1. 4. 2012 | Richard Wagner

Ladislav Vácha: Oproti loňské sezoně jsme udělali krok kupředu

Hokejový klub to nejsou jen hráči, funkcionáři, trenéři a další lidé starající se o tým a provoz stadionu. Dobrý hokejový klub musí mít i něco, co jeho práci prezentuje do okolního světa. A nejlepším takovým prostředkem jsou internetové stránky, o jejichž fungování se musí také někdo starat. Ten někdo nese poté na svých bedrech velkou zodpovědnost, jelikož špatná prezentace na webu je v dnešní době téměř katastrofou. U nás se o to stará sedm redaktorů tvořící skvělou partu lidí, kteří přinášejí svým čtenářům, ano i vám, čerstvé informace o dění v klubu a mnoho dalšího čtení. Redakci, a vlastně i celé stránky, spravuje Ladislav Vácha, šéfredaktor, jemuž je práce v klubu nejen zábavou, ale i ctí. Bude tedy jistě zajímavé si přečíst, co on sám říká například o uplynulé sezoně, či dozvědět se, jak taková redakce vlastně funguje…

Je pátek, krátce před šestou hodinou odpolední, a já sedím v jednom místním lokále s rozpitou kofolou a netrpělivě čekám příchod svého velkého kamaráda a kolegy Ládi Váchy. Ten se za nedlouho zjevuje ve dveřích a po usednutí ke stolu si u usměvavé servírky objednává stejný nápoj, jako mám já. Před začátkem rozhovoru přiznává, že je nervózní, a že být v takové situaci není vůbec jednoduché. Ale pojďme na to!

Jak hodnotíš uplynulou sezonu, fungování klubu v této sezoně, výsledky,…
Co se týče výsledků, tak ty jsem čekal trochu lepší. Po loňské sezoně jsem byl trochu v očekávání, a tak mě to trochu zklamalo. Také předvedená hra mě oproti loňsku lehce zklamala. Tato sezona byla specifická i v tom, že po dlouhé době odešel trenér Novák. A co se týče fanoušků, tak si myslím, že to bylo dost dobré, protože chodili v hojném počtu a fandili. Ale abych nehodnotil výsledky jen negativně, tak zase na druhou stranu se nám letos dařilo proti Dukle, kterou jsme třikrát dokázali porazit. Jednou dokonce 8:0, což jsem ještě tady v Brodě nezažil. Určitě mě těší i výsledky juniorky, jen škoda, že jí nakonec nevyšla baráž. Jinak klukům od nás, co se snaží o reprezentaci, přeji, aby se jim zadařilo. Jsou to Honza Wasserbauer v „devatenáctce“ a Daniel Dolejš v „osmnáctce“.

Nakousl jsi odchod trenéra Nováka. Výměna trenérů u „áčka“ byla jednou z nejkontroverznějších událostí v této sezoně. Jak se k tomu stavíš ty osobně?
Je to složité… (zamyslí se). Já jsem měl pana Nováka rád, protože to byl veselý člověk. Byl samá srandička a novináři jej měli rádi. Určitě to také byla pevná součást klubu, jelikož zde byl již dlouho a lidé jej měli, i díky těm jeho fórkům, rádi. Na druhou stranu výsledky opravdu nebyly tak dobré a, paradoxně i díky loňskému úspěchu, skončil, jelikož se čekaly lepší výsledky. Dalo by se říci, že si tím úspěchem na sebe, obrazně řečeno, upletl bič. Myslím si, že změna byla nutná, tým potřeboval dostat nový impuls. Pan Novák si nakonec také polepšil, když šel do Mladé Boleslavi. Uvidíme, jak to bude s trenéry dál.

To byly otázky ohledně klubu. Jak hodnotíš práci redakce a redakčního týmu v uplynulém ročníku?
Tak určitě pozitivně, jelikož jsme oproti loňské sezoně udělali krok kupředu. Chtěl bych všechny pochválit, jmenovitě Ríšu Wagnera, Adama Karase, Pavku Buňata, Michala Milfeita, Evu Streichsbierovou a Luboše Váchu. Luboše jsem si nechal schválně na konec, jelikož je mezi námi nový a skvěle mezi nás zapadl. Byl velmi dobrou posilou. Co se týče naší práce, začali jsme dělat ohlasy po zápasech mládeže, přibylo rozhovorů, které, i podle ankety, lidi zajímají nejvíc. Určitě máme ještě co zlepšovat a pokusíme se ještě posunout dopředu. Něco nového snad ještě vymyslíme, máme nějaké nápady, ale nechci se tady k ničemu zavazovat. Nebude to však jednoduché, jelikož dojíždím na vysokou školu do Českých Budějovic, a tak nemám tolik toho času jako dřív. Také ostatní budou mít nyní víc učení, ale musíme to nějak zvládnout a věřím, že když jsme se s tím vyrovnali doteď, tak že se s tím i nyní nějak popasujeme.

Jak všichni jistě dobře víte, tak sezona je u konce a nastává tzv. okurkové období. Webové stránky Rebelů však nebudou zahálet a budou se snažit přinášet svým čtenářům zajímavé články po celou jeho dobu. Na co se můžou naši čtenáři těšit?
Tak určitě bychom chtěli pokračovat v tom, co jsme začali v průběhu sezony. Např. v představování bývalých hráčů, plánujeme několik rozhovorů a chystáme i překvapení. Třeba i okolo letní přípravy. Překvapení jak pro fanoušky, tak i možná pro hráče, ale nechci předbíhat. Budeme se snažit vymyslet něco, aby bylo na webu stále co číst, každý den alespoň jeden článek, byť sebemenší, ale aby byli čtenáři stále v obraze. To i proto, že je vidět, že fanoušci mají o hokej zájem, jelikož i mimo sezonu máme na webu návštěvnost kolem tisíce lidí denně.

Nejen hokejisté, ale i redaktoři klubových webů mají svůj vrchol. Tím je každoroční setkání redaktorů, jež sdružuje firma eSports. Myslíš si, že po této sezoně máme větší šance na to, abychom byli jako redakce vnímáni lépe oproti minulé sezoně? Věříš, že se nám povede získat nějaké, byť sebemenší, ocenění?
Je to hodně hezká tradice a opravdu velmi dobrý nápad. Utužuje se tím kolektiv a potkají se lidé, kteří by se, nebýt psaní na web, prakticky ani neznali. A vlastně ani tak se pomalu neznají, protože jsou většinou v kontaktu jen elektronicky. Budeme si to chtít letos opět užít, jelikož vloni jsme byli poprvé a maximálně jsme si to užili. Bylo hodně legrace a stálo to opravdu za to. Budeme si chtít napravit reputaci i na fotbalovém turnaji, který se nám vloni příliš nepovedl (Rebelové byli spolu s kolegy z Brna a Ústí poslední – pozn. red.). Co se týče ocenění, tak minulý rok jsme byli velmi překvapení individuálním oceněním a také oceněním celé redakce. Já se k tomu ale nijak neupínám, je to příjemný bonus a i kdybychom nebyli oceněni, tak se nebudu zlobit, protože jsem rád hlavně za to, že jsem v takovém kolektivu, a že takovouto práci vůbec dělám. Je to příjemný koníček. Letos to pro nás bude jiné v tom, že tam již nebudeme noví. Přál bych to určitě každému z kolegů, protože si to za svou práci zaslouží, jelikož to není jednoduché. A také bych někomu přál, aby se podíval na nějakou akci jako já. Byl jsem na Švédských hrách, což byl skvělý zážitek. Nezapomenu na něj do konce života. Budu jen rád, když se na podobnou akci někdo od nás podívá.

Kterou z vlastností našeho kolektivu bereš jako nejdůležitější, nebo kterou bys vypíchl?
Nejde jen o samotné psaní, ale jde i o lidskou stránku. Nejdůležitější je, aby byl dobrý kolektiv, což u nás platí naprosto skvěle. Dokážeme si ze sebe udělat srandu. Dobré je také to, že se známe hodně dobře osobně, potkáváme se i mimo hokej na různých jiných akcích, protože Havlíčkův Brod je malé město. Díky našemu vzájemnému přátelství navštěvujeme společně i jiné mimohokejové akce, třeba jsme nedávno byli na fotbale v Jihlavě. Když se podíváme na psaní, tak bych chtěl znovu všechny pochválit, jelikož jsme jedna z nejmladších, dost možná nejmladší, redakce v republice, což bylo vidět i na srazu. V kolektivu vidím velký potenciál, protože všichni mají tendenci na sobě pracovat a zlepšovat se, dokáží přijmout i rady ostatních, ale i kritiku, což je nejdůležitější. Důležité je i to, že když někdo něco potřebuje nebo nestíhá, tak si vyjdeme navzájem vstříc. Doufám, že to takhle bude pokračovat dále. I když samozřejmě platí „co člověk – to názor“, takže se občas neshodneme. Pokaždé se ale snažíme najít nejlepší řešení.

Ty jsi měl možnost dělat rozhovory s mnoha hráči a funkcionáři. S kým jsi měl tu čest dělat nejzajímavější rozhovor?
To je velmi těžká otázka, protože každý rozhovor je něčím zajímavý, dělá mi radost a dělám jej rád, protože mi to dává možnost se o tom člověku něco dozvědět i mimo led. Jinak v poslední době to byly rozhovory s trenéry mládeže, trenérem Mariškou, který vzal rozhovor hodně vážně a nevyhýbal se žádné otázce, a trenéry juniorky. To bylo také velmi zajímavé a byl to hezký zážitek. Pánové Benák s Adamem mají svou práci rádi a hokejem žijí.

Ty jsi vloni kromě ocenění za objev roku získal i možnost se podívat, a de facto i reprezentovat, náš klub na Švédských hrách. Jaké to tam bylo a jak jsi vnímal atmosféru dění na mezinárodní hokejové scéně?
Byla to hodně, hodně velká zkušenost a skvělý zážitek, nezapomenu na to do konce života. Stálo to opravdu za to. Třeba jsem jel vůbec poprvé v životě trajektem, ještě jsem nejel takhle daleko autem a určitě i kolektiv. co tam byl, mě překvapil. Kolegové Martin Voltr, Míša Luňáčková, David Schlegel a Roman Kučera. Užili jsme si spoustu srandy. Samotná cesta byla náročná. Co se týče města, tak Stockholm je nádherné město. Takhle pěkné město jsem snad ještě neviděl. I samotná aréna je nádherná, jen škoda, že jsme neměli více času na to, abychom si to tam prohlédli, protože jsme měli dost práce. Atmosféra byla parádní, nádherné press centrum pro média. Setkali jsme se i s lidmi z deníku „Sport“, nebo s Robertem Zárubou a Martinem Hostákem. Jinak se nám stala taková zajímavá příhoda. Když jsme seděli s kolegou na tribuně a sledovali hokej, tak k nám přišel pán, který se zeptal, jestli jej pustíme sednout. Já jsem si říkal, že je mi nějaký povědomý. A on to byl Peter Forsberg (Švédská hokejová legenda – pozn. red.), který tam pak seděl s Markusem Näslundem. Jinak i občerstvení a ubytování bylo super. Velkou zkušeností byly i ohlasy a rozhovory s hráči, nebo např. s panem Hadamczikem. Další zkušeností bylo i mluvení do Radia Hey!, což bylo velmi náročné.

Jak dlouho jsi v redakci?
Začínal jsem v sezoně 2007-08, když postupoval dorost do extraligy. Přihlásil jsem se tehdy ještě na neoficiální stránky hcrebel.com (dříve fungovaly jako oficiální – pozn. red.), kde jsem chtěl psát o dorostu, jelikož jsem tam měl kamarády a spolužáky. Ale díky vytíženosti mých kolegů, studujících na vysoké škole, nebo již pracujících, jsem začal psát i o A-mužstvu a nakonec jsem psal tak nějak o všem. V této době jsem poznal Pavla Buňata, který se mi sám přihlásil, že by chtěl také psát. Poté přišly oficiální stránky, které doznaly vylepšení, ale ještě to nebyly ty „esporťácké“, a tam se kolektiv rozšířil o další členy.

Během své kariéry tady v klubu jsi měl tu možnost vidět a zažít spoustu zajímavých věcí a situací, které byly asi nejkurióznější a na které rád vzpomínáš?
Bylo toho určitě víc, ale rád vzpomínám třeba na postup do první ligy, nebo i loňské semifinále. A ty kuriozity? Hodně se jich stalo v mládeži. Zmínil bych nájezd Davida Kozlíka, který jel nájezd proti Třinci, zamíchal s pukem a vypadalo to na velký technický kousek. Nakonec mu puk sjel z hole a Kozlík dělal překvapivě „mrtvého brouka“ a začal od puku odjíždět, což gólmana zaskočilo natolik, že kotouč se dostal až za brankovou čáru (juniorka nakonec po nájezdech prohrála – pozn. red.). Nebo také jeden tým měl ponechanou výhodu, gólman odjel na střídačku a vinou špatné rozehrávky si hráč vstřelil vlastní gól do prázdné branky. Poté také třeba kuriozity Petra Nováka nebo Míry Třetiny.

Jak tomu tak již na světě bývá, tak ničemu, ani práci v redakci, se nevyhnou spory. Bylo zde již pár krizových situací, třeba když se požadovalo zúžit redaktorský tým v době, když jsme ještě nebyli pod firmou eSports. Vždy jsme se z toho nějak dostali. Myslíš si, že lze na těchto situacích nalézt nějaká pozitiva pro práci do budoucna?
Určitě, je to paradoxní, ale takovéto momenty v životě přijdou a člověk se s nimi poté setkává i v práci, což říkala i spousta lidí, se kterými se hodně dobře znám a na jejichž názor dám. Takovéto věci nás mohou posílit pro práci do příštích let, dá to člověku nějakou odolnost a ten se pak i umí za svůj názor nějak postavit. Je to takové dost ožehavé a nepříjemné téma. Stává se to a je důležité se tomu postavit čelem, nějak se s tím vyrovnat. Někdy člověku stojí za to přijmout nějakou křivdu, jelikož by poté mohl uškodit i ostatním lidem. Myslím, že to může pomoci, ale bohužel, stává se to.

Před sezonou došlo v kádru Rebelů k velké obměně, přišlo několik nových hráčů. Která z posil byla dle tebe pro klub nejpřínosnější, kdo se nejlépe ukázal?
To je těžká otázka. Posily se vyvedly, ale nejde jen o kanadské body, ale i o přínos pro mužstvo. Mně se osobně líbil Jan Semorád, to byla jedna z nejlepších posil, což potvrzuje i teď v Pardubicích. Kdo mě osobně hodně překvapil, tak byl určitě Aleš Knesl. Takhle mladý kluk z druhé ligy že dokáže hrát takhle výborně, i když tu byl hlavně na tu „černou práci“. To dokazuje také to, že jsem se na něj v jednom zápase play-off s Chomutovem zaměřil, sledoval jsem během celého zápasu každý jeho pohyb a poté jsem o něm napsal článek. On nevyniká zas tak v bodové produktivitě, od toho tam jsou jiní, ale hlavně vyniká obětavostí pro mužstvo. Nebo třeba Petr Polodna. V celkovém měřítku se posily povedly, samozřejmě některé více, jiné méně.

Ty máš přehled o dění nejen v u A-týmu, ale i v mládeži. Koho z mládežníků bys rád viděl v dresu „áčka“, nebo v kom vidíš největší potenciál pro případný postup a zařazení do sestavy prvního týmu?
V této souvislosti bych rád uvedl, že jsme začali s oceňováním hráčů. Začali jsme volit mládežníka měsíce. Sice jsme ještě nestihli předat diplomy, ale to se brzy změní. Určitě si myslím, že i ohlasy u mládeže mohou pomoci lidem k tomu, aby zjistili, kdo vyniká v mládeži a kdo by mohl poté hrát i v A-mužstvu. Navíc to hráče naučí povinnosti, že po zápase by měli jít a nějak to zhodnotit. Navíc jim to může pomoci i ve vyjadřování, protože člověk neví, kam se bude jejich kariéra ubírat. Třeba budou hrát extraligu a tam budou tohle muset absolvovat i před kamerou. A kdybych měl vyzvednout nějaké jednotlivce, tak určitě je to Dan Dolejš, kterého mám na očích po celou dobu, co píši. Roste ve skvělého gólmana, má velký potenciál a když mu to vydrží, tak to bude jedině dobře. Je tam více lidí, co si zaslouží pochvalu. Třeba mladý David Kozlík, který je bojovný a je velmi silný na puku. Z těch starších Vojta Varga, Vlado Szilva. Teďka v poslední době mě překvapil Jirka Zvolánek, to jsem nečekal, že před baráží chytne takovouto fazonu. Dále i Honza Kubát, u něj je škoda, že nemohl pomoci v baráži.

Redakce, to není jen o vztahu s hráči, ale i s vedením klubu. Jak bys to hodnotil ty?
Předně musím říci, že jsem šťastný za to, jaké máme prostory v ohledu zázemí, že máme svou vlastní místnost pro média. Když si vezmu, že někde se píší onlajny na tribuně a je tam špatné připojení k internetu, tak v tomhle my si nemůžeme stěžovat. Co se týče třeba rozhovorů s funkcionáři, hráči, či vedení, tak tam jsme se ještě nesetkali s tím, že bychom byli odmítnuti. Jinak samozřejmě jsme nejen redaktory, ale také z velké části i fanoušky a právě web je tím prostředníkem mezi klubem a fanoušky. Každý má svůj názor na kroky, které vedení podniká, ale každý by se k tomu měl nějak postavit, brát ohled na to, že každý má svůj názor a nevnucovat někomu svůj názor za každou cenu. Pro nás je nejlepší si to nechat pro sebe. Je to taková těžká otázka. Já sám za sebe bych také některé věci udělal jinak, každý fanoušek by se zachoval třeba trochu jinak, kdyby měl množnost klub řídit. Ale na druhou stranu se to lehce říká, ale potom když ten člověk na té pozici je a má ten klub řídit, tak tam každé rozhodnutí má nějaké důsledky, nějakou váhu a dopad na celý klub. Takhle se to velmi jednoduše říká, ale když už člověk v té pozici je, tak to není lehké a musí se vyrovnat i s tím tlakem, nebo i s nespokojeností fanoušků. Takže každý krok není jednoduchý a určitě je to těžké.

Co bys vzkázal fanouškům?
Vzkázal bych jim to, aby dále chodili na hokej v co nejhojnějším počtu a postarali se hráčům alespoň o takovou podporu, jakou vytvořili v uplynulé sezoně. Přál bych jim, aby se jim hra líbila a domů se vždy vraceli s dobrým pocitem. Na závěr si neodpustím malou reklamu. (usmívá se) Doufám, že budou znovu navštěvovat náš web, na němž se pro ně budeme snažit připravit co nejlepší čtení a zpravodajský servis. A také bych jim chtěl moc poděkovat za to, že naše stránky sledují a navštěvují je v tak velkém počtu.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu