28. 10. 2014 | Ladislav Vácha, Milan Sochor

Rebely čeká prestižní derby Vysočiny v Jihlavě! Musíme si přivézt nějaké body, hlásí Kuchler

Havlíčkobrodští hokejisté se zmítají v hodně nepříjemné krizi a prvoligový vlak jim začíná čím dál více ujíždět. V pondělí doma nestačili ani na Litoměřice a protože Prostějov ukořistil z moravského derby v Šumperku cenný bod, jejich ztráta na předposlední příčku narostla už na 6 bodů. Teď je tady ale bitva s velkým B, o níž se říká, že nemá favorita. Rebelové potřebují uspět na ledě Jihlavy, kde se představí ve středu 29. října od 17:30. A svému krajskému rivalovi mají co oplácet, Dukla totiž v 6. kole dokázala Kotlinu vyloupit. „Musíme se pokusit přivézt si domů nějaké body,“ burcuje svůj tým Jiří Kuchler.

HC Dukla Jihlava

Založeno: 1956
Stadion: Horácký zimní stadion (kapacita 7 500 diváků)
Klubové barvy: červená, žlutá
Webové stránky klubu: hcdukla.cz
Umístění v poslední sezóně: 3. místo po ZČ, semifinále play-off (Olomouc, 1:4)
Trenér: Petr Vlk
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 3–2–1–4

Sestava z posledního utkání: Kacetl (Sáblík) – Čáp, Štebih, Šidlík, Podlipnik, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Březina, Matai, Semorád – Kuřítko, Malec
_____________________________________________________________________________________

V minulém ročníku se celku z krajského města Vysočiny dařilo velice dobře. Po základní části se vyhříval na třetím místě tabulky s odstupem pěti bodů za druhou Olomoucí a jeho kapitán Tomáš Čachotský dokonce vyhrál kanadské bodování první ligy s náskokem sedmi bodů na druhého Tomáše Klimentu z Mladé Boleslavi. Ve čtvrtfinále play-off pak Jihlava narazila na nováčka z Havířova, kterému nedala žádnou šanci, a vyhrála 4:0 na zápasy. V semifinálové bitvě se utkala s Olomoucí, ale pozdějšímu nováčkovi extraligy podlehla v sérii 1:4 a do baráže se nedostala. V letošní sezoně má Dukla pozitivní bilanci, za výsledky předešlého ročníku však trochu zaostává. Ve vyrovnané tabulce se s počtem 29 získaných bodů nachází na šesté příčce, jedná se však spolu se Šumperkem o nejproduktivnější tým, který svým soupeřům nasázel již 63 branek.

Porci zápasů si v jihlavském brankovišti rozdělila dvojice gólmanů rovným dílem. Oba strážci svatyně dokázali udržet jedno čisté konto, dokonce mají shodný počet pěti vychytaných výher a čtyř porážek. Větší úspěšnost zákroků, která činí 91,74 %, má Ondřej Kacetl, který je zde na hostování z extraligového Hradce Králové. Druhým brankářem je zkušený Lukáš Sáblík, jehož úspěšnost zákroků je 89,89 %. V týmu také působí mladý Jiří Šťastný, jenž odchytal několik přípravných utkání, ale v ligových kláních ještě šanci nedostal.


Jihlavě vypomáhá z Hradce Králové čtyřiadvacetiletý gólman Ondřej Kacetl.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

V obranných řadách najdeme jednoho zkušeného borce, jímž je čtyřiatřicetiletý Jiří Dobrovolný. Jinak defenziva Dukly vykazuje velice nízký věkový průměr. Produktivitě obránců vládne trio dvaadvacetiletých beků. Nejvíce bodů z nich nasbíral Zdeněk Čáp, jenž je s 5 góly a 9 asistencemi dokonce čtvrtý nejproduktivnější hráč celého týmu a druhý nejproduktivnější obránce ligy. V závěsu za ním jsou Slovinci Miha Štebih (3+6) a Matič Podlipnik (1+6). Pravidelně také nastupují jednadvacetiletí Vojtěch Zadražil a Jakub Schejbal. V menším počtu zápasů pak nastoupili mladí Filip Dundáček, Petr Šidlík a Patrik Urbanec.

Mezi útočníky se nejvíce daří těm nejzkušenějším. Na čele kanadského bodování Dukly není nikdo jiný než Tomáš Čachotský, jenž nastřílel 7 gólů a dalších 14 připravil. O pouhý bod za ním je stejně zkušený Michal Důras, který je s 5 trefami a 15 přihrávkami nejlepším nahrávačem týmu. Na třetím místě v produktivitě Jihlavy se nachází její nezkušenější hráč v poli, jímž je extraligou ostřílený Marek Melenovský, jehož 9 gólů ho pasuje do pozice nejlepšího střelce mužstva, na dalších 9 branek přihrál. Mezi další zkušené forvardy patří Filip Seman, nebo Richard Diviš, jenž je v celku z Vysočiny na hostování z Olomouce. Střídavé starty z Olomouce má vyřízené také mladý Jakub Matai, Jan Semorád může stejnou formou vypomoci z Pardubic. V Dukle působí řada dalších nadějných útočníků, zmiňme například Adama Zemana, Davida Březinu, Petra Štěpánka, Marka Prokše, Romana Mikeše, Martina Kuřítka či Ondřeje Malce.


Nejproduktivnějším obráncem týmu je talentovaný mladík Zdeněk Čáp.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

HC Dukla Jihlava x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
7-3-2-6 bilance 2-1-1-14
6., 29 bodů umístění 14., 9 bodů
63:50 skóre 32:59
12:4 (Most, venku) nejvyšší výhra 4:2 (Šumperk, doma)
0:3 (Litoměřice, venku) nejvyšší prohra 1:6 (Kladno, doma)
19,66 % (2.) Využití přesilovek 8,25 % (14.)
84,95 % (7.) Úspěšnost v oslabení 78,57 % (13.)
Tomáš Čachotský - 21 bodů (7+14) nejproduktivnější hráč Roman Maliník - 9 bodů (2+7)
Marek Melenovský - 9 gólů nejlepší střelec Tomáš Rousek - 6 gólů
Michal Důras - 15 asistencí nejlepší nahrávač Roman Maliník - 7 asistencí
Zdeněk Čáp - 14 bodů (5+9) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 3 body (1+2)
Zdeněk Čáp +8 nejlepší hráč v +/- Jan Jaroměřský
Tomáš Rousek +4
Patrik Urbanec
Ondřej Malec -6
nejhorší hráč v +/- Tomáš Troliga -7
Zdeněk Čáp 33 tr. minut nejtrestanější hráč Matěj Beran 36 tr. minut
Ondřej Kacetl 91,74 % (9 záp.)
Lukáš Sáblík 89,89 % (9 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Dlouhý 91,63 % (12 záp.)
René Svoboda 90,98 % (8 záp.)
Ondřej Kacetl 2,19
Lukáš Sáblík 2,94
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Dlouhý 3,05
René Svoboda 3,33

Derby bohaté na góly ovládla Dukla

První vzájemné měření sil se neslo v duchu nekonečného stahování brankového náskoku Jihlavy v podání domácích hráčů. Dukla se dostala do vedení, to si však neužila dlouho, když o minutu později vyrovnal Lukáš Endál. Jenže hosté se ještě před první přestávkou dokázali do vedení vrátit. V polovině druhé třetiny se podařilo vyrovnat Ondřeji Švaňhalovi, reakce Jihlavy však na sebe nenechala dlouho čekat a hosté šli znovu do vedení. Stejně tak rychle se ale dokázal prosadit Tomáš Semrád a bylo opět vyrovnáno. Ani tento stav nevydržel dlouho, čtvrtým gólem během necelých pěti minut si hosté zařídili opětovné vedení, které ve třetí třetině ještě navýšili. Jiskřičku naděje poté vykřesal Roman Maliník, ale Dukla v poslední minutě své vítězství pojistila gólem z hole Marka Melenovského.

znak týmu 4 – 6 znak týmu

Branky a nahrávky: 9. Endál (Rousek, Zucker), 30. Švaňhal (Troliga), 32. Semrád (Kuchta), 46. Maliník (Micka, Semrád) – 8. Štěpánek (Důras), 17. Březina (Zeman, Dobrovolný), 31. Čáp (Čachotský), 34. Mikeš (Dobrovolný, Podlipnik), 44. Zeman (Čachotský, Zadražil), 60. Melenovský (Čáp, Čachotský). Rozhodčí: Daniel Pražák – Michal Jílek, Martin Šperl. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1348. Střely na branku: 34:33. Třetiny: 1:2, 2:2, 1:2. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5, 4:5, 4:6.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Dlouhý (Barus) – Kolář, Staněk, Jeník, Pavlíček, Zítka, Kotaška, Vala, Semrád – Micka, Maliník "C", Babka – Zucker, Rousek, Endál "A" – Švaňhal, Troliga, Sedláček – Kuchta, Milfait, Kopta

HC Dukla Jihlava: Kacetl (Sáblík) – Zadražil, Dobrovolný "A", Podlipnik, Dundáček, Štebih, Čáp, Schejbal – Jarůšek, Prokš, Březina, Zeman, Kuřítko, Mikeš, Seman, Melenovský, Štěpánek, Čachotský "C", Malec, Důras "A"

Posledních 5 kol Dukly

HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice 2:3p
LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava 5:3
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice 5:4p
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov 4:3sn
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Dukla Jihlava 2:1

Všechny soutěžní zápasy

Třebíč ovládla derby a zůstala na čele tabulky

Pro jihlavskou Duklu bude zápas s Rebely druhé derby v řadě, první odehrála v pondělí na ledě Třebíče. A nevstoupila do něj vůbec dobře, hned v úvodu se zimní stadion naplněný čtyřmi tisícovkami diváků radoval z rychlého vedení, které zařídil svojí dorážkou David Ostřížek. V dalším průběhu se předváděli zejména brankáři. Jak domácí Martin Falter, tak hostující Ondřej Kacetl drželi svůj tým v naději na vítězství. Na začátku třetí třetiny se Jihlava dočkala vyrovnání, když se přesně trefil Richard Diviš. Reakce Horácké Slavie byla ovšem nejlepší možná, Jakub Čuřík zařídil opětovné vedení, které si domácí už pohlídali a potvrdili pozici lídra první ligy.

znak týmu 2 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 2. Ostřížek (Šaur, Čuřík), 46. Čuřík (Ostřížek) – 43. Diviš (Šidlík, Melenovský). Rozhodčí: Přikryl – Barteček, Vengřín. Vyloučení: 3:2, navíc Čáp (JIH) 5 + DKÚ za faul kolenem. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4120. Střely na branku: 25:26. Třetiny: 1:0, 0:0, 1:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Falter (Máj) – Zdráhal, Malena, König, Bartoň, Přibyl, Šaur, Bilčík – Havel, Dolníček, Erat – Pekr, Holec, Řípa – Čuřík, Ostřížek, Wasserbauer – Králík, Juráň, Čech

HC Dukla Jihlava: Kacetl (Sáblík) – Čáp, Štebih, Šidlík, Podlipnik, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Březina, Matai, Semorád – Kuřítko, Malec


Nejlepší jihlavský kanonýr Marek Melenovský se už trefil devětkrát.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

Oblékali dres soupeře

S hokejem v Jihlavě mají zkušenosti hned čtyři Rebelové. Prvním z nich je devatenáctiletý obránce David Vala, který zde hrál v minulé sezoně za juniorku a pomohl jí k záchraně v nejvyšší soutěži. Nastoupil do 43 zápasů a připsal si 5 bodů (3+2). Prostředí Horáckého zimního stadionu dobře zná i Jakub Kadlec, jenž oblékal jihlavský dres v soutěžních ročnících 2012/13 a 2013/14. Za 34 soutěžních zápasů stihl 14 bodů (6+8). V předminulé sezoně pomáhal juniorce Dukly Petr Kuchta, jenž se v jednadvaceti duelech trefil přesně do černého třikrát. Za jihlavské barvy dlouho bojoval i kapitán Roman Maliník, jenž zde vypomáhal z extraligových Vítkovic 3 období.

Na straně celku z krajského města Vysočiny je exhavlíčkobrodská enkláva ještě početnější. Hodně pikantní zápas může odchytat Ondřej Kacetl, který v minulé sezoně sbíral v Kotlině cenné zkušenosti z extraligového Hradce Králové. Odehrál dohromady 26 utkání a mohl se pochlubit skvělou úspěšností zákroků okolo 94 %. Odchovancem Rebelů je talentovaný obránce Filip Dundáček, jenž až do soutěžního ročníku 2011/12 působil v mládežnických týmech svého mateřského klubu a odbyl si i debut na prvoligové scéně dospělých. Část své kariéry spojil s městem Karla Havlíčka Borovského také jihlavský kapitán Tomáš Čachotský, který zde předváděl své umění v juniorce a v období 2004/05 se naposledy objevil i ve druholigovém A-mužstvu. Mezi nejčerstvější posily Dukly patří Jan Semorád, jenž má na Vysočinu vyřízené střídavé starty z Pardubic. V Havlíčkově Brodě si odkroutil 3 sezony, naposledy se zde objevil v předešlém ročníku, kdy za 8 startů nasázel 4 góly. Ještě o jeden rok déle patřil do kádru Rebelů Petr Štěpánek, bylo tomu tak ještě v průběhu předchozího soutěžního období.


Zajímavosti zápasu

• Rozdílná produktivita týmů: Není žádným překvapením, že poslední Rebelové se potýkají se špatnou produktivitou a počet 32 vstřelených gólů je nejmenší z celé ligy. Naopak Dukla pálí ostrými, spolu se Šumperkem nastřílela nejvíce branek ze všech. Jihlavští vsítili téměř dvakrát víc gólů než jejich regionální soupeř, přesně 63.

• Oba týmy spoléhají na pomoc stejných extraligových klubů: Spoluhráči z Hradce Králové nastoupí proti sobě. Na jedné straně brankář Ondřej Kacetl, na druhé straně útočník Tomáš Rousek. Také Olomouc rozdělila své hráče mezi oba rivaly. Jihlavský útok je posílen o Richarda Diviše a Jakuba Mataie. Havlíčkobrodskou obranu pravidelně vyztužuje Martin Janáček, v sestavě Rebelů se ale také objevili obránci David Škůrek a Robin Staněk či útočník Ondřej Švaňhal.

• Oba kapitáni hráli v dresu soupeře: Kapitán Rebelů Roman Maliník přišel do Havlíčkova Brodu právě z Jihlavy, kde strávil dvě sezony. Také kapitán Dukly Tomáš Čachotský hrál v Havlíčkově Brodě, kde se představil v juniorském týmu a později také mezi muži ve druhé lize.

• Velký počet hráčů, kteří prošli oběma kluby: Kromě kapitána Romana Maliníka hráli v Dukle David Vala, Jakub Kadlec a Petr Kuchta. Na druhé straně se kromě Tomáše Čachotského jedná o Ondřeje Kacetla, Filipa Dundáčka, Jana Semoráda a Petra Štěpánka.

• Rebelové mají v derby stále mírně lepší bilanci: Ačkoliv se v posledních třech vzájemných bitvách radovali hráči Jihlavy, bojovníci z Kotliny mají na svém kontě stále více výher. Rebelové dokázali zvítězit v 18 případech, zatímco Dukla dotáhla do vítězného konce 16 zápasů.

Kanadskému bodování Dukly tradičně kraluje zkušený kapitán Tomáš Čachotský.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 34
Bilance: 15-3-3-13
Výsledky: 0:1, 2:1, 3:2p, 7:2, 3:2, 4:3, 3:2, 2:1, 5:4, 0:4, 3:4p, 1:4, +2:3p, +3:2sn, +2:3sn, +4:2, +1:3, 3:1, 0:1, 5:3, 1:3, 4:2, 3:2sn, 8:0, 2:3, 3:2, 1:4, 2:3, 1:6, 3:1, 3:2, 1:2, 3:5, 4:6
Skóre: 92:89

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu