26. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Naši mladíci pod pery novinářů, 5. díl: Miloslav Račanský

Náš mládežnický seriál, v jehož rámci se vám, havlíčkobrodským fanouškům a čtenářům našich webových stránek, snažíme postupně představit jednotlivé hráče z líhně mladých hokejistů Rebelů, má již na programu svůj 5. díl. Jeho dosavadními hosty se stali Tomáš Ludvík, Jan Milfait, Kryštof Kulhánek a Radim Zohorna. Dalším v pořadí je Miloslav Račanský, útočník staršího dorostu a juniorky.

Miloslav Račanský:

Pozice: útočník
Věk: 17 let
Číslo dresu: 24
Kategorie: starší dorostenci/junioři
Výška: 180 cm
Váha: 85 kg
Držení hole: levá

Sedmnáctiletý rodák z Vlašimi strávil část své dosavadní hráčské kariéry ve Slavii Praha, z níž se přesunul do Kotliny k naši Rebelům v rámci předsezonního posílení kádru dorostenců, kteří před sebou měli premiérový soutěžní ročník v extralize, a tehdejší úzké spolupráce Pražany s Havlíčkovým Brodem. Na Vysočině se nová útočná akvizice rychle aklimatizovala a své dobré rozpoložení přenesla také na led, kde ve svém novém týmu platila za značný přínos. Šikovný útočník odehrál v základní části extraligy juniorů 39 zápasů, v nichž zaznamenal 9 kanadských bodů (3 vstřelené branky + 6 asistencí). Co se týče jeho účasti na ledě, najdeme v příslušné kolonce 5 minusových bodů.

Nebezpečný útočník také ukázal, že mu důrazná hra rozhodně nečiní výraznější potíže a dokáže v případě potřeby pořádně přitvrdit muziku, o čemž svědčí jeho 51 trestných minut. Svými výkony se i on podílel na senzační účasti mladých Rebelů v prestižním play-off, kde sehrály havlíčkobrodské barvy dva duely, v nichž nepřekvapily silné Vítkovice a vypadly po porážce 0:2 v sérii. Přesto se jednalo o obrovský úspěch, když naši hoši s přehledem splnili základní úkol v podobě záchrany nejvyšší soutěže a přítomnost ve vyřazovacích bojích se stala hodně příjemným přídavkem. Před dalším soutěžním ročníkem došlo k důležité změně, když se kategorie dorostu rozdělila na mladší a starší.

Brodský forvard nastupoval mezi staršími dorostenci, přičemž se na extraligovém poli znovu neztratil a mezi tuzemskou smetánkou znovu se svým bodovým příspěvkem nesl na záchraně Rebelů v nejvyšší soutěži svůj rukopis. Dohromady absolvoval 45 střetnutí, v nichž nasbíral na konto 11 kanadských bodů (7 + 4). Dále v jeho statistikách figurovala následující čísla: v účasti na ledě 8 minusových bodů a vedle nich 48 nasbíraných trestných minut. Během těchto dvou odehraných sezon získal spoustu cenných zkušeností, které naplno zúročuje v probíhajícím soutěžním ročníku. Úderné eso z Kotliny si vybudovalo postupnými krůčky v týmu významné postavení a momentálně pomáhá táhnout z pozice jednoho ze stěžejních pilířů sestavy havlíčkobrodské mladíky k obrovskému úspěchu.

Havlíčkobrodská družina si totiž s notným časovým předstihem zajistila místo v prestižním play-off, když aktuálně svádí boje se svými extraligovými soupeři v elitní skupině A a snaží se mezi nabitou konkurencí vybojovat co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů. Miloslav Račanský patří do silného ročníku 1993, jenž tvoří kostru celého mužstva. Šikula havlíčkobrodské ofenzívy zažívá v Kotlině vůbec svou nejlepší sezonu, když z dosavadních 27 odehraných duelů zaznamenal 16 kanadských bodů (9 + 7). Vedle nich čítá jeho statistická vizitka 8 minusových bodů a 42 trestných minut.

Velká kvalita a pořádná dávka talentu mladého útočníka neušly pozornosti trenérského tandemu Tomáš Mariška – Richard Cachnín, který vede lavičku havlíčkobrodské juniorky a pokouší se ji dovést k vytoužené záchraně mezi extraligovou elitou. Produktivnímu hokejistovi s číslem 24 na zádech dává dostatek prostoru mezi staršími kolegy a ten se snaží svou šanci co nejpevněji uchopit. V nejstarší mládežnické kategorii dosud odehrál už 15 klání, při nichž posbíral 2 kanadské body (1 + 1), 5 minusových bodů a 8 trestných minut.

Profitovat může nejen ze svých střeleckých schopností, ale také ho šlechtí ctnostná vlastnost odvést na ledě černou práci, při níž na sebe naváže pozornost protihráčů, a vytvoří tak dostatek prostoru pro své spoluhráče. Navíc mu nedělá problém zakládání útočních akcí a vymýšlení přesných přihrávek, jimiž připravuje svým útočným parťákům ideální palebné pozice. Držme mu palce, aby se mu do v probíhající sezoně vedlo co nejlépe a i nadále se mu v průběhu hráčské kariéry dařilo.

Rozhovor:

Jak a kdy ses k hokeji dostal?

Pocházím z hokejové rodiny. Hokej byl u nás tak populární, že jsem se chtěl stát také hokejistou. Když mi bylo pět let, byl ve Vlašimi nábor malých hokejistů, a tak mě mí rodiče přihlásili. Tak jsem začal s hokejem.

Jak jsi zatím spokojený se svými výkony nejen v probíhající sezoně, ale všeobecně?

Své výkony bych nějak nevyzdvihoval, spíše bych se zaměřil na mužstvo jako takové. Myslím si, že se nás sešla dobrá parta a díky tomu jsme postoupily do play-off, za což jsem strašně rád. Všeobecně jsem se sebou vcelku spokojen.

Co se týče produktivity, patříš v tomto ohledu mezi nejpilnější hráče Rebelů, což se potvrzuje také v probíhající sezoně. Proto se nabízí otázka, zda máš nějaký osvědčený recept na to, jak prorazit soupeřovu obranu?

Zda patřím mezi nejpilnější hráče, musí posoudit jiní. Osvědčený recept na to, jak prorazit soupeřovu obranu, opravdu nemám, snad jenom jít do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát.

Chtěl by ses hokejem v budoucnu živit, nebo dáváš přednost nehokejové budoucnosti?

Mým snem odmalička je se hokejem živit, a tak se budu snažit pro to udělat co nejvíce.

Vedle staršího dorostu nastupuješ také za juniorku. Jak velký vnímáš ze svého pohledu rozdíl mezi těmito věkovými kategoriemi a v čem spočívá?

Rozdíl je to veliký, hra je rychlejší, tvrdší a náročnější.

Nejsi odchovancem Havlíčkova Brodu, ale přišel jsi do jeho kádru v rámci posílení před premiérovou sezonou v extralize. Jak ses o přesunu do Kotliny dozvěděl a co jsi na to říkal?

O svém přesunu do Kotliny jsem se dozvěděl v polovině letní přípravy. Zezačátku jsem nebyl moc nadšený, ale dnes jsem za to rád.

Jak vypadaly tvé začátky v Havlíčkově Brodě? Nejen z pohledu hokeje, ale také dalších věcí, které tento velký přesun obnáší. Například ubytování, škola a tak podobně…

Mé začátky v Brodě byly vcelku dobré. Byl jsem ubytován na stadionu, na což jsem byl zvyklý z předešlého působení. Noví spoluhráči mě přijali velmi dobře, což pro mě bylo důležité. V Brodě se mi líbí, protože je to podobné město, jako ve kterém jsem vyrůstal.

Jak vypadá tvůj den, když hrajete zápas?

Již od rána se snažím soustředit na zápas. Základem je pro mě dát si dobrý oběd, přijít na zápas o tři hodiny dříve a, pokud je to možné, jít do tělocvičny se rozcvičit.

Máš kamarády také v jiných hokejových klubech?

Určitě kamarády mám ve spoustě klubech, i mimo Českou republiku.

Provozuješ vedle hokeje také další sporty?

Určitě se nebráním i jiným sportům, když na ně mám čas.

Derby Vysočiny mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou jsou vždy ostře sledovaná a vyhecovaná. Je to znát i na juniorské úrovni a jak ty osobně tyto duely vnímáš?

Z pozice juniorů to nemůžu posoudit, protože jsem ještě nehrál v derby. Mohu posoudit pouze derby z pozice staršího dorostu. Derby jsou vždy plná emocí a jdeme do nich s větší vervou.

Dotazník:

Oblíbená značka hole: Bauer
Nejoblíbenější spoluhráč: Honza Wasserbauer a David Kozlík

Nejsilnější hokejový moment: Postup do play-off extraligy dorostu

Nejdůležitější zákrok či gól: Nevím, pár jich mám. (směje se)
Cíl, kam by se chtěl dostat: Jednou bych si chtěl zkusit zahrát jinou evropskou soutěž, než je česká.
Největší zážitek: Asi když se strejda stal mistrem světa.

Nejoblíbenější klub: Slavia
Vzor: Tak určitě to je strejda Tomáš Kucharčík.

Nejoblíbenější film: Never Back Down
Oblíbená barva: Červená
Nejoblíbenější herec/čka: Pavel Liška
Jídlo a pití: Královské ražniči se šťouchanými brambory a pití zázvorovej Tonic (Kinley)
Zpěvák a kapela: Poslouchám všechno (směje se)
Nejoblíbenější sport (po hokeji): Hokejbal, fotbal, tenis
Nejoblíbenější soupeř: Liberec
Zájmy kromě hokeje: Tak určitě to je hraní na herních konzolích a tak dále…

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu