19. 8. 2012 | Richard Wagner

Brankáři první ligy #1 – představujeme maskované muže 1.ligy

Dnes spouštíme nový seriál, který se týká prvoligových mužů s maskou. Před novou sezonou došlo na prvoligové scéně k mnoha hráčským pohybům. Přesuny a změny se nevyhnuly ani nejcitlivějším postům – postům gólmana. Dnes se podíváme do brankovišť několika celků působících v první lize a postupně si představíme maskované muže všech týmů ve druhé nejvyšší české soutěži. Již nyní mohu říci, že se mají zvlášť diváci na koho těšit, jelikož se v této soutěži rozrůstá počet zahraničních strážců svatyň – přicházejí vynikající slovenští gólmani, jež působili ve Slovnaft extralize a dokonce se mezi tyčemi objeví i jeden brankář ze zámoří, jehož angažoval Beroun.

HC Benátky nad Jizerou

Benátečtí budou mít k dispozici hned pětici gólmanů. Loňský tandem Blažíček – Stejskal doplní nově také mladíci Hollý, jenž vloni chytal v Třinci, a Pyrochta, který minulou sezonu strávil v PSK Liberec. Navíc stejně jako vloni budou moci využít střídavého startu liberecké dvojky Vošvrdy. Před sezonou bylo avizováno, že skončí gólman Nedvídek, který si tak musí hledat nové angažmá.

Robin Blažíček

Třiadvacetiletý gólman si prošel mládežnickými celky Liberce a s Bílými Tygry má stále co dočinění, jelikož díky jejich vzájemné kooperaci s týmem Benátek jezdí spolu se Stejskalem do Liberce jako náhradní brankář, když je třeba. Jinak Blažíček sbíral cenné zkušenosti také ve druhé lize, kde nastupoval postupně za Žďár, kde si odbyl v sezoně 2008-09 premiéru, Roudnici nad Labem, jablonecké Vlky a naposledy v Nymburce. Loňskou sezonu se gólmanovi, který nosí „haškovskou“ masku, dařilo nejen na poli 2. ligy, ale i na scéně prvoligové. V Benátkách odchytal 20 zápasů a dvakrát neinkasoval žádný gól. Pro Blažíčka to byla druhá sezona na prvoligových ledech, jelikož o sezonu dříve se na pár zápasů podíval do branky Hradce Králové.

Juraj Hollý

Juraj Hollý v reprezentačním dresu
Mladý Slovák, který uplynulou sezonou oficiálně uzavřel své působení v juniorských týmech, má za sebou již několik štací a bezesporu by se dal nazvat hokejovým cestovatelem. Na Slovensku nastupoval v bratislavském Ružinově či Dukle Senica. Poté se však přesunul do Chomutova, kde chytal za juniory a naskočil i do druhé ligy v dresu Klášterce a Jindřichova Hradce. Sezonu 2010-11 začal za mořem v kanadském celku Calgary Hitmen. Tam však nevydržel ani do konce sezony a vrátil se zpět na sever Čech do Klášterce. Vloni začal sezonu v mládežnickém celku MHL Tatranskí Vlci, ale nakonec se přesunul do juniorky Třince. Letos na něj čeká nová výzva – prosadit se do prvoligového celku.

Jakub Pyrochta

Jeho kariéra je spjata především se šelmami. A sice s bílými tygry a vlky. Pyrochta si, stejně jako Blažíček, prošel mládežnickými celky Liberce a jednu sezonu strávil mezi jabloneckými Vlky. Za ně si také zachytal druhou ligu, když v sezoně 2010-11 nastoupil na 55 minut. Polední dvě sezony působil v dresu PSK Liberec, odkud se vydává do Benátek, kde bude chtít promluvit do otázky gólmanského postu. Pyrochta jako jediný chytá v obráceném gardu.

Jiří Stejskal

Jiří Stejskal
Bezpochyby jde o nejzkušenějšího brankáře z gólmanského pětilístku, který v Benátkách působí a měl by začít sezonu na pozici prvního gólmana. Stejskal chytal v mládeži za Slavii a Liberec, kde si také odbyl extraligový debut. Ovšem v nejvyšší soutěži toho příliš neodchytal a především patřil mezi opory v nižších soutěžích. S mužským hokejem získal první zkušenosti v Jablonci nad Nisou, odkud se pak přesunul do Kadaně, kde strávil dvě prvoligové sezony. V sezoně 2008-09 postoupily Benátky ze druhé ligy a Stejskal se stal oporou, která v klubu vydržela dodnes.

Tomáš Vošvrda

Rodák z Ostravy, který mládežnický věk strávil ve Vítkovicích, přišel poslední dvě sezony vždy před jejím koncem a na play-off pomoci hokejistům od Jizery. V ročníku 2007-08 si odskočil za moře do celku Medicine Hat Tigers. V sezoně následující se Vošvrda podíval na juniorské Mistrovství světa a také si odbyl premiéru v mužském hokeji, když nastoupil za Opavu ve druhé lize a poté ještě pomáhal Porubě k záchraně v 1.lize. Své působení na severu uzavřel v sezoně 2009-10, když nejprve přišel před play-off na výpomoc do Hradce Králové a následně si jej do svého kádru vybral Liberec, kde začíná i letošní sezonu.

Berounští Medvědi

Taktéž Medvědi z Berouna mají na své soupisce pět mužů s maskou. Zůstala loňská dvojka Kareš, který by však měl přednostně chytat v Nymburce. Rovněž je na soupisce také Frolík, který vloni působil v krajském přeboru a v Berouně figuroval jako náhradník. Zbylí tři brankáři jsou novicové v týmu a vlastně i na prvoligové scéně. Mladý Mastík by měl být především posilou pro juniorku, ale počítá se s ním i na lavičku áčka. Dvojici prvních brankářů by měli tvořit Kůdela, který přišel z Uherského Hradiště, a DiRienzo, z italské Fassy.

Carlo DiRienzo

Carlo DiRienzo v dresu Oshawy
Šestadvacetiletý Američan působil za mořem do sezony 2009-10. Za tu dobu oblékal dresy Kitchener Rangers, Oshawa Generals, Vaughan Vipers a naposledy hrál za celek York University. V následujícím ročníku si dal rodák z North Yorku od hokeje na rok pauzu, nechal si udělat italský pas a v uplynulém ročníku se po roční pauze opět vrátil na led. Na sedm zápasů naskočil za tým SHC Fassa. Před začátkem této sezony přišel do Čech, kde na něj čeká těžký úkol – dovést Medvědy do play-off.

Martin Frolík

Jako junior působil na Kobře Praha, ale poté se dostal do dalšího pražského klubu – Hvězdy. Zde se podíval poprvé i do druholigového hokeje a další dvě sezony trávil jako náhradník v Mělníku. Poté působil Frolík především v krajských soutěžích. Vloni se dostal na lavičku Berouna a jednou dokonce nastoupil i do zápasu. Mimo jiné chytá za Medvědy také inline hokej.

Daniel Kareš

Loňská dvojka Medvědů bude v tomto ročníku působit především v roli třetího gólmana. Primárně by měl totiž chytat v Nymburce. V mládežnickém věku chytal mj. třeba za Spartu a poté se vydal do Roudnice nad Labem. Odtud se v roce 2010 přesunul do Berouna, kde působí dodnes. Kareš toho v minulé sezoně příliš neodchytal, ale když nastoupil, tak ukázal, že na první ligu rozhodně má.

Hynek Kůdela

Hynek Kůdela - Uherské Hradiště
Mladý a šikovný gólman působil dlouhou dobu v mládežnických týmech ve Vsetíně, odkud pak na sezonu přešel do Kladna a nakonec skončil v Olomouci. Poslední dvě sezony nastupoval tento brankář v Uherském Hradišti, kde platil za velkou oporu a neohroženou jedničku. Bohužel, Uherské Hradiště nemohlo díky finanční krizi nastoupit do nového ročníku 2. ligy a Kůdela se ocitl bez angažmá. Ovšem dostal nabídku od Berouna, kterou přijal a vydal se hledat štěstí do vyšší ligy.

Tomáš Mastík

Věkem stále ještě junior je posilou spíše pro juniorku Medvědů, ale trenéři s ním počítají i do A-týmu, o čemž svědčí i fakt, že nastoupil do jednoho přátelského zápasu. Mastíkova kariéra je zatím spjata hlavně s PZ Kladno, kde působil naposledy v juniorských soutěžích. Zde se stal oporou svého celku.

HC Rebel Havlíčkův Brod

Rebelové jako jedni z mála neprovedli ve svém brankovišti žádnou změnu. Jediný rozdíl oproti minulé sezoně je přechod Nerudy do pozice trenéra brankářů a zároveň také do funkce náhradníka. Brankářský tandem by tak měla tvořit dvojka Suchan – Dolejš doplňovaná o Opršala.

Daniel Dolejš

Daniel Dolejš
Rodák z Havlíčkova Brodu patří dlouhodobě k nejlepším gólmanům v České republice. Co na tom, že mu před nedávnem bylo teprve osmnáct. Dolejš je stabilním kamenem reprezentačních výběrů a oproti svým vrstevníkům těží z obrovské zkušenosti, kterou mu dalo působení ve 2.lize v Pelhřimově, kde chytal poslední dvě sezony. Souběžně s tím stíhal nastupovat v Brodě i za starší dorost a juniorku. Vloni si odbyl debut v první lize a letos by se měl starat o funkci dvojky za Suchanem.

Stanislav Neruda

Odchovanec Benešova působí v Kotlině již nějakou tu sezonu a po té loňské se zdálo, že již své působení ukončí, ale nakonec zůstal. Sice v pozici čtvrtého brankáře, ale stále je trenérům k dispozici. Nerudovo působení na ledě však již nebude tak markantní jako v předchozích sezonách.

Petr Opršal

Prošel mládeží v Havlíčkově Brodě a červenobílým barvám je věrný dodnes. I když si v první lize příliš nezachytal, tak je v týmu platný především v kabině, kde se stará o dobrou náladu. Opršal v posledních dvou sezonách nastupoval na střídavý start v Chotěboři, kterou držel nad vodou, ale nikdy to nestačilo na více, než na loňské předposlední místo.

Jaroslav Suchan

Tak právě tomuto gólmanovi je svěřen do rukou ten nejtěžší úkol – být jedničkou. Ostřílený mazák však ukazuje, že tato role je pro něj hračkou a spolu s Nerudou vytvořili v Kotlině kvalitní tandem. Nyní by jej měl vytvořit s Dolejšem a bude to právě on, kdo bude na ledě poskytovat zkušenosti. Suchan pomohl v sezoně 2003-04 Jihlavě k postupu do extraligy. V Dukle působil Suchan již od mladého věku, ale od sezony 2007-08 je platným členem Rebelí družiny.

Královští lvi Hradec Králové

Hradečtí sice změnili logo a celou image klubu, ale na brankovišti se změny nekonaly. O post jedničky by se tak měl dál starat Čech, který předváděl skvělé výkony hlavně v play-off a na konci sezony. Záda by mu měl krýt Luňák a z pozice trojky bude gólmanské duo doplňovat junior Mahdal.

Jakub Čech

Jakub Čech (Zlín)
Rodák z Havířova začínal v mládežnických celcích ve svém rodišti a na tři sezony se přesunul za moře do celku Sault Ste. Marie Greyhounds. Poté působil v Sareze Ostrava a na pár zápasů nastoupil i v extralize za Zlín. Poté jej však potkal dvakrát stejný osud – jeho tým skončil. Havířov ukončil své prvoligové působení již během soutěže a Čech tak přijal nabídku Tábora. Zde vydržel i další sezonu a pomohl Kohoutům k záchraně, ale ti kvůli finančním problémům skončili nakonec až v krajském přeboru a přišlo další stěhování. Čech se tak přesunul do Hradce Králové, kde se stal díky zranění Luňáka jedničkou a v play-off dlouho držel naděje na postup přes jihlavskou Duklu.

Filip Luňák

Luňák se do povědomí fanoušků zapsal především ve dvou klubech – v Hradci a v Třebíči. Nejprve zažil postup Hradeckých ze druhé ligy a po první prvoligové sezoně se přesunul do Třebíče, kde chytal až do sezony 2007-08, kdy se přesunul zpět do Hradce Králové. Zde působil v roli prvního gólmana až do poslední sezony, kdy jej na dlouhou dobu vyřadilo ze hry zranění a z pozice jedničky jej vyhnal Čech.

Michal Mahdal

Michal Mahdal
V mládí chytal mj. za Litvínov, ale odtud přestoupil do svého nynějšího působiště. Ovšem nechytal jen v Hradci. Předminulou sezonu byl totiž uvolněn do Mladé Boleslavi, kde působil formou střídavých startů a podíval se i na druholigový led v dresu České Lípy. Vloni začal sezonu ve středních Čechách, ale poté došlo k trejdu a Mahdal se stěhoval opět do Hradce, odkud do Boleslavi odešel Sejpal. V letošní sezoně by měl být opět oporou juniorky a v áčku plnit roli trojky.

HC Dukla Jihlava

Jihlava bude sázet na dva mladíky. Jednadvacetiletý Novotný se v minulé sezoně rozchytal k parádním výkonům a vystrnadil z branky Halmošiho. Letos by měl působit v pozici jedničky a na lavičce bude připraven o rok mladší Rittich, který si prošel všemi jihlavskými mládežnickými kategoriemi a nyní se dostal i do áčka.

Filip Novotný

Filip Novotný v dresu Sparty
Působil v Jihlavě již v mládežnických týmech, ale poté se přesunul do Sparty, kde naskočil i do extraligy a dva zápasy odchytal i v European Trophy. Během angažmá ve Spartě nastupoval i v prvoligovém Berouně a vloni se vrátil zpět do Dukly. Tam sice začal v pozici dvojky, ale s přibývajícím počtem zápasů začal přebírat pomalu tíhu prvního gólmana na svá bedra a předváděl parádní výkony, které korunoval v play-off. Letos by měl v této pozici pokračovat a být Jihlavě oporou.

David Rittich

David Rittich při debutu v 1.lize
Výčet klubů, za něž chytal, je velmi stručný. Obsahuje totiž jen dva celky. Jsou jimi Jihlava a Havířov. Rittich působí v Jihlavě již od začátku své kariéry a do Havířova si odskočil v sezoně 2008-09, ale nakonec ročník dokončil opět v Dukle. V loňské sezoně si v zápase proti Chomutovu odbyl premiéru v 1. lize, ale ta nebyla příliš povedená, jelikož inkasoval šest branek z 29 střel. Letos by chtěl věkem ještě junior svůj výčet prvoligových startů navýšit a vylepšit.

V příštím díle se podíváme do brankoviště dalších pěti týmů - Kadaně, Litoměřic, Mladé Boleslavi, Mostu a Olomouce.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu