28. 8. 2012 | Luboš Vácha

Hokejová výstroj #1: Od zahnuté větve po kompozitový brus

Lední hokej nese velmi bohatou historii. Současně s tím se ale vyvíjí taky výstroj pro tento sport. V Kanadě vznikla myšlenka, čím praštit do hracího předmětu, aby se dostal do místa, kterému se později začalo říkat branka. Každému je nyní jasné, že se jedná o hokejovou hůl.
Ta je stará více než sto let a za dobu své účinnosti prošla širokou vývojovou řadou.

Hokejka se dala sehnat v parku nebo v lese

Hokejka vyřezaná z větve vydražená v aukci za 2,2 milionů dolarů
Píše se konec devatenáctého století
a v Kanadě se pomalu vyvíjí lední hokej. Každému z hráčů je automaticky jasné, že se neobejde bez kvalitní hole, kterou se přesně trefí do dřevěné destičky, plechovky či zmrzlého koňského trusu. Klasický puk je ještě sci-fi. Nezbývá tedy nic jiného, než vyjít do parku a porozhlédnout se po vhodně zahnuté větvi, přibližně do tvaru dnešní hokejky. Stačí vzít pilku a slušná hokejka je v rukou hokejisty. To ale nestačí. K dobrým herním vlastnostem je třeba vzít sekyru, pomocí níž zploštíme čepel. Taková vymoženost dovoluje trefit se do hracího předmětu, nebo jej při hře kontrolovat. Některé takové hole se však vyrábějí taky továrně.

Vylepšení výroby
a vlastností

Čas pokračuje a svět se ocitá na počátku 20. století. Zakřivené pahýly v podobě hokejek jsou pomalu střídány kvalitně opracovanými kusy dřeva. Ty jsou stále vyráběny z jednoho kusu materiálu, akorát mnohem lépe opracovaného, a to díky zdokonalení dřevařského průmyslu. Dalo by se říci, že hůl
z počátku 20. století má už stejné rysy jako ta moderní. Pokud někomu z hráčů náhodou praskla čepel na dvě poloviny, na opravu postačila první textilní lepicí páska. Roku 1909 se první takové hokejky objevily také v Praze. Ke hře se již používá klasických vulkanizovaných, pryžových puků. Na počátku tohoto století se objevuje taky první brankářská hůl.

Mnohem pevnější a zahnuté hole

Vývoj ledního hokeje jde stále dál. Hokejové hole se přestávají vyrábět z jednoho kusu materiálu, nýbrž jsou lepeny z několika částí opracovaného dřeva, což znamená lepší pevnost a flexibilitu. Jediné, co stále chybí, je zakřivení čepele. Na to se přichází až v roce 1962. Celý proces ohnutí čepele spočívá v nahřívání materiálu a následném ohybu pomocí tlaku. Jako dobrý nástroj pro výrobu zakřivení slouží štěrbina pod dveřmi.

Dřevo střídají jiné materiály

Výměnná čepel s vybroušeným koncem, který slouží ke spojení se shaftem.
Dřevo se nadále používá až do osmdesátých let 20. století. Posléze jej střídají kovové slitiny nebo plastové materiály. Snad každého ale trápí zlomená, či prasklá čepel. Zrodila se tedy myšlenka o čepel vyměňovací. V hantýrce můžeme tento pojem postřehnout jako tzv. nasazovačku. Ta je složena ze samotné rovné hole, odborně nazývané shaft, vyrobené buď
z lehké kovové slitiny, nebo skelné tkaniny. Jde vlastně o dutou tyčovinu obdélníkového průřezu, ke které se nechá sehnat samostatná čepel. Tyto dva díly se k sobě sesadí, spojí pomocí lepidla a může se
na led. Velikou výhodou je nízká hmotnost celé nasazovací hokejky a taky přijatelná cena čepele. Hokejky jsou vyráběny co nejlehčí, nejpružnější a každá jejich čepel má specifické zakřivení, někdy dělané přímo na přání jednotlivých hráčů. Taková zvyklost je dnes naprosto běžná, zvláště pak u hokejistů zvučných jmen.

Kompozitové materiály metlou 21. století

Část hokejové hole vyrobená z kompozitu s uhlíkovou výstuhou.
Duté hole z kovových slitin, či laminátu se nadále používají během let devadesátých
a nakonec i v současnosti. Modernizace výroby a dostupnost nových materiálů umožňuje vyrábět ultralehké a extrémně pružné hokejky. Takových vlastností se dosahuje díky využívání kompozitového materiálu. Rozřízneme-li hokejovou hůl
na poloviny, všimneme si její struktury, která čítá celkem tři vrstvy materiálů spojených k sobě. Dá se říci, že se jedná
o takový sendvič složený z laminátu, karbonu
a pro omezení křehkosti je využito kevlaru. Stejně tak jsou vyráběny i čepele.

Dnes jen těžko spatříme klasickou dřevěnou hokejovou hůl. Na kompozitové výrobky narazíme už i u těch nejmenších hokejistů. Pokrok však pokračuje nadále, za několik let tedy můžeme být svědky něčeho nového
a ještě lepšího.

Foto - stará hokejka: http://hockey-stick-reviews.blogspot.cz
Foto - čepel: ccm.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu