29. 10. 2011 | Pavel Buňat

Hradec Králové se z Kotliny po vyrovnaném utkání vrací s prázdnou

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Osmnácté kolo zaválo do Kotliny celek Hradce Králové. Domácí Rebelové měli možnost navázat na dobrý výsledek z Mostu, kdežto Královéhradečtí v minulém kole nebodovali a čelo tabulky jim pomalu začalo unikat. Do Havlíčkova Brodu navíc dorazili v oslabené sestavě a možná i proto si neodvezli žádné body. Domácí šli do vedení po úspěšném trestném střílení a na začátku druhé části již vedli 2:0. Hradec dokázal snížit na rozdíl jediné branky a totéž se opakovalo i v závěru utkání. Ani tlak v posledních minutách už ale vyrovnání Východočechů nepřinesl. Ilustrační foto: Stanislav Souček (hchk.cz)

První třetina – domácí udeřili z trestného střílení

Úvod utkání se nesl ve vysokém tempu, které brzdily jen nepřesnosti v koncovce, a to na obou stranách. Více ze hry měli hokejisté z Hradce Králové a brankář Laitinen musel krotit první vážnější pokusy. Po úvodních deseti minutách, kdy u puku byli převážně hosté, dostali Rebelové příležitost v podobě přesilové hry. Tu ale naprosto zahodili, během dvou minut ani jednou nevystřelili na branku. Vzápětí po faulu Rytnauera šli navíc do čtyř hráčů. Ve vlastním oslabení všem ujel Němec, byl ale faulován, a tak na řadu přišlo trestné střílení. Tváří v tvář proti Čechovi zvolil Vojtěch Němec blafák do forhendu, který zvládl na jedničku a poslal Rebely v čase 13:27 do vedení - 1:0.

Pokračující přesilová hra nabídla klasický zámek v útočné třetině. Nebezpečně pálil pouze Jiří Kadlec, a tak ani hosté nebyli v početní výhodě úspěšní. Ve hře pět na pět pohotovou střelou provětral betony brankáře Čecha Martin Zábranský. Rebelové měli lehce navrch, jenže útočnou činnost zastavil faulem Musil. Královéhradečtí během dvou minut ani jednou domácí klec neohrozili. Zbývající minuty první části se dohrály v poklidu, domácí si tak do kabin nesli těsné vedení.

Druhá třetina – Rebelové navýšili náskok

Na začátku druhé části střelou od mantinelu zahrozil Chmelíř, vzápětí mohl vyražený puk do branky usměrnit Kadlec, ale v dobré pozici promáchl. Minutu nato se domácí radovali z druhé branky. David Jonáš se dostal do samostatného úniku, a i když byl zezadu stíhán hostujícím obráncem, jeho střela přesně zapadla do pravého horního rohu Čechovy branky – 2:0. Hosté velmi rychle odpověděli. V čase 24:15 střelou po buly v útočném pásmu zaskočil domácího gólmana Patrik Moskal. Latinen puk sice zasáhl, pod rukou mu ale propadl až do branky – 2:1.
Hra se po raketovém začátku zklidnila jen na chvilku, faulem se provinil Koma, a hostům se tak nabídla další možnost. Početní převahy se ukázaly jako nepříliš silná stránka Východočechů. Za celé dvě minuty byl finský gólman ve službách Havlíčkova Brodu téměř bez práce. Jedinou střelu vyslal od modré v závěru přesilovky Heindrich. Do hry se znovu vrhli Rebelové. Z mezikruží vypálil Musil, Čech jeho pokus vyrazil betonem k Ostrčilovi, jehož tvrdý pokus zamířil vysoko nad branku. Když to vypadalo pro Rebely dobře, zbytečně přišli o další útočný nápor kvůli faulu. Po zmatcích mezi domácími zadáky se sám před Laitinenem zjevil Tvrdík, jehož bekhendový blafák domácí gólman vystihl betonem. V pořadí již čtvrtá přesilovka byla ze strany Hradce Králové už pohlednější.

Ve 35. minutě se faulem provinil královéhradecký Látal a Rebelové jeho prohřešek rychle potrestali. Jaroslav Koma napřáhl na modré a svojí dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě -3:1.
Po Kostourkově nepřesném vyhození šli Havlíčkobrodští znovu do čtyř hráčů. Nabuzeni vstřelenou brankou však pozorně bránili, a navíc půl minut před vypršením trestu se síly na ledě srovnaly. Zkrácená přesilová hra nabídla konečně častou střelbou, a dokonce došlo i na pěstní souboj. Šest vteřin před vypršením časového limitu byl v dobré pozici faulován Rytnauer, který ještě stačil vystřelit, Čech byl ale připraven.

Třetí třetina – závěrečné drama zvládli lépe domácí

Během další početní výhody branka nepadla. Dobrou příležitost měl před Čechem Vojtěch Němec, když naslepo vyslal svůj projektil, který nakonec minul prostor mezi tyčemi. Na druhé straně musel zákrok betonem proti Kubicově pokusu vytáhnout Laitinen. Následně se v situaci 2 na 1 po puku marně natahoval Semorád. Rebelové z této akce vybojovali alespoň po Brožově vysoké holi přesilovou hru. Osamocený Kostourek před Čechem ve stoprocentní pozici nedostal přesnou přihrávku. Ani Němec neprotlačil vkleče v brankovišti puk za čáru, a tak se pokračovalo za dvoubrankového vedení domácího mužstva. Havlíčkův Brod měl v této fázi hry jednoznačně navrch. Jakub Čech se musel činit po střele Štěpánka a poté i proti výpadu Rytnauera.
Trenér Jiří Mička dobře věděl, že musí tým uklidnit, a proto si v čase 47:16 vzal oddechový čas. Narychlo naplánovaná taktika hostů se uplatnila během přesilové hry. Luděk Brož si vybruslil na vrchol levého kruhu a pohotovou střelou přes obránce nedal Laitinenovi šanci. Puk umístil přesně k tyči - 3:2.

Za stavu 3:2 se domácím nabídla možnost ke skórování v podobě přesilové hry. Navrátit dvoubrankové vedení se jim ale nepodařilo. Hosté vycítili šanci a sedm minut před koncem začali dobývat domácí svatyni a zasypali Laitinena několika nebezpečnými pokusy. V náporu nepolevovali ani v dalších minutách. Kritická situace pro domácí nastala na konci 57. minuty, kdy se navíc museli bránit jen ve čtyřech hráčích. Střelou vpádu byl blízko vyrovnání Berger, jehož pokus skončil vedle levé tyče. Do konce normální hrací doby zbývalo padesát vteřin a Kostourek mohl definitivně rozhodnout. Před Čechem ale neuspěl. Ihned poté zamířil hradecký gólman na střídačku. V posledních vteřinách hosté ostřelovali domácí branku, ale marně. V nervy drásajícím závěru uspěl Havlíčkův Brod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Hadrava 0 0 0 0 0
Aleš Jelínek 0 0 0 0 0
David Jonáš 1 0 1 1 0
Jaroslav Koma 1 0 1 1 2
Milan Kostourek 0 0 0 -1 2
Marian Morava 0 0 0 -1 2
Pavel Musil 0 0 0 0 2
Vojtěch Němec 1 2 3 2 0
Radim Ostrčil 0 0 0 0 0
Petr Polodna 0 0 0 -1 0
Lukáš Poskočil 0 1 1 1 0
Tomáš Protivný 0 1 1 0 2
Ladislav Rytnauer 0 0 0 0 2
Jan Semorád 0 0 0 1 0
Aleš Sova 0 0 0 0 2
Ondřej Stehlík 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 0 0 -1 0
Petr Štěpánek 0 0 0 0 0
Ondřej Švaňhal 0 0 0 -1 0
Martin Zábranský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jarno Laitinen 60 0 2 35 0 0

Ohlasy k utkání

18. kolo, sobota 29.10.2011 od 17:00
Havl. Brod
3:2
(1:0, 2:1, 0:1)
Havl. Brod - Hr. Králové
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 14. Němec, 22. Jonáš (Poskočil, Němec), 36. Koma (Protivný, Němec) - 25. Moskal (Tvrdík), 50. Brož (Kubeš). Rozhodčí: Robert Čech - Jiří Chocholouš, Daniel Reich. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1243. Střely na branku: 29:37. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Sestavy

Havl. Brod

Laitinen (Neruda) - Šenkeřík, Morava (C), Ostrčil, Sova, Protivný, A. Jelínek, Poskočil, Koma - Zábranský, Polodna, Švaňhal, Jonáš, Semorád, Němec, Rytnauer, Štěpánek, Stehlík, Musil, Kostourek, Hadrava.

Hr. Králové

Čech (Blažek) - Hendrich (A), Chmelíř, Karlíček, Zdráhal, Čáp, Karlík, Roupec - Brož, Tvrdík, Berger, Látal, Macháň, Jindřich, Kadlec (C), Kubica, Kubeš, Budínský, Moskal (A), Valášek.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu