24. 4. 2017 | Ladislav Vácha

Trenér Václav Adam: Získat v sezoně 56 bodů? Skvělý výsledek!

Znovu se představili na extraligové scéně a mezi nabitou konkurencí se rozhodně neztratili! Starší dorostenci se sice tentokrát neprodrali do prestižního play-off, ale i přesto mohou být se svými výkony nadmíru spokojení. „Co se týče úvah ohledně udržení, tak v této sezoně jsme o tom ani nemuseli moc přemýšlet. Pořád jsme se drželi zhruba ve středu tabulky,“ těší hlavního trenéra Václava Adama, jenž se za povedeným soutěžním ročníkem tradičně ohlédl společně se svým asistentem Jaroslavem Bencem. „Všem hráčům a realizačnímu týmu bychom chtěli moc poděkovat za další skvělou sezonu,“ zní z řad vedení klubu.

Začněme letní přípravou. Udělali jste v ní ve srovnání s minulým rokem nějaké změny?
Jako každý rok nebyla letní příprava pro kluky jednoduchá. S panem Bencem jsme v ní nějaké změny udělali, vypustili jsme dlouhodobou vytrvalost a od začátku jsme se snažili jít hodně do výbušnosti, rychlosti a dynamiky.

Co se týče letní přípravy na ledě, hráči absolvovali i několik speciálních tréninků s trenérem Ondřejem Smržem. Jak moc to týmu pomohlo?
Byl jsem rád, že Ondra na to kývnul. Ráno jsme měli dvoufázový trénink, když tři čtvrtě hodiny jsme nechali Ondrovi, který patří mezi nejlepší trenéry na power-skating. Byly to skvělé bruslařské tréninky, my jsme se s panem Bencem jen dívali a vedli jsme další tři čtvrtě hodinku my v rámci klasického tréninku. Takto jsme trénovali prvních čtrnáct dní. Doufám, že si hráči z toho, co jim Ondra a říkal a vysvětloval, alespoň polovinu vzali a budou se tím sami alespoň trochu zabývat.



Po letní přípravě jsme museli řešit velkou komplikaci, když Pardubice neprodloužily hostování brankáři Tomáši Kulichovi. Jak moc bylo důležité, že se nám povedlo na poslední chvíli sehnat jako náhradu Tomáše Blažka?
V první řadě bych chtěl říct, že to byla od Pardubic rána pod pás. O něco málo více než týden před soutěží se rozhodly, že si ho stáhnou zpátky. Myslím si, že by se takové věci neměly dít. Musíme poděkovat Michalu Teplému (místopředseda představenstva - pozn. red.), který na to okamžitě zareagoval a sehnal nám gólmana. Když se teď ohlédneme za sezonou, tak musím říct, že Bláža byl pro nás obrovským přínosem.

Úvod sezony byl z našeho pohledu naprosto skvělý, když jsme dokázali vyhrát čtyřikrát za sebou. Jak moc to pomohlo pro další průběh sezony?
Myslím si, že vstup do soutěže je hrozně důležitý. Klukům jsme říkali, že jak do sezony vstoupíme, tak v ní potom budeme pokračovat. Kdybychom naopak čtyřikrát prohráli, bylo by to pro nás hrozně těžké. Z prvních čtyř zápasů jsme ztratili jen jeden bod, myslím si, že nás to hrozně nakoplo. Hráči si začali hodně věřit. Sezona podle toho potom vypadala. Říkali jsme si, že z každého víkendu je dobré získat nějaké body. Dá se říct, že se nám to dařilo. Co se týče úvah ohledně udržení, tak v této sezoně jsme o tom ani nemuseli moc přemýšlet. Pořád jsme se drželi zhruba ve středu tabulky.



V týmu jsme měli hodně hráčů, kteří v předminulé sezoně sestoupili z extraligy mladšího dorostu. Jak moc jim pomohl psychicky povedený začátek soutěže?
Jsem za kluky hrozně rád, že za to takhle vzali a minulou sezonu tím odčinili. Mladí kluci se měli v této sezoně otrkávat a s touto soutěží se sžít. Myslím si, že se k tomu postavili dobře. Pracovali na sobě a makali.

Pomohlo nám hodně, kde jsme měli ve skupině Střed oba extraligové nováčky?
Určitě nám to pomohlo. Písek jsme porazili za plný bodový zisk, s Kolínem jsme dvakrát vyhráli a dvakrát prohráli. Oproti minulé sezoně jsme urvali s každým soupeřem body. Zvítězili jsme nad Pardubicemi, Mladou Boleslaví i Hradcem Králové. S tím jsme hodně spokojení, protože to jsou velmi silní soupeři. Každý tým, proti kterému jsme nastoupili, hrál v plné sestavě a měl z nás respekt. Těší mě, že i hokejovým akademiím jsme dokázali znepříjemnit život. Kdo netrénoval tuto věkovou kategorii, tak neví, jak velkým úspěchem je porazit akademii. V Brodě hrajeme v podstatě s vlastními odchovanci, zatímco akademie mají stažené nejlepší hráče ze svého regionu nebo dokonce i celé republiky. Je skvělé hrát s nimi vyrovnané partie nebo je dokonce porážet.

V sezoně nás několikrát pořádně potrápila marodka. Jak těžké bylo se s tím popasovat?
Byla pro nás výhoda, že jsme si mohli v několika zápasech vypomoci mladšími dorostenci. Když mluvíme o marodce, tak mi okamžitě naskočí domácí zápas proti Hradci Králové, kdy jsme měli k dispozici snad jen 13 hráčů. Navíc je k tomu potřeba připočítat Míňu s Křehlou (Michala Teplého a Tomáše Křehlíka - pozn. red.), kteří byli věkem ještě mladší dorostenci a odehráli za nás celou sezonu. To v soutěži možná vůbec nikdo jiný neměl, snad jen Třinec. Ještě k tomu za nás hráli dva kluci z mladšího dorostu. Zápas jsme zvládli a vyhráli jsme ho. Rozsáhlá marodka nás trápila maximálně ve čtyřech zápasech, někdy je to ale naopak i ku prospěchu věci.



Když už jsme u kluků z mladšího dorostu, jak se ti líbily jejich výkony? Nastoupili za nás Tomáš Kulhánek a Dominik Vacík.
Hráli parádně. Kulhas s Vácou splnili to, co jsme od nich chtěli. Kulhánek za nás dokonce dal i dva góly a Dominik Vacík patřil v utkáních, ve kterých nastoupil, k lepším bekům.

Kádr prošel i jednou změnou, když skončil Pavel Zvěřina. Jak k tomu došlo?
Pavlovi se zdálo, že je tady málo vytížený, proto skončil v podstatě sám. Bylo to jeho rozhodnutí a my s panem Bencem jsme to plně respektovali. Je jen škoda, že nám to neřekl dřív, protože jsme mohli stáhnout Matěje Škaredu z hostování v Třebíči. Takhle to ale prostě někdy chodí.

Mezi stabilní a velké tahouny mužstva patřili i již zmiňovaní nejmladší hráči Michal Teplý a Tomáš Křehlík. Jak jsi byl s jejich prací spokojený?
Je to rarita, že za nás hráli pravidelně hráči ročníku 2001. Kluci si místo v sestavě plně zasloužili. Křehla dobře naskočil do přípravy, a i když první zápasy nebyly tolik dobré, tak postupem sezony patřil k největším tahounům a zaslouženě hrál ve druhém útoku. U Michala Teplého to snad ani nemá význam více rozebírat, je to hráč české reprezentace do 16 let. Už v minulé sezoně jsme ho vzali na play-off proti Třinci a myslím si, že odehrál parádní zápasy. Když to řeknu naplno, tak tuto sezonu nám udělal on. Stal se v základní části druhým nejlepším střelcem a sedmým nejproduktivnějším hráčem celé extraligy. Myslím si, že tento hráč má před sebou velkou budoucnost. Znovu musím zopakovat, že bez něj bychom v sezoně nebyli tam, kde jsme byli.

Hodně talentovaný útočník Michal Teplý táhl starší dorost a válel i za A-mužstvo.

Jak moc s odstupem času mrzí ztráta šesti bodů v domácím prostředí se sestupujícím Kolínem?
Ke konci sezony jsme samozřejmě pomýšleli i na play-off, ale to je prostě hokej. Nějaké body jsme naopak získali zase jinde. Když si vezmu, že jsme celou sezonu měli tým tvořený z 90 procent našimi odchovanci, tak zisk 56 bodů je prostě skvělým výsledkem. Stačí se podívat na tabulku, kdo všechno skončil pod námi. Všechny soupeře, se kterými jsme se utkali, jsme určitě dokázali potrápit. Po minulé sezoně se musím znovu opakovat, pro kluky je to obrovský zápřah. Skoro do každého z odehraných 44 zápasů jsme šli jako papíroví outsideři a museli jsme hrát úplně na krev. Neodehráli jsme ani jeden jednoduchý zápas, všechny pro nás byly těžké.

Hodně jsme spolupracovali s prvoligovou Třebíčí, kde nastupovalo v rámci hostování hned několik našich hráčů. Byl to pro ně velký přínos? Stačí se podívat třeba na obránce Viktora Horáka, který se tam rozehrál do skvělé formy a potom byl u nás stabilním článkem sestavy...
Jsem rád, že kluci mohli za Třebíč hrát. Po každém zápasu jsme komunikovali s třebíčským trenérem Radkem Novákem, který mi referoval o jejich výkonech. Myslím si, že pro tyto hráče to bylo určitě dobré, protože tady by dostávali ice-time třeba 5 minut na zápas nebo by se do hry nedostali vůbec. Pro kluky je hlavní, aby pravidelně hráli a měli dostatečnou zápasovou praxi. V Třebíči hráli v prvních dvou lajnách a měli ice-time kolem dvaceti až pětadvaceti minut za utkání. To pro ně bylo parádní. Pevně věřím, že to v příští sezoně zúročí a ukáží to i tady v Brodě.

Obránce Viktor Horák se v prvoligové Třebíči rozehrál do výborné formy.
(Foto: Juniorský hokej)

Vzpomeneš si na nějaký zápas ze základní části, který se nám vyloženě povedl a líbil se ti?
Vzpomenu si hned na první zápas v Pardubicích, které nakonec ovládly základní část celé extraligy. Dokázali jsme tam vyhrát 1:0 po prodloužení. V základní části jsme ale odehráli dobrých zápasů víc. Pro nás bylo důležité, že jsme získali dost bodů a do nadstavby jsme mohli jít v relativním klidu. I v nadstavbové části se nám pak dařilo pravidelně bodovat. V předchozí sezoně jsme se naopak ještě strachovali, abychom nesestoupili. Hodně nám pomohla šňůra třinácti tříbodových výher a nakonec jsme díky ní proklouzli i do play-off. Teď to byla na psychiku taková pohodovější sezona. Dařilo se nám pravidelně bodovat, zatímco v minulé sezoně to tak nebylo.

U staršího dorostu jsou hodně omílaným tématem gólmani. Jak důležité bylo, že znovu podávali skvělé výkony a hodně nás drželi?
Mluvili jsme už o Blážovi, že to byla skvělá posila, ale musím vyzdvihnout i Míru Folvarského, který odvedl obrovský kus práce. Když nastoupil, tak předvedl také parádní výkony. Dá se říct, že ke konci sezony jsme už oba gólmany pravidelně točili. Bláža šel do sezony jako jednička, ale potom už jsme zátěž rovnoměrně rozkládali. Chtěl bych je oba dva pochválit. Vzpomínám si na trip Vítkovice - Havířov, kde jsme měli jenom Míru, protože Bláža onemocněl. Předvedl tam neskutečné zákroky, ve Vítkovicích jsme vyhráli a v Havířově jsme získali bod. Oba si zaslouží absolutorium.

Brankář Miroslav Folvarský vytvořil s Tomášem Blažkem silný a sehraný tandem.
(Foto: Juniorský hokej)

Do play-off jsme sice tentokrát nepostoupili, ale i přesto to byla velmi povedená sezona. Souhlasíš?
Určitě jsme spokojení, ale play-off je prostě play-off. (směje se)

Co říkáš na výkony Radima Pejchala, který nastupoval ještě v letní přípravě jako útočník, ale v sezoně hrál v prvním obranném páru a byl jedním z nejlepších beků?
Myslím si, že to byl jeden z nejlepších tahů, který ale nevzešel od nás. Dostali jsme tip, že by Radim mohl hrát velmi dobře na pozici obránce. Z mého pohledu patřil k nejlepším bekům v týmu.

Pane Benci, máte na starost hlavně obránce. Jak jste celkově spokojený s jejich výkony?
Asistent trenéra Jaroslav Benc: Jak už bylo zmíněno, velkým překvapením pro nás byly výkony Radima Pejchala. V útoku se během letní přípravy hodně trápil. Zkoušeli jsme ho ve všech čtyřech útocích, ale z nějakého důvodu mu to tam prostě nesedělo. Na doporučení jsme ho tedy zkusili dát na pozici beka a velmi příjemně nás překvapil. Zvládl to skvěle a odehrál celou sezonu výborně. Byla to změna, která se nám hodně vyplatila. Příjemně mě překvapil třeba i Viktor Horák, kterého jsme poslali na rozehrání do prvoligové Třebíče. Zlepšil se tolik, že patřil mezi naše stěžejní obránce. Myslím si, že do budoucna z něj může být opravdu dobrý bek. Matěj Krejčí hrál také velmi dobře, ale na konci sezony už na něm byl znát trochu útlum, možná i kvůli tomu, že jsme měli hrozně málo přestávek. Hodně jsme sázeli na Daniela Poláka, který se s tím popasoval dobře, ale některé jeho zákroky a vyloučení se nám nelíbily.

(slovo si bere znovu hlavní trenér Václav Adam) Já bych ještě doplnil, že nám trochu chyběli konstruktivní beci typu Patrika Hrabaně, Jirky Kopice nebo Jirky Benáka, kteří byli schopní to vzít na sebe, dovolit si v situaci jeden na jednoho a rozehrát útok. Teď to plnil Radim Pejchal, ale od ostatních obránců mi to trochu chybělo. Jsou to mladí kluci, kteří mají stále na čem pracovat. Myslím si ale, že to s každou další sezonou bude lepší a lepší.

Z útočníka se stal obráncem! Radim Pejchal patřil k velkým oporám týmu.
(Foto: Juniorský hokej)

Už jsme načali, že herní systém soutěže je pro hráče hodně náročný. Jak těžké bylo přizpůsobit tomu přípravu na zápasy, které za sebou šly v rychlém sledu?
Vždy se snažíme už v letní přípravě kluky nachystat tak, aby na to byli dobře připravení. Někteří trenéři říkají, že letní příprava hokej nedělá, ale já si myslím, že je pořád důležitá. Když v létě dobře trénujete, tak by se i těžká sezona měla dát po fyzické stránce zvládnout. Samozřejmě nemáme tým na to, abychom hráli na čtyři lajny jako třeba akademie. S panem Bencem ale věříme, že kluci musí být dobře připravení, aby zvládli odehrát zápasy v pátek i v sobotu.

Jak moc pomohl týmu návrat Vojty Veverky z Mladé Boleslavi, který to umí vzít na sebe a dokáže zjednat pořádek kolem vlastní brány?
Vojta to dokazoval už v předminulé sezoně. Jak už jsem říkal, trochu nám v tomto chyběl i důraz obránce Jirky Kopice. Podle mě je ale škoda, že Vojta vůbec odešel, mohl tady mít dobrou sezonu už od začátku. Na druhou stranu si ale vyzkoušel angažmá i jinde. Každopádně jsem moc rád, že se k nám vrátil. I když se mu třeba někdy nedařilo tolik střelecky, tak uměl hru přitvrdit. Takového hráče jsme v týmu předtím moc neměli.

Už jsme se bavili o tom, že akademie mají úplně jiné možnosti. Dá se říci, že jsme s nimi znovu dokázali držet krok hlavně díky velké týmovosti, bojovnosti a disciplíně?
Určitě ano. Myslím si, že to tady neděláme špatně, dokázali jsme se s velkou konkurencí docela dobře vyrovnat. Každého trenéra z menšího klubu vždy hodně potěší, když dokáže soupeře s akademií porazit.

Vojtěch Veverka se vrátil z Mladé Boleslavi a byl jednou z vůdčích osobností.
(Foto: Juniorský hokej)

Už teď je jisté, že do příští sezony vyjede starší dorost s jinými gólmany. Jak moc se tým změní?
Kádr jsme už pomalu začali skládat po skončení sezony. Myslím si, že jádro týmu musí zůstat pohromadě. Hráli jsme hodně s mladými hráči, kteří teď extraligou prošli a měli by to táhnout. S gólmany je teď obrovský problém, musíme nějaké co nejdříve sehnat. Podle mě pro ně může být motivací to, co tady předvedli v předchozích dvou sezonách Tomáš Kulich a Tomáš Blažek. V Brodě nemají v podstatě co ztratit a mohou jen získat. V hokeji je základ mít dobrého gólmana. Tým se musí malinko doplnit, zřejmě nám teď budou trochu chybět rozdíloví hráči. Maximální část kádru by ale měli znovu tvořit brodští hráči.

Útočník Michal Teplý bleskově zapadl do druholigového A-týmu a vedl si v něm naprosto famózně. Jak moc to potěší trenéra, který ho má ve svém mužstvu celý soutěžní ročník?
Měl jsem dobré informace od pana Bence, který se byl na A-týmu podívat. Nevím, kdo jiný by si měl start v áčku zasloužit. Jsem i za Míňu hrozně rád, že se mu dařilo.

Budete s panem Bencem působit u týmu i v příští sezoně?
Stát se může všechno, smlouvy s panem Bencem máme do konce dubna. Uvidíme. Já jsem po sezoně vždy hrozně psychicky unavený, jsem proto hodně rád za pauzu, kterou teď máme. Měli jsme za celou sezonu v podstatě jen jednu přestávku a skoro každý víkend jsme hráli dva zápasy. I pro kluky je důležité, že si teď mohou odpočinout.

Asistent trenéra Jaroslav Benc: Jestliže kolega říká, že je to pro něj na konci sezony hlavně psychicky náročné, tak pro mě je to náročné i fyzicky. Kdyby do hokeje člověk nedával úplně všechno, tak se v něm prostě nemůže pohybovat. Nikdo nechce samozřejmě prohrávat. Každé vítězství vždy hrozně povzbudí, ale po nějakých zbytečných porážkách naopak jde vždy sebevědomí o něco dolů. Na mě už to působí daleko více než na mladé trenéry. Po každé porážce jsem v útlumu a po každém vítězství tak o deset let omládnu.

Bude v příští sezoně znovu hlavním cílem záchrana?
Každopádně.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu