21. 10. 2011 | Pavel Buňat

Za třetím venkovním zápasem jedou Rebelové do Chomutova

Sérii tří venkovních zápasů uzavřou havlíčkobrodští hokejisté na ledě Pirátů Chomutov. Předešlé dva zápasy se jim příliš nevyvedly. Po vysoké prohře v Benátkách nad Jizerou podlehli Šumperku, proti kterému sice ještě pět minut před koncem vedli o dvě branky, nakonec se ale museli spokojit s bodem za prohru po prodloužení. To s Chomutovem v prvním zápase vyhráli, jenže to měli za zády publikum v Kotlině. V sobotu 22. října už to budou mít ve zbrusu nové chomutovské aréně o poznání těžší. Jejich počínání můžeme sledovat od 17.30 hod prostřednictvím on-line přenosu.


Věděli jste, že… ?

Nejstarší zimní stadion v České republice, na kterém se hrál ligový hokej, vyměnil Chomutov za zbrusu nový za 650 milionů korun. Hokejový klub z Chomutova před sezonou kompletně změnil image a přesunul se do nové arény. Ta dokonce obsahuje i samostatnou tréninkovou halu. Stavba podporována z Evropského fondu pro regionální rozvoj se budovala rok a půl. Celková kapacita stadionu činí 5050 míst.

Už to vypadalo, že prokletí venkovních zápasů končí na ledě šumperských Draků. Jenže domácí srovnali 42 vteřin před koncem z trestného střílení a v následném prodloužení rozhodli během přesilové hry. Rebelům tak stále patří osmá příčka v prvoligového tabulce. V sobotu budou útočit na sedmý Beroun a šestý Hradec Králové. Přiblížit by si mohli i svému soupeři z Chomutova.

Ligu stále vede Ústí nad Labem, stíháno Olomoucí, Jihlavou a překvapením ligy v podobě Benátek nad Jizerou. Na osmé místo si brousí zuby trojice týmů – Kadaň, Litoměřice a Šumperk. Přiblížit by se mohl i Písek nebo v posledních zápasech úspěšná Třebíč. Průběžně poslední je nováček z Mostu.

Sobotní kolo nabídne pikantní souboj na ledě Benátek, kam zavítají Ústečtí Lvi. Tým od řeky Jizery letos ukazuje svoji sílu a doslova válcuje jednoho favorita za druhým. Podle papírových předpokladů by druhým divácky nejzajímavějším utkáním mělo být právě střetnutí Chomutova s Havlíčkovým Brodem.

Piráti Chomutov

Porovnání soupeřů

Statistiky 2011/12
6-3-2-3celková bilance5-1-3-5
47:43skóre52:53
5.postavení v tabulce8.
26počet bodů 20
1čistá konta1
4:0 Most (venku)nejvyšší výhra 7:0 Šumperk (doma)
1:3 Olomouc (venku) nejvyšší prohra 0:4 Benátky nad Jizerou (venku)
17,19%využité přesilovky 22,73%
507střely na branku410
2vstřel. góly v oslabení 4
Hráčské statistiky
Ondřej Fiala – 17 bodů (9+8)nejproduktivnější hráč Milan Kostourek – 14 bodů (7+7)
Fiala Hruška – oba 9 braneknejlepší střelecMilan Kostourek – 7 branek
Jakub Grof – 11 asistencí nejlepší nahrávač Vojtěch Němec – 10 asistencí
Fiala, Rutta (oba +11) nejlepší +/-Vojtěch Němec (+12)
Štěpán Hřebejk - 35 trest. min.nejtrestanější hráčMarian Morava – 50 trest. min.
Jakub Grof – 11 bodů (1+12) nejproduktivnější obránce Jaroslav Koma – 8 bodů (5+3)
1. Ondřej Fiala – 17 (9+8), 2. David Hruška – 14 (9+5), 3. Jakub Grof – 12 (1+11), 4. Štěpán Hřebejk – 10 (6+4), 5. Dwight Helminem – 10 (2+8)kanadské bodování1. Milan Kostourek – 14 (7+7), 2. Vojtěch Němec – 14 (4+10), 3. Petr Polodna – 13 (4+9), 4. Jan Semorád – 12 (6+6), 5. Jan Knotek – 11 (4+7)
Miroslav Hanuljak (11 zápasů, úsp. 91,54%),
Milan Řehoř (4 záp., úsp. 86,90%)
brankáři Jaroslav Suchan (9 záp., úsp. 89,58%),
Stanislav Neruda (8 zápasů, úsp. 89,35%)

Kádr soupeře


Hvězda týmu:
David Hruška

Čtyřiatřicetiletý útočník působí v týmu Pirátů třetí sezonou. Letos ve 14 zápasech nasbíral 14 kanadských bodů (9+5), průběžně mu v bodování týmů patří druhé místo. V minulosti četně nastupoval v extralize. Hrával ve Vsetíně, Karlových Varech, kde jsme ho mohli vidět i v minulé sezoně, a dlouhé roky působil ve Slavii Praha. Extraligu vyhrál celkem 5krát (3x Vsetín, 2x Slavia Praha) a 3krát se Slavií skončil těsně pod ligovým vrcholem. Statisticky se mu nejvíce dařilo v sezoně 2008/09, kdy v extralize nasbíral 45 kanadských bodů.

Znáte nejproduktivnějšího hráče týmu Ondřeje Fialu? Pokud ne, nemusí být vaše hokejový znalosti nutně špatné. Talent třiadvacetiletého útočníka se totiž prakticky naplno rozvinul až letos. V minulosti se sice krátce objevil i v extraligovém Třinci, body začal sbírat ale až v aktuální sezoně. A nutno podotknout, že ve velkém. V Kadani jich za 12 zápasů stihl 13 a v Chomutově během dvou duelů hned 4. Se 17 body (9+8) je tak nyní třetím nejproduktivnějším hráčem celé ligy.
Na pozici hvězdy týmu jsme pasovali zkušeného Davida Hrušku. V kanadském bodování za ním z útočníků najdeme Štěpána Hřebejka a Dwighta Helminema, který si zahrál i slavnou NHL. Kanadsko-americkou nejvyšší soutěž si vyzkoušel i Milan Kraft, další úderná zbraň Pirátů. Tím výčet elitních útočníků ani zdaleka nekončí. Pozor by si měla havlíčkobrodská obrana dát na Nikolu Gajovského, Milana Procházku nebo třeba na Jaroslava Hafenrichtera, který hrával i za Havlíčkův Brod.

Obranným řadám vévodí nejlepší ligový zadák - Jakub Grof. Dobře známá tvář v chomutovském týmu letos válí, letos přihrála na 11 branek a jednu Grof vstřelil sám. Často na góly přihrává i Lukáš Pulpán, nejlepší zadák minulé sezony, jehož momentálně však trápí zranění. Opomenout nesmíme ani Davida Havíře nebo posily ze zámoří Jeffa Jilsona a Bretta Palina.

Brankáři jsou pro Piráty letos asi největší slabinou. Nově příchozí Milan Řehoř očekávání nenaplnil a po nevýrazných výkonech (jeden z nich například předvedl ve druhém kole v Kotlině) tráví většinu času na střídačce. Mnohem více vytěžovaným gólmanem je Miroslav Hanuljak, který se konečně rozchytal ke stabilním výkonům, čímž dává svým spoluhráčům patřičnou jistotu ve hře dozadu. Průměrně za jeho zády v utkání končí dva puky.

Čtyři zranění hráči

Stejně jako Havlíčkův Brod, i Chomutov se bude muset obejít bez zraněných hráčů. Obranu neposílí Petr Macháček, dlouhodobě zraněný Aleš Pavlas a ani již zmiňovaný Lukáš Pulpán. Z útočních řad pak vypadl Petr Jíra.

Lukáš Endál znovu proto „svým“

Z výčtu hráčů jsme záměrně vynechali Lukáše Endála. Pravděpodobně žádný havlíčkobrodský příznivec by neznal tohoto odchovance našeho klubu. Jeden z nejlepších hráčů Rebelů za poslední roky patřil k nejúdernějším zbraním našeho klubu, o čemž jsme se mohli přesvědčit například v jarním play-off. Endál nicméně patřil Slavii Praha, která se jej rozhodla prodat do Chomutova. V sobotu tak poprvé nastoupí proti klubu, v jehož dresu odehrál velkou část své kariéry. U Pirátů ve třech zápasech nasbíral tři body za gól a dvě asistence. Trenéři ho přiřadili do formace s Hřebejkem a Kůsem.

Piráti průběžně pátí

Během 14 kol si Piráti na svoje konto připsali 26 bodů, o 6 více než Havlíčkův Brod. To jim vyneslo průběžnou pátou pozici, i když ještě před minulým kolem byli druzí. Dosud nejvyšší výhru 4:0 si připsali v Mostě. Větší hodnotu má ale skalp rivala z Ústí nad Labem, kterého na domácím ledě přehráli 3:1. A v okresním derby s Kadaní uspěli v poměru 6:4. Naopak překvapivě na severu Čech loupil Šumperk, když si odvezl dva body za výhru po prodloužení, a za rámeček si Chomutov nedá ani utkání s Havlíčkovým Brodem.

Z Benátek jen s bodem

Drama přineslo utkání odehrané v rámci minulého kola. V Benátkách Chomutov vedl na začátku druhého dějství 2:0, přesto si nakonec odvezl jen bod. Ani jedenačtyřicet střel nepřineslo na straně hostů více než tři góly, a tak o osudu druhé bodu musely rozhodnout až nájezdy. V těch výhru vystřelil domácí Skořepa.

HC Benátky nad Jizerou – Piráti Chomutov
Branky a nahrávky: 23. Skořepa (Vlach), 24. Klimt (Král, Jaroměřský), 31. Bulíř (Jaroměřský, Král), 65. Skořepa - 16. Fiala (Jillson, Endál), 21. Hruška (Grof), 25. Endál (Fiala). Rozhodčí: Dvořák - M. Jílek, Šperl. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 451. Střely na branku: 28:41.

Chomutov: Hanuljak (Řehoř) - Mrázek, Grof, Havíř, Palin, Jillson, Rutta, Bartejs - Hruška, Gajovský, Procházka, Helminen, Kraft, Hřebejk, Endál, Fiala, Hromas, Heřman, Sikora, Seman, Ondřej.

Poslední vzájemný zápas

Před měsícem Rebelové v Kotlině potvrdili, že proti Chomutovu se jim zkrátka daří. Nad Piráty vyválčili výhru 5:4. Do vedení poslal domácí Polodna už v páté minutě, za dalších pět minut už ale Chomutov vedl 2:1. Postarali se o to Hruška s Kůsem. Přetahování o vedení pokračovalo, když klid na hokejky domácím ještě v první třetině vrátili Polodna se Zábranským.
Ve druhé části srovnal Kůs. Na začátku té třetí už se Rebelové znovu po gólu Jonáše radovali z vedení. To v 58. minutě ještě navýšil Koma a zdálo se, že o výhru už nepřijdou. Jenže dvojnásobné oslabení, které si Havlíčkův Brod vykoledoval po dvou faulech a následném odvolání gólmana na druhé straně, hosté snížili a v Kotlině bylo znovu pořádně horko. Bojovalo se doslova až do poslední vteřiny, kdy Neruda odolával celé řadě pokusů. Nakonec Brod vedení udržel, a po pohledném utkání si připsal všechny body.

Vzájemná bilance od sezony 2006/07:
Počet odehraných zápasů: 19
Bilance: 7-2-2-8
Výsledky: 4:3sn, 4:2, 4:10, 2:3sn, 2:3, 1:3, 1:4, 3:2, 3:6, 2:4, 4:1, 2:1p, 3:2, 1:6, 7:2, 1:7, 8:5, 2:3p, 5:4
Skóre: 59:71

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu