25. 1. 2013 | Pavel Buňat

Do Kotliny v sobotu dorazí osmé Benátky nad Jizerou

Do konce základní části zbývá posledních osm kol, ve kterých se rozhodne o složení dvojic pro čtvrtfinále play-off. Rebelové mají aktuálně skvěle nakročeno do vyřazovacích bojů, náskok na nepostupovou devátou příčku činí 13 bodů. Jejich sobotní soupeř z Benátek nad Jizerou má ovšem k dobru pouze bod, a tak se v Kotlině 26. ledna očekává tuhý boj. Úvodní buly utkání 45. kola bude vhozeno v 17.00 hodin.

HC Rebel Havlíčkův Brod se může aktuálně pochlubit nejlepší formou ze všech prvoligových mančaftů. Nejenom že za sebou má sérii sedmi výher v řadě (s průměrem 1,43 inkasovaného gólu na zápas), ale navíc z posledních devatenácti utkání do vítězného konce dovedl hned patnáct z nich! Svěřenci Jiřího Recha a Milana Chalupy se tak posunuli na šesté místo v prvoligové tabulce, pouze se čtyřbodovou ztrátou na pátou Třebíč. V následujících kolech proto mají o co bojovat. Do konce základní části se bude rozdávat ještě 24 bodů, a je tu tak šance na posun do nejlepší pětky, čímž by si Rebelové zajistili papírově přijatelnějšího soupeře pro play-off. Zároveň ale musejí být ostražití, jelikož z postupových pozic je reálně může ještě stále sesadit Hradec Králové.

Rebelové mají aktuálně s Benátkami nad Jizerou skvělou bilanci
Pro zajištění účasti v jarních vyřazovacích bojích mohou Rebelové udělat další důležitý krok právě v sobotu na domácím ledě s aktuálně osmými Benátkami nad Jizerou. V jejich prospěch mluví také to, že soupeře od řeky Jizery dokázali porazit ve všech třech předchozích zápasech, a to dokonce se třemi různými trenéry. Pod taktovkou Karla Dvořáka nejprve na konci září zvítězili 3:1 a tehdy se posunuli do čela tabulky. O měsíc později pak řešili zcela opačnou situaci, přesto pod dočasným vedením Richarda Cachnína v Kotlině dokázali otočit nepříznivý stav a vyhráli těsným rozdílem 2:1.
Do třetice všeho dobré uspěl mančaft z Vysočiny proti Benátkám i se stávajícím Jiřím Rechem na lavičce. Na soupeřově ledě vedl dvakrát o tři góly, přesto domácí dokázali během závěrečné power-play dotáhnout rozdíl ve skóre na jediný gól. Na body to však nestačilo. Rebelové ukořistili další tři body po výhře 4:3. Zajímavostí je, že Havlíčkobrodským stačilo 16 střel na branku.
A recept i na čtvrtý úspěch? „Nám hlavně sedí, když chytá Vošvrda, tak uvidíme, jestli ho Liberec Benátkám zase uvolní,“ vtipkoval havlíčkobrodský trenér. „ Ale teď vážně, musíme hrát opět ze zabezpečené obrany a nepouštět soupeře do přečíslení. Chtělo by to víc gólů v první třetině, rozhodnout do půlky zápasu a pak si ho pořádně užít,“ dodal.

HC Rebel Havlíčkův Brod vs. HC Benátky nad Jizerou

znak týmu znak týmu
20-5-3-16 bilance 16-3-7-18
6., 73 bodů umístění 8., 61 bodů
136:128 skóre 121:125
8:1 (Most) nejvyšší výhra 7:1 (Písek)
2:8 (Kadaň) nejvyšší prohra 0:9 (Olomouc)
21,31 % využití přesilových her 19,70 %
52 góly v přesilovce 39
Ladislav Rytnauer 38 bodů (16+22) nejproduktivnější hráč Josef Skořepa 28 bodů (15+13)
Lukáš Endál,
Ladislav Rytnauer,
všichni 16 gólů
nejlepší střelec Josef Skořepa 15 gólů
Ladislav Rytnauer,
Milan Kostourek,
Roman Vondráček - všichni 22 asistencí
nejlepší nahrávač Lukáš Král 24 asistencí
Radim Ostrčil 18 bodů (5+13) nejproduktivnější obránce Jan Jaroměřský 18 bodů (4+14)
Petr Polodna +7 nejlepší hráč v +/- Dalibor Bortňák,
Petr Ulrych,
oba +8
Petr Štěpánek -11 nejhorší hráč v +/- Jaroslav Vlach,
Ctibor Jech,
Tomáš Liška,
všichni -2
Martin Ondráček 80 tr. minut nejtrestanější hráč David Štich 81 tr. minut
Daniel Dolejš 93,17 % (27 záp.),
Jaroslav Suchan 89,51 % (21 záp.),
Stanislav Neruda 100 % (2 záp.)
úspěšnost brankářů Tomáš Vošvrda 90,44 % (27 záp.),
Jiří Stejskal 89,05 % (12 záp.),
Robin Blažíček 88,26% (10 záp.)
Daniel Dolejš 2,17,
Jaroslav Suchan 3,59,
Stanislav Neruda 0,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Vošvrda 2,58,
Robin Blažíček 3,13,
Jiří Stejskal 3,17

HC Benátky nad Jizerou

Benátky nad Jizerou se aktuálně nacházejí v zajímavém zápasovém rozpoložení. Z posledních zápasů dokázaly udolat jenom poslední Písek. Nutno ale podotknout, že pětkrát uhrály remízu a prohra jim byla uštědřena až po prodloužení nebo samostatných nájezdech. I proto i nadále drží poslední postupovou příčku do play-off.

HC Benátky nad Jizerou
V posledních kláních hokejisté od řeky Jizery dokázali obrat o body největší favority ligy – Mladou Boleslav, Olomouc i Ústí nad Labem. Ve všech případech to byl ale pouze jednobodový zisk. Na spokojenosti jistě nepřidalo ani dosud poslední kolo na domácím ledě s Berounem. Benátky přestřílely svého soupeře v poměru 43:14, přesto prohrály! Medvědi zužitkovali dvě přesilové hry a odvezli si cenný úspěch za těsnou výhru 2:1. Od druhého dějství byla hra sice lepší, ale bohužel nás trápí střelecká nemohoucnost, kdy ze 40 střel dáme pouze jeden gól v přesilovce,“ dušoval se po utkání trenér Antonín Nečas. „Druhá inkasovaná branka nás dostala na dno, protože to byl smolný gól z nahození, které šlo mimo, brankář však udělal chybu,“ mrzelo ho. Před sobotním duelem tak mají Benátky co zlepšovat.

Největším tahounem týmu je útočná dvojice Josef Skořepa – Lukáš Král. Oba zkušení forvardi se skvěle doplňují. Zatímco první jmenovaný je s 15 góly nejlepším střelcem týmu, Král se ukazuje jako skvělý nahrávač, když přesně asistoval už u 24 gólů! Třetí útočnou akvizicí je Tomáš Klimt, který s 24 (11+13) kanadským body na vedoucí dvojici ztrácí pouze 4 body.
Stabilní obranou hvězdou je pak Jan Jaroměřský, který se aktuálně s havlíčkobrodským Ostrčilem dělí o desátou příčku mezi nejproduktivnějšími ligovými zadáky. V brance můžeme očekávat vedle Tomáš Vošvrdy i Jiřího Stejskala nebo Robina Blažíčka. Všichni tři se v brankovišti střídají, přičemž jedničkou je první jmenovaný.

Poslední sestava:

Vošvrda (Blažíček) - Šimek, Kolmann, Vála, Niko, Mrkvička, Kajínek - Skalický, Skořepa, Klimt, Vařecha, Vlach, Špaček, Maďar, Král, Kopic, Miškovský, Jech, Pabiška, Liška.

Vzájemná bilance v první lize

Rebelové mají proti Benátkám celkově dobrou bilanci. Deset utkání s tímto soupeřem vyhráli v základní hrací době. Za klobouk si určitě nedají debakl 0:5, který se odehrál na ledě Benátek v loňské sezóně. Havlíčkovu Brodu se proti Středočechům daří i v počtu vstřelených branek, jejichž počet činí 45, tedy o patnáct více. Zajímavostí je, že hned úvodní střetnutí v první lize skončilo kontumací 5:0 za neoprávněný start hráče Benátek nad Jizerou

Počet odehraných zápasů: 15
Bilance: 10-0-2-3
Výsledky: 5:0 kontumačně, 3:4, 4:0, 0:2, 5:1, 2:3p, 2:3sn, 5:2, 0:5, 2:1, 5:3, 3:1, 3:1, 2:1, 4:3
Skóre: 45:30

Komu se proti soupeři letos daří?

L. Rytnauer

Věk: 32 let

Letos proti Benátkám:
Zápasy: 3
Góly: 2
Asistence: 2
Trest. min.: 0
+/- : +1

P. Kica

Věk: 26 let

Letošní proti Rebelu:
Zápasy: 1
Góly: 1
Asistence: 1
Trest. min.: 0
+/- : +1

Dále se dařilo:
Havlíčkův Brod: Endál (1+3), Ondráček (2+1), Kostourek (0+3), Knotek (0+3)
Benátky nad Jizerou: Urban (1+1, letos již za Benátky nemůže nastoupit), Dušek (1+0), Maďar (1+0)

Jak se vedlo brankářům

D. Dolejš

Věk: 18 let

Letos proti Benátkám:
Zápasy: 2
Výhry: 2
Minuty: 120
Zákroky: 61
Úspěšnost zák.: 96,83%
Prům.: 1,00

T. Vošvrda

Věk: 23 let

Letošní proti Rebelu:
Zápasy: 3
Výhry: 0
Minuty: 177
Zákroky: 62
Úspěšnost zák.: 87,32%
Prům.: 3,06

Dále do zápasů zasáhl:
Jaroslav Suchan (Havlíčkův Brod) – 1 zápas, 1 výhra, 60 minut, úspěšnost 90%, prům. 3,00

Foto: hcbilitygri.cz, hokejbenatky.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu