík – Novák, Švagrovský, Ondráček – Procházka, Volek, Černoch – Racek, Zdeněk, Z. Doležal.
_____________________________________________________________________________________

Litoměřice měly rozpačitý start do sezony. Svěřenci Jiřího Doležala střídali světlé okamžiky s těmi tmavšími. Jeden příklad za všechny - Kališníci inkasovali debakl v Šumperku a záhy doma přejeli Kladno. Poté ale převzal litoměřický rychlík status pendolina a začal bořit jednoho soupeře za druhým. Nálada v kabině rostla a to bylo vidět i na ledě. Rozjelo se především duo Kalla - Bílek, které, podpořeno spolehlivou defenzivou v čele s kvalitním duem gólmanů, ničilo dokonale sebevědomí jednoho soupeře za druhým. Výjimkou nebyli ani Rebelové či Kladno nebo Motor. Občas sice litoměřická lavina narazila na skálu, která ji zbrzdila, ale Stadion se pak znovu rozjel a vyšplhal se do popředí tabulky. V poslední době se ale Litoměřicím tolik nedaří. Bodují víceméně jen s týmy ze spodních partií tabulky, zatímco nejbližším konkurentům, s výjimkou Kladna a Havířova, rozdávají postupně bod za bodem.

Jednička. Touto pozicí se dresu litoměřického mužstva může pyšnit Tomáš Král, který letos naskočil již do jednatřiceti duelů. V nich dovedl svůj mančaft k osmnácti vítězství. Král působí v litoměřickém týmu již od minulé sezony. Letos už je tak v Kalich aréně zavedenou oporou, která si drží statistiky nad 92 procenty, zkrotila 852 puků a pětkrát slavila nulu. V jeho kariérním postupu mu jistě pomáhá i jeho náhradník. Pozici dvojky totiž zastává velezkušený Petr Přikryl. Toto jméno netřeba dál představovat. Gólman, který má v první lize nachytáno přes 13 tisíc minut a vysokého čísla dosahuje také výčet jeho extraligových startů, odchytal poslední duel s Třebíčí a vedl si znamenitě. V záloze ještě číhá na šanci mladík Martin Michajlov, jenž v probíhajícím ročníku sbírá zkušenosti ve druholigové Bílině.

Jasnou jedničkou je v Litoměřicích jednadvacetiletý gólman Tomáš Král.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Zadním řadám velí v Kotlině velmi dobře známý Jakub Šulc společně s Radkem Míkou. První jmenovaný platí s jednadvaceti body za nejproduktivnějšího beka svého týmu. Šulc, který strávil pět kompletních sezon v Havlíčkově Brodě, je s bilancí 8+13 o čtyři body za svým kolegou a pyšní se statutem nejgólovějšího beka. Míka (2+15) pak drží prvenství mezi obránci-asistenty. Celých devět bodů pak činí rozestup mezi druhým a třetím zadákem. Angel Krstev nasbíral zatím osm asistencí a čeká na svůj první zásah. V těsném závěsu za ním je s bilancí 2+7 Lukáš Špelda. Pravidelně vyjíždějí do zápasu i David Bílek (1+3), Karel Plášil (0+4), či Jakub Kolář (0+3). Zkušenosti pak zápas po zápase nabírají mladíci Ondřej Mikliš, Dominik Málek a v sestavě se šestkrát objevil i Marek Hrbas .

Mezi forwardy mají v Kalich aréně jasno. Kupředu táhne litoměřickou káru nejpracněji duo dlouholetých opor tehdy extraligového Kladna. Řeč je o Jaroslavu Kallovi a Vítězslavu Bílkovi. Kalla je s padesáti body a bilancí 8+42 čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Jeho počet asistencí ho řadí nejen na první místo v jeho týmu, ale je nejpilnějším nahrávačem celé ligy. Jeho přísun asistencí pak hojně využívá Bílek, který se prosadil sedmadvacetkrát a společně s budějovickým Strakou drží ligový bronz v této disciplině. Za úderným duem se drží kapitán Stadionu Martin Novák (7+23) a David Švagrovský (14+15). Solidní bodový přísun zajišťují i Jiří Rys (8+14) a Martin Procházka (13+7). Když přijedou pomoci, dokáží se prosadit mladíci David Dvořáček (6+7) a Adam Chlapík (8+6). Pravidelně vyjíždějí na ligová kluziště i Zdeněk Doležal, Martin Ondráček nebo Daniel Schwamberger. Dále můžeme jmenovat třeba Jiřího Černocha s Dominikem Volkem, kteří toho letos v 1. lize také nabruslili dost.

ExRebel Jakub Šulc je nejproduktivnějším bekem Stadionu.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Stadion Litoměřice

znak týmu znak týmu
6-5-2-20 bilance 22-2-2-17
14., 30 bodů umístění 5., 72 bodů
89:157 skóre 124:102
5:2 (Prostějov, doma) nejvyšší výhra 8:3 (Prostějov, venku)
0:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 1:6 (Chomutov, venku)
11,00 % (14.) Využití přesilovek 19,92 % (5.)
79,22% (11.) Úspěšnost v oslabení 83,62% (6.)
Tomáš Rousek - 22 bodů (12+10) nejproduktivnější hráč Jaroslav Kalla - 50 bodů (8+42)
Tomáš Rousek - 12 gólů nejlepší střelec Vítzslav Bílek - 27 gólů
Roman Maliník - 15 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Kalla - 42 asistencí
Tomáš Semrád - 7 bodů (1+6) nejproduktivnější obránce Jakub Šulc - 21 bodů (8+13)
Tomáš Rousek +4 nejlepší hráč v +/- Vítězslav Bílek +16
Jakub Babka,
Václav Tomek -17
nejhorší hráč v +/- Ondřej Mikliš -7
Jakub Babka 44 TM nejtrestanější hráč Jakub Šulc 60 TM
Filip Barus 100 % (1 záp.)
Patrik Polívka 90,48 % (2 záp.)
Čeněk Novák 91,1 % (10 záp.) René Svoboda 90,33 % (11 záp.)
Jan Dlouhý 90,21 % (19 záp.)
Filip Šindelář 87,58 % (5 záp.)
Filip Landsman 84,00 % (1 záp.)
úspěšnost brankářů Tomáš Král 92,81 % (31 záp.)
Petr Přikryl 91,53 % (15 záp.)
Filip Barus 0,00
Patrik Polívka 3,05
Čeněk Novák 3,43
René Svoboda 3,52
Jan Dlouhý 3,53
Filip Šindelář 4,00
Filip Landsman 4,07
průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Král 2,23
Petr Přikryl 2,59

Litoměřice rozhodly v první polovině duelu

Stadion využil hned první vážnější šanci, když se Zdeněk Doležal trefil přesně pod horní tyč. Domácí náskok narostl o deset minut později, když se střelu k tyči prosadil David Švagrovský. Na startu druhého dějství udeřil ve dvojnásobné přesilovce David Dvořáček a Kalich aréna byla ve varu. Když pak v polovině střetnutí udeřil podruhé Švagrovský, začalo to zavánět debaklem. Šindelář však další touš za svými zády nedovolil. Naopak, hosté snížili zásluhou Tomáše Rouska. Třetí perioda už byla výhradně v režii maskovaných mužů.

znak týmu 4 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 4. Z. Doležal (Plášil), 14. Švagrovský (Novák, Míka), 21. Dvořáček (Kalla, Šulc), 29. Švagrovský (Špelda, Novák) – 33. Rousek (Kuchler, Maliník). Rozhodčí: Tomáš Zubzanda - Jiří Rozlílek, Tomáš Svoboda. Vyloučení: 4:5, navíc Babka (HBR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 1:0. Diváci: 720. Střely na branku: 24:31. Třetiny: 2:0, 2:1, 0:0. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Král) – Šulc, Hrbas, Míka, Plášil, Špelda, D. Bílek, J. Kolář – V. Bílek, Kalla, Procházka – Novák, Švagrovský, T. Doležal – Z. Doležal, Dvořáček, Černoch – Schwamberger, Ondráček.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Šindelář (Dlouhý) – Platil, Sklenička, Pavlíček, Sedlák, D. Kolář, Kurka, Zítka, Semrád – Minárik, Sedláček, Babka – Maliník, Kuchler, Rousek – Zdráhal, Tomek, Heřman – Půlpán, Milfait, Boček.

Zkušený Jaroslav Kalla kraluje kanadskému bodování a je nejlepším nahrávačem.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Tomáš Rousek: Musíme hrát to, s čím jsme měli úspěch

„Určitě nesmíme jít do zápasu s tím, co jsme hráli v Prostějově. S tím, co jsme předváděli předtím, jsme slavili úspěch, takže to musíme hrát i proti nim. Na pondělní zápas už jsme v kabině zapomněli a soustředíme se jen na další soupeře. Na Litoměřice půjdeme s čistou hlavou.“

„My se na ně určitě připravíme. Úplně si teď nevybavuji, co Litoměřičtí hrají, ale koukneme se na video, jak hráli poslední zápasy. Je to určitě kvalitní soupeř, který hraje nahoře, ale my musíme proti každému týmu podat stoprocentní výkon, ne-li stodvacetiprocentní, abychom mohli uspět.“

Nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč Rebelů Tomáš Rousek.

Posledních 5 kol Stadionu

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice 1:3
HC Stadion Litoměřice - LHK Jestřábi Prostějov 5:2
HC Stadion Litoměřice - Piráti Chomutov 1:3
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice 4:2
HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč 0:1

Všechny soutěžní zápasy

Souboj gólmanů nakonec zvládla Třebíč

Kališníci měli lepší start do zápasu, ale Třebíč držel gólman Horčička. Horácká Slavia se ale brzy aklimatizovala a v permanenci se rázem ocitl i Přikryl. Celek z Vysočiny se dokázal prosadit hned zkraje druhého dějství, když dělovkou z mezikruží udeřil Rostislav Malena. Třebíč získala křídla a zásobila strážce svatyně Stadionu prací. Ten ale odolával a jeho tým se tak mohl nadechnout k útočení. Postupně si na Horčičkovi vylámali zuby Kalla s Miklišem a když ve třetí dvacetiminutovce promarnil trestné střílení Černoch, vydřely Bílé hvězdy cenný triumf.

znak týmu 0 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 21. Malena (Bilčík). Rozhodčí: Michal Hrubý, Radek Wagner – Petr Bosák, Kamil Zavřel. Vyloučení: 7:8, navíc V. Bílek 10 min. OT [ZHK] - Dolníček 10 min. OT [NESP]. Využití: 0:1. Diváci: 1030. Střely na branku: 32:27. Třetiny: 0:0, 0:1, 0.0. Průběh utkání: 0:1.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Král) – Šulc, D. Bílek, Míka, Mikliš, Špelda, Kolář, Málek – V. Bílek, Kalla, Chlapík – Novák, Švagrovský, Ondráček – Procházka, Volek, Černoch – Racek, Zdeněk, Z. Doležal.

SK Horácká Slavia Třebíč: Horčička (Máj) – Bilčík, Malena, Bartoň, Zdráhal, Přibyl, Šaur – Pekr, Dolníček, Erat – Čuřík, Řípa, Vodný – Mrázek, Raška, Jaroš – Beneš, Králík, Čech – Juráň.

Vítězslav Bílek pálí ostrými. Nejlepší litoměřický střelec nasázel už 24 gólů.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Oblékali dres soupeře

HC Stadion Litoměřice

Karel Plášil - sezona 2013/14, 13 zápas, 0+3
Lukáš Špelda - sezony 2008/09 a 2009/10, 42 zápasů, 3+3
Jakub Šulc - 5 sezon (2005/06 - 2009/10), 209 zápasů, 20+38
Miloslav Čermák - 5 sezon (naposledy 2009/10) + mládež, 127 zápasů, 22+35
Tomáš Doležal - sezona 2009/10, 13 zápasů, 0+1
David Dvořáček - sezony 2012/13 a 2013/14, 49 zápasů, 8+14
Martin Ondráček - 7 sezon (naposledy 2013/14), 271 zápasů, 44+55

HC Rebel Havlíčkův Brod

Dominik Boháč - sezona 2011/12, 29 zápasů, 3+8

Zajímavosti zápasu

• Nejvyšší výhry s Prostějovem: Oba středeční soupeři si připsali svá nejvyšší vítězství proti Prostějovu. Litoměřice na Hané triumfovaly 8:3, Havlíčkův Brod v zvítězil na svém ledě 5:2.

• Kališníci hrozí v oslabeních: Broďáci si musí dávat dobrý pozor na zadní vrátka i při svých přesilovkách, protože Kališníci při početní nevýhodě udeřili už 7x. Naopak parta z Kotliny v oslabení vstřelila jen 1 branku.

• Opačná výsledková kadence: Zatímco Kotlina zažívá obrodu a Rebelové začínají sbírat body jako houby po dešti, Litoměřice naopak ztrácí více, než u nich bylo letos zvykem.

• Brod město zaslíbené: Severočeská parta na Rebely zkrátka umí. Z posledních deseti zápasů jim povolila jen jedinou výhru v řádné hrací době. Havlíčkobrodští mají sice zapsaných v bilanci pět výher v základní hrací době, ale tři z nich přišly v premiérové sezoně Stadionu v první lize.

• Jen dvakrát v nastavení: Oba týmy od sezony 2006/07 zkřížily hole v 16 soutěžních zápasech, přičemž jen dvakrát nerozhodla o vítězi základní hrací doba. V jednom případě uspěli Rebelové (4:3p), jednou Litoměřice (2:1sn).

• Početná exhavlíčkobrodská enkláva v barvách Stadionu: Na soupisce Kališníků najdeme spoustu bývalých Rebelů, celkem jich je 7. Jmenovitě se jedná o Karla Plášila, Jakuba Šulce, Lukáše Špeldu, Miloslava Čermáka, Tomáše Doležala, Davida Dvořáčka a Martina Ondráčka, který v Kotlině strávil neuvěřitelných 7 období.

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 17
Bilance: 5-1-1-10
Výsledky: 3:4, 8:1, 7:4, 4:2, 1:2, 0:1, 4:3p, 0:4, 1:2sn, 1:0, 2:6, 4:5, 3:5, 3:1, 0:3, 1:3, 1:4
Skóre: 43:50

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu