28. 1. 2014 | Pavel Buňat

Jeden z klíčových zápasů sezony: Do Kotliny přijedou Litoměřice

V pondělním vloženém kole si Rebelové s předstihem zajistili účast v play-off a navíc posílili svoji pozici na čtvrtém místě v tabulce. Aktuálně na třetí Jihlavu ztrácejí sedm bodů a na páté Litoměřice mají náskok už ve výši deseti bodů. A právě Litoměřičtí budou dalším soupeřem Havlíčkova Brodu. Do Kotliny dorazí ve středu 29. ledna a půjde o opravdu důležitý souboj pro vývoj závěru základní části. Pokud by totiž Rebelové dokázali uhrát tři body, měli by před svým soupeřem již znatelný náskok, a tak i velkou šanci, že by ve vyřazovacích bojích začínali v domácím prostředí. Proti Litoměřicím se jim ovšem letos nedaří. Přijďte proto ve středu od 17.30 hod podpořit svůj tým.

HC Stadion Litoměřice

Založeno: 1949
Stadion: Kalich Aréna (kapacita 1750 diváků)
Webové stránky klubu: hclitomerice.cz
Umístění v poslední sezóně: 10. místo po základní části
Trenér: Jiří Doležal
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5-0-1-4

Sestava z posledního utkání: Přikryl – Šulc, Hrbas, Míka, Husák, Drábek, Žovinec, Málek, Kolář – Čermák, Koudelka, Rubeš – Budínský, Hašek, Chlapík – Z. Doležal, Švagrovský, Škop – Racek.
_____________________________________________________________________________________

Jedno z nejpříjemnějších překvapení první ligy se drží na pátém místě tabulky s počtem 70 bodů. Na Stadion se sice nepříjemně bodově dotáhly Třebíč a Havířov, stále ale má šanci dohnat čtvrté Rebely a zajistit si výhodnou pozici pro play-off.
Je až s podivem, jaký herní obrat předvedly Litoměřice v listopadu, který je v podstatě nastartoval k aktuální tabulkové pozici. Když v říjnu prohrály šest zápasů v řadě, vypadalo to, že opět budou bojovat ve druhé polovině tabulky. Pak ale dokázaly bodovat jedenáctkrát v řadě a převážně vítěznou bilanci si udržely až dosud.

Poslední tři kola ovšem body nepřinesla. Stadion narazil na dva týmy ze špičky tabulky a jeden z jejího opačného konce. Ve všech třech případech z toho byla porážka. Nejprve si všechny body odvezla z Litoměřic Mladá Boleslav, kterou sice domácí dokázali potrápit, ovšem prohře 2:3 nezabránili. Mnohem jednoznačněji dopadlo utkání v Olomouci, kde Litoměřičtí nezvládli už úvodní třetinu a nakonec prohráli vysoko 0:6. A možná trochu překvapivě nestačili v minulém kole ani na českobudějovický Motor. Ten díky famóznímu vstupu do zápasu, kdy ve druhé minutě vedl už 2:0, a jedné trefě ve třetí části zvítězil 3:2.

Šulc je nejlepším obráncem týmu. Dříve působil v Kotlině.
Tým Kališníků se může spolehnout na produktivní útok, který táhne bývalý hráč Havlíčkova Brodu Miloslav Čermák. Sedmadvacetiletý forvard hraje jednu z nejlepších sezon v kariéře, když ve 44 zápasech nasbíral 45 kanadských bodů (25+20). Aktuálně je třetím nejlepším střelcem ligy! Bodově se daří i Martinu Novákovi (9+18) a trojici nejlepších uzavírá zkušený Jaroslav Hašek (6+18). V obraně je bodově nejlepší další bývalý Rebel Jakub Šulc, který nasbíral 15 bodů za tři góly a dvanáct asistencí. S pětibodovým odstupem (3+7) za ním je mladý a talentovaný Dušan Žovinec.
Hned šest brankářů už se letos objevilo v brance Litoměřic. Nejvíce prostoru dostával Vojtěch Sedláček, ten ovšem nyní působí na druhé straně barikády v Havlíčkově Brodě. Pozici jedničky tak pravděpodobně naplno převzal zkušenostmi ostřílený Petr Přikryl. Záda mu kryje jedenadvacetiletý Tomáš Král.
Díky úzké spolupráci s pražskou Spartou, která pro změnu spolupracuje se Lvem Praha, se v Litoměřicích během sezony objevilo několik zajímavých jmen. Například i finský mistr světa Niko Kapanen.

Statistiky po 44. kole

znak týmu znak týmu
24-2-3-15 bilance 20-2-6-16
4., 80 bodů umístění 5., 70 bodů
124:114 skóre 138:129
9:2 (Beroun, D) nejvyšší výhra 8:2 (Ústí nad Labem, D)
0:6 (Mladá Boleslav, V) nejvyšší prohra 1:7 (Mladá Boleslav, V)
14,20 % využití přesilových her 19,58 %
25 gólů v přesilovce 37
Petr Polodna 40 bodů (13+40) nejproduktivnější hráč Miloslav Čermák 45 bodů (25+20)
David Stach 14 gólů nejlepší střelec Miloslav Čermák 25 gólů
Petr Polodna 27 asistencí nejlepší nahrávač Miloslav Čermák 20 assintecí
Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14) nejproduktivnější obránce Jakub Šulc 15 bodů (3+12)
Tomáš Semrád +14 nejlepší hráč v +/- Martin Novák,
Marek Hrbas, oba +11
Ondřej Stehlík -5 nejhorší hráč v +/- Tomáš Rubeš,
Ondřej Smetana -9
Tomáš Kolafa 58 minut nejtrestanější hráč Patrik Husák 58 minut
Ondřej Kacetl 94,49 % (17 záp.),
Daniel Dolejš 93,12 % (17 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.),
Petr Opršal 91,11 % (4 záp.),
Vojtěch Sedláček 88,57 % (1 záp.)
úspěšnost brankářů Lukáš Lavinger 100 % (1 záp.),
Tomáš Král 92,31 % (11 záp.),
Vojtěch Sedláček 91,76 % (18 záp.),
Filip Novotný 91,07 % (2 záp.),
Petr Přikryl 90,14 % (13 záp.),
Jan Lukáš 89,22 % (4 záp.)
Ondřej Kacetl 2,11,
Daniel Dolejš 2,55,
Filip Šindelář 2,61,
Petr Opršal 3,12,
Vojtěch Sedláček 4,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Lavinger 0,00,
Tomáš Král 2,56,
Vojtěch Sedláček 2,67,
Jan Lukáš 2,75,
Filip Novotný 2,91,
Petr Přikryl 3,08

Poznámka: D - doma, V - venku; do statistik není započítáván Lukáš Havel, který již u Rebelů nepůsobí; statistiky Vojtěcha Sedláčka (působil v Litoměřicích u v H. Brodě) jsou rozděleny podle příslušných týmů.

Rebelům se vrátil Endál, jeho start ve středečním utkání je ale nejistý

Před středečním soubojem Rebelové oznámili posilu v podobě návratu Lukáše Endála. Ten letos působil v Pardubicích, kde v poslední době nedostával tolik prostoru, a tak se obě strany dohodly na tom, že jeho služby bude formou střídavých startů využívat znovu Havlíčkův Brod. Zatím ale není jisté, zda nastoupí už proti litoměřickému Stadionu. „Jsme moc rádi, že má Lukáš pořád velký zájem za nás hrát. Nemůžu zatím říct, jestli se objeví už v zápase s Litoměřicemi, ale v nejbližší době určitě. Domlouvat se budeme operativně většinou v den utkání,“ prozradil sportovní manažer HC Rebel Miroslav Barus.

Pokud by skutečně sedmadvacetiletý forvard do středečního utkání naskočil, bylo by to pro něj už 258. utkání za A-mužstvo Havlíčkova Brodu (i s play-off). Za tuto porci zápasů nasbíral celkem 140 kanadských bodů a nejednou byl oporou svého týmu, který v minulosti vedl i s kapitánským „céčkem“. V aktuální sezoně vyrovnal svůj nejlepší výsledek v nejvyšší soutěži – za Pardubice nastoupil ve 22 zápasech a připsal si 6 bodů (3+3).

Litoměřicím se proti Brodu nadmíru daří

Tři zápasy, tři výhry. Takovou to bilancí se proti Rebelům v letošní sezoně můžu pochlubit jenom suverénní Mladá Boleslav a právě Litoměřice. Navíc vždy svému soupeři nasázely pěkný gólový příděl.

První střetnutí skončilo jednoznačným výsledkem 6:2, když Litoměřice ovládly už první třetinu 3:0 a další branky na sebe nenechaly dlouho čekat. Rebelům nepomohla ani dvě snížení z holí Maliníka a Havla.
Druhý souboj přinesl nevídanou přestřelku ve druhé třetině a hned několik obratů. Sedm gólů ve druhé části a obrat z 2:4 na konečných 5:4 z pohledu Litoměřic poslaly toto utkání do role jednoho z nejzajímavějších v sezoně, bohužel pro Rebely ale zároveň i jedno z těch méně povedených.
A pět gólů v síti Havlíčkova Brodu přinesl i třetí souboj. V Kalich Areně sice hosté dlouho drželi se soupeřem krok, ovšem pojistka v 60. minutě přinesla Stadionu další body.

6. kolo: HC Stadion Litoměřice – HC Rebel Havlíčkův Brod 6:2
19. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Stadion Litoměřice 4:5
32. kolo: HC Stadion Litoměřice – HC Rebel Havlíčkův Brod 5:3

Zajímavosti zápasu

Tabulkoví sousedé: Střetne se čtvrtý tým s pátým.
Špatná bilance: Rebelové s Litoměřicemi prohráli letos všechny tři zápasy. Stejnou bilanci už mají jenom s Mladou Boleslaví.
Vojtěch Sedláček: Sparťanský gólman letošní sezonu začínal v Litoměřicích, kde odchytal 18 zápasů (včetně dvou proti Havlíčkovu Brodu). Nyní ale působí ve službách Rebelů.
Dvě bývalé opory HC Rebel: Litoměřice táhnou dva bývalí Rebelové – Miloslav Čermák a Jakub Šulc. Oba byli kdysi oporami i na Vysočině.
Návrat Endála?: Ve středu by se mohl do Kotliny vrátit Lukáš Endál. Ten zde naposledy hrál 6. listopadu. Shodou okolností právě proti Litoměřicím.
Do třetice s Kacetlem?: Poslední dva zápasy proti Stadionu odchytal Ondřej Kacetl. Podle slov sportovního manažera HC Rebel by se do branky měl postavit znovu.
Velké množství hráčů: Havlíčkův Brod i Litoměřice patří mezi nejpříjemnější překvapení první ligy. A jejich recept? Možná prostřídání velkého počtu hráčů. Za Rebely letos i s gólmany nastoupilo už 53 tváří, za Stadion 49.

Vzájemná bilance v I. lize

Nejenom v letošní sezoně, i v minulých letech měli Rebelové s Litoměřicemi na ledě problémy. Od postupu Stadionu do první ligy se s Havlíčkovým Brodem utkal celkem 13krát a hned v osmi případech z toho byla výhra. Z posledních pěti zápasů Rebelové vyhráli jediný.
Světlou výjimkou v bilanci s tímto soupeřem je ale vůbec druhé vzájemné střetnutí, které Havlíčkobrodští vyhráli vysoko 8:1. Toto utkání je dosud jejich druhou nejvyšší výhrou od návratu do I. ligy.

Počet odehraných zápasů: 13
Bilance: 4-1-1-7
Výsledky: 3:4, 8:1, 7:4, 4:2, 1:2, 0:1, 4:3p, 0:4, 1:2sn, 1:0, 2:6, 4:5, 3:5
Skóre: 38:39

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu