5. 1. 2015 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

Máme potenciál to do extraligy dotáhnout, hlásí trenér staršího dorostu Václav Adam

Starší dorost má fantasticky rozehranou nadstavbovou část, když ve skupině A drží první příčku. Mladí Rebelové sice mají stejný počet bodů jako druhé Ústí nad Labem, ale stále mají k dobru zápas s Hvězdou Praha. Mladí bojovníci z Kotliny tak skvěle nakročili k postupu do extraligy, kam se dostane vítěz skupiny. „Když je tohle mužstvo zdravé a nemáme žádné zraněné hráče, tak má svoji kvalitu a sílu,“ pochvaluje si práci svých svěřenců přísný, ale stále usměvavý trenér Václav Adam.

PŘEHRÁT ROZHOVOR JAKO AUDIONAHRÁVKU

Máme za sebou rok 2014. Jak ho hodnotíte?
Sezonu jsme zahájili dobře. Začali jsme už přípravnými zápasy, v nichž se nám dařilo parádně a všechny jsme vyhráli. Měli jsme trochu strach z toho, co to udělá v základní části, když jsme v přípravě neprohráli ani jeden přátelák. Tu fazonu jsme si ale přenesli i do soutěže. V první části jsme si dali cíl skončit do čtvrtého místa a zvládli jsme ji dobře. Soutěž jsme vyhráli, když jsme ztratili dva body hned ve druhém kole na ledě Třebíče a potom jsme doma odehráli smolný zápas s Kolínem, který jsme prohráli 2:3. Samozřejmě jsme z toho ale nedělali žádnou tragédii. Když je tohle mužstvo zdravé a nemáme žádné zraněné hráče, tak má svoji kvalitu a sílu. To jsme potvrdili ve dvou přátelských zápasech proti extraligovým Letňanům.

Nakousl jste Letňany. V čem pro vás bylo porovnání extraligového a prvoligového týmu přínosné?
Extraligového soupeře jsme chtěli už do přípravy, což se nám ale nepovedlo sehnat, protože už měly extraligové týmy domluvené zápasy mezi sebou. Zkusili jsme to proto alespoň během vánoční pauzy. Nechtěli jsme hrát proti mužstvu úplně zespodu tabulky, Letňany se pohybují někde uprostřed. Chtěli jsme si ověřit to, jak jsme konkurenceschopní s extraligou. Myslím si, že na ligu staršího dorostu máme dobrý mančaft. Když jsme odjížděli do Letňan, byli jsme skoro kompletní. Chyběli nám jenom Lukáš Beran a Jiří Vlach. Tam jsme se malinko srovnávali s tempem, prvních pět minut bylo z naší strany takových hluchých, ale potom už jsme začali hrát hru, kterou po klucích chceme. Zápas jsme nakonec zvládli v dobrém tempu i se slušným výsledkem, vyhráli jsme 5:3. Do toho druhého utkání jsme vstoupili špatně, první třetina nestála za nic. S trenérem jsme proto v kabině zvedli trochu hlas. Potom už to začalo trochu k něčemu vypadat, i když nám chyběli dva nejzkušenější beci, Dominik Suchý a Jakub Lacina. Kromě Marka Bancíře to tak odehráli všechno mlaďasové. Bylo vidět, že v obraně jsme se trochu trápili, dělali jsme chyby a nechodilo to pořádně dopředu. Z útočníků chyběli Jakub Kraučuk a Lukáš Beran. Myslím si, že v kompletní sestavě bychom odehráli daleko lepší zápas, ale splnilo to svůj účel. Kluci si alespoň během svátků zahráli kvalitní duel.

Sledujete i hráče z mladšího dorostu, kteří by vám případně mohli v příští sezoně pomoci?
Chystáme se jít na nějaký zápas podívat. Ideální by bylo, kdyby s námi už některý hráč naskočil do hry, ale my ani mladší dorost, který také bojuje o extraligu, nemáme nic jistého. V posledních kolech to bude jenom o pozorování hráčů, v tuto chvíli se o nějakém přesunu hráčů asi nedá hovořit. Vesměs to ale máme zmapované.

Trenér Václav Adam úspěšně vede starší dorost se svým asistentem Jaroslavem Bencem.

Soupeře v nadstavbě už máte teď okouknuté a přibližně víte, co od koho můžete očekávat. Co bude proti nim nejdůležitější ve zbývajících utkáních?
Nejdůležitější bude hrát dobře z obrany. Klukům z útoku pořád říkáme, že to přijde a šance si vytvoříme, protože máme šikovné útočníky. Nesmíme udělat nějaké hrubé chyby v obraně. Mužstvo má sílu. Máme teď pět zápasů za sebou venku, to bude důležité zvládnout. Tam to kolikrát není jen o hokeji, ale jsou tam i další faktory, které na vás působí. (směje se) Neznáme ještě Hvězdu Praha, ta pro nás bude nová, jinak zhruba víme, co od soupeřů máme očekávat. Každý bod z venkovních utkání je samozřejmě důležitý a musíme naplno bodovat doma. Pak by to mohlo vyjít. Opakuji, že pokud bude mužstvo zdravé a nebudou žádná zranění, tak má potenciál to do extraligy dotáhnout.

Teď máte několik zraněných. Jak to vypadá s jejich návratem na led?
Ve druhém utkání s Letňany se nám zranil David Michálek. Nevíme, jak to bude s Markem Bancířem, který také dostal úder na hlavu. Jakub Kraučuk se nám uzdravil, Jakub Lacina a Dominik Suchý byli nemocní. Myslím si, že ti se vrátí brzy. Lukáš Beran má pořád nohu v sádře, tam je to otázka čtrnácti dnů nebo tří týdnů.

Který ze soupeřů bude podle vás naším největším konkurentem v boji o postup?
Určitě Kolín, který hraje takový nepříjemný hokej a hlavně doma bude hodně silný. Zatím jsme se moc nemohli srovnat se hrou Ústí nad Labem, které nás v podstatě nenapadalo, hrálo dobře zavřené střední pásmo a parádně ve své třetině. Hrálo takový hokej, jaký předvádějí třeba teď dvacítky. Hrálo blízko u sebe, nechávalo nám prostory kolem mantinelů a modré čáry. Stříleli jsme hlavně ze střední vzdálenosti. Kromě jedné nebo dvou šancí jsme si nevytvořili nějakou tutovku a těžko se nám překonávalo střední pásmo. To znamená, že před zápasem s Ústím nad Labem budeme muset něco vymyslet a zkusit na tréninku nějaké varianty, jak se k nim líp dostat. Je to podle mě o prvním vstřeleném gólu. Když bychom dali první gól my, tak by museli hru trochu víc otevřít a už by to zase bylo o něčem jiném. Tam jsme první gól nedali a museli jsme dotahovat. Tohle je určitě účinný recept.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu