17. 1. 2014 | Ladislav Vácha

Rebely v pátek čekala dlouhá cesta na horký led Havířova. Rozhodně tam můžeme uspět, hlásí Jakub Kadlec

Havlíčkobrodští hokejisté v předešlých dvou kolech dokonale využili výhodu domácího prostředí, když v Kotlině nechali zapomenout na vysokou porážku v Mladé Boleslavi těsným triumfem nad druhou Olomoucí a už potřetí v sezoně zadřeli českobudějovický Motor. Další utkání odehrají až na opačném koutu České republiky, když na území Slezska zkříží hole s Havířovem, který si v minulém zápasu překvapivě vyšlápl na jihlavskou Duklu. „V Havířově chodí na hokej hodně lidí, takže nás určitě čeká zápas ve vysokém tempu,“ předpovídá Jakub Kadlec. Úvodní buly bude vhozeno v sobotu 17. ledna v 17:00, počínání Rebelů můžete jako již tradičně sledovat prostřednictvím on-line přenosu, který pro nás připraví naši kolegové z redakce hc-havirov.cz.

AZ Havířov

Klub z hornického města přečkal v minulých letech těžké časy. Nepříjemné finanční potíže v roce 2010 způsobily pád z druhé nejvyšší soutěže. Po třech ročnících se Havířov vrátil zpět mezi prvoligovou konkurenci a vede si v ní znamenitě. Na kontě má 62 bodů a drží se na skvělé 6. příčce tabulky. Na osmé místo, které tvoří hranici pro postup do prestižního play-off, se dívá z propastného dvanáctibodového odstupu. AZ může ještě zabojovat i o 5. pozici, kterou aktuálně okupují s pětibodovým náskokem Litoměřice.

AZ Havířov
Svěřenci trenéra Jana Danečka staršího si musejí v poslední době připadat jako na hodně divoké houpačce. Po cenném tříbodovém triumfu s železnou pravidelností následuje porážka, z níž vyjdou naprázdno. Před 41. kolem ale budí velký respekt, protože v minulém utkání smetli ze svého ledu silnou Jihlavu jednoznačně 7:1.

AZet s úsměvem vzpomíná na velmi vydařené období, které prožil od 28. do 32. kola. V pěti odehraných střetnutích se pokaždé naplno radoval a vytěžil maximální možný počet patnácti bodů. Svou veleúspěšnou sérii nastartoval shodou okolností právě v Havlíčkově Brodě, kde šokoval Kotlinu po překvapivém vítězství 9:4. Vzápětí však následovaly na kluzištích soupeřů tři tvrdé facky, když Havířov neskóroval ani jednou (Ústí nad Labem 0:7, Mladá Boleslav 0:6, Olomouc 0:4).

Modrobílí v ofenzivě hodně spoléhají na talentované mladíky, kteří zatím řádí jak utržení ze řetězu. Kanadskému bodování vévodí čtyřiadvacetiletý Jan Maruna (11+10), který se společně s Davidem Klimšou pyšní i přídomkem nejlepšího střelce. Stejnou bodovou vizitku může rozdávat i jednadvacetiletý Martin Jakúbek (8+13), který v týmu hostuje ze slovenského Trenčína. V těsném závěsu najdeme úderné trio Jakub Šlahař (6+13), Rostislav Marosz (6+11), Jan Daneček (6+11). V defenzivních řadách září havlíčkobrodským fanouškům velmi dobře známý Jaroslav Koma (4+10), jenž je nejproduktivnějším obráncem a zároveň i nejtrestanějším havířovským hráčem (55 minut). Skvěle se v dosavadním průběhu soutěže prezentoval i mladík Jiří Klimíček (4+8) a hodně vidět je i kapitán Jiří Krisl (1+9). V brankovišti mužstvo nejčastěji spoléhá na Lukáše Danečka, který odchytal 33 duelů. Jedenáctkrát se mezi tyče postavil Petr Matoušek a dva starty má na kontě třinecká posila Peter Hamerlík.

Statistiky po 40. kole

znak týmu znak týmu
18-4-0-18 bilance 23-2-1-14
6., 62 bodů umístění 4., 74 bodů
109:107 skóre 114:102
7:1 (Jihlava, D) nejvyšší výhra 9:2 (Beroun, D)
0:7 (Olomouc, V/Ústí n. L, V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
14,77 % využití přesilových her 13,04 %
26 gólů v přesilovce 21
Jan Maruna 21 bodů (11+10) nejproduktivnější hráč Petr Polodna 37 bodů (10+27)
Jan Maruna, David Klimša - oba 11 gólů nejlepší střelec David Stach 13 gólů
Martin Jakúbek, Jakub Šlahař
- oba 13 asistencí
nejlepší nahrávač Petr Polodna 27 asistencí
Jaroslav Koma 14 bodů (4+10) nejproduktivnější obránce Tomáš Kolafa 14 bodů (2+12)
Jiří Krisl +12 nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +16
Petr Kanko -11 nejhorší hráč v +/- Rybalkin, Říha, Stehlík
všichni -4
Jaroslav Koma 55 minut nejtrestanější hráč Tomáš Kolafa 50 minut
Peter Hamerlík 94,12 % (2 záp.),
Lukáš Daneček 91,94 % (33 záp.),
Petr Matoušek 91,22 % (11 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,57 % (17 záp.),
Daniel Dolejš 92,75 % (14 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.),
Petr Opršal 91,11 % (4 záp.)
Peter Hamerlík 1,92,
Lukáš Daneček 2,57,
Petr Matoušek 3,12
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,11,
Filip Šindelář 2,61,
Daniel Dolejš 2,55,
Petr Opršal 3,12

Poznámka: D - doma, V - venku

Brod přišel o tři body, zápas se Lvy byl zkontumován

Parta z Kotliny slavila před svými fanoušky v rámci 37. kola vydřené vítězství nad Ústím nad Labem, ale o cenné tři body dodatečně přišla. Na výhře 4:3 se totiž podílel asistencí i dvaačtyřicetiletý matador Jiří Kadlec, který měl mít do Havlíčkova Brodu vyřízené střídavé starty z druholigového Kolína. Listina, jež měla tuto výpomoc potvrzovat, ale Českému svazu ledního hokeje nedorazila, a utkání tak bylo kvůli neoprávněnému startu hráče dodatečně kontumováno ve prospěch Severočechů v poměru 5:0.

V Havířově září zkušený bek Jaroslav Koma, který oblékal i havlíčkobrodský dres. (Foto 1)

Rebelové do Havířova jeli dřív, vyřešili i potíže s olympiádou

Havlíčkobrodští se rozhodli předejít únavě z dlouhého cestování. Do Havířova přijeli už o den dřív, hráče tak nečeká složité rozhýbávání ztuhlých nohou z autobusu. „Do Havířova jedeme již v pátek, kde budeme mít i trénink,“ prozradil v minulých dnech trenér Jiří Mička. Dříve podobně vyřešil situaci i sobotní soupeř Rebelů, který po prohře v Jihlavě okamžitě rozbil svůj tábor v Kotlině. A tento krok přinesl úspěch, po předehrávce 28. kola se druhý den vracel domů s tříbodovou kořistí za přesvědčivý triumf 9:4.

Šalamounsky byl vyřešen i problém, který vyvstal kvůli pořádání Zimní olympiády dětí a mládeže. Hokejové bitvy totiž bude hostit i zimní stadion v Kotlině, což narušilo přípravu mládežnickým kategoriím. Dorostenci tak přijdou o několik tréninků a jeden absolvují v azylu ve Světlé nad Sázavou. „Dohodli jsme se, že budeme trénovat dřív ráno, abychom nemuseli cestovat někam pryč,“ objasnil situaci okolo A-mužstva Mička.

Trenér Jiří Mička zkusí dovést svůj tým k dalšímu vítězství. (Foto 2)

Havířov byl zatím o něco úspěšnější

Havlíčkův Brod se v probíhající sezoně poprvé postavil Havířovu už ve 2. kole, kdy se představil na jeho horkém ledě. Domácí se dvakrát ujali nejtěsnějšího vedení, ale bojovníci z Kotliny pokaždé odpověděli, když se trefili Jan Berger a Lukáš Endál. Rozhodnutí tak přineslo až prodloužení, v němž vystřelil AZetu bonusový bod Peter Bezuška.
Takřka totožný scénář se odehrál i při odvetě. Rebelové v Kotlině dvakrát získali hubený náskok, když kotouč za záda brankáře Matouška dopravili ostrostřelci David Stach a Lukáš Havel, jenže Havířov vždy dokázal srovnat krok. V závěru základní hrací doby však rozjásal Havlíčkův Brod Roman Maliník a zajistil svému týmu všechny tři body.
Hororový večer prožili svěřenci trenérského tandemu Jiří Mička - Richard Cachnín při třetím vzájemném měření sil. Příznivci v ochozech Kotliny dlouho sledovali velmi vyrovnaný zápas, po dvou třetinách svítil na tabuli nerozhodný stav 3:3, když se z brodského tábora prosadil dvakrát Lukáš Havel a jeden gól měl na svědomí David Dvořáček. Danečkova družina ale rozpoutala v závěrečném dějství málo vídanou kanonádu a vyhrála vysoko 9:4.

2. kolo: AZ Havířov – HC Rebel Havlíčkův Brod 3:2p
15. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – AZ Havířov 3:2
28. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – AZ Havířov 4:9

AZ si doma pohrál s třetí Duklou

Havíři se postarali v domácím prostředí o obrovské překvapení, když rozstříleli papírového favorita z Jihlavy. Základ nečekaného úspěchu položili v úvodu klání, když po trefách Rostislava Marosze a Jana Maruny vedli už po dvou minutách 2:0. Snížit se sice podařilo kanonýru Adamu Zemanovi, jenže potom už se radoval jen Havířov. Otřesenému soupeři nasázel ještě sedm branek, přičemž jednu z nich měl na svědomí i exRebeL Jaroslav Koma.

AZ Havířov – HC Dukla Jihlava 7:1

Branky a nahrávky: 1. Marosz (Sztefek, Šedivý), 2. Maruna (Matějek, Šlahař), 11. Klimša, 18. Šedivý (Stefek, Marosz), 27. Sztefek (Šedivý, Krisl), 55. Koma (Říčka, Haas), 59. Šedivý (Marosz, Vosátko) – 7. Zeman (Čachotský, Dobrovolný). Rozhodčí: Trombík – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 3:4 - navíc Michal Důras (JIH) 10 min. osobní trest. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2124. Střely na branku: 40:36. Třetiny: 4:1, 1:0, 2:0.

Havířov: L. Daneček – Vosátko, Bezuška, Krisl, Roupec, Koma, Graca, Deutsch, Klimíček – Šedivý, Marosz, Sztefek – Matějek, Šlahař, Maruna – Říčka, Haas, Klimša – Škumát, Pechanec, M. Rimmel.

Fanoušci Havířova dokáží vytvořit pekelné prostředí. (Foto 3)

Vzájemná bilance v I. lize

Počet odehraných zápasů: 19
Bilance: 6-2-1-10
Výsledky: 3:5, 7:3, 0:4, 1:2, 1:2, 0:7, +3:2p, +2:1p, +1:2, +5:2, 3:0, 8:4, 1:5, 1:4, 5:4, 1:3, 2:3p, 3:2, 4:9
Skóre: 51:64

"+" - hráno v rámci play-off

Foto 1: Michal Sedlák, empefoto.cz
Foto 2: Petr Kraus
Foto 3: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu