28. 10. 2011 | Pavel Buňat

Kotlina uvidí souboj sousedů v tabulce

Když ve čtvrtém kole Rebelové doma podlehli Mostu, jako by se jim od té doby povětšinou špatné výsledky lepily na paty. V dosud posledním kole se s prvoligovým nováčkem utkali znovu, tentokrát na jeho ledě. A odveta to byla vskutku povedená. Přivezli si všechny body a předvedený výkon se líbil Petru Novákovi. V Havlíčkově Brodě se tak vyhlížejí lepší zítřky a fanoušci doufají, že z dalších zápasů bude přibývat více bodů. Jestli tomu tak skutečně bude, napoví sobotní 18. kolo, v rámci kterého do Kotliny zavítá HC VCES Hradec Králové. Souboj sousedů v tabulce začíná v 17 hodin.

Foto: Petr Kraus (fotokraus.cz)

Tříbodová výhra navrátila Havlíčkobrodským průběžné osmé místo. Přeskočili tak Kadaň a odpoutali se od Šumperka, Litoměřic, Třebíče, Písku i posledního Mostu, kterému k úspěchu nepomohly ani posily z extraligy. Na soupeře před sebou sice ztrácí, pokud by ale Hradec Králové v sobotu porazili, snížil by se rozdíl mezi oběma mužstvy na dva body.
Vysoko se stálé drží i Beroun, jenž má Chomutov, Benátky nad Jizerou i průběžné třetí Jihlavu bodově na dostřel. Druhá příčka patří Olomouci. Ta si v minulém kole osmi góly smlsla na Písku, a přiblížila se tak vedoucímu celku z Ústí nad Labem. Lvi si ze severočeského derby připsali dva body, a to i přes to že už po jedenácti minutách Chomutov vedl 2:0.

Sobotní kolo nabídne hned několik divácky velmi atraktivních zápasů. Bezpochyby největším bude vysočanské derby mezi Třebíčí a Jihlavou. Pěknou podívanou by mělo vidět i publikum v Benátkách nad Jizerou, kam přijede Olomouc. A horkou šumperskou půdu si pak vyzkouší Ústí nad Labem. Neméně zajímavé bude i počínání Hradce Králové na havlíčkobrodském ledě.

HC VCES Hradec Králové

Východočeši letos vstoupili do desáté prvoligové sezony od koupě licence z roku 2002. Za uplynulých devět sezon si klub začal budovat pověst jednoho z nejlepších v lize. To vyústilo v sezoně 2006/07, kdy vyhrál základní část a v play-off prošel až do semifinále. Mezi čtveřicí nejlepších se objevil dosud ještě dvakrát. Jen poslední sezona se příliš nevydařila. Sedmé místo po základní části připadlo Hradci i po play-off, kde mu ve čtvrtfinále stopku vystavil Chomutov. V letošní sezoně musíme s týmem pod vedením havlíčkobrodského rodáka Jiřího Mičky opět počítat jako minimálně s černým koněm soutěže. Výsledky z úvodu sezony ho dokonce katapultovaly do čela tabulky. Poslední kola už tolik povedená nebyla, přesto je nejlepší čtyřka velmi blízko.

Porovnání soupeřů

Statistiky 2011/12
6-1-3-7celková bilance8-2-0-7
58:65skóre59:47
8.postavení v tabulce7.
23počet bodů28
1čistá konta1
7:0 Šumperk (doma)nejvyšší výhra 7:1 Most (venku)
0:5 Benátky nad Jizerou (venku) nejvyšší prohra 2:7 Ústí nad Labem (doma)
22,99%využité přesilovky 20%
479střely na branku568
4vstřel. góly v oslabení 1
Hráčské statistiky
Milan Kostourek – 17 bodů (7+10)nejproduktivnější hráč Patrik Moskal – 20 bodů (9+11)
Kostourek, Rytnauer – oba 7 braneknejlepší střelecPatrik Moskal – 7 branek
Vojtěch Němec – 12 asistencí nejlepší nahrávačMoskal, Koudelka – oba 11 asistencí
Vojtěch Němec (+13) nejlepší +/- Ondřej Poživil (+9)
Marian Morava – 56 trest. min.nejtrestanější hráčJakub Orsava – 27 trest. min.
Jaroslav Koma - 8 bodů (5+3) nejproduktivnější obránce Milan Karlíček – 8 bodů (1+7)
1. Milan Kostourek – 17 (7+10), 2. Vojtěch Němec – 17 (5+12), 3. Jan Semorád – 14 (6+8), 4. Petr Polodna – 14 (5+9), 5. Jan Knotek – 11 (4+7) kanadské bodování1. Patrik Moskal – 20 (9+11), 2. Vít Budínský – 16 (8+8), 3. Luděk Brož – 14 (4+10), 4. Martin Koudelka – 14 (3+11), 5. Michal Tvrdík – 12 (6+6)
Jaroslav Suchan (9 zápasů, úsp. 89,58%),
Stanislav Neruda (8 záp., úsp. 89,35%),
Jarno Laitinen (3 záp., úsp. 88,99%)
brankáři Jakub Čech (12 záp., úsp. 90,45%),
Vladislav Koutský (5 záp., úsp. 92,41%),
Jiří Blažek (1 záp. 90%)

Kádr soupeře


Hvězda týmu:
Vít Budínský

Třiadvacetiletý forvard o sobě dal vědět už během svého debutu v první lize. V sezoně 2008/09 válel v dresu Mostu, vyzkoušel si proto krátce i extraligu v Karlových Varech a nedlouho nato po něm sáhl Hradec Králové. Na východě Čech hraje svojí třetí sezonu. V předchozích dvou se vždy dostal přes hranici 30 kanadských bodů. A dobře nakročeno k tomu má i letos. Během 15 zápasů si připsal 16 bodů (8+8). Je však zajímavé a pro tohoto útočníka jistě znepokojující, že všech 8 gólů vstřelil během úvodních pěti kol. Na gól tak čeká už pěknou řádku zápasů.

Stejně jako Ústí nad Labem, poslední domácí soupeř Rebelů, i Hradec Králové těží z kvalitní brankářské dvojice. Jakub Čech sbíral zkušenosti i v nejvyšší tuzemské soutěži a četně je uplatňuje na prvoligových kluzištích. Největší letní posila Východočechů v aktuální sezoně odchytala většinu zápasů svého týmu a drží příznivou procentuální úspěšnost 90,45% pokrytých střel. Vladislav Koutský sice letos nedostává tolik prostoru, během pěti zápasů ale ukázal, že královéhradečtí trenéři se mohou spolehnout na vskutku kvalitního náhradníka.

Mezi obránci bodově vyčnívá Milan Karlíček, jenž přesně přihrával už sedmkrát, stíhán Martinem Vágnerem a Ondřejem Poživilem. Z velkých jmen dále musíme vyzdvihnout Lukáše Chmelíře nebo Maria Cartelliho, který vypomáhá z extraligového Třince.

Útočník Patrik Moskal má našlápnuto k jedné z nejlepších sezon v kariéře. Průběžně druhý nejproduktivnější hráč ligy nasbíral 20 bodů za 9 vstřelených branek a 11 asistencí. Přesto jsme do pozice hvězdy týmu pasovali jeho mladšího kolegu Víta Budínského. Produktivní je i Luděk Brož, který se po letech toulání po italských a francouzských ligách navrátil do Čech a v novém působišti se mu daří. Podobně jako Martinu Koudelkovi nebo ostřílenému mazákovi Jiřímu Kadlecovi. V týmu dále najdeme Michala Tvrdíka, dobře známou tvář z extraligy, nebo třeba bývalého Rebela Vladislava Kubeše.

Hradec průběžně sedmý

Královéhradečtí do letošní sezony vstoupili jako uragán, až do šestého kola nepoznali hořkost porážky. Jenže v posledních zápasech se jim příliš nedaří. Z předešlých osmi kol se z výhry radovali pouze třikrát, když překvapivě podlehli Litoměřicím nebo Kadani. Utěšenými výsledky jsou pouze výhry nad Jihlavou a Pískem a také dvoubodový příděl s Třebíčí, byť s tou ztratili zbytečně pohodlné vedení 2:0. Nyní Hradci patří sedmé místo, ale na soupeře před sebou ztrácí jen malý počet bodů, a tak má jistě o motivaci do dalších kol postaráno.

Minulé kolo – Benátky si odvezly všechny body

Přímý souboj o páté místo mezi Benátkami nad Jizerou a domácím Hradcem králové vyzněl lépe pro hostující celek. Ten vedl už od páté minuty po gólu Jecha. Přes čtyřicet minut se čekalo na vyrovnávací branku. Střelecké trápení ukončil Brož. Ani to ale nakonec na body nestačilo. V nejméně vhodnou chvíli, v 58. minutě, se Benátečtí dostali do vedení. Útočnou kombinace střelou pod víko zakončoval Jonák a na to už domácí nedokázali odpovědět, i když Budínský k tomu v závěrečné hře bez brankáře neměl daleko. Utkání se neslo v duchu častých vyloučení a podle slov Jiřího Slabého, asistenta trenéra královéhradeckého mužstva, šlo o fyzicky náročné utkání. „Byl to urputný boj a nám pochopitelně docházejí síly. Systém soutěže je velice náročný,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci. „V zápase bylo hodně vyloučených hráčů, což průběhu moc neprospělo. V závěru jsme ještě mohli vyrovnat, ale štěstí nestálo při nás.

HC VCES Hradec Králové – HC Benátky nad Jizerou 1:2
Třetiny: 0:1, 0:0, 1:1 Branky a nahrávky: 45. Brož (Tvrdík) - 4. Jech (Vála), 58. Jonák (Mrkvička). Rozhodčí: Grech – Arazimová, Čížek. Vyloučení: 9:13. Využití: 1:2. Diváci: 1119. Střely na branku: 33:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC VCES Hradec Králové: Čech – Chmelíř, Karlíček, Poživil, Vágner, Čáp, Hendrich, Pánek – Kubeš, Brož, Kadlec "C" – Radil, Tvrdík, Moskal – Jindřich, Budínský, Látal – Berger, Macháň, Kubica.

Odveta nepovedeného 5. kola

Budínský minule řádil (foto: Stanislav Souček, hchk.cz)

Na první měření sil s Hradcem Králové by Rebelové jistě nejraději zapomněli. V pátém kole na jejich ledě utrpěli dosud druhou nejvyšší prohru v sezoně. Stav 3:3 po dvou třetinách sice přestřelce nasvědčoval, debaklu však ne. Hradec tehdy coby jako lídr ligy v poslední třetině připravil pětigólovou smršť a svého soupeře z ledu vyprovodil po vysoké výhře 8:4. Havlíčkovu Brodu tehdy nepomohlo ani střídání brankařů. Neruda šel z ledu po sedmém inkasovaném gólu a ani v Suchanově přítomnosti už se skóre nepodařilo zlepšit. Hvězdou utkání byl Vít Budínský se třemi vstřelenými góly a jednou přihrávkou.

HC VCES Hradec Králové – HC Rebel Havlíčkův Brod 8:4
Třetiny: 1:1, 2:2, 5:1 Branky a nahrávky: 4. Budínský (Moskal, Koudelka), 34. Tvrdík (Hendrich, Látal), 35. Kadlec, 45. Budínský (Koudelka, Moskal), 45. Tvrdík (Látal), 50. Čížek (Karlíček, Budínský), 52. Čáp (Kubica), 58. Budínský (Moskal, Zdráhal) - 9. Semorád (Polodna, Knotek), 29. Morava (Knotek, Jonáš), 39. Protivný (Koma), 51. Kostourek (Švaňhal). Rozhodčí: Ra. Wagner - Frodl, Hejl. Vyloučení: 6:10. Využití: 3:2. Diváci: 1160. Střely na branku: 50:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3, 6:4, 8:4.

Ať už se minule jakkoli havlíčkobrodským hokejistům nedařilo, v sobotu je čeká úplně nový zápas, do kterého navíc půjdou s dychtivostí dalšího bodového přídělu a po výhře s Mostem jistě i s větším sebevědomím. Pojďme je proto povzbudit, abychom dali definitivně zapomenout nepříznivé sérii z minulých kol. Začínáme přesně v 17 hodin.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu