16. 10. 2014 | Ladislav Vácha, Milan Sochor

Rebelové se chtějí dostat z posledního místa, čeká je souboj na ledě Havířova

Havlíčkův Brod v minulém kole poznal podruhé v sezoně, jak chutná vítězství. Na posun z posledního místa to sice nestačilo, ale ztráta na příčku před sebou se ztenčila na nejtěsnější jednobodový rozdíl. Možnost vyhoupnout se o místo výše budou mít Rebelové už v sobotu 18. října 2014, kdy k dalšímu utkání odcestují na led Havířova. „Ale nemůžeme si myslet, že to teď půjde samo, musíme se poctivě připravovat na každý další zápas,“, ví Jan Dlouhý. Úvodní buly v K&K Pneu aréně bude vhozeno v 17:00.

AZ Havířov

Založeno: 1928
Stadion: K&K Pneu aréna (kapacita 5 100 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá
Webové stránky klubu: hc-havirov.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Jihlava, 0:4)
Trenér: Jan Daneček st.
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 6–0–0–4

Sestava z posledního utkání: L. Daneček (Matoušek) – Lenďák, Valenta, Krisl, Foltýn, Ostrčil, Repe, Graca – Fořt, Loskot, Jiránek – Tomi, Šlahař, Jakúbek – Sztefek, Pechanec, Chmielewski – Klimša
_____________________________________________________________________________________

Havířov v loňské sezoně coby nováček soutěže skončil po základní části na velice dobrém šestém místě a ve svém premiérovém ročníku po postupu do první ligy si hned vyzkoušel, jaké to je bojovat v play-off. Do této sezony vstoupil AZ ještě lépe, než do té minulé. Po čtrnácti odehraných kolech má na kontě sedm výher, jedno vítězství po prodloužení a šest porážek. Z toho plynoucí počet 23 získaných bodů stačí na sedmé místo, ve vyrovnané tabulce je však ztráta na čtvrtou Jihlavu pouhé dva body. V posledním kole si navíc Havířovští vyšlápli na do té doby vedoucí Třebíč a po těsné výhře 1:0 ji sesadili z trůnu první ligy.

Mezi havířovskými tyčemi dostává nejvíce prostoru nejzkušenější z trojice gólmanů, jímž je šestadvacetiletý Lukáš Daneček. Jeho úspěšnost zákroků v sedmi utkáních činí 91,62% a může se také pyšnit vychytanou nulou z minulého utkání v Třebíči. O další porci zápasů se postaral o tři roky mladší Petr Matoušek, jenž se do brankoviště postavil pětkrát. Svoji šanci se ukázat dostal ve čtyřech případech také teprve devatenáctiletý Miroslav Svoboda.


Nejvíce prostoru mezi tyčemi dostává Lukáš Daneček.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Statistikám v obranných řadách vévodí dvojice dvacetiletých mladíků. Nejvíce bodů nastřádal Michael Foltýn, jenž vstřelil jeden gól a na další čtyři přihrál svým spoluhráčům. O jednu asistenci méně má stejně mladý Jurij Repe. V závěsu za nimi je zkušený bek a kapitán Havířova Jiří Krisl (0+4). Dalšími zkušenými obránci jsou Jan Dresler a Radim Ostrčil. Jinak se defenziva AZetu opírá o mladíky, jimiž jsou Martin Lenďák, David Bahounek či Peter Bezuška.

Ofenziva Havířova má také velice nízký věkový průměr. Kanadské bodování vede dvacetiletý Vojtěch Tomi (6+6). Následují ho jen o málo starší Antonín Pechanec (5+4) a Jakub Šlahař (4+5). Mezi další opory patří Robert Říčka (2+6), Martin Jakúbek (1+7), Marek Loskot (5+2), Tomáš Jiránek (1+6) a Michal Sztefek (2+4). Vítanou posilou je zlínský Tomáš Fořt, jenž nastoupil v pěti utkáních. Dále najdeme mezi Slezany Radima Haase, Davida Klimšu, nebo Arona Chmielewskiho.


Nejproduktivnějším hráčem Havířova je Vojtěch Tomi.
(Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz)

AZ Havířov x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
7-1-0-6 bilance 2-0-1-11
7., 23 bodů umístění 14., 7 bodů
41:42 skóre 24:48
6:2 (Šumperk, doma) nejvyšší výhra 4:2 (Šumperk, doma)
0:4 (Most, venku) nejvyšší prohra 1:6 (Kladno, doma)
15,49 % (11.) Využití přesilovek 8,75 % (14.)
81,54 % (11.) Úspěšnost v oslabení 80,46 % (12.)
Vojtěch Tomi - 12 bodů (6+6) nejproduktivnější hráč Lukáš Endál - 6 bodů (4+2)
Vojtěch Tomi - 6 gólů nejlepší střelec Lukáš Endál
Tomáš Rousek - 4 góly
Martin Jakúbek - 7 asistencí nejlepší nahrávač David Zucker
Roman Maliník
- 4 asistence
Michael Foltýn - 5 bodů (1+4) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 3 body (1+2)
Martin Lenďák +6 nejlepší hráč v +/- Pavel Sedláček
Ondřej Kopta +2
Jan Daneček
Radim Haas
Jakub Šlahař -5
nejhorší hráč v +/- Tomáš Troliga -7
Jiří Krisl 18 tr. minut nejtrestanější hráč Tomáš Troliga 30 tr. minut
Lukáš Daneček 91,49 % (7 záp.)
Miroslav Svoboda 88,79 % (4 záp.)
Petr Matoušek 88,79 % (5 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Dlouhý 91,37 % (10 záp.)
René Svoboda 90,91 % (6 záp.)
Lukáš Daneček 2,44
Miroslav Svoboda 3,55
Petr Matoušek 3,42
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Dlouhý 3,20
René Svoboda 3,47

Posledních 5 kol Havířova

AZ Havířov - ČEZ Motor České Budějovice 4:7
LHK Jestřábi Prostějov - AZ Havířov 2:4
AZ Havířov - HC Stadion Litoměřice 2:1
HC Dukla Jihlava - AZ Havířov 4:3
SK Horácká Slavia Třebíč - AZ Havířov 0:1

Všechny soutěžní zápasy

Havířov sesadil Třebíč z prvního místa

Havířovští hokejisté se museli od začátku bránit. Zápas zastihl Lukáše Danečka v havířovské kleci ve skvělé formě, hned v první třetině se blýskl parádními zákroky proti střelám Lukáše Havla a Romana Erata. Když ve druhé třetině domácí nevyužili přesilovou hru 5 na 3, prosadili se v úvodu třetí části hosté zásluhou Jurije Repeho. Třebíč se snažila vyrovnat, další dobré šance měli Miroslav Holec a Lukáš Havel, ale i tentokrát si vylámali zuby na Lukáši Danečkovi. Horáci byli ve střelbě výrazně aktivnější, svého soupeře přestříleli poměrem 49:27, ale díky skvělému výkonu hlavního strůjce vítězství, Lukáše Danečka, se nakonec trefa Jurije Repeho ukázala jako rozhodující.

znak týmu 0 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 42. Repe (Pechanec). Rozhodčí: Doležal - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1410. Střely na branku: 49:27. Třetiny: 0:0, 0:0, 0:1. Průběh utkání: 0:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Vejmelka (Máj) – Zdráhal, Malena, Bartoň, Bilčík, Přibyl, Šaur – Havel, Dočekal, Erat – Pekr, Holec, Wasserbauer – Králík, Čuřík, Křivohlávek – Beneš, Raška, Čech

AZ Havířov: L. Daneček (Matoušek) – Lenďák, Valenta, Krisl, Foltýn, Ostrčil, Repe, Graca – Fořt, Loskot, Jiránek – Tomi, Šlahař, Jakúbek – Sztefek, Pechanec, Chmielewski – Klimša


Lukáš Daneček přiváděl útočníky Třebíče k šílenství.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Oblékali dres soupeře

Na straně Rebelů najdeme pouze jednoho hráče, který oblékal také dres Havířova. Je jím mladý brankář René Svoboda, jenž s velkým AZ na hrudi odchytal dva zápasy v minulé sezoně. V barvách Havlíčkova Brodu už v této sezoně stihl naskočit do šesti zápasů.

Na druhé straně najdeme takové hráče hned tři. V obranných řadách nastupuje Radim Ostrčil, který za tým z Kotliny stihl během dvou sezon odehrát 90 zápasů. V útoku má pak s havlíčkobrodským dresem zkušenosti Michal Hlinka, jenž ale letos zasáhl za Havířov do jediného utkání, ve kterém si připsal gól a asistenci. Poslední z trojlístku je Vojtěch Tomi. Slovo poslední ale není na místě, poněvadž v produktivitě Slezanů se nachází na právě opačné pozici.


Zajímavosti zápasu

• Oba soupeři zatím s jediným prodloužením: Pouze jedno utkání Havlíčkova Brodu i Havířova nenašlo rozuzlení v základní hrací době a o vítězi muselo rozhodnout až prodloužení. Shodou okolností se tak stalo ve vzájemném souboji, když si Slezané ve 2. kole odvezli z Kotliny vítězství 4:3 po prodloužení.

• Nejvyšší vítězství proti Šumperku: Jak Havířovští, tak i Rebelové zaznamenali nejvyšší vítězství na domácím ledě proti Šumperku. Zatímco soubor z Kotliny vyhrál 4:2, AZ dokonce 6:2.

Souboj bývalých Rebelů. Radim Ostrčil brání Lukáše Havla.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 21
Bilance: 6-2-3-10
Výsledky: 3:5, 7:3, 0:4, 1:2, 1:2, 0:7, +3:2p, +2:1p, +1:2, +5:2, 3:0, 8:4, 1:5, 1:4, 5:4, 1:3, 2:3p, 3:2, 4:9, 4:5p, 3:4p
Skóre: 58:73

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu