9. 2. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové se představí na ledě tápajících Lvů, v případě výhry si mohou zajistit čtvrté místo

Havlíčkobrodští hokejisté si v domácím prostředí smlsli na posledním Mostu a fanoušky potěšili vysokým vítězstvím. Největší pozornost na sebe strhávala sehraná dvojice David Stach - David Dvořáček, druhý jmenovaný tak ukázal, že zranění jej o dobrou formu nepřipravilo. Navíc se mu skvěle daří proti Ústí nad Labem, kam jeho tým zajíždí v nabitém prvoligovém programu. Lvi se zmítají v nepříjemné krizi, z níž budou chtít vyklouznout. Podaří se jim to? To se dozvíme v pondělí 10. února od 18:00. Duel můžete sledovat prostřednictvím on-line přenosu.

Čísla hovoří jasně. Rebelům může čtvrtou příčku v tabulce sebrat už jen pátá Třebíč, šesté Litoměřice už ztrátu nemohou dohnat. Pokud Havlíčkův Brod získá v Ústí nad Labem všechny tři body a Horáci si nepřivezou z posledního Mostu více než bod, s definitivní platností si zajistí 4. místo a play-off začne na svém ledě.

Kdyby Lvy udolal až po prodloužení či samostatných nájezdech, tak by musel spoléhat na pomoc Mostu, protože Bílé hvězdy by na severu Čech nesměly ukořistit ani bod. Jakákoli porážka Mičkovy družiny nic neřeší a Třebíč bude mít alespoň teoretickou šanci.

HC Slovan Ústečtí Lvi

Založeno: 1945
Stadion: Zlatopramen Arena (kapacita 6500 diváků)
Webové stránky klubu: hcusti.cz
Umístění v poslední sezóně: 3. místo po ZČ, vyřazení v semifinále od Olomouce (0:4 na zápasy)
Trenér: Milan Skrbek
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 3-0-0-7

Sestava z posledního utkání: Petrásek – Procházka, Sklenička, Brož, Vobořil, Černý, Smetana, Vaněk – Přeučil, Meidl, Pořický – Tůma, Roubík, Rod – Baránek, Hanzl, Vávra – Dostálek, Merta, Kuchynka – Videlka.
_____________________________________________________________________________________

Ústí nad Labem patřilo v minulých sezonách k prvoligovým hegemonům a pravidelně usilovalo o návrat do nejvyšší tuzemské soutěže, jenže to je už dávno pryč. Jako mávnutím kouzelného proutku se Severočeši ocitli ve spodních patrech tabulky a prestižní play-off jim tentokrát unikne. Tým potkaly hned dvě hodně nepříjemné krize, které stály soubor zpod Střekova nejen důležité body, ale také potřebné sebevědomí. První z nich nastala v rozmezí 19. a 24. kola, kdy Lvi museli skousnout hned šest porážek, při nichž nedosáhli na žádný bod. Mezi jejich přemožitele se zařadil i Havlíčkův Brod, jenž si do Kotliny odvezl cenný triumf 2:1. Druhé složité období prodělávají v současné době, jejich neúspěch v Českých Budějovicích byl už čtvrtým v řadě. Se ziskem 56 bodů se krčí až na dvanácté příčce tabulky, přičemž předposlední Beroun na ně ztrácí jen tři body.

Klíčovou postavou týmu je velezkušený útočník Jaroslav Roubík, který v září oslaví už své 37. narozeniny. A právě tolik kanadských bodů nasbíral v dosavadním průběhu soutěže, když se 19x trefil do černého a přidal 18 gólových asistencí. V produktivitě je následován pětadvacetibodovým tandemem Petr Přeučil - David Tůma (oba 12+13). Z obránců si bravurně vede Zbyněk Sklenička (1+23), jenž je zároveň nejlepším nahrávačem a největším hříšníkem. Obrovským počtem asistencí se pyšní i Jakub Grin (2+20), jenž to na nejbližšího soupeře umí (0+3). Mezi tyčemi se těší největší důvěře dvaadvacetiletý mladík Michael Petrásek, který odchytal 26 zápasů. Jen o pět startů méně má Jan Dlouhý a šestkrát se do ústeckého brankoviště postavil veterán Zdeněk Orct.

Statistiky po 49. kole

znak týmu znak týmu
15-4-3-27 bilance 27-3-2-17
12., 56 bodů umístění 4., 89 bodů
132:151 skóre 139:125
7:0 (Havířov, D) nejvyšší výhra 9:2 (Beroun, D)
3:9 (Jihlava, V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
16,37 % využití přesilových her 14,50 %
28 gólů v přesilovce 29
Jaroslav Roubík 37 bodů (19+18) nejproduktivnější hráč Petr Polodna 40 bodů (13+40)
Jaroslav Roubík 19 gólů nejlepší střelec David Stach 15 gólů
Zbyněk Sklenička 23 asistencí nejlepší nahrávač Petr Polodna 27 asistencí
Zbyněk Sklenička 24 bodů (1+23) nejproduktivnější obránce Karol Korím 16 bodů (4+12)
Marek Loskot +5 nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +20
Kamil Černý -14 nejhorší hráč v +/- Ondřej Stehlík,
Marek Drtina, oba -5
Zbyněk Sklenička 79 minut nejtrestanější hráč Tomáš Kolafa 70 minut
Michael Petrásek 92,37 % (26 záp.),
Jan Dlouhý 90,92 % (21 záp.),
Zdeněk Orct 90,45 % (6 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,38 % (20 záp.),
Daniel Dolejš 93,12 % (17 záp.),
Petr Opršal 93,10 % (5 záp.),
Vojtěch Sedláček 93,06 % (2 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.)
Michael Petrásek 2,83,
Jan Dlouhý 3,24,
Zdeněk Orct 3,71
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,09,
Daniel Dolejš 2,55,
Vojtěch Sedláček 2,50,
Filip Šindelář 2,61,
Petr Opršal 2,63

Poznámka: D - doma, V - venku; do statistik není započítáván Lukáš Havel, který již u Rebelů nepůsobí; statistiky Vojtěcha Sedláčka jsou počítány jenom ze zápasů za Havlíčkův Brod.

Komu se proti Mostu nejvíce daří? Polodnovi a Stachovi

David Dvořáček se proti Lvům zatím pokaždé trefil.

Za tři zápasy s Ústím nad Labem Rebelové vsítili 10 gólů, pokud budeme počítat i původní výsledek 4:3, který byl nakonec kontumován na 0:5. Inkasovali přitom šestkrát (opět platí původní výsledek před kontumací). Jen dva hráči z havlíčkobrodských řad se dokázali trefit více než jednou, podařilo se to sehranému tandemu David Stach - David Dvořáček, když se každý z nich radoval dvakrát. A ptáte se, komu se proti tomuto soupeři ještě nejvíce daří? Na Lvy to umí i kapitán Petr Polodna, jenž zaznamenal tři body za jednu trefu a 2 asistence. V bráně se vystřídalo trio Daniel Dolejš - Ondřej Kacetl - Filip Šindelář, přičemž nejlépe si počínal posledně jmenovaný, který zlikvidoval 25 střel a jen jednou kapituloval.
Na straně Ústí nad Labem je neúspěšnější Jakub Grin (0+3).

David Stach: 2+2 (3 záp.)
Petr Polodna 1+2 (3 záp.)
David Dvořáček 2+0 (2 záp.)

Rebelové jsou zatím ve vzájemných soubojích úspěšnější

Při prvním měření sil na ledě Kotliny rozhodly o osudu utkání první třetiny, když na trefy havlíčkobrodských útočníků Pavla Musila a Davida Dvořáčka sice odpověděl Milan Vobořil, ale ještě před druhou sirénou vrátil svému týmu dvoubrankové vedení Vladimír Říha. Lvi snížili na 3:4 zásluhou Daniela Boháče, jenže poslední slovo patřilo Ondřejovi Stehlíkovi.

Do odvety vstoupili mnohem lépe hokejisté zpod Střekova, jimž zajistil ve 3. minutě vedení exbrodský Václav Meidl. Ústí nad Labem to ale nebylo nic platné, protože nepříznivý vývoj utkání z pohledu Rebelů otočili David Dvořáček a Radek Číp.

V dosud poslední bitvě byli úspěšnější Rebelové, jenže po výsledku 4:3 se ze tří bodů dlouho neradovali, protože kvůli neoprávněnému startu útočníka Jiřího Kadlece z Kolína bylo utkání kontumováno v poměru 0:5 pro Lvy.

11. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Slovan Ústečtí Lvi 4:2
24. kolo: HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Rebel Havlíčkův Brod 1:2
37. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Slovan Ústečtí Lvi 0:5 (kontumačně)

Zajímavosti pondělního utkání

Boj na dálku o 4. místo: Rebelové si mohou znovu zajistit konečnou 4. příčku, jež by byla strategickou výhodou v play-off kvůli začátku série na domácím ledě. K naplnění tohoto cíle potřebují pod Střekovem za každou cenu vyhrát a doufat v pomoc posledního Mostu, který hostí Třebíč.

Václav Meidl hrál dříve u Rebelů. (Foto 1)
140. gól v sezoně: Pokud Havlíčkův Brod alespoň jednou překoná ústeckého brankáře, vstřelí svou jubilejní 140. branku v probíhajícím soutěžním ročníku.

Lvi mají z poslední pětky nejlepší útok: Nejbližší soupeř Rebelů si nevede vůbec špatně v útočné fázi, nastřílel jen o 7 branek méně. O tom svědčí i to, že z posledních pěti týmů tabulky má se 132 přesnými zásahy nejlepší střeleckou bilanci.

Osm střelců: Rebelové nasázeli do sítě Ústí nad Labem 10 gólů, o které se postaralo celkem 8 střelců. Jedinými, kdo dokázal vstřelit více než jednu branku, se stali mladí útočníci David Stach a David Dvořáček, jimž náramně sedl minulý zápas s Mostem.

Trápení ústeckých střelců v posledních kolech: Sice jsme výše zmínili, že Lvi disponují silným útokem, ale ten byl v předešlých čtyřech zápasech hodně impotentní. Skrbkův soubor vstřelil v jednom utkání maximálně dvě branky (v Českých Budějovicích), předtím slavil ve třech duelech jen jednou.

Vzájemná bilance v I. lize

Proti Ústí nad Labem se Havlíčkovu Brodu od návratu do 1. ligy v sezoně 2006/07 vůbec nedaří. Ze sedmadvaceti vzájemných soubojů se radoval jen čtyřikrát, přičemž pokaždé se jednalo o tříbodový zisk. Lvi ovládli zbývajících 23 duelů, v jednom případě rozhodli o svém triumfu až po samostatných nájezdech. Velkou vypovídající hodnotu má i celkový poměr skóre, který je vyšší než 2:1 ve prospěch Severočechů. Oba soupeři na sebe narazili v semifinále play-off v soutěžním ročníku 2010/11, jenž byl pro Rebely i přes porážku 0:4 na zápasy nejúspěšnější sezonou v novodobé historii klubu.

Počet odehraných zápasů: 27
Bilance: 4-0-1-22
Výsledky: 4:3, 0:3, 0:7, 0:9, 1:5, 2:4, 2:4, 2:7, 4:8, 2:0, 2:4, 1:3, +2:4, +2:4, +4:5, +2:5, 1:5, 1:4, 0:5, 1:2, 3:5, 3:4sn, 2:4, 2:4, 4:2, 2:1, 0:5 kontumačně
Skóre: 53:114

"+" - hráno v rámci play-off

Foto 1: hcusti.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu