25. 1. 2018 | Ladislav Vácha

Bruslaře čeká derby Vysočiny! Pomstí se Žihadlům za domácí porážku?

Havlíčkobrodští hokejisté mají skvělou šanci odčinit výbuch na ledě českobudějovického David Servisu! V sobotu 27. ledna se vydají k derby Vysočiny na led Moravských Budějovic, které se drží v tabulce na skvělé třetí příčce a v poslední době mají fantastickou formu. Adamovi svěřenci navíc mají Žihadlům co oplácet, protože v minulém vzájemném utkání jim na ledě Kotliny podlehli těsně 1:2. Neváhejte a přijeďte Broďáky podpořit, fanoušci pořádají na pikantní souboj autobusový výjezd! Úvodní buly proběhne v 17:00.

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion Moravské Budějovice (kapacita 1350 míst)
Klubové barvy: žlutá a černá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v poslední sezóně: 3. místo po ZČ, semifinále play-off (s BK Havlíčkův Brod 0:3 na zápasy)
Trenéři: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Hačecký, Wasserbauer, Pelikán, Kliment, Peroutka – Bulín, Peter Pucher ml.,Peter Pucher st. (C), Rytnauer (A), Matějka, Lupač, Horký, Krutiš, Salák, Juráň
__________________________________________________________________________________

HC Moravské Budějovice 2005 x BK Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
15–3–1–9 bilance 19–2–2–5
3., 52 bodů umístění 1., 63 bodů
115:86 skóre 147:78
10:4 (Žďár nad Sázavou, doma) nejvyšší výhra 14:3 (Pelhřimov, doma)
4:8 (Nymburk, doma) nejvyšší prohra 1:6 (David Servis ČB, venku)
Ladislav Rytnauer – 29 bodů (13+16) nejproduktivnější hráč Miroslav Třetina – 53 bodů (19+34)
Ladislav Rytnauer
Peter Pucher st. – 13 gólů
nejlepší střelec Lukáš Endál – 24 gólů
Filip Matějka – 20 asistencí nejlepší nahrávač Miroslav Třetina – 34 asistencí
Roman Čermák – 17 bodů (6+11) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád – 33 bodů (8+25)
Jan Brož 2,94 (24 zápasů)
Jan Čáp 4,58 (3 zápasy)
průměr inkasovaných gólů na zápas Čeněk Novák 2,81 (24 zápasů)
David Marek 2,31 (7 zápasů)
Minulé zápasy soupeře
M. Budějovice – Žďár n. S. 3:2p
Kolín – M. Budějovice 3:2p
M. Budějovice – Nymburk 5:3
Pelhřimov – M. Budějovice 5:2
Písek – M. Budějovice 3:5
Všechny zápasy

Moravské Budějovice patří mezi pravidelné účastníky 2. ligy, v níž působí nepřetržitě od sezony 2012/2013. V soutěžním ročníku 2015/2016 hrály skupinu Východ a s Bruslaři se tak potkaly jen v prvním přátelském utkání, které vyhrál Havlíčkův Brod těsně 6:5. Žihadla v základní části nakonec obsadila 6. místo a probila se až do play-off. V něm narazila na Techniku Brno, a i když první střetnutí venku vyhrála vysoko 7:2, v dalších třech duelech padla. V předchozím soutěžním období už startovala ve skupině Střed a v základní části skončila na skvělé 3. příčce. V osmifinále play-off vyřadila v napínavé bitvě Děčín 4:3 na zápasy a ve čtvrtfinále skolila i Klatovy (konečný stav série 3:1). O postup do kvalifikace o WSM ligu si to v semifinále rozdala s Havlíčkovým Brodem, ale i kvůli neoprávněnému startu Marka Lupače a následné kontumaci domácího vítězného zápasu se musela před Bruslaři sklonit (0:3 na zápasy).

Jasnou jedničkou týmu je dvacetiletý gólman Jan Brož, jenž chytá ve skvělé formě a v minulém vzájemném utkání hodně trápil havlíčkobrodské střelce. Záda mu nejčastěji kryje jeho mladší kolega Jan Čáp, který nastoupil do tří duelů. Žihadla mají hned dva hodně ofenzivní beky, kteří se můžou pochlubit skvělou produktivitou. Po 17 kanadských bodech nasbírali Roman Čermák a Daniel Kabelka (oba 6+11). Za nimi následují Jiří Wasserbauer (2+6), Martin Sobotka (0+5), Jiří Peroutka (0+4), Michal Kliment (1+3) a Tomáš Pelikán (3+1). Útok táhne hned šestice hráčů, kteří už nasbírali přes 20 kanadských bodů. Na čele produktivity figuruje Ladislav Rytnauer (13+16), jenž se dělí o pozici nejlepšího střelce s Peterem Pucherem st. (13+14). Nejlepším nahrávačem je Filip Matějka (8+20), znamenitě si vedou i David Horký (9+17), Roman Mikeš (8+15) a Petr Krutiš (11+10). Po devíti bodech si zatím připsali Marek Lupač (2+7), Marcel Juráň (3+6) a Jan Bulín (8+1).

Žákova družina měla trochu pomalejší rozjezd sezony, když z úvodních pěti kol porazila jen Písek (venku 4:3sn) a českobudějovický David Servis (doma 6:3). Sluší se však podotknout, že padla se silnými soupeři. Venku podlehla Havlíčkovu Brodu (4:6) a Klatovům (4:5), doma těsně prohrála s Táborem (3:4). Žihadla si však hned vzápětí spravila chuť, když v domácím prostředí smetla v derby Vysočiny Žďár nad Sázavou suverénně 10:4. Tým pak trápila nevyrovnanost výkonů, když takřka pravidelně střídal vítězství s porážkami. V poslední době však Moravské Budějovice šlapou jako dobře promazaný stroj, z jedenácti zápasů dotáhly do vítězného konce hned 9! Žlutočerným se v poslední době daří znamenitě hlavně na jejich ledě, kde porážejí jednoho soupeře za druhým. V tabulce jim patří parádní 3. příčka, na níž se vyhoupli na úkor trápícího se Tábora.

Soupiska Žihadel


Brankář Jan Brož podal v minulém vzájemném zápasu skvělý výkon a vychytal výhru.

Kdo patří mezi klíčové hráče soupeře?

Jan Brož (B)

Dvacetiletý gólman z Třebíče působil v dorosteneckých kategoriích i juniorce Havlíčkova Brodu, po čemž se přesunul do mládeže Jihlavy. V minulé sezoně si dokonce zachytal za áčko Dukly v baráži a týmu tak pomohl k postupu do extraligy. Nyní vypomáhá Žihadlům a vede si velmi dobře. Skvěle zachytal i v minulém vzájemném duelu v Kotlině, pochytal 40 střel!

Peter Pucher st. (Ú)

Jednoznačně největší posila a nejzvučnější jméno v kádru Žihadel. Třiačtyřicetiletý rodák z Prešova si ve své bohaté kariéře zahrál za mateřský klub, Košice, Znojmo, Pardubice, Kometu Brno a Zvolen, pravidelně také oblékal dres slovenské reprezentace. Hraje ve skvělé formě, v produktivitě týmu je třetí.

Ladislav Rytnauer (Ú)

Bohatý hokejový životopis má i tento sedmatřicetiletý útočník a odchovanec Havlíčkova Brodu. Své nejlepší roky strávil v Dukle Jihlava, má za sebou i dvě zahraniční angažmá v Německu a Rumunsku. U Žihadel působí už třetí sezonu a nyní vládne kanadskému bodování.


(Foto: hcdukla.cz, hcorli.cz, hcmb.cz)

Minulé kolo

Bruslaři vyhořeli na ledě David Servisu! Odvezli si šestku

Jihočeši začali jako z partesu a už v 8. minutě se radovali z dvoubrankového náskoku. Ze samostatného úniku se ranou do šibenice trefil Roman Šulčík a potom se skvěle zorientoval před soupeřovou bránou Jiří Bárta, jenž zavěsil pod břevno. A když v prostřední části zaskočil gólmana Nováka svou střelou Petr Macháček, vypadalo to s Bruslaři už hodně špatně. Jiskřičku naděje sice z dorážky vykřesal Petr Kuchta, ale pak už mířili přesně do černého jen hráči David Servisu. Po individuální akci udeřil Lukáš Sumerauer, svižnou ranou od modré čáry uspěl Petr Macháček a na konečných 6:1 uzavřel brilantním sólem Jiří Bárta.

znak týmu 6 - 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 1. Šulčík, 8. Bárta (J. Trummer ml., Macháček), 28. Macháček (Michal, J. Trummer ml.), 33. Sumerauer (Marek), 48. Macháček (J. Trummer ml.), 55. Bárta (Michal, Vylíčil) – 28. Kuchta (Chlubna, Přidal). Rozhodčí: Battěk – Marek, Ovsík. Vyloučení: 8:9, navíc Třetina 10 min. OT [NESP]. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 240. Střely na branku: 39:26 (16:9, 11:7, 12:10). Třetiny: 2:0, 2:1, 2:0. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1.

HC David Servis České Budějovice: Dudáček (Bubeníček) – Radoš, Škopek, Michal, Macháček, Babčuk, L. Kříž, Farka – J. Marek, Jan Trummer ml. (A), Šulčík (C), Vylíčil, Sumerauer, Bárta, Jan Trummer st., Zayml, Svoboda

BK Havlíčkův Brod: Novák (D. Marek) – T. Semrád, Krejčí, Kulhánek, Balgalvis, Kříž, Vala – Přidal, Kozlík, Třetina (C) – Voříšek, Milfait (A), Šuhaj – Beneš, Ludvík, Homola – Chlubna, Kuchta

(Video: mispat3, youtube.com)

Moravské Budějovice splnily povinnost a vyloupily poslední Písek

Žihadla zvládla úvodní dvacetiminutovku na jedničku. V její první půlce píchla Jihočechy hned dvakrát, když otevřel gólový účet zápasu při přesilovce Roman Čermák a v 10. minutě rozjásal hosty ranou zblízka Ladislav Rytnauer. Z mezikruží sice snížil Martin Koupal, ale ještě před první sirénou vrátil celku z Vysočiny dvoubrankové vedení Marcel Juráň. Na další branku se čekalo až do 35. minuty, kdy zužitkoval skvělý pas Petera Puchera st. Ladislav Rytnauer. V čase 52:55 rozjásal při přesilové hře písecké ochozy kapitán Martin Parýzek a vrátil domácí do hry o body. Hokejisté od řeky Otavy ještě zkusili hru bez brankáře, ale při ní trefil opuštěnou bránu Filip Matějka. Vzápětí sice rozechvěl síťku za Brožovými zády Josef Urbanec, ale už jen kosmeticky upravil konečné skóre.

znak týmu 3 - 5 znak týmu

Branky a nahrávky: 13. Koupal (Červinský), 53. Parýzek (A. Novák), 60. Urbanec (Turek) – 6. Čermák (Juráň), 10. Rytnauer, 15. Juráň (Pucher st., Matějka), 35. Rytnauer (Pucher st.), 60. Matějka. Rozhodčí: Šindel – Štofa, Malý. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 211. Třetiny: 1:3, 0:1, 2:1. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5.

IHC Písek: Kříž (Buchta) – Hanus (A), Hřebíček, Suda, Parýzek (C), Turek, Červinský, Pokorný, Hora – Vlk, Urbanec, Sýbek (A), Strnad, Koupal, Duchoň, Volf, Drda, Rod, Novotný, Novák

HC Moravské Budějovice 2005: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Hačecký, Wasserbauer, Pelikán, Kliment, Peroutka – Bulín, Peter Pucher ml.,Peter Pucher st. (C), Rytnauer (A), Matějka, Lupač, Horký, Krutiš, Salák, Juráň

Žihadla nezaváhala na ledě posledního Písku a odvezla si domů výhru 5:3.
(Foto: Petr Eliáš, ihcpisek.cz)

Minulý vzájemný zápas

Bruslaři si nespravili chuť, doma překvapivě podlehli i Žihadlům

Havlíčkobrodští hokejisté byli od začátku aktivní a vytvořili si enormní tlak, jenže potýkali se nejen s mizernou koncovkou, ale také s fantasticky chytajícím gólmanem Brožem. Hosté urputně bojovali a ve 27. minutě se ujali vedení, když se při přesilovce trefil z mezikruží přesně do šibenice Peter Pucher st. Bruslaři se hnali ze všech sil za vyrovnáním, i nadále je však trápil bezchybný brankář Brož. V 51. minutě schytali domácí druhou tvrdou ránu, když na konci přesilovky Moravských Budějovic udeřil přesnou ranou z pravého kruhu Petr Krutiš a poslal Žihadla do trháku. Parta z Kotliny bleskově odpověděla, když povedenou brodskou souhru dotáhl do úspěšného konce Petr Kuchta, ale vyrovnání jí tentokrát nebylo souzeno.

znak týmu 1 - 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 52. Kuchta (Chlubna, Kozlík) – 27. Pucher st. (Čermák, Matějka), 51. Krutiš (Horký). Rozhodčí: Michal Antonín – Martin Musil, Henrich Kráľ. Vyloučení: 5:6, navíc Rytnauer (MBU) 10 min. OT [NESP]. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 906. Střely na branku: 41:29 (9:11, 19:9, 13:9). Třetiny: 0:0, 0:1, 1:1. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Marek) – T. Semrád, Vašíček, Vala, Kulhánek, Balgalvis, Kříž – Přidal, Třetina "C", Endál – Voříšek, Milfait, Šuhaj – Kuchta, Kozlík, Chlubna – Ludvík

HC Moravské Budějovice 2005: Brož (Čáp) – R. Čermák, Kabelka, Wasserbauer, Sobotka, Pelikán, Kliment, Spurný, Pucher ml. – Pucher st. "C", Mikeš, Horký, Rytnauer "A", Matějka, Krutiš, Lupač, Hačecký, J. Bulín, Juráň, P. Bulín

(Video: Ondřej Rázl)

Věděli jste, že...

...Moravské Budějovice mají po Havlíčkovu Brodu a Žďáru nad Sázavou třetí nejproduktivnější útok ve skupině Střed (115 gólů)?

...ve třech vzájemných zápasech v této sezoně rozhodčí udělili dohromady už 8 vyšších trestů (z toho 6 do konce zápasu)?

...za Žihadla hraje s útočníkem Peterem Pucherem st. v obraně i jeho syn?

...Žihadla doma vyhrála už šestkrát v řadě?

...Havlíčkův Brod nastřílel v prvních dvou vzájemných zápasech této sezony po šesti gólech, zatímco v minulém utkání se proti Moravským Budějovicím trefil jen jednou?

Bilance s Moravskými Budějovicemi od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 10
Bilance: 7-1-0-2
Výsledky: 6:5p, 4:2, 5:2, 4:7, x8:5, x5:0 (kontumace), x8:2, 6:4, 6:2, 1:2
Skóre: 53:31

"x" – hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu