23. 10. 2011 | Pavel Buňat

V pondělí přijede ligový lídr z Ústí nad Labem

Po třech venkovních zápasech si Rebelové v prvoligové tabulce příliš nepolepšili. Do Kotliny přivezli pouze jeden bod. V pondělí 24. října se ale vrací na domácí led, kde se jim daří o poznání více, a tak mají možnost dohnat ztrátu na soupeře v horní polovině tabulky. Jenže v cestě jim bude stát soupeř vůbec nejsilnější. V Kotlině se totiž představí aktuální lídr ligy HC Slovan Ústečtí Lvi, který disponuje především silnou ofenzívou. Divácky atraktivní utkání proti elitnímu soupeři startuje v 17.30 hod.


Věděli jste, že… ?

Ústí nad Labem letos vládne téměř všem statistikám? Vstřelilo nejvíce branek (65), neméně jich obdrželo (23), nejčastěji střílí na branku (570 střel),jeho hráči sbírají nejvíce kanadských bodů (174) a je jednoznačně nejlepší v tabulce venkovních a domácích zápasů. Jen v úspěšnosti střelby a využití přesilovek nepatří na úplný vrchol.

Ani nová finská akvizice Jarno Laitinen nepomohla k bodovému zisku v Chomutově. Brankář Rebelů zažil hořký debut, když v páté minutě lovil v síti již třetí puk. Piráti ho zasypali téměř čtyřmi desítkami střel, z nichž se zrodilo celkem 6 gólů. Po prohře 2:6 tak Havlíčkův Brod zůstává na průběžně osmém místě. Na sedmý Hradec Králové ztrácí pět bodů a první čtyřku už bodů devět.
Ligu stále vede Ústí nad Labem před Olomoucí a Jihlavou. Benátky nad Jizerou na čtvrtém místě vystřídal Chomutov. Slibná šestá příčka patří Berounu. Z druhé poloviny se na Rebely dotáhla Kadaň, která ztrácí jenom 3 body. S dalším jednobodovým mankem se o 10. až 12. místo dělí celky Písku, Litoměřic a Šumperku, stíhány Třebíčí a posledním Mostem.

Pondělní 16. kolo tentokráte nenabídne žádný souboj týmů z čela tabulky. Přece jenom ale zajímavé bude sledovat počínání Třebíče na domácím ledě proti Olomouci, Jihlavy v Kadani a v neposlední řadě také právě Ústí nad Labem v Havlíčkově Brodě.

HC Slovan Ústečtí Lvi

Vítěz minulé sezony a přemožitel Havlíčkova Brodu z loňského semifinále play-off. Právě takto si asi většina havlíčkobrodských fanoušků pamatuje tým pod vedením trenéra Petra Rosola z jarních vyřazovacích bojů. Slovan dokázal zastavit rozjetou mašinu z Vysočiny, a postoupil tak až do prvoligového semifinále. Tam ve čtyřech zápasech smetl Chomutov. Na postup do extraligy to však nestačilo. Až sedmý zápas baráže rozhodl o tom, že Mladá Boleslav bude na úkor Ústí nad Labem pokračovat v nejvyšší soutěži. Letos mají Lvi novou šanci. Silný tým doznal několika změn v kádru a i v sezoně 2011/12 patří k největšímu favoritovi ligy. To ostatně dokazuje po její první čtvrtině, kdy suverénně vede.

Porovnání soupeřů

Statistiky 2011/12
5-1-3-6celková bilance11-1-1-2
54:59skóre65:23
8.postavení v tabulce1.
20počet bodů36
1čistá konta3
7:0 Šumperk (doma)nejvyšší výhra 9:1 Šumperk (doma)
0:5 Benátky nad Jizerou (venku) nejvyšší prohra 1:3 Chomutov (venku)
22,97%využité přesilovky 20,83%
570střely na branku425
4vstřel. góly v oslabení 1
Hráčské statistiky
Milan Kostourek – 16 bodů (7+9)nejproduktivnější hráč Jan Alinč – 16 bodů (4+12)
Kostourek, Rytnauer – oba 7 braneknejlepší střelecRoubík, Lev – oba 7 branek
Vojtěch Němec – 10 asistencí nejlepší nahrávačJan Alinč- 12 asistencí
Vojtěch Němec (+12) nejlepší +/- Jan Klobouček (+18)
Marian Morava – 52 trest. min.nejtrestanější hráčJan Klobouček – 41 trest. min.
Jaroslav Koma - 8 bodů (5+3) nejproduktivnější obránce Jan Klobouček – 12 bodů (3+9)
1. Milan Kostourek – 16 (7+9), 2. Vojtěch Němec – 14 (4+10), 3. Petr Polodna – 13 (4+9), 4. Jan Semorád – 11 (4+7), 5. Jan Knotek – 11 (4+7) kanadské bodování1. Jan Alinč – 16 (4+12), 2. Jaroslav Roubík – 15 (7+8), 3. David Ludvík – 15 (5+10), 4. Martin Šagát – 14 (5+9), 5. Jan Klobouček – 12 (3+9)
Jaroslav Suchan (9 zápasů, úsp. 89,58%),
Stanislav Neruda (8 záp., úsp. 89,35%),
Jarno Laitinen (1 záp., úsp. 84,62%)
brankáři Pavel Francouz (6 záp., úsp. 94,71%),
Zdeněk Orct (9 záp., úsp. 93,83%)

Kádr soupeře


Hvězda týmu:
Jaroslav Roubík

Čtyřiatřicetiletý odchovanec Sparty Praha sepjal velkou část své kariéry s Hradcem Králové. U Východočechů patřil po pět sezon mezi nejlepší hráče první ligy a v tomto trendu pokračuje i v Ústí nad Labem, kam přestoupil na konci minulé sezony. Letos ve 13 zápasech 7krát skóroval a na dalších 8 branek přihrál. Nejlepší hráč minulé sezony je tak esem v rukávu trenéra Rosola. Vůbec nejúspěšnější rok zaznamenal Roubík v sezoně 2008/09, kdy ve 42 zápasech nasbíral 54 bodů!

Těžko byste hledali mezi prvoligovými mužstvy lepší brankářskou dvojici, než jakou se může pochlubit tým zpod Střekova. Jedenadvacetiletý talent Pavel Francouz byl v minulé sezoně vyhlášen v anketě prvoligových redakcí nejlepší brankářem i nejlepší mladíkem. A ve skvělých výsledcích pokračuje i letos. Považte sami, v šesti zápasech dvakrát udržel čisté konto, inkasoval v průměru 1,48 gólů a jeho úspěšnost zákroků činí 94,71%. Velmi podobně je na tom i čtyřicetiletý matador Zdeněk Orct. Prozatím dostává dokonce větší důvěru než jeho mladší kolega. I na něj se trenéři mohou plně spolehnout. Z devíti zápasů, které odchytal, jeho tým odešel poražen pouze jednou.

Za skvělými výsledky gólmanů samozřejmě stojí i pevná obrana. V té se nejvíce daří Janu Kloboučkovi, na jehož kontě najdeme 12 kanadských bodů za 3 góly a 9 přihrávek. Patří tak vůbec k nejlepší zadákům ligy. Daří se i Ondřeji Poživilovi, Jiřímu Zemanovi nebo Jiřímu Kučnému, jenž v Ústí hostuje ze Sparty Praha. Celá řada zadáků Slovanu těží z extraligových zkušeností.

Útočníkům bodově vévodí devětatřicetiletý Jan Alinč před Jaroslavem Roubíkem a Davidem Ludvíkem. Poslednímu jmenovanému stačilo na nasbírání patnácti bodů 9 zápasů, jeho bodový rozlet zbrzdilo zranění. Jen o bod zaostává Martin Šagát, který tak pokračuje v dobrých výsledcích z minulých let. Nejvíce gólů společně s Jaroslavem Roubíkem střílí Jakub Lev, jemuž na sedm branek postačilo 10 zápasů, a to ještě stíhá starty za extraligovou Plzeň.
Deset bodů nasbírala posila z Mladé Boleslavi Daniel Boháč a téměř totožně je na tom i Rok Pajič, slovinský reprezentant. V týmu dále najdeme Lukáše Handlovského, který doslova gólově řádil především v jarním play-off, Tomáše Roda, Zbyňka Skleničku nebo bývalého Rebela Miroslava Třetinu.

Mimo hru Kamil Černý

Zatímco David Ludvík vyléčil zraněný kotník a již se zapojil do zápasového tempa, obránce Kamila Černého čeká ještě pořádně dlouhá rekonvalescence. Už od léta laboruje se zraněným ramenem a podle dostupných prognóz se jeho návrat očekává až v lednu.

Návrat Miroslava Třetiny do Kotliny

Pondělní utkání bude zajímavé ještě z jednoho hlediska. Na havlíčkobrodském ledě se znovu představí Miroslav Třetina, i když po deseti letech bude proti Rebelům stát v dresu soupeře. Sympatický útočník v našem klubu strávil skutečně dlouhou dobu, během níž si vypracoval pozici jednoho z nejlepších hráčů. Byl také u postupu do první ligy v roce 2006. Po minulé sezoně o něj ale projevili zájem Ústečtí Lvi a Třetina na jejich nabídku kývl.
V novém působišti však tolik produktivní není. U Rebelů sbíral loni více než bod na zápas, v dresu Slovanu jich má za 13 zápasů jen 4. Dvakrát skóroval a dvakrát se zapsal mezi asistenty. Jak se mu povede proti jeho bývalému klubu, uvidíme v pondělním podvečeru.

Ústecká hegemonie

Patnáct zápasů, dvanáct výher. To je bilance aktuálně vedoucího celku ligy. Pouze dvakrát ztratil Slovan body, jinak je naprosto suverénní. Jako první ho ve čtvrtém kole o všechny body v severočeském derby připravil Chomutov, v devátém kole se to překvapivě povedlo Berounu. A asi málokdo čekal dvoubodovou výhru Třebíče. Všechna ostatní utkání Lvi vyhráli. Některá ve velkém stylu. Šumperk si odvezl debakl 1:9, Most 2:7 a Jihlava 1:6. Pořádný výprask 7:2 uštědřili i Hradci a proti Písku zase ani v jednom vzájemném střetnutí neinkasovali. Nulu udrželi i v Kadani.
Momentálně se nachází v sérii venkovních zápasů. Duel na havlíčkobrodském ledě bude v pořadí již čtvrtý venkovní!

Minulé kolo – Benátky favorita potrápily

Jak už to letos bývá, tým z Benátek nad Jizerou trápí všechny ligové favority. Jinak to nebylo ani proti Ústí nad Labem. Hosté si nakonec odvezli všechny body, na výhru se však pořádně nadřeli. Do poloviny zápasu po gólech Ludvíka a Pavlů platil remízový stav 1:1. Během čtyř minut Ústečtí odskočili na rozdíl dvou branek. Trefili se Roubík a Daniel Boháč. Vzápětí však srovnal Mrkvička, a ze zápasu tak rázem bylo znovu drama. O tom svědčí i poměr střel. Benátečtí dokonce svého soupeře přestříleli. Na další branku to už ale nestačilo, Lvi si odvezli všechny body. „Měli jsme trochu problémy s vylučováním. Byli jsme často na trestné lavici, také jsme dostali oba góly v oslabení. Jinak si myslím, že ve standardním počtu hráčů jsme hráli dobře. Musíme si dát pozor na disciplínu. Můj názor je, že jsme o ten kousek byli lepší,“ řekl po zápase trenér Slovanu Petr Rosol.

HC Benátky nad Jizerou – HC Slovan Ústečtí Lvi 2:3
Branky a nahrávky: 23. Pavlů (Skořepa, Klimt), 35. Mrkvička (Jaroměřský, Skořepa) - 10. Ludvík (Klobouček, Roubík), 30. Roubík (Ludvík), 34. Daniel Boháč (Pajič, Pavlík). Rozhodčí: Wagner - Frodl, Hejl. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:2. Diváci: 515. Střely na branku: 32:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

HC Slovan Ústečtí Lvi: Orct - L. Poživil, D. Růžička, Klobouček, J. Zeman, Pavlík, Gureň - R. Kovář, Alinč, Hampl - Šagát, Roubík, Ludvík - Třetina, Pajič, Daniel Boháč - Rod, Pazourek, Handlovský - Nahodil.

Vzájemná bilance

Semifinále play-off 2011

Vůbec nejhorší bilance ze všech soupeřů mají Rebelové s Ústeckými Lvy. Od sezony 2006/07 na sebe oba soupeři narazily 17krát, z toho hned v 15 případech vyhrál Slovan! V minulé sezoně ho Havlíčkův Brod porazil po devíti zápasech. I takové výsledky jako 9:0 nebo 7:0 patří do vzájemné bilance těchto dvou klubů.

Počet odehraných zápasů: 17
Bilance: 2-0-0-15
Výsledky: 4:3, 0:3, 0:7, 0:9, 1:5, 2:4, 2:4, 2:7, 4:8, 2:0, 2:4, 1:3, +2:4, +2:4, +4:5, +2:5, 1:5
Skóre: 31:80

Dosud poslední střetnutí se odehrálo na ledě Lvů, kde Havlíčkův Brod ještě nevyhrál, což se nepovedlo ani na začátku letošní sezony. Rebelové sice v polovině utkání vstřelili úvodní gól, ten však nebyl uznán, a tak byli na řadě domácí. Ti nakonec přejeli výběr Petra Nováka vysoko 5:1. Jediným úspěšným střelcem na straně hostů byl Petr Polodna.

Foto hráčů: hcusti.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu