24. 10. 2014 | Ladislav Vácha

Bitva s velkým B na Hané! Rebelové se pokusí vyškrábat ze dna tabulky v předposledním Prostějově

Havlíčkův Brod ve středu podruhé za sebou vyhrál v domácím prostředí, když si po Ústí nad Labem vyšlápl i na silný českobudějovický Motor. Teď se Rebelové vypraví k nesmírně důležité bitvě na led předposledního Prostějova, kde se představí v sobotu 25. října od 17:30. Jestřábům mají po úvodní porážce 0:2 co oplácet a pokud vyhrají, mohou se po dlouhé době odlepit z úplného dna tabulky. „Tým se začal konečně krystalizovat, výsledky jsou lepší. Snad se teď už zvedneme a budeme sbírat body pravidelněji. Začít bychom měli už teď v sobotu v Prostějově, kde nás čeká hodně důležitý zápas,“ ví útočník Jakub Babka. (Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

LHK Jestřábi Prostějov

Založeno: 2010 (1913)
Stadion: Zimní stadion Prostějov (kapacita 5 125 diváků)
Klubové barvy: červená, zlatá, černá, bílá
Webové stránky klubu: lhkjestrabi.cz
Umístění v poslední sezóně: 1. místo po ZČ (2. liga, Východ), 2. místo v baráži (postup)
Trenér: Tomáš Sršeň st.
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 1–1–1–7

Sestava z posledního utkání: Šimboch (13. Kocián) – Kolibár, Roupec, Korím, Skřivánek, Malý, Jedlička, Řezáč – Indra, Meidl, Kajaba – Coufal, Luňák, Kovařík – Káňa, Kubica, Černý – Poulíček, Duba, Kuncek
_____________________________________________________________________________________

Hanáci prošli v minulém soutěžním ročníku základní částí jako nůž máslem a se ziskem rovných 100 bodů ovládli druholigovou skupinu Východ. A na výbornou se jim dařilo i ve vyřazovacích bojích, kde postupně odklidili z cesty Frýdek-Místek, Vsetín i krajského rivala z Přerova. Jestřábi prožili začátek baráže o 1. ligu jako z říše snů, a i když na jejím konci nasbírali tři porážky, o bod uhájili druhou příčku před Sokolovem a mohli se radovat z vytouženého postupu. I když mezi prvoligovou konkurencí už mají z minulých let bohaté zkušenosti, v novém soutěžním ročníku si zatím vybírají nováčkovskou daň, když jim patří v tabulce až předposlední příčka.

V brankovišti trenéři sázejí na trio talentovaných mladíků. Vyrovnanou dvojici vytvořili dvaadvacetiletý objev ze Slovenska Juraj Šimboch a o necelý rok starší Ondřej Kocián. Oba se zatím poměrně rovnoměrně dělí o zápasové vytížení. Zatímco první zasáhl do deseti kol, druhý si zachytal v sedmi zápasech. Svým kolegům ještě kryje záda Lukáš Vydržel, jenž sbírá cenné zkušenosti ve druholigovém Valašském Meziříčí.


Pánem mezi prostějovskými tyčemi je dvaadvacetiletý slovenský gólman Juraj Šimboch.
(Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

Prostějovská defenziva se dravým mládím jen hemží. A co víc, nenajdeme v ní žádného více zkušeného borce. Stačí se podívat na věkový průměr obránců, který činí pouze 21,8 let (!). Nejstaršími pilíři jsou pětadvacetiletí Robin Malý a Robert Jedlička. Následuje čtyřiadvacetiletý Jan Kolibár, který je místním odchovancem. Za velkou posilu můžeme bez ostychu označit dvaadvacetiletého beka Davida Roupce, který na Hané hostuje z Třince a stojí na úplném čele týmové produktivity. Z extraligových Pardubic týmu vypomáhá jen o měsíc starší Ladislav Havlík, stejně jako jednadvacetiletý Karol Korím, které není potřeba brodským příznivcům dlouho představovat. Na soupisce figurují také Marek Kaluža, David Skřivánek, Jakub Řezáč a sedmnáctiletý benjamínek Patrik Liška.

Zatímco mezi obránci nejsou žádní ostřílení mazáci, v ofenzivě už ano. Zkušeností na rozdávání má nestárnoucí Michal Černý, který v červnu oslavil už své 41. narozeniny. Pochlubit se může spoustou startů nejen na prvoligové a druholigové úrovni, ale i v tuzemské nejvyšší soutěži. Už třetí soutěžní ročník za sebou načal s kapitánským céčkem na hrudi sedmatřicetiletý Lukáš Duba, jenž s Jestřáby prožil dobré i zlé časy. Co říct svým mladším spoluhráčům v kabině určitě mají i osmadvacetiletí Zdeněk Kubica a Václav Meidl. Jednoznačně největší hvězdou mužstva je šestadvacetiletý vítkovický odchovanec Tomáš Káňa, který naskočil v dresu Columbusu i do nesmírně prestižní NHL. Z dalších forvardů zmiňme Tomáše Sršně mladšího, Lukáše Luňáka, Marka Indru, Viktora Coufala, Vladimíra Stejskala, Matouše Venkrbce či Reného Kajabu.


Obránce David Roupec, posila z Třince, vévodí kanadskému bodování Jestřábů.
(Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

LHK Jestřábi Prostějov x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
2-2-1-11 bilance 2-1-1-12
13., 11 bodů umístění 14., 9 bodů
32:56 skóre 29:53
5:3 (Jihlava, doma) nejvyšší výhra 4:2 (Šumperk, doma)
2:6 (Benátky nad Jizerou, doma) nejvyšší prohra 1:6 (Kladno, doma)
9,28 % (13.) Využití přesilovek 9,41 % (12.)
87,00 % (5.) Úspěšnost v oslabení 80,00 % (13.)
David Roupec - 9 bodů (3+6) nejproduktivnější hráč Roman Maliník - 8 bodů (2+6)
Michal Černý
René Kajaba - 4 góly
nejlepší střelec Tomáš Rousek - 6 gólů
Viktor Coufal
Marek Indra
David Roupec - 6 asistencí
nejlepší nahrávač
Roman Maliník - 6 asistencí
David Roupec - 9 bodů (3+6) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 3 body (1+2)
Viktor Coufal +2 nejlepší hráč v +/- Pavel Sedláček +3
Lubomír Vosátko -12 nejhorší hráč v +/- Tomáš Troliga -7
Michal Černý 22 tr. minut nejtrestanější hráč Tomáš Troliga 30 tr. minut
Juraj Šimboch 91,46 % (10 záp.)
Ondřej Kocián 90,95 % (7 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Dlouhý 91,88 % (11 záp.)
René Svoboda 91,56 % (7 záp.)
Juraj Šimboch 3,16
Ondřej Kocián 3,31
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Dlouhý 3,05
René Svoboda 3,39

Souboj na chvostu tabulky ovládl Prostějov

Velmi důležité utkání začali lépe hokejisté z Hané, kteří se v Kotlině ujali vedení. Martin Belay zpoza branky našel přesným pasem Viktora Coufala a ten přesnou ranou prostřelil brankáře Reného Svobodu na jeho lapačku. Domácí se snažili vyrovnat, jenže v koncovce se jim vůbec nedařilo. A aby toho nebylo málo, v třetí části jim zasadil druhý úder zkušený Michal Černý.

znak týmu 0 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 16. Coufal (Belay, Malý), 42. Černý (Luňák). Rozhodčí: Daniel Jechoutek – Petr Kotlík, Roman Zídek. Vyloučení: 10:9, navíc Maliník (HBR) 10 min OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 521. Střely na branku: 27:35. Třetiny: 0:1, 0:0, 0:1. Průběh utkání: 0:2.

HC Rebel Havlíčkův Brod: R. Svoboda (J. Dlouhý) – Pavlíček, Janáček, T. Semrád, Škůrek, D. Boháč, Piegl, Prokop, Zítka – Babka, Maliník, Boček – Endál, Přikryl, Rousek – Schleiss, Pejchar, J. Sýkora – Chlubna, Milfait, P. Kuchta

LHK Jestřábi Prostějov: Šimboch (Kocián) – Kolibár, Roupec, Vosátko, Korím, Malý, Jedlička – Indra, Venkrbec, Kajaba – Kubica, Luňák, Černý – Coufal, Belay, Stejskal – Duba, Poulíček, Sršeň – Medek

Posledních 5 kol Jestřábů

ČEZ Motor České Budějovice - LHK Jestřábi Prostějov 3:2
LHK Jestřábi Prostějov - Piráti Chomutov 0:3
HC Stadion Litoměřice - LHK Jestřábi Prostějov 5:2
LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava 5:3
SK Horácká Slavia Třebíč - LHK Jestřábi Prostějov 5:1

Všechny soutěžní zápasy

Jestřábi na ledě Třebíče narazili

Souboj týmů z opačných pólů tabulky proběhl v Třebíči. Horáci od začátku tahali za delší konec pomyslného provazu a svou převahu brzy vyjádřili i gólově. Už za 40 sekund hry napřáhl v prostoru levého kruhu David Ostřížek a vymetl vzdálenější horní roh brány. Než se stihl Prostějov vzpamatovat, inkasoval další tvrdý úder z hole Matěje Pekra. A bylo ještě hůř. Ve 13. minutě zakončil povedenou akci domácích Jakub Čuřík a vyhnal Juraje Šimbocha, kterého nahradil jeho kolega Ondřej Kocián, z brankoviště. V úvodu závěrečného dějství sice vykřesal jiskřičku naděje Michal Černý, ale poslední slovo patřilo Bílým hvězdám, jež si po trefách Jiřího Řípy a Lukáše Havla došly pro plný bodový zisk.

znak týmu 5 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 1. Ostřížek (Erat), 2. Pekr (Řípa, Bartoň), 13. Čuřík (Wasserbauer, Zuzin), 47. Řípa (Havel), 52. Havel – 46. Černý (Kubica). Rozhodčí: Kubičík – Reich, Moravec. Vyloučení: 3:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1580. Střely na branku: 31:22. Třetiny: 3:0, 0:0, 2:1. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Falter (Vejmelka) – Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Šaur, Přibyl, Juráň – Erat, Ostřížek, Havel – Řípa, Holec, Pekr – Wasserbauer, Zuzin, Čuřík – Čech, Raška, Mrázek

LHK Jestřábi Prostějov: Šimboch (13. Kocián) – Kolibár, Roupec, Korím, Skřivánek, Malý, Jedlička, Řezáč – Indra, Meidl, Kajaba – Coufal, Luňák, Kovařík – Káňa, Kubica, Černý – Poulíček, Duba, Kuncek


Svými výkony zatím mile překvapil dvaadvacetiletý talent René Kajaba, vstřelil 4 góly.
(Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

Oblékali dres soupeře

Na havlíčkobrodské soupisce najdeme jen jednoho hráče, který v minulosti hájil barvy Jestřábů. Jedná se o šestadvacetiletého zadáka Robina Staňka, jenž souboru z Kotliny vypomáhá z extraligové Olomouce. V dresu nejbližšího soupeře strávil druholigovou sezonu 2008/09, když odehrál 44 zápasů a zaznamenal 7 kanadských bodů (2+5).

Co do činění se zimním stadionem v Kotlině má z prostějovského kádru Ladislav Havlík, který sice neodehrál za Broďáky žádný soutěžní zápas, ale zahrál si v přípravě na minulý soutěžní ročník 2013/14. Čerstvou zkušenost s Rebely má talentovaný obránce Karol Korím, který u nich absolvoval celé období 2013/14. Nahlédl i do prestižního play-off a za 50 rovných duelů se může pochlubit velmi hezkou bilancí 4+12. Hned 3 sezony hrál za Havlíčkův Brod zkušený útočník Václav Meidl, který nejvíce zazářil v soutěžním ročníku 2010/11, kdy mu stačilo 53 utkání na fantastických 44 bodů (18+26).


Zajímavosti zápasu

• Naposledy v sezoně 2007/08: Bojovníci z Kotliny se s Hanáky střetli naposledy před takřka sedmi lety. Ve 29. kole 12. prosince 2007 doma vyhrál Prostějov 4:2, ale ani to mu nepomohlo k záchraně v prvoligových vodách a pod vedením trenéra Aloise Chlustiny sestoupil o patro níž.

• Už stokrát v oslabení: Oba soupeři v dosavadním průběhu soutěže nasbírali vysoký počet trestných minut a mají společné to, že už 100x se museli bránit v oslabení. O něco úspěšnější byli Jestřábi, kteří inkasovali třináct branek, zatímco brodští brankáři lovili ze svých sítí rovných dvacet puků.

• Maximálně o dvě branky: Od sezony 2006/07 se Rebelové s Prostějovem střetli v sedmi soutěžních zápasech, přičemž vítěz nikdy nevyhrál větším než dvoubrankovým rozdílem. Jestřábi se takto radovali třikrát (2x 4:2, 2:0) a Havlíčkův Brod jen jednou (3:1).

• Prostějov ještě neudeřil v početní nevýhodě: Broďáci se mohou pochlubit tím, že v oslabení už jednou skórovali. Povedlo se jim to hned ve druhém kole, kdy proti Havířovu zvyšoval na 2:0 Jan Schleiss. Jestřábi na takový zásah ještě čekají.

• Na Hané hokej táhne mnohem více: Oba týmy se v domácím prostředí těší naprosto odlišné podpoře. Zatímco v Kotlině činí průměrná návštěva 601 fanoušků, na Jestřábi chodí v průměru 1344 příznivců. To je více než jednou tolik (!).

Prostějov se může opřít o své skvělé fanoušky, kteří jsou jeho šestým hráčem.
(Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 7
Bilance: 2-0-1-4
Výsledky: 2:4, 3:1, 3:2, 2:3, 1:2p, 2:4, 0:2
Skóre: 13:18

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu