14. 10. 2011 | Pavel Buňat

Série tří venkovních zápasů začíná v sobotu v Benátkách nad Jizerou

Perný týden čeká havlíčkobrodské hokejisty. Všechny tři zápasy odehrají na kluzištích soupeře, a navíc je čeká pořádně dlouhé cestování. V rámci třináctého kola zamíří do Benátek nad Jizerou, poté do Šumperka a za týden se představí ve zbrusu nové chomutovské aréně. Už soupeř od řeky Jizery nebude vůbec snadným soustem. Benátkám se letos daří, momentálně jim patří pátá příčka, a tak se budou muset Rebelové na jejich ledě činit. Vzhledem k vyrovnanosti prvoligové tabulky jsou každé body důležité. Jestli se jim to povede a domů nějaké přivezou, uvidíme v sobotu 15. října od 17 hodin.

Rebelové stále osmí


Věděli jste, že… ?

Zatímco v Kotlině se Rebelů daří a v domácí tabulce patří mezi nejlepší týmy ligy, ve venkovních zápasech naopak patří mezi ty nejhorší. V letošním ročníku z kluzišť soupeřů přivezli pouze 3 body za výhru po prodloužení s Kadaní a prohru s Berounem. Podobně na tom byli i loni – z 22 zápasů (zákl. část) jich venku vyhráli pouze 6! A to z toho jenom 3 v normální hrací době. Zlomí nepříznivou sérii v následujících zápasech?

Díky výhře nad Pískem už zase Havlíčkův Brod vyhlíží nejsvrchnější patra tabulky. Aby ne, vždyť rozdíl mezi osmým místem, kde se nyní Rebelové nacházejí, a druhým činí pouze 6 bodů! Například na Jihlavu už ztrácí jen 3 body, na vedoucí Ústecké Lvy pak bodů 10. Na elitní osmičku ztratily týmy Kadaně, Písku a Šumperku, náskok Rebelů se navýšil na 5 bodů. Tabulku uzavírá Třebíč, u které se zdá, že po výhře nad Rebely konečně chytla formu. V minulém utkání nadějně vedla v Chomutově, nakonec si odvezla alespoň bod za prohru po prodloužení.

Celé minulé kolo se favoritům prakticky nepovedlo. Kromě Chomutova ztratilo bod i Ústí v utkání s Litoměřicemi a Olomouc doma po nájezdech podlehla Berounu. Spokojení mohli být snad jen hokejisté Hradce Králové, kteří přehráli Duklu 5:2, a pak samozřejmě i Rebelové po výhře 6:2.

Ve šlágru 14. kola se doma Jihlava utká s průběžně druhou Olomoucí. Zajímavé utkání se odehraje i na ledě rozjeté Třebíče, která přivítá ligového lídra. Chomutov jede do Písku a Hradec Králové čeká tuhý boj v Kadani. O důležité body, které by zajistily částečné odpoutání od dna tabulky, se utkají Litoměřice s Mostem. A aby byl náš výčet zápasu kompletní, zbývá už uvést jen duel Berouna se Šumperkem.

HC Benátky nad Jizerou

Farma libereckých Bílých Tygrů působí letos v první lize čtvrtou sezonu od úspěšného postupu z roku 2008. Po všechny tři předchozí ročníky se jí podařilo postoupit do play-off. V sezoně 2008/09 prošla dokonce až do čtvrtfinále. Vyřadila překvapivě tehdy skvěle hrající Chrudim. Na Ústecké Lvy si už sice nepřišla, přesto se jednalo o velký úspěch. V dalších dvou sezonách narazila v předkole na Znojmo, které v obou případech postoupilo. Letos tak Benátky čeká boj za obhajobou postupu do play-off. Budou to mít ale těžké, protože v aktuálním ligovém ročníku postupuje do vyřazovacích bojů jen osm celků. Pokud ale budou hrát tak jako v první čtvrtině základní části, neměl by to být výraznější problém.

Porovnání soupeřů

Statistiky 2011/12
5-2-3-2celková bilance5-1-2-4
36:35skóre48:43
5.Postavení v tabulce8.
1čistá konta1
4:0 Třebíč (doma)nejvyšší výhra 7:0 Šumperk (doma)
1:5 Hradec Králové (doma) nejvyšší prohra 4:8 Hradec Králové (venku)
19,05%využité přesilovky 23,73%
341střely na branku346
1vstřel. góly v oslabení 4
Hráčské statistiky
Lukáš Král – 15 bodů (4+11)nejproduktivnější hráč Vojtěch Němec – 14 bodů (4+10)
Klimt, Skalický – oba 5 braneknejlepší střelecMilan Kostourek – 7 branek
Lukáš Král – 11 asistencí nejlepší nahrávač Vojtěch Němec – 10 asistencí
Jonáš, Mrkvička (oba +7) nejlepší +/-Vojtěch Němec (+12)
Tomáš Liška - 27 trest. min.nejtrestanější hráčMarian Morava – 38 trest. min.
Jan Jaroměřský – 6 bodů (1+5) nejproduktivnější obránce Jaroslav Koma – 7 bodů (4+3)
1. Lukáš Král – 15 (4+11), 2. Petr Kica – 11 (4+7), 3. Tomáš Klimt – 9 (5+4), 4. Daniel Skalický – 7 (5+2), 5. Josef Skořepa – 6 (3+3)kanadské bodování1. Vojtěch Němec – 14 (4+10), 2. Milan Kostourek – 12 (7+5), 3. Jan Semorád – 10 (6+4), 4. Jan Knotek – 10 (4+6), 5. Petr Polodna – 10 (3+7)
Jiří Stejskal (10 zápasů, úsp. 92,50%),
Robin Blažíček (3 záp., 87,50%)
brankáři Jaroslav Suchan (7 záp., 90,38%),
Stanislav Neruda (8 zápasů, úsp. 89,35%)

Kádr soupeře


Hvězda týmu:
Lukáš Král

Pětatřicetiletý útočník je v posledních letech synonymem pro silný útok a celou řadu úspěšných přihrávek. Ať hrál v Mladé Boleslavi, Vrchlabí nebo Chrudimi, vždy patřil mezi nejproduktivnější hráče a sbíral, a to především díky asistencím. V minulé sezoně nasbíral 42 bodů (13+29), letos už 15, což ho pasuje na pozici nejlepšího hráče ligy. V extralize přesto odehrál pouze jeden zápas – v dresu Pardubic se ale blýskl vstřeleným gólem. Havlíčkobrodská obrana musí být na pozoru!

Není náhodou, že na soupisce Benátek najdeme celý zástup hráčů, které jsme mohli vidět v dresu Bílých Tygrů. Důvodem je samozřejmě úzká spolupráce mezi těmito dvěma klubu. Ať už se jedná o Petra Kicu, Daniela Skalického, Ctibora Jecha nebo další, všechny si spojíme s extraligovým mužstvem Liberce. Přesto se letos daleko větší pozornost upíná k Lukáš Královi. Ten do Benátek přišel z Chrudimi a podobně jako v loňské sezoně, i letos válí ve velkém stylu. S 15 kanadskými body (4+11) je vůbec nejproduktivnější v celé první lize. Nejvíce gólů pak střílí dvojice Tomáš Klimt a již zmiňovaný Daniel Skalický.

Mezi obránci se nejvíce daří Janu Jaroměřskému, jenž také v loňské sezoně oblékal dres Chrudimi. Trenér Milan Černý se dále může spolehnout na kvalitní práci Michala Pavlů, Tomáš Mrkvičky, Jána Nika nebo zkušeného Aleše Vály.

Možná největší zbraň se skrývá mezi tyčemi. Osmadvacetiletý gólman Jan Stejskal už není na prvoligových kluzištích žádný nováček, a navíc může úročit i zkušenosti z extraligy. Letos je stabilní jedničkou v brance Benátek. Z deseti zápasů jich do zdárného konce dovedl šest a daří se mu i v procentuální úspěšnosti zákroků. Jako náhradník bude připraven o sedm let mladší Robin Blažíček.

Na soupisce soupeře najdeme i Miroslava Kopice, který sice nepatří mezi nejproduktivnější články benátského útoků, je však úzce spjat s naším městem. Z Havlíčkova Brodu nejen pochází, začínal tu i s hokejem. Od sezony 2004/05 už oblékal liberecký dres v dorostenecké extralize.

Skvělá forma Benátek

Asi málokdo by čekal, že po dvanácti odehraných kolech se budou Benátky nacházet na průběžném pátém místě. Sezona jim vychází na jedničku. Pouze ze dvou zápasů si neodnesly žádné body. Ústí nad Labem a Hradec Králové jako jediní dokázaly benátské hokejisty porazit po šedesáti minutách.
Největším překvapením byla výhra s Jihlavou a možná trochu i s Berounem, kterému taktéž sezona vychází velice dobře. Naopak zklamáním byla prohra Benátských s Pískem. Ten na ledě svého soupeře loupil po prodloužení. Nejvyšší výhru pak Benátky zaznamenaly proti Třebíči, kterou na domácím ledě přehrály hladce 4:0.

Minulé kolo – Dva body ze Šumperku

Domácí neporazitelnost Šumperka je již minulostí. Po Písku se na jeho ledě podařilo vyhrát i Benátkám. Ty si odvezly dva body za výhru 3:2 po prodloužení. Největší podíl na tom má „dvougólový“ Lukáš Král. Draci dvakrát dotáhli náskok svého soka, třetí gól už ale definitivně rozhodl o vítězství hostů. Bekhendovou střelou se ve třetí minutě prodloužení prosadil právě Král.
„Pro nás to byl šťastný zápas se šťastným koncem, ale určitě to nebylo jen štěstí, šli jsme tomu vítězství v Šumperku naproti,“ řekl na tiskové konferenci trenér Milan Černý. „Domácí hráli výborně, měli řadu šancí a nevyužili je, to hrálo hodně velkou roli.“

SALITH ŠUMPERK - HC BENÁTKY NAD JIZEROU 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Branky: 33. Vrdlovec, 57. Velecký - 51. a 64. Král, 4. Jonák.
Rozhodčí: Kubeš - Arazimová, Čížek.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 2:0.
Diváci: 1478.
HC Benátky nad Jizerou: Blažíček - Jaroměřský, Pavlů, Vála, Říha, Ulrych, Mrkvička, Pabiška, Niko - Klimt, Skořepa, Kellner - Jonák, Král, Skalický - Kopic, Jech, Vařecha - Liška, Vlach, Weiss.

Vzájemná bilance

Doma Rebelové vloni vyhráli

Za tři sezony se Havlíčkův Brod s Benátkami nad Jizerou v první lize utkal 8krát. A vzájemná bilance je v celku vyrovnaná. Každý tým vyhrál po čtyřech zápasech, přesto se bodově o něco více dařilo Rebelům. Do bilance však promlouvá také utkání, které nakonec skončilo 5:0 kontumačně pro Havlíčkův Brod za neoprávněný start hráče. Původně braly tři body v Kotlině Benátky.
V minulé sezoně se oba kluby utkaly hned na úvod ročníku. Rebelové sice vedli 2:0, nakonec ale dva body bral jejich soupeř. V Kotlině pak domácí vyhráli jednoznačně 5:2.

Počet odehraných zápasů: 8
Bilance: 4-0-2-2
Výsledky: 5:0 kontumačně, 3:4, 4:0, 0:2, 5:1, 2:3p, 2:3sn, 5:2
Skóre: 26:15

Krátce z kabiny Rebelů

Trenérům Petru Novákovi a Jaroslavu Benákovi musely nadělat předchozí zápasy několik vrásek na čele. Ke zraněnému Romanu Vondráčkovi totiž přibyli další tři hráči. Stanislav Neruda s Janem Pavlíkem nedohráli poslední utkání s Pískem a jejich start v sobotním zápase je nejistý. Vojtěch Němec pro změnu onemocněl, a do Benátek nad Jizerou tak se svým týmem nevyrazí.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu