12. 10. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové už potřebují zabrat! Do Kotliny přijedou oblíbené Benátky nad Jizerou

Havlíčkův Brod je až po uši v hluboké krizi. S pouhými čtyřmi body se krčí na úplném dně prvoligové tabulky se stejným odstupem za předposledním Prostějovem. Rebelové v dosavadním průběhu sezony vyhráli jen nad Šumperkem a museli skousnout tři porážky v řadě, když vstřelili jen tři góly. Rebelové se pokusí odrazit k lepším zítřkům v domácím prostředí proti Benátkám nad Jizerou, s nimiž změří síly v pondělí 13. října od 18:00. Středočeši patří mezi soupeře, proti kterým se souboru z Kotliny tradičně daří. Přijďte havlíčkobrodské hokejisty podpořit, v těžkých časech vás budou potřebovat více než kdy jindy!

HC Benátky nad Jizerou

Založeno: 1934
Stadion: Zimní stadion města Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá
Webové stránky klubu: hokejbenatky.cz
Umístění v poslední sezóně: 8. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Mladá Boleslav, 2:4)
Trenér: Filip Pešán
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 3–1–0–6

Sestava z posledního utkání: Lukáš (Vaněček) – Jandejsek, Pabiška, Plutnar, Ulrych, Niko, Kolmann, Havlín – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Krejčík, Miškovský, Vařecha – Maďar, Mikyska, Bittner – Skalický, Jonák, Hrníčko
_____________________________________________________________________________________

Hokejisté od řeky Jizery chtějí navázat na povedenou sezonu 2013/14, kdy skončili po základní části na osmém místě a proklouzli do prestižního play-off, v němž potrápili regionálního rivala z Mladé Boleslavi. Začátek nového prvoligového ročníku vyšel družině pod trenérskou taktovkou Filipa Pešána na jedničku podtrženou, z úvodních pěti kol si připsala čtyři vítězství a nestačila jen na Kadaň, jíž doma podlehla 2:3. Potom se však Středočechům přestalo dařit a z šesti zápasů vytěžili jen tři body za triumf 6:2 v předposledním Prostějově. V minulém kole si však spravili chuť, když před svými fanoušky předvedli povedený obrat proti lídrovi tabulky z Třebíče a vybojovali plný bodový zisk.

Jedničkou v benáteckém brankovišti je jednadvacetiletý olomoucký odchovanec Jan Lukáš, který už si zachytal i KHL, když si jeden start připsal v minulé sezoně za pražského Lva. Záda mu zatím kryje osmnáctiletý talent Vítek Vaněček, který podepsal profesionální smlouvu s Washingtonem Capitals a zatím naskočil za Benátky nad Jizerou do dvou duelů. Na soupisce ještě figurují Jiří Stejskal, který brzy oslaví své 32. narozeniny, a Jakub Jelínek, kteří vypomáhají druholigovému Jablonci nad Nisou.


Mezi benáteckými tyčemi čaruje talentovaný mladík Jan Lukáš. Už si zachytal i v KHL.
(Foto: Stanislav Heloňa, boleslavsky.denik.cz)

V zadních řadách najdeme ostřílené mazáky i talentované mladíky. Nejzkušenějším obráncem je třicetiletý Marek Pabiška, který u Jizery načal už svou sedmou sezonu v řadě. K dlouholetým stálicím patří i sedmadvacetiletý bek Petr Ulrych, více než o rok mladší David Kajínek a Petr Kolmann. Od soutěžního ročníku 2010/11 nastupuje za Středočechy také čtyřiadvacetiletý Ján Niko, který s hokejem začínal v Liberci. Z mladých beků zmiňme Radima Šimka, Jiřího Říhu, Michala Plutnara, Adama Jandejska, Michala Beránka či Tomáše Havlína.

Také v útočných formacích se jasně projevuje úzká spolupráce s extraligovým Libercem. Mladší spoluhráči se můžou učit od pětatřicetiletého matadora Jana Plodka, kterého doplňují další třicátníci, Jan Víšek (33 let) a Josef Skořepa (32 let), který nosí na hrudi kapitánské céčko. Ke zkušeným forvardům se řadí s osmadvaceti roky i Daniel Špaček a Petr Kica. Své místo mají v sestavě také liberecký odchovanec Lukáš Vařecha a Lukáš Krejčík s Danielem Skalickým. Z líhně Bílých Tygrů nesmíme zapomenout ani na Daniela Skalického, Ladislava Bittnera nebo Daniela Miškovského. Nechybí ani Vít Jonák, který s hokejem začínal v Plzni. Vypíchnout se sluší rovněž osmnáctileté benjamínky Dominika Hrníčka, Jana Ordoše a Zdeňka Krále.


K defenzivním pilířům Středočechů dlouhodobě patří sedmadvacetiletý Petr Ulrych.
(Foto: Petr Zbranek, fotozbranek.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Benátky nad Jizerou

znak týmu znak týmu
1-0-1-10 bilance 5-1-0-6
14., 4 body umístění 10., 17 bodů
20:43 skóre 28:27
4:2 (Šumperk, doma) nejvyšší výhra 6:2 (Prostějov, venku)
1:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 0:4 (Jihlava, venku)
7,35 % (14.) Využití přesilovek 12,70 % (11.)
83,12 (7.) Úspěšnost v oslabení 82,98 % (9.)
Lukáš Endál - 6 bodů (4+2) nejproduktivnější hráč Josef Skořepa - 7 bodů (3+4)
Lukáš Endál - 4 góly nejlepší střelec Daniel Špaček - 4 góly
Pavel Sedláček
Roman Maliník
David Zucker - 3 asistence
nejlepší nahrávač Josef Skořepa
Adam Dlouhý
Daniel Skalický - 4 asistence
Tomáš Semrád - 3 body (1+2) nejproduktivnější obránce Michal Plutnar - 4 body (3+1)
Pavel Sedláček
Ondřej Kopta +2
nejlepší hráč v +/- Daniel Skalický +5
Tomáš Troliga -7 nejhorší hráč v +/- Josef Mikyska -5
Tomáš Troliga 28 tr. minut nejtrestanější hráč David Kajínek 31 tr. minut
René Svoboda 90,91 % (6 záp.)
Jan Dlouhý 90,49 % (8 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Lukáš 93,66 % (10 záp.),
Vítek Vaněček 90,00 % (2 záp.)
René Svoboda 3,47
Jan Dlouhý 3,54
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Lukáš 2,16
Vítek Vaněček 2,56

Minulá kola Benátek nad Jizerou

HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice 1:3
LHK Jestřábi Prostějov - HC Benátky nad Jizerou 2:6
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice 0:1
HC Dukla Jihlava - HC Benátky nad Jizerou 4:0
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč 2:1

Všechny soutěžní zápasy

Středočeši doma skalpovali lídra z Třebíče

Benátky nad Jizerou uvítaly v rámci 12. kola nejsilnějšího možného soupeře, a to aktuálně první Třebíč. Bílé hvězdy začaly velmi dobře a ve 13. minutě se radovaly z důležitého vedení. Petr Ulrych vyrobil chybu při rozehrávce a namazal puk přímo na hůl Matěje Pekra, který si položil na led brankáře Lukáše a s přehledem zavěsil do šibenice. Domácí dokázali srovnat krok v půlce zápasu, když po přiťuknutí Jána Nika napřáhl mezi kruhy havlíčkobrodský odchovanec Michal Plutnar a našel mezírku mezi Dusíkovými betony. Pešánovi svěřenci byli na koni a ještě před druhou sirénou se ujali vedení. Při zmatcích před třebíčskou bránou se chopil kotouče Patrik Maďar, objel ležícího gólmana Dusíka a uklidil puk do prázdné brány. Ve třetím dějství už žádný gól nepadl a všechny body tak zůstaly u řeky Jizery.

znak týmu 2 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 30. Plutnar (Niko, Dlouhý), 37. Maďar (Bittner, Mikyska) – 13. Pekr. Rozhodčí: Roman Svoboda – Václav Beneš, Jakub Štětina. Vyloučení: 2:6, navíc Niko (BEN) OT 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 286. Střely na branku: 38:26. Třetiny: 0:1, 2:0, 0:0. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Lukáš (Vaněček) – Jandejsek, Pabiška, Plutnar, Ulrych, Niko, Kolmann, Havlín – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Krejčík, Miškovský, Vařecha – Maďar, Mikyska, Bittner – Skalický, Jonák, Hrníčko

SK Horácká Slavia Třebíč: Dusík (Máj) – Zdráhal, Malena, Bartoň, Bilčík, Přibyl, Šaur – Havel, Dočekal, Erat – Pekr, Holec, Herman – Králík, Čuřík, Křivohlávek – Beneš, Juráň, Čech


Zkušený Josef Skořepa povýšil z asistenta kapitána a v nové sezoně nosí na hrudi céčko.
(Foto: hokejbenatky.cz)

Oblékali dres soupeře

Zatímco v havlíčkobrodském kádru bychom hledali benáteckou stopu marně, v řadách Středočechů se to bývalými Rebely jen hemží. A co víc, ve všech případech se dokonce jedná o odchovance. První hokejové krůčky dělali v Kotlině hned dva mladí gólmani, dvaadvacetiletý Jakub Jelínek a osmnáctiletý supertalent Vítek Vaněček, který zazářil na letošním draftu a podepsal profesionální smlouvu se zámořským klubem Washington Capitals. Bohatými zkušenostmi s hokejem za „velkou louží“ se může pochlubit dvacetiletý bek Michal Plutnar, jenž strávil tři sezony v mládežnické WHL jako hráč Tri-City Americans. Před probíhajícím soutěžním ročníkem se vrátil do Liberce, odkud vypomáhá právě u Jizery. Na mistrovství světa do dvaceti let se nechal slyšet, že by se určitě chtěl do Havlíčkova Brodu vrátit. To se mu nečekaně brzy splní.

Zajímavosti zápasu

• Dlouhý x Dlouhý: Před utkáním s Šumperkem jsme informovali, že proti sobě mohou nastoupit Jan Sedlák s Tomášem Sedlákem a Robin Staněk s Alešem Staňkem. Také tentokrát může dojít na tuto konfrontaci. Za Rebely chytá Jan Dlouhý a v benátecké ofenzivě řádí Adam Dlouhý.

• Tři odchovanci se mohou vrátit domů: Hned tři hokejisté z kádru Benátek nad Jizerou můžou zamířit na „rodnou hroudu“. První hokejové krůčky dělali na zimním stadionu v Kotlině gólmani Jakub Jelínek s Vítkem Vaněčkem a obránce Michal Plutnar, který je nejproduktivnějším bekem Středočechů.

• Benátecké trápení v Kotlině: Benátky nad Jizerou se na havlíčkobrodském ledě tradičně trápí. Od sezony 2006/07 zde vyhrály jen dvakrát, přičemž plný bodový zisk si vezly domů v jediném případě. Kotlinu naplno vyloupily naposledy 21. ledna 2009 po výsledku 4:3!

• Dominance Rebelů: Hokejisté ze středních Čech patří mezi oblíbené soupeře Rebelů, což se potvrzuje hlavně v poslední době. Z posledních jedenácti soutěžních střetnutí se radoval Havlíčkův Brod hned 9x, zatímco Benátečtí uspěli jen dvakrát.


Nejproduktivnější benátecký bek Michal Plutnar to v Kotlině velmi dobře zná.
(Foto: hcbilitygri.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 20
Bilance: 12-1-3-4
Výsledky: 5:0 kontumačně, 3:4, 4:0, 0:2, 5:1, 2:3p, 2:3sn, 5:2, 0:5, 2:1, 5:3, 3:1, 3:1, 2:1, 4:3, 3:4p, 5:4, 2:1, 2:1sn, 0:3
Skóre: 57:43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu