14. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Juniorům se opět vytoužená záchrana vzdálila, v Kotlině podlehli Opavě

Havlíčkobrodští junioři stále nevzdávají nepříjemnou situaci a z předposlední příčky se snaží vybojovat alespoň baráž, jež by jim dávala naději na udržení nevyšší soutěže i pro příští sezonu. Po neúspěchu na kladenském ledě, kde brodská družina padla v důležitém souboji 1:4, a reprezentační přestávce uvítala v Kotlině Opavu, jíž nakonec podlehla 3:6 a nedohnala zpět ztracené body.

Úvod utkání se nesl ve znamení havlíčkobrodské útočné aktivity, která brzy sklidila kýžené ovoce. Už za 16 sekund se po špatné rozehrávce Opavy zmocnil puku v útočném pásmu J. Milfait a byl zastaven nedovoleným zákrokem obránce Spusty, který dokázal brodský soubor v závěru své početní převahy využít v zisk vedení. Slezané se osvobozovali častými vyhozeními, ale na přelomu 2. a 3. minuty Rebelové po zisku kotouče založili rychlý protiútok, při němž se v hojném počtu nastěhovali do útočného pásma, a střelu Martina Hadravy vyrazil gólman Trenčan betony jen do prostoru před sebou, odkud PAVEL BLAŽEK pohotovou dorážkou přesně k tyčce poslal Rebely do vedení – 1:0.

Hosté zareagovali na inkasovanou branku tím nejlepším možným způsobem, když zlepšili pohyb a přidali v útočné fázi na obrátkách, což jim brzy přineslo výhodu přesilové hry. V té si vytvořili značnou územní převah a několikrát nebezpečně zahrozili, jenže brodská defenzíva v čele s gólmanem Peškem oslabení ustála bez úhony. Soubor ze Slezska pokračoval i nadále v útočné snaze, jenže za brankou Rebelů to přehnal při jednom z útoků útočník Vaněk a havlíčkobrodská družina měla k dispozici další početní výhodu. Ta se jí ale vůbec nepovedla, když se její střelci dostávali do zakončení jen sporadicky. Slezanům nedalo ani moc práce se ubránit bez úhony a při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše začínali okamžitě pošilhávat po brankáři Peškovi.

Bojovníci z Kotliny se dostali pod narůstající tlak, který vyústil na přelomu 1. a 2. půlky úvodního dějství v Havlův trest a hosté nabídnutou přesilovku bleskově využili k vyrovnání. Už po 28 sekundách hry slavil důraz v předbrankovém prostoru v podání ADAMA KOSCHATZKÉHO úspěch, když se opavský útočník za rozhozenou brodskou obranou dostal ke střele z mírného úhlu na pravé straně a skóroval přesně nad beton gólmana Peška – 1:1. Slezský soubor se naladil touto přesnou trefou na příznivou útočnou vlnu a zanedlouho udeřil bez varování znovu, čímž si vybudoval nejtěsnější náskok.

Na konci 15. minuty po vyražené střele Martina Faksy, při níž letěl vyražený puk od Peškových betonů do předbrankového prostoru, dorážel zblízka ŽIGA PEŠUT a prostřelil zblízka střelou nad beton havlíčkobrodského gólmana – 1:2. A se zaskočenými Rebely to mohlo vypadat ještě o poznání hůře, když na sklonku 17. minuty putoval na lavici hanby vyloučený zadák Šíma, jenže Opava nesehrála přesilovku úplně podle svých představ a místo souvislejšího náporu hrozila prostřednictvím nebezpečných výpadů, s nimiž si brodská obrana poradila.

Prostřední část začala oboustranně útočným pjetím hry, když oba gólmani měli díky neustálé útočné snaze o práci postaráno. Postupem času ale přebírali otěže duelu do svých rukou přece jen domácí a ze své územní převahy profitovali v podobě vyrovnávacího gólu. Ve 25. minutě Opava trpělivě a vehementně bušila do havlíčkobrodské obranné ulity, přičemž zapomněla na zadní vrátka, čehož domácí dokonale využili k vyrovnání. Jan Milfait po zblokované střele hostů získal v obranném pásmu puk a v útočném území ho posunul v situaci 2 na 1 na volného parťáka VOJTĚCHA VARGU, který samostatný únik zakončil přesnou střelou k levé Trenčanově tyčce – 2:2.

Nerozhodný stav měl doslova jepičí život, protože si na začátku 27. minuty vypomohl za Peškovou brankou nedovoleným zákrokem brodský bek Šulák a Slezané potvrdili, že hra v početní převaze jim skutečně svědčí. Od modré čáry vypálil po vhazování Jiří Dohnal a v předbrankovém prostoru se rychle zorientoval MIHA VERLIČ, který propálil zblízka gólmana Peška – 2:3. Havlíčkův Brod sáhl ihned ke změně gólmanů, když Matěje Peška nahradil v brankovišti Jiří Zvolánek, který udržel čisté konto jen pár sekund. Do prostoru mezi kruhy si po pasu Vojtěcha Žídka sjel PAVEL BAĎURA a z ideální palebné pozice polovysokou střelou prostřelil maskovaného muže Rebelů – 2:4.

Domácí soubor mohl odpovědět při přesilové hře, jenže Procházkův rest nepřetavil ve snížení nepříznivého stavu. Dlouho ho to ale mrzet nemuselo, protože při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše přece jen našel recept na gólmana Trenčana. Na konci 32. minuty v útočném pásmu vybojoval puk MARTIN HADRAVA a z ostrého úhlu na pravé straně překvapil gólmana Trenčana, jemuž puk propadl do sítě mezi betony – 3:4. Domácí pokračovali v útočné aktivitě a při této činnosti trochu pozapomněli na obranu, což se jim málem stalo osudným. Požár musel hasit až brankář Zvolánek, který se při samostatném úniku Seidlera ve svém brankovišti nepohnul a opavský forvard ho zblízka nastřelil.

Opava se nehodlala smířit se ztrátou dvoubrankového náskoku a dalším přesným zásahem opět odskočila Havlíčkovu Brodu. V závěru 34. minuty Filip Vaněk předložil v útočném pásmu kotouč na hůl ADAMA KOSCHATZKÉHO, který z prostoru mezi kruhy krásnou ranou vymetl levý horní roh Zvolánkovy svatyně – 3:5. Rebelové poté měli o něco více ze hry než jejich slezský konkurent a vynutili si Spustův nedovolený zákrok ze 38. minuty, ale opavská branka, jíž strážil brankář Trenčan, jim tentokrát zůstala zakletá.

Do závěrečného dějství vlétli rebelové s odhodláním zvrátit nepříznivý výboj utkání a na jejich hře to bylo jasně patrné hned od prvních sekund. Útočnou snahu korunovali havlíčkobrodští mladíci slibnou šancí, jíž si vytvořili už za 30 sekund hry. J. Milfait vybojoval v rohu opavského pásma puk a krásnou nahrávkou ho předložil mezi kruhy na najíždějícího Zdražila, který si potáhl kotouč na holi do lepší palebné pozice a zblízka pálil nad horní Trenčanovu tyčku. Bojovníci z Kotliny se stále tlačili do koncovky v Trenčanově blízkosti a neustále se pokoušeli dosáhnout kýženého snížení, které by vlilo do jejich řad větší klid a zajistilo jim ideální výchozí pozici pro závěrečný tlak, jenže v cestě jim stála celá řada nepřesností, kompaktní opavská defenzíva a hlavně výborně chytající gólman Trenčan.

Navíc ani Slezané nechtěli ponechat iniciativu svému soupeři z Vysočiny zadarmo a pravidelně prověřovali pozornost gólmana Zvolánka. Rebelové stále neskládali zbraně bojovali, ovšem jejich vyhlídky na vysněné vyrovnání hodně zhatila opavská vstřelená branka v průběhu 58. minuty, která definitivně podtrhla triumf hostů. Opava se nastěhovala do útočného pásma, kde vytvořila kolem brodské branky značný zmatek a v předbrankovém prostoru se při závaru rychle zorientoval JIŘÍ DOHNAL, který zblízka střelou pod horní tyčku zajistil svému týmu třígólové vedení – 3:6. po závěrečném hvizdu se tak mohli hosté naplno radovat z vítězství a cenných tří bodů do tabulky, zatímco v řadách Rebelů zavládl smutek, protože vysněná záchrana nejvyšší soutěže se jim opět o něco vzdálila.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Pavel Blažek 1 0 1 1 0
Jakub Doležal 0 0 0 -3 0
Ondřej Doležal 0 0 0 -2 0
Martin Hadrava 1 1 2 1 0
Marek Havel 0 0 0 -2 4
Kryštof Kulhánek 0 0 0 0 0
Jan Milfait 0 1 1 0 0
Jiří Musil 0 0 0 -2 0
Radek Novotný 0 0 0 -1 0
Filip Ondráček 0 0 0 1 0
Václav Pecen 0 0 0 0 0
Miloslav Račanský 0 0 0 -1 0
Vladimír Szilva 0 0 0 -1 0
Ondřej Šíma 0 0 0 -1 2
Libor Šulák 0 0 0 0 2
Vojtěch Varga 1 0 1 0 4
Jan Wasserbauer 0 0 0 0 0
Michal Zdražil 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Pešek 26 0 3 19 0 0
Jiří Zvolánek 34 0 3 14 0 0

Ohlasy k utkání

52. kolo, pondělí 14.2.2011 od  
Havl. Brod
3:6
(1:2, 2:3, 0:1)
Havl. Brod - Opava
Noen Extraliga Juniorů

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 2. P. Blažek (Hadrava), 25. Varga (J. Milfait), 32. Hadrava - 11. Koschatzský, 15. Pešut (Faksa), 27. Verlič (Dohnal, Spusta), 27. Baďura (Žídek, Pešut), 34. Koschatzký (Vaněk), 58. Dohnal (Pešut). Rozhodčí: Petr Blecha - Václav Guth, David Rittich. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: . Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:6.

Sestavy

Havl. Brod

Pešek (Zvolánek) - Pecen, Šulák, Šíma, Kulhánek, Musil, Novotný (C) - Wasserbauer, Varga (A), P. Blažek, Szilva, Ondráček, Zdražil, Račanský, Havel, J. Milfait (A), J. Doležal, O. Doležal, Hadrava.

Opava

Trenčan (Novák) - Faksa, Kysela, Rypar, Spusta, Žídek, Dohnal, Mosler - L. Svoboda, Vaněk, T. Procházka, Pešut, Vítek (A), Křesťan, Otipka, Baďura (A), Verlič, Džemla, Koschatzký (C), Seidler, Jelen.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu