13. 9. 2017 | Ladislav Vácha

Postup? Velké výzvy mám rád, přiznává trenér Václav Adam

Už dnes to v Kotlině v 18:00 vypukne! Havlíčkobrodští hokejisté vyzvou v domácím prostředí českobudějovický David Servis a vstoupí tak do nové druholigové sezony. A cíl je pro ni vytyčený naprosto jasný – postup do WSM ligy! „Tyto výzvy mám rád. Uděláme všechno pro to, aby se nám povedlo do WSM ligy postoupit,“ ujišťuje hlavní trenér Václav Adam, kterého čeká na střídačce A-týmu soutěžní premiéra. V rozhovoru se ohlédl za herní částí letní přípravy, vyjádřil se na adresu brodských posil nebo se pokusil odhadnout největší konkurenty v boji o kýžený postup.

Máme za sebou herní část letní přípravy. Jak jsi s ní spokojený?
Předzávodní období splnilo svůj účel. Zkoušeli jsme všechny hráče, proto nás čekala i nepříjemná věc, když jsme z kádru museli některé z nich vyřadit. V přípravných zápasech jsme si ověřili, jak jednotliví hráči na svých postech hrají. Vytvořili jsme ideální sestavu s tím, že kdyby to teď klukům v jejich lajnách nešlo, tak máme připravené i nějaké další varianty. Od toho přípravné zápasy jsou. Myslím si, že jsme dobře potrénovali a na sezonu bychom měli být dobře připravení.

Co se ti na hře týmu nejvíce líbilo a na čem je naopak ještě potřeba zapracovat?
Řekl bych, že máme hodně silný útok. Kluci si dokáží připravit šance a dát z nich góly. Musíme víc zapracovat na defenzivní činnosti celého týmu. Obranná činnost není jen o obráncích, ale začíná už dobrým napadáním útočníků, potom je potřeba dobře dobruslovat a hrát dobře v jednotlivých pásmech. Hodně gólů jsme dostali třeba od Hodonína. Pořád je na čem pracovat, na hře dopředu také. Myslím si, že pro nás je nejdůležitější hrát dobře zezadu, protože vepředu máme šikovné útočníky. Máme také beky, kteří umí útok dobře podpořit.

Které zápasy se ti líbily v přípravě nejvíce a které naopak nejméně?
Hodně nás prověřil Hodonín, a to jak doma, tak i venku. Do prvního utkání proti kazašskému Pavlodaru jsme šli hned z jedničky, myslím si, že kdybychom byli trochu víc rozehranější, tak výsledek by vypadal trochu jinak. Byly to určitě zápasy, které nám toho hodně ukázaly, a to hlavně naše slabiny, na které se musíme zaměřit a odstranit je.

Poslední přátelské zápasy se nám hodně povedly, když jsme dvakrát přesvědčivě porazili Tábor a jednoznačně jsme vyhráli i v Písku. Jak moc je podle tebe důležité, že do sezony tak půjdeme ve větší psychické pohodě?
Samozřejmě je to dobré. I když to bude znít hloupě, tak je podle mě dobře, že se v přípravě i prohrálo. Když jdete do soutěže s tím, že jste všechny přípravné zápasy vyhráli, tak je to takové ošidné. Je ale určitě dobře, když se poslední přátelská utkání zvládnou, v týmu se díky tomu udělá taková dobrá atmosféra. Je pak vidět, že to funguje. Výhry jsou parádní, ale musím znovu říct, že i prohry jsou v přípravě důležité, protože nám leccos odhalí.

Bruslaři v přípravě dvakrát rozstříleli Tábor.

Jak jsi byl spokojený s výkony posil v přípravných zápasech?
Kluci ukázali svoji kvalitu. Když se chce pomýšlet na vyšší příčky, tak bylo jasné, že se kádr musí doplnit. Myslím si, že noví hráči také dobře zapadli do kabiny, což je dobře.

Na marodce je stále ještě útočník David Michálek. Jak je na tom tým po zdravotní stránce?
Sezona je dlouhá, takže nějaká zranění mohou přijít. Michy se musí dát zdravotně do kupy, to je nejdůležitější věc. Potom potřebuje dobře potrénovat a podle mě to bude znovu platný hráč. Nejdřív ale musí být stoprocentně zdravý.

Jak moc máš těžkou hlavu z přetlaku v útoku, kde máme opravdu hodně hráčů?
Dan Spratek ještě dodělává v Ostravě maturitu, takže s námi teď netrénoval. Filip Beneš byl nemocný a bral antibiotika, ale do prvního zápasu půjdeme i tak se čtyřmi útoky. Po jejich návratu bude rozhodovat aktuální forma jednotlivých útočníků. Budou hrát ti, kteří budou mít dobrou výkonnost a bude se jim dařit.

Havlíčkův Brod posílil šikovný útočník Daniel Spratek.

V přípravě se velmi dobře jevili oba brankáři, Čeněk Novák a David Marek. Víš už teď, jak často se budou v sezoně točit?
Proti David Servisu začne Čenda Novák. Samozřejmě jsem rád, že se v přípravě dařilo oběma gólmanům. Kluky v sezoně určitě nějak protočíme. Začne Čenda, dál se rozhodneme a uvidíme.

Jak už jsme zmínili, v přípravě jsme narazili na Hodonín, který má také postupové ambice. Jak se ti zápasy s Drtiči líbily a co říkáš na jejich sílu?
Dobře víme, že ve 2. lize jsme neposilovali jen my, ale i další týmy. Na Moravě budou určitě hodně silné dva až tři týmy a v Čechách jsou také týmy s velkými ambicemi. Vyplynulo to i z toho, že se nesestupuje z WSM ligy. Teď je zbytečné shánět drahé hráče, spíš bych volil cestu vlastních odchovanců nebo juniorů, kteří vyjdou určitě levněji. Hráči se tak teď do 2. ligy tlačí, proto tady teď bude dost kvalitních týmů. Budou rozhodovat nasazení a momentální forma. Musíme se s tím dobře poprat. Doufám, že to zvládneme.

Je ve hře ještě příchod nějakého hráče?
Chtěli jsme sehnat ještě jednoho beka, kterého teď na střídavé starty máme. Jak už jsi říkal v jedné z předchozích otázek, v útoku je opravdu přetlak. Nemá tak cenu sem přivádět dalšího útočníka. Uvidíme, jak nám bude fungovat obrana. Tým, který máme teď, už by se moc měnit neměl. Ale uvidíme, během sezony se může stát cokoliv. Nikdy nebudeme říkat, že kádr je definitivně uzavřený.

Jako letní posila zamířil do Kotliny i lotyšský bek Niklavs Balgalvis.

V prvním zápasu doma vyzveme David Servis České Budějovice. Co od soupeře očekáváš a jakou hrou by se měl náš tým prezentovat?
Chtěl bych, abychom předváděli hru, kterou po hráčích chceme. To znamená, že chceme hrát aktivní hokej s dobrým bruslením. Myslím si, že David Servis bude mít určitě také svoji sílu. Posílil a má v sestavě také zvučná jména. Budeme hrát doma, což by nám mělo pomoct. Chceme hrát hlavně dobře zezadu, myslím si, že dopředu sílu máme. Kluci musí plnit to, co po nich budeme chtít. Teď je to hodně o bruslení a o udržení se na kotouči, takže bychom chtěli hrát takový nátlakový hokej.

V sobotu nás doma čeká důležitý zápas s Moravskými Budějovicemi. Jak důležitý bude podle tebe dobrý vstup do soutěže?
Myslím si, že začátek je vždy důležitý. Když sezonu dobře odstartujete, tak potom je i dobrá atmosféra v kabině a všechno jde líp, než když se trápíte. Úvodní kola pro nás budou hodně důležitá, v každém zápasu budeme chtít vyhrát. Myslím si, že i kluci si důležitost začátku soutěže dobře uvědomují. Věřím, že to odmakáme.

V této sezoně budeme tak trochu v roli Vsetína, který v minulém soutěžním ročníku postoupil. Nemáš trochu strach z tlaku, který na nás určitě bude vyvíjený?
Kluci to trochu poznali už v minulé sezoně, když se dostali na nejvyšší příčky. Je trochu škoda, že v kvalifikaci rozhoduje o konečném umístění i celkové skóre. Myslím si, že to by se mělo změnit, soupeři by si to měli podle mě rozdat mezi sebou na férovku a nespoléhat na skóre. Je to ale sport, stát se může cokoliv. Podívejte se do extraligy na kluby jako jsou Sparta nebo Třinec, kde mají velké rozpočty, ale v minulé sezoně se nedostaly do finále. Štěstí ale přeje připraveným, proto do toho chceme dát maximum a hrát co nejlépe.

Trenér Václav Adam (vpravo) se svým asistentem Ladislavem Fixou.

Kdo podle tebe bude patřit mezi naše největší konkurenty v boji o postup?
Myslím si, že v naší skupině bude vedle Žďáru nad Sázavou a Moravských Budějovic silný i Kolín. Každý zápas je ale jiný. Nejde říkat, že některé týmy jsou naprosto jednoznačnými favority a jiné týmy jsou horší. Hodně záleží také na tom, jestli se hraje doma nebo venku. Fanoušci přeci jen udělají hodně. Na každý zápas se musíme připravovat jednotlivě, odmakat ho a odehrát ho na sto procent. Věřím, že dobré výsledky se potom dostaví.

V této sezoně je jednoznačným cílem postup do WSM ligy. Je pro tebe velká výzva, aby se to povedlo?
Tyto výzvy mám rád. K dorostu jsem šel s tím, že by se kluci měli vrátit co nejdříve do extraligy. Po dvou letech se nám to podařilo a v dalších dvou sezonách jsme nejvyšší soutěž udrželi. U A-týmu uděláme všechno pro to, aby se nám to také povedlo. Doufám, že kluci to mají v hlavách také.

Do této sezony jsi působil u havlíčkobrodské mládeže. Jak moc je pro tebe těžké teď připravovat tréninky pro A-tým? Je v tom velký rozdíl?
Řekl bych, že zas tak velký rozdíl to není. Jsem zastáncem více fyzických tréninků, kde se hodně bruslí a není tolik přestávek. Na rozdíl od staršího dorostu je u chlapů více herních cvičení. U dorostu je to hodně o bruslení, u mužů už víc přichází v úvahu taktika. Nějaký zásadní rozdíl to ale není, pořád je to hokej.

Hodonín bude patřit mezi největší konkurenty Bruslařů v boji o postup.

Co bys vzkázal před novou sezonou fanouškům a hráčům?
Hráčům přeji, aby jim hlavně vydrželo zdraví. Myslím si, že to je úplně nejdůležitější, to ostatní už potom přijde. Když začnou hráči laborovat se zraněními, je to špatné. Také jim přeji to, aby měli do hokeje chuť a dobře bavili brodské fanoušky. Fanouškům bych chtěl vzkázat, ať chodí na hokej. Myslím si, že budeme předvádět atraktivní hru. V každém zápasu budeme chtít hrát na krev, aby to fanoušky bavilo a vtáhlo je to.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu