17. 1. 2012 | Eva Streichsbierová

V Brodě jsem poprvé, ale určitě ne naposledy. Areál je tady nádherný, tvrdí Reichel

Havlíčkův Brod patří v posledních letech mezi nejoblíbenější tuzemské destinace pro pořádání hokejových soustředění. Už několikrát rozbil v Kotlině svůj tábor moskevský Spartak, pravidelně se na zdejší led vracejí extraligové Pardubice a tento týden si ho pro sebe zabrali na několik hodin také reprezentanti České republiky do 16ti let. „Věřím, že tady nejsme naposledy. Je to opravdu nádherný areál,“ pochvaloval si prostředí v Kotlině hlavní kouč českých mladíků Robert Reichel.

Bývalý skvělý hokejový útočník, který se může chlubit třemi tituly mistra světa a vítězstvím na olympijských hrách, přebral reprezentační šestnáctku teprve loni na jaře. „Trénování je dneska někde úplně jinde. Takovým způsobem, jakým trénujou tihle kluci, my nikdy netrénovali. To říkám na rovinu,“ hlásil čtyřicetiletý rodák z Litvínova.

Jinými slovy se hokej za poslední roky posunul o pořádný kus dopředu?
Prostě náš trénink byl docela jiný. Bohužel moderní hokej po vás chce změny. Musíme se přizpůsobovat trendům, co teď běží v Kanadě, v Americe, v Rusku, ve Švédsku... Snažíme se od těchhle zemí něco pochytit, něco přidat svého a skloubit to celé tak, aby se český hokej dostal zase tam, kde býval kdysi.

Soustředění v Havlíčkově Brodě je zaměřené na nějakou konkrétní akci, nebo jste chtěl jen zkontrolovat aktuální formu kluků?
Jde de facto o tréninkový kemp před naším vrcholem, kterým je únorový Turnaj čtyř. Potřebovali jsme ho hlavně proto, že jsme v posledních třech zápasech v prosinci proti Rusku hodně zaostávali. A to jak v kondici, tak i v hraní na malém prostoru. Tady to teď chceme do kluků tři týdny před akcí dostat. Věřím, že nám tenhle sraz pomůže a na Švédsko budeme fit.

Právě po prohraných zápasech s Ruskem jste se nechal slyšet, že na sobě kluci musí ve svých klubech víc pracovat. Vidíte teď na nich nějaký posun?
Dáváme jim plány, vědí, co mají dělat, ovšem je taky pravda, že to v oddílech nefunguje. Není to nic proti klubům, ale práce v mezinárodním hokeji je zkrátka někde jinde. A pokud si to kluci neuvědomí a nebudou dělat něco navíc, tak se náš hokej nikam nepohne. To je bohužel realita. Proto jsem taky rád, že máme tohle soustředění.

Tady jste s přístupem kluků spokojený?
Určitě ano. Kluci toho mají, a ještě budou mít, dost. Zatím jedou na maximum. A tady bych chtěl taky poděkovat Havlíčkovu Brodu, který nám k tomu vytvořil opravdu super podmínky. Areál je nádherný. Led, tělocvična, rehabilitace, výběhy, to všechno je v podstatě na jednom místě.

Kotlinu jste si vybral sám?
Ne, dostali jsme na ni tip a jsme moc spokojeni. Já osobě jsem tady poprvé, ale myslím, že rozhodně ne naposledy. Zdejší zázemí má vysokou úroveň, a navíc je to v podstatě uprostřed republiky, což je velká výhoda při cestování.

Dá se tedy říct, že vaše předchozí zkušenosti s Vysočinou sahají do doby, kdy jste začínal v extralize a jezdil na zápasy do Jihlavy?
Asi ano (usmívá se). Jihlavu znám dobře. Za Duklu tehdy hráli ještě reprezentanti a my ji s Litvínovem v sezoně 1989/90 vyřadili v play-off. V jihlavské bráně stál v tom roce Dominik Hašek a my ji stejně porazili 5:3. Doma jsme pak vyhráli 6:1 a postoupili do semifinále. Mám na tu dobu krásný vzpomínky, ale už je to, no jo, nějakých dvaadvacet let. Uteklo to jako voda.

Vy jste vlastně v extralize začínal ve věku, v jakém jsou teď vaši svěřenci...
To je pravda. Celý se mi to teď zdá nějak posunutý. Zatímco my v té době začínali v A-mužstvu, tihle kluci jsou teprve na hraně mladšího a staršího dorostu. Nevím proč, ale je tam nějaký krok zpátky - kluci dozrávají později. Možná to bylo tou dobou, že jsme tehdy vyrůstali v jiném režimu a v jiných okolnostech.

Konec vaší kariéry přišel v roce 2010, nezalitoval jste někdy? Jsou přeci hráči, kteří ve vašem věku pořád ještě hrají...
Víte já už neměl motivaci dál pokračovat. Trénování mě pořád bavilo, ale hrát už ne. To je pak lepší skončit. Myslím, že jsem se rozhodl správně. I když mám pocit, že kdybych třeba naskočil, tak bych se klukům ještě vyrovnal. Jenže už na to není chuť.

Vaší prioritou je teď tedy trénování mládeže? Nepomýšlíte výš?
Já bych spíš koukal na to, co je teď. Jsem u šestnáctky a chtěl bych kluky dotáhnout až na mistrovství světa osmnáctek. A co bude dál? Uvidíme.

Takže se neobjevila žádná nabídka?
Ale jo, během sezony se objevují různé a vy si pak musíte srovnat, co je pro vás prioritou. Teď ještě trénuju v Litvínově mladší dorost, takže toho mám dost. Zatím jsem spokojený a nechci na tom nic měnit. Ale na druhou stranu může přijít nějaká atraktivní nabídka a já se rozhodnu jinak.

Vidíte ve vašem týmu nějakého následovníka Roberta Reichla nebo třeba Jaromíra Jágra?
Ale jo, talentovaní kluci tady jsou. A někteří před sebou můžou mít fakt hezkou kariéru, ovšem všechno je to o tvrdé práci. Kluci si nemůžou myslet, že když se dostali do reprezentace, tak už nemusejí pracovat. Pouze ve chvíli, kdy si uvědomí, že musí trénovat, že jen talent nestačí, mají šanci.

Pojďme ještě na skok do extraligy. V poslední době se hodně propírá možné uzavření nejvyšší domácí soutěže. Jaký je váš názor na tuhle kauzu?
Myslím, že by se měl zachovat stávající systém. Měla by se hrát baráž s jedním účastníkem plus prolínačka. Extraligu bych rozhodně neuzavíral. Jenže já jsem jenom hlas, který si možná někdo poslechne, ale lidi, co o tom rozhodují, si to pak stejně udělají po svém.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu