26. 10. 2014 | Ladislav Vácha

Poslední Rebelové potřebují body jako sůl, doma chtějí oloupit Litoměřice

Havlíčkobrodští hokejisté v sobotu nezvládli klíčový souboj o předposlední příčku na ledě Prostějova i přesto, že měli více ze hry, a další nepříjemná porážka je přikovala ještě silněji na úplné dno prvoligové tabulky. Marná sláva, Rebelové musí získat body jinde. Už v pondělí 27. října od 18:00 udělají v Kotlině vše pro to, aby před svými fanoušky přetlačili silné Litoměřice, v jejichž dresu působí početná skupina bývalých Broďáků. Podaří se jim Severočechům oplatit minulou porážku a ukrojí část ze svého manka na třinácté Jestřáby? (Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

HC Stadion Litoměřice

Založeno: 1972
Stadion: Kalich Arena (kapacita 1 750 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá, oranžová
Webové stránky klubu: hclitomerice.cz
Umístění v poslední sezóně: 7. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Olomouc, 2:4)
Trenér: Jiří Doležal, Daniel Tvrzník
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4–1–1–4

Sestava z posledního utkání: Král (Přikryl) – Málek, Šulc, Míka, Plášil, Špelda, Mikliš – Bílek, Kalla, Rys – Čermák, Švagrovský, Novák – Doležal, Antončík, Ondráček – Schwamberger, Brandejský
_____________________________________________________________________________________

Kališníci svými výkony v uplynulé sezoně mile překvapili. Dlouho se pohybovali na čelních příčkách tabulky a dlouho bojovali o čtvrtou příčku právě s Rebely. Potom sice trochu ztratili dech, ale i tak si s přehledem zabezpečili ze 7. místa postup do prestižního play-off. Ve čtvrtfinále narazili na silnou Olomouc, jíž v cestě za postupem mezi tuzemskou hokejovou smetánku dokázali pořádně potrápit. I když na Hané utrpěli dvě jednoznačné porážky, v domácím prostředí dvakrát uspěli. Nakonec padli v sérii 2:4 na zápasy, ale i tak mohli být se svým vystoupením naprosto spokojení. Sedmou příčku drží svěřenci trenérů Jiřího Doležala a Daniela Tvrzníka i v současné době.

Mezi litoměřickými tyčemi toho zatím nejvíce odchytal jednadvacetiletý odchovanec Plzně Tomáš Král, který má bohaté zkušenosti se skandinávským hokejem, protože dlouho působil v Norsku a Finsku. Záda mu kryje velezkušený Petr Přikryl, jenž navíc působí v klubu jako člen výboru. Třetím v pořadí je teprve dvacetiletý mladík Martin Michajlov, který na svou premiéru mezi dospělými zatím ještě čeká.


Jedničkou v litoměřickém brankovišti je talentovaný gólman Tomáš Král.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Litoměřickou defenzivu tvoří povedený mix ostřílených mazáků a hokejových talentů. Nejzkušenějším zadákem je třiatřicetiletý Angel Krstev, který má bohaté zkušenosti s extraligou i dresem české reprezentace. Kulatých třicet let už oslavil také Radek Míka, jenž na severu Čech započal už svou třetí sezonu v řadě. Mezi dlouhodobé defenzivní pilíře se řadí i devětadvacetiletý Lukáš Špelda a jeho o necelý rok mladší kolega Jakub Šulc. Z mladých hráčů figurují na soupisce dvaadvacetiletý Jakub kolář, Dominik Bílek, Karel Plášil a osmnáctiletý benjamínek Ondřej Mikliš.

V útočných řadách zatím řádí jako utržený ze řetězu čtyřiatřicetiletý matador Jaroslav Kalla, jenž do kádru Stadionu zamířil jako posila ze slovenské Žiliny. A Litoměřice jsou za to nepochybně hodně rády, protože zkušený útočník zatím vévodí s dvaceti body týmové produktivitě, když se sedmnácti asistencemi vypracoval v roli nejspolehlivějšího nahrávače. Zdatně mu sekunduje jeho jednatřicetiletý kolega Vítězslav Bílek, který se může s deseti přesnými zásahy pochlubit rolí nejlepšího střelce Kališníků. Ofenzivní silou disponuje také trojlístek David Švagrovský - Miloslav Čermák - Martin Ondráček. Kapitánské céčko nosí na hrudi pětadvacetiletý Martin Novák, jenž kroutí u Severočechů už sedmý soutěžní ročník v řadě. Stadion se i tento rok opírá o úzkou spolupráci s pražskou Spartou, z jejíhož kádru vypomáhají talentovaní David Dvořáček, Dominik Volek, Daniel Schwamberger, Jiří Černoch či Adam Chlapík.


Radek Míka je pro svůj tým přínosný nejen bráněním, ale i kanadskými body.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Stadion Litoměřice

znak týmu znak týmu
2-1-1-13 bilance 8-1-2-6
14., 9 bodů umístění 7., 28 bodů
31:56 skóre 48:38
4:2 (Šumperk, doma) nejvyšší výhra 5:1 (Ústí nad Labem, doma)
1:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 3:7 (Šumperk, venku)
8,99 % (14.) Využití přesilovek 17,44 % (5.)
79,05 % (13.) Úspěšnost v oslabení 80,65 % (10.)
Lukáš Endál - 8 bodů (5+3) nejproduktivnější hráč Jaroslav Kalla - 20 bodů (3+17)
Tomáš Rousek - 6 gólů nejlepší střelec Vítězslav Bílek - 10 gólů
Roman Maliník - 6 asistencí nejlepší nahrávač Jaroslav Kalla - 17 asistencí
Tomáš Semrád - 3 body (1+2) nejproduktivnější obránce Radek Míka - 5 bodů (2+3)
Jan Jaroměřský
Pavel Sedláček
Tomáš Rousek +3
nejlepší hráč v +/- Vítězslav Bílek
Jaroslav Kalla +11
Tomáš Troliga -7 nejhorší hráč v +/- Miloslav Čermák
David Švagrovský -3
Tomáš Troliga 30 tr. minut nejtrestanější hráč Ondřej Mikliš 29 tr. minut
Jan Dlouhý 91,63 % (12 záp.)
René Svoboda 91,56 % (7 záp.)
úspěšnost brankářů Tomáš Král 93,75 % (13 záp.)
Petr Přikryl 90,26 % (5 záp.)
Jan Dlouhý 3,05
René Svoboda 3,39
průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Král 1,83
Petr Přikryl 3,27

Rebelové se vrátili z Litoměřic s prázdnou

Severočeši prožili do utkání mnohem lepší vstup než jejich soupeř a už v 11. minutě se radovali z vedení, když se zblízka prosadil Jiří Rys. Rebelové se ani nestihli pořádně vzpamatovat a kapitulovali podruhé. Nahození Radka Míky propadlo gólmanu Dlouhému mezi betony, ke kotouči dojel Jaroslav Kalla a pohodlně ho uklidil do sítě. Havlíčkobrodská družina se pokoušela s nepříznivým stavem něco udělat, ale místo toho na konečných 3:0 uzavřel při přesilové hře ve 33. minutě Martin Procházka.

znak týmu 3 – 0 znak týmu

Branky a nahrávky: 11. Rys (Kalla), 14. Kalla (Míka), 33. Procházka (Doležal, Ondráček). Rozhodčí: Bejček – Hejl, Pokorný. Vyloučení: 4:7, navíc Babka (HBR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 970. Střely na branku: 42:24. Třetiny: 2:0, 1:0, 0:0. Průběh utkání: 3:0.

HC Stadion Litoměřice: Král (Přikryl) – Šulc, Mikliš, Míka, Plášil, Kolář, D. Bílek, Málek – V. Bílek, Kalla, Rys – Chlapík, Švagrovský, Novák – Ondráček, Procházka, T. Doležal – Schwamberger, Antončík, Z. Doležal

HC Rebel Havlíčkův Brod: Dlouhý (R. Svoboda) – Jeník, Janáček, Boháč, Pavlíček, Škůrek, Zítka, Piegl – Schleiss, Maliník, Babka – Zucker, Rousek, Endál – Micka, Troliga, Švaňhal – Milfait, Kuchta, Boček

Posledních 5 kol Kališníků

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice 5:2
HC Stadion Litoměřice - LHK Jestřábi Prostějov 5:2
HC Stadion Litoměřice - Piráti Chomutov 0:2
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice 5:4p
HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč 0:2

Všechny soutěžní zápasy

Stadion doma nezastavil rozjetou Třebíč

Litoměřice začaly aktivně a vytvořily si celou řadu gólových příležitostí, které ale nedokázaly využít. A trest na sebe nenechal dlouho čekat. Krásnou individuální akci předvedl David Ostřížek a nechytatelně puk usměrnil do horního rohu Královy brány. A s Kališníky to bylo ještě horší, když v 18. minutě při početní převaze propálil gólmana Krále Jakub Bartoň. Stadion nakonec padl před svými fanoušky 0:2 a v konečném zúčtování mu nepomohlo ani to, že svého soupeře z Vysočiny přestřílel.

znak týmu 0 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 12. Ostřížek (Králík), 18. Bartoň (Holec, Pekr). Rozhodčí: J. Jílek – M. Jílek, Šperl. Vyloučení: 3:7, navíc Šulc (LTM) a Havel (TRE) oba 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1160. Střely na branku: 33:28. Třetiny: 0:2, 0:0, 0:0. Průběh utkání: 0:2.

HC Stadion Litoměřice: Král (Přikryl) – Málek, Šulc, Míka, Plášil, Špelda, Mikliš – Bílek, Kalla, Rys – Čermák, Švagrovský, Novák – Doležal, Antončík, Ondráček – Schwamberger, Brandejský

SK Horácká Slavia Třebíč: Šimboch (13. Kocián) – Kolibár, Roupec, Korím, Skřivánek, Malý, Jedlička, Řezáč – Indra, Meidl, Kajaba – Coufal, Luňák, Kovařík – Káňa, Kubica, Černý – Poulíček, Duba, Kuncek


Severočeši se mohou spolehnout na svého spolehlivého střelce Vítězslava Bílka.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Oblékali dres soupeře

Ze soupisky Rebelů působil v Litoměřicích jen jeden hráč, a to čtyřiadvacetiletý obránce Dominik Boháč. Dres s kalichem na hrudi oblékal v sezoně 2011/12, kdy si za 29 odehraných zápasů připsal 11 kanadských bodů (3+8).

Na straně Severočechu najdeme hodně početnou enklávu bývalých Rebelů. Do této skupiny patří dvacetiletý obránce Karel Plášil, jenž v Havlíčkově Brodě vypomáhal v minulém soutěžním ročníku. Naskočil do třinácti soutěžních duelů a zaznamenal 3 asistence. Do známého prostředí se vrátí i Lukáš Špelda, jenž v Kotlině vypomáhal během sezon 2008/09 a 2009/10 v rámci tehdejší úzké spolupráce s pražskou Slavií. To samé platí i pro Jakuba Šulce, který na Vysočině strávil dlouhých 5 let. V A-mužstvu se stejně dlouho objevoval i útočník Miloslav Čermák, jehož stopu ale najdeme i v dorostenecké kategorii (2001/02). Cenné zkušenosti z kádru sešívaných zde sbíral i Tomáš Doležal (2009/10, 13 utkání, 0+1). Nejčerstvějšími tvářemi, jež se objevily u Broďáků, jsou útočníci David Dvořáček (36 startů, 8+13) a Martin Ondráček (7 sezon, naposledy 2013/14), kteří bojovali za barvy Rebelů v uplynulém ročníku.


Zajímavosti zápasu

• Kolář x Kolář: Už se z toho stává pravidlo. Takřka v každém kole se proti sobě postaví hráči se stejným příjmením. Jedná se o dva obránce, havlíčkobrodského Daniela Koláře a litoměřického Jakuba Koláře. Oběma je 22 let.

• Sedm bývalých Rebelů znovu v Kotlině: Pořádně okořeněná bitva čeká hned sedm hráčů, kteří oblékají litoměřický dres. Do dobře známého prostředí havlíčkobrodské Kotliny se mohou vrátit obránci Karel Plášil, Lukáš Špelda, Jakub Šulc, Miloslav Čermák, Tomáš Doležal, David Dvořáček a Martin Ondráček.

• Proti sobě jedny z nejtrestanějších týmů: Oba týmy mají velké potíže s disciplínou. Rebelové jsou druhým nejtrestanějším účastníkem 1. ligy (280 trestných minut) a Stadion je na tom jen o jedno místo lépe (265 trestných minut).

• Propastný rozdíl ve skóre: To, že se oba soupeři nacházejí v úplně odlišném rozpoložení, názorně dokumentuje i rozdíl mezi počtem vstřelených a inkasovaných branek. Zatímco Kališníci mají při skóre 48:38 pozitivní bilanci +10, Havlíčkův Brod při skóre 31:56 nejhorší ze všech, -25.

• Rebelové v poslední době na Stadion neumí: Bojovníci z Kotliny se v poslední době proti Severočechům hodně trápí. Z pěti předešlých střetnutí odjížděli z ledu čtyřikrát s prázdnou a tři body si připsali na konto jen jedinkrát za domácí triumf 3:1 z minulé sezony.

Stadion táhne obdivuhodnou produktivitou zkušený útočník Jaroslav Kalla.
(Foto: Michaela Luňáčková, hclitomerice.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 15
Bilance: 5-1-1-8
Výsledky: 3:4, 8:1, 7:4, 4:2, 1:2, 0:1, 4:3p, 0:4, 1:2sn, 1:0, 2:6, 4:5, 3:5, 3:1, 0:3
Skóre: 41:43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu