13. 9. 2014 | Ladislav Vácha, Milan Sochor

Připíší si Rebelové první triumf na ledě oblíbeného Motoru? Je potřeba vychytat chyby, burcuje Schleiss

Rebelové sice ve druhém kole získali proti Havířovu první bod v novém prvoligovém ročníku, ale na své premiérové vítězství stále čekají. Nyní je čeká cesta na horký led Českých Budějovic, kterým začátek soutěže vůbec nevyšel a bez bodového zisku se potácejí na předposlední příčce tabulky. Havlíčkův Brod má na Motor dobré vzpomínky, v minulé sezoně proti němu získal všech dvanáct bodů. V přípravě však vstřelil soupeři jen jeden gól a dvakrát prohrál. Kdo se bude radovat tentokrát? „Jsou tady samí mladí kluci, super parta a až si hra sedne, tak se rozhodně zvedneme,“ věří útočník Jan Schleiss. Zápas je na programu v neděli 14. září od 17:00.

ČEZ Motor České Budějovice

Založeno: 1928
Stadion: Budvar Aréna (kapacita 6 421 diváků)
Klubové barvy: bílá, červená, modrá, žlutá
Webové stránky klubu: hcmotor.cz
Umístění v poslední sezóně: 10. místo po ZČ, 3. ve skupině O baráž
Trenér: Petr Rosol
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5–1–0–4

Sestava z posledního utkání: Kůdela (49. Bláha) – Punčochář, Chmelíř, Vráblík, Semrád, Růžička, Mucha, Suchánek, Parýzek – Kuchejda, Heřman, Boháč – Nouza, Straka, Švihálek – Marek, Pajič, Prokeš – Vaniš, Rob, A. Přibyl
_____________________________________________________________________________________

Post jedničky mezi tyčemi zastává v Českých Budějovicích Hynek Kůdela, jenž si minulou sezonu rozdělil napůl s Dominikem Halmošim. Dostával nejvíce prostoru v přípravných zápasech a od první minuty nastoupil do brankoviště také v obou odehraných ligových kolech nové sezony. V polovině třetí třetiny posledního utkání ho však vystřídal mladší kolega Ondřej Bláha, který loni působil v druholigovém Jindřichově Hradci a letos by měl být druhým gólmanem Motoru. V týmu ještě působí třetí brankář David Gába, jenž je z trojice maskovaných mužů nejmladší a v předchozím ročníku na něj spoléhala českobudějovická juniorka.

Obrana Jihočechů doznala některých změn. Velice zkušený Lukáš Chmelíř, jenž byl nejproduktivnějším bekem Motoru v minulé sezoně (5+5), však v týmu zůstal. Dále zůstal Roman Vráblík (2+6), opora loňské sestavy. Českobudějovičtí chtěli do zadních řad ještě více zkušeností, a tak přišel Petr Punčochář, jenž kromě tří startů v extraligových Vítkovicích oblékal dres Havířova. Ján Mucha, další zkušený obránce, přišel ze slovenského Zvolenu, prostředí Českých Budějovic mu však není cizí, protože zde před pár lety už působil. Motor také posílil Jakub Suchánek, který hrál poslední roky nejvyšší ligu ve Francii, a Martin Parýzek, jenž přichází z Karlových Varů a vypomáhal Sokolovu ve snaze o postup do 1. ligy. Defenzivu vyvažuje dravé mládí v podobě Martina Semráda, Dana Růžičky či Lukáše Kříže.

V útoku také najdeme po neúspěšné sezoně změny. K Davidu Kuchejdovi (8+14), Roku Pajičovi (4+4), jenž přišel až v závěru minulého ročníku a odehrál tak 12 zápasů, a Danielu Boháčovi (3+4), který také přišel až v průběhu minulé sezony, přibyli další ostřílení borci, kteří by letos měli tým Budějovic bodově táhnout. Nejzkušenější z nich, Josef Straka, přišel z Chomutova, se kterým spadnul do první ligy. Velké zkušenosti s extraligou má také Martin Heřman, který hrál naposledy za kazašský Bejbarys Atyrau. Další výraznou posilou je Tomáš Nouza, jenž byl minulou sezonu králem střelců první ligy v dresu Mladé Boleslavi. Správnou chemii týmu zajišťují mladíci Marek Vaniš, Michal Švihálek, Adam Přibyl, Ladislav Marek, Jan Trummer, Luboš Rob a Radek Prokeš, kteří jsou odchovanci Českých Budějovic, nebo dalších jihočeských klubů.


Hynek Kůdela si v českobudějovickém brankovišti vybudoval pozici jedničky.
(Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz)

Motor v přípravě

HC Škoda Plzeň - ČEZ Motor České Budějovice 3:4sn
Rytíři Kladno - ČEZ Motor České Budějovice 7:2
ČEZ Motor České Budějovice - HC Sparta Praha 4:7
ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno 4:1
ČEZ Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň 1:4
SK Horácká Slavia Třebíč - ČEZ Motor České Budějovice 1:3
ČEZ Motor České Budějovice - HC Rebel Havlíčkův Brod 5:0
HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice 5:3
ČEZ Motor České Budějovice - SK Horácká Slavia Třebíč 4:3sn
Deggendorfer SC - ČEZ Motor České Budějovice 0:13
HC Rebel Havlíčkův Brod - ČEZ Motor České Budějovice 1:3
ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 7:1

Minulá kola Motoru

ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 1:4

SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice 5:3

Branky a nahrávky: 6. Holec (Bartoň), 29. Erat (Malena, Havel), 47. Burian (Čuřík, Holec), 49. Dolníček (Erat, Havel), 60. Vodný (Burian, Holec) – 4. Nouza (Růžička, Straka), 47. Punčochář (Heřman, Kuchejda), 56. Heřman (Boháč, Kuchejda). Rozhodčí:Vyloučení: 8:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1620. Střely na branku: 37:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

ČEZ Motor České Budějovice: Kůdela (49. Bláha) – Punčochář, Chmelíř, Vráblík, Semrád, Růžička, Mucha, Suchánek, Parýzek – Kuchejda, Heřman, Boháč – Nouza, Straka, Švihálek – Marek, Pajič, Prokeš – Vaniš, Rob, A. Přibyl.

Velkou posilou Jihočechů se stal Tomáš Nouza, nejlepší střelec minulého ročníku 1. ligy.
(Foto: hcmotor.cz)

Motor se chce pohybovat do 6. místa a hrát atraktivní hokej

Českým Budějovicím minulá prvoligová sezona vůbec nevyšla, když se jim nepodařilo proklouznout do nejlepší osmičky zajišťující účast v play-off a musely hrát jen skupinu O baráž. Tomu se chce vedení klubu tentokrát vyhnout. „Chtěli bychom se pohybovat do šestého místa a pokud možno zabudovat do týmu co nejvíce mladých hráčů. Zejména si přejeme, abychom hráli doma atraktivní hokej, který by se divákům líbil, a vyhrávali jsme,“ uvedl na předsezonní tiskové konferenci prezident klubu Roman Turek.

K naplnění tohoto cíle zavítala do týmu celá řada zvučných posil, mezi nimi i velezkušený útočník Josef Straka. „V Budějovicích jsem prvním rokem, ale mám jen pozitivní pocity. Pokud mohu mluvit za všechny, tak jsme všichni nažhavení do sezony a snad povedenou přípravu přeneseme do první ligy,“ hlásí.


Motor si hodně slibuje i od šestatřicetiletého Josefa Straky, svého nového kapitána.
(Foto: hcmotor.cz)

Oblékali dres soupeře

Obránce Dominik Boháč, jenž Havlíčkovu Brodu vypomáhá z týmu Plzně, se stejným způsobem objevil v minulé sezoně na soupisce Motoru ve 4 zápasech. Jinak tomu je u dalších obránců Davida Pavlíčka a Tomáše Prokopa. Ti strávili celou minulou sezonu na jihu Čech a dokonce zde dělali svoje první hokejové krůčky. Dres Českých Budějovic oblékal také Jakub Babka, bylo to však pouze v mládežnických kategoriích. V těch začínal i Tomáš Rousek, jenž si stihl připsat v českobudějovickém dresu i starty v nejvyšší české soutěži. Valerij Kňazev má na České Budějovice také velmi živou vzpomínku, protože zde loni odehrál 15 zápasů.

Úplně nejčerstvější vzpomínky na dres soupeře má jistě mladý útočník Jan Trummer, protože v přípravě na letošní sezonu se snažil probojovat právě do sestavy Rebelů. Nevedlo se mu vůbec špatně, v 8 zápasech si připsal 2 góly a další 4 připravil svým spoluhráčům. Nakonec se však stěhoval do Českých Budějovic. Jeho první zápas za Motor byl v přípravě hned proti bojovníkům z Kotliny a blýskl se nádherným sólem zakončeným gólem. Ani působení českobudějovického Michala Švihálka není zahaleno v daleké minulosti, za Havlíčkův Brod si zahrál minulou sezonu, když v jejím závěru naskočil do 8 zápasů.


Havlíčkobrodský útočník Tomáš Rousek prostředí v Budvar Aréně velmi dobře zná.

Zajímavosti zápasu

• Proti sobě jen čtyřikrát: Oba soupeři na sebe od sezony 2006/07 narazili jen ve čtyřech utkáních, protože České Budějovice patřily ke tradičním účastníkům tuzemské nejvyšší soutěže a do první ligy se musely poroučet až po přesunutí extraligové licence do Hradce Králové.

• Rebelové stoprocentní: Havlíčkův Brod to na Motor umí. V minulém soutěžním ročníku silného soupeře ve všech čtyřech případech porazil, přičemž si připsal na konto všech 12 možných bodů (doma 3:2 a 4:1, venku 3:0 a 2:1).

• Bez nastavení: I když hned dvě vzájemná střetnutí skončila rozdílem jediného gólu, tajenku o jménu vítěze vždy rozluštila už základní hrací doba. Na prodloužení ani samostatné nájezdy zatím nedošlo.

• Motor vždy střelecky aktivnější: Tým zpod Černé věže měl na své straně vždy střeleckou převahu, jenže k bodovému zisku mu to v konečném zúčtování nakonec nepomohlo. V prvním utkání přestříleli Jihočeši Rebely drtivě 46:19, ve druhém 42:28, ve třetím 27:22 a ve čtvrtém 31:26.

• Velký počet bývalých hráčů: Na obou stranách pomyslné barikády najdeme velké množství hokejistů, kteří v minulosti oblékali dres právě nejbližšího soupeře. Na straně Rebelů se jedná o obránce Dominika Boháče, Davida Pavlíčka, Tomáše Prokopa a útočníky Jakuba Babku, Tomáše Rouska a Valerije Kňazeva, z řad Motoru působili v Havlíčkově Brodě útočníci Jan Trummer a Michal Švihálek.


Motor se pravidelně opírá o své skvělé fanoušky. Na úvodní kolo jich přišlo přes pět tisíc.
(Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize

Počet odehraných zápasů: 4
Bilance: 4-0-0-0
Výsledky: 3:0, 3:2, 2:1, 4:1
Skóre: 12:4

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu