30. 9. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové se pokusí konečně vyhrát. Přemůžou doma rozzuřené šumperské Draky?

Havlíčkův Brod už měl v minulém kole vysněný bodový zisk na dosah, jenže nakonec mu na kluzišti chomutovských Pirátů znovu proklouzl mezi prsty. Parta pod vedením trenéra Miroslava Baruse však rozhodně neskládá zbraně a s nepřízní hokejového osudu se ze všech sil pere dál. Hlubokou krizi se pokusí překonat už ve středu 1. října, kdy v Kotlině hostí od 18:00 pátý Šumperk. Drakům vyšel úvod nového prvoligového ročníku bravurně, především zásluhou smrtící útočné síly a nejlepších přesilovek z celé první ligy se vyhřívají na čelních příčkách tabulky. Vybojují už konečně Rebelové své první vítězství? Přijďte se podívat a podpořit je!

Salith Šumperk

Založeno: 1945
Stadion: Tyršův stadion Šumperk (kapacita 3 500 diváků)
Klubové barvy: modrá, žlutá
Webové stránky klubu: hokejsumperk2003.cz
Umístění v poslední sezóně: 12. místo po ZČ, 1. místo ve skupině O baráž
Trenér: Radek Kučera
Aktuální forma (posledních 8 zápasů): 4–0–1–3

Sestava z posledního utkání: Koutský (Jeschke) – Drtil, Holík, Sedlák, Dietz, Slavík, Novotný, Gewiese – Velecký, Plášek, Haas – Žálčík, Moskal, Staněk – Vávra, Berger, Brunec – Kužílek, Vachutka, Cink
_____________________________________________________________________________________

Draci dali před novým prvoligovým ročníkem dohromady velmi silný kádr, za velké letní posily můžeme označit například zkušeného gólmana Vladislava Koutského či šikovné útočníky Michala Veleckého, který se vrátil z hostování z Jihlavy, Daniela Vrdlovce a Jana Bergra. A úvod do soutěžního ročníku jim vyšel na jedničku podtrženou, aktuálně drží pátou příčku a pohybují se na vyrovnaném čele tabulky.

Mezi tyčemi zastává pozici jedničky zkušený brankář Vladislav Koutský, který zatím zasáhl do sedmi zápasů. Záda mu kryl dvaadvacetiletý talent Daniel Zelenka, který se objevil ve třech utkáních, jenže se zranil a vedení klubu muselo nepříjemnou situaci na choulostivém postu řešit. Z Trutnova tak přišel jednadvacetiletý gólman Oto Jeschke.


V šumperském brankovišti je v této sezoně pánem Vladislav Koutský.
(Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz)

Salith se tradičně opírá o zkušené a nesmírně produktivní zadní řady. Z šumperských obránců toho má nejvíce za sebou šestatřicetiletý Aleš Holík, který se v základní části předešlé sezony stal druhým nejproduktivnějším bekem svého týmu a už svůj čtvrtý ročník v řadě začal s kapitánským céčkem na prsou. Kanadské bodování Draků v dlouhodobé fázi minulého období ovládl třicetiletý Tomáš Sedlák, který ukořistil i první příčku v produktivitě obránců 1. ligy. K důležitým článkům defenzivy patří také Martin Novotný, Tomáš Drtil či Stanislav Dietz. Nechybí ani talentovaní mladíci, kam spadají Jakub Slavík a mládežničtí reprezentanti Petr Gewiese s Ondřejem Starým.

V ofenzivě stále předvádí své umění nestárnoucí čtyřicetiletý matador Karel Plášek, který načal u Draků už čtvrté soutěžní období v řadě. Největším postrachem pro soupeřovy brankáře je zatím zkušený Patrik Moskal, jenž kraluje kanadskému bodování celé soutěže. Nezapomeňme ani na dvaatřicetiletého Aleše Staňka a letní posilu Kamila Vávru, který byl vybrán jako nejlepší hráč Salithu v předcházejícím kole proti Třebíči a v minulé sezoně působil v německém Deggendorferu SC, s nímž nedávno sehrál přípravné utkání českobudějovický Motor. Svůj pravidelný bodový přísun by měl odvést i Michal Velecký, jenž se vrátil z ročního hostování v jihlavské Dukle. Ze Slavie Praha pomáhá Šumperku Daniel Vrdlovec, který za Draky bojoval už v předchozích ročnících. Mezi ostřílenější forvardy lze zařadit i Tomáše Brunce a Jan Bergra. Naopak z mladých pušek zmiňme Vladimíra Cinka, Lukáše Žálčíka, Daniela Vachutku nebo osmnáctiletého benjamínka Filipa Kužílka, který je nejmladším hráčem mužstva.


Velezkušený útočník Karel Plášek patří i ve čtyřiceti letech k velkým oporám Draků.
(Foto: Jaroslav Svoboda, hokejsumperk2003.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x Salith Šumperk

znak týmu znak týmu
0-0-1-7 bilance 4-0-1-3
14., 1 bod umístění 5., 13 bodů
13:29 skóre 31:28
žádná výhra nejvyšší výhra 7:3 (Litoměřice, doma)
2:5 (Třebíč, venku) nejvyšší prohra 2:6 (Havířov, venku)
8,51 % (14.) Využití přesilovek 28,95 % (1.)
83,93 (6.) Úspěšnost v oslabení 82,93 % (8.)
Lukáš Endál - 4 body (3+1) nejproduktivnější hráč Patrik Moskal - 16 bodů (5+11)
Lukáš Endál - 3 góly nejlepší střelec Lukáš Žálčík - 6 gólů
Jakub Babka,
Pavel Sedláček,
Roman Maliník - 2 asistence

nejlepší nahrávač

Patrik Moskal - 11 asistencí
Tomáš Semrád - 2 body (1+1) nejproduktivnější obránce Tomáš Sedlák - 9 bodů (3+6)
Petr Zítka,
Pavel Sedláček,
Tomáš Rousek +2

nejlepší hráč v +/-

Aleš Staněk +6
Štěpán Jeník -6 nejhorší hráč v +/- Marek Haas -5
Dominik Boháč 14 tr. minut nejtrestanější hráč Jakub Slavík 22 tr. minut
René Svoboda 92,00 % (4 záp.)
Jan Dlouhý 89,14 % (5 záp.)
úspěšnost brankářů Daniel Zelenka 90,24 % (3 záp.)
Vladislav Koutský 90,15 % (7 záp.)
René Svoboda 2,96
Jan Dlouhý 4,16
průměr inkasovaných gólů na zápas Daniel Zelenka 3,87
Vladislav Koutský 3,34

Minulá kola Draků

HC Benátky nad Jizerou - Salith Šumperk 4:1
Salith Šumperk - HC Slovan Ústí nad Labem 7:5
AZ Havířov - Salith Šumperk 6:2
Salith Šumperk - ČEZ Motor České Budějovice 7:4
LHK Jestřábi Prostějov - Salith Šumperk 2:5
Salith Šumperk - HC Stadion Litoměřice 7:3
HC Dukla Jihlava - Salith Šumperk 3:2p
Salith Šumperk - SK Horácká Slavia Třebíč 0:1

Souboj prvního s třetím vyzněl lépe pro Třebíč

Bitva dvou soků z čela prvoligové tabulky nabídla velmi atraktivní podívanou, při níž na ledě úřadovali především oba gólmani, šumperský Vladislav Koutský a třebíčský Tomáš Štůrala, který patří mezi oblíbence fanoušků Draků, jejichž barvy dlouho oblékal. Zápas rozhodl moment z 22. minuty, když Miroslav Holec našel svým pasem zpoza branky Michala Vodného, který už si zblízka věděl rady.

znak týmu 0 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 22. Vodný (Holec, Zuzin). Rozhodčí: Přikryl – Adamec, Poruba. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1260. Střely na branku: 35:26. Třetiny: 0:0, 0:1, 0:0. Průběh utkání: 0:1.

Salith Šumperk: Koutský (Jeschke) – Drtil, Holík, Sedlák, Dietz, Slavík, Novotný, Gewiese – Velecký, Plášek, Haas – Žálčík, Moskal, Staněk – Vávra, Berger, Brunec – Kužílek, Vachutka, Cink

SK Horácká Slavia Třebíč: Štůrala (Klimeš) – Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Jaroš, Dujsík – Erat, Dolníček, Havel – Vodný, Holec, Zuzin – Wasserbauer, Křivohlávek, Čuřík – Přibyl, Čech, Králík


Bek Tomáš Sedlák je postrachem nejen pro útočníky, ale svou produktivitou i gólmany.
(Foto: Věra Václavková, hokejsumperk2003.cz)

Oblékali dres soupeře

Z havlíčkobrodských hokejistů působil v Šumperku jen jediný hráč, a to pětadvacetiletý forvard Ondřej Švaňhal, jenž Drakům vypomáhal v sezoně 2009/10 z brněnské Komety. A počínal si znamenitě, za 20 zápasů se blýskl 11 body (5+6).

Do známého prostředí se může vrátit dvaadvacetiletý obránce Petr Beneš, jenž za Rebely odehrál v uplynulém období 4 zápasy (0+2). To samé platí i pro jednadvacetiletého Ondřeje Starého, který si za soubor z Kotliny zahrál v ročníku 2012/13 (12 zápasů, 1+0). Havlíčkobrodský dres ještě v minulé sezoně a v prvním přípravném utkání nosil pětadvacetiletý forvard Jan Berger, jehož bodový účet za 47 startů činí 19 bodů (12+7). Už v období 2009/10 se v rámci tehdejší úzké spolupráce objevil u bojovníků z Kotliny Daniel Vrdlovec, absolvoval 33 soutěžních klání a zaznamenal 2 asistence.


Šumperští DraFans pravidelně podporují svůj tým, a to i na kluzištích soupeřů.
(Foto: Hana Vítková, hc-olomouc.cz)


Zajímavosti zápasu

• Využití přesilovek: Oběma soupeřům se daří naprosto rozdílně ve využívání přesilových her. Zatímco Draci v této disciplíně na prvoligovém poli dominují a s úspěšností 28,95 % jsou vůbec nejlepší, Havlíčkův Brod se s úspěšností pouhých 8,51 % krčí na úplném dně startovního pole.

• Výsledek 4:2: Bitvy mezi Rebely a Draky nejčastěji končí výsledkem 4:2. Z osmnácti duelů svítil tento stav na tabuli po závěrečné siréně hned sedmkrát, z toho třikrát ze čtyř utkání v minulé sezoně (!).

• Jen tři nastavení: Pouze ve třech vzájemných zápasech z osmnácti nerozhodla základní hrací doba. Oba týmy se jednou radovaly po samostatných nájezdech (Havlíčkův Brod 4:3 a Šumperk 5:4) a Salith jednou ukořistil bonusový bod v prodloužení (5:4).

• Dva Staňkové a Sedlákové proti sobě: Na soupiskách obou týmů figurují hráči se stejným příjmením. Jedná se o duo Sedláků, havlíčkobrodského obránce Jana a šumperského beka Tomáše, a dvojici Staňků, z Rebelů zadáka Robina a z Draků útočníka Aleše. Nastoupí proti sobě?

• Jan Berger proti „svým“: Hodně zajímavý duel čeká útočníka Jana Bergra, který ještě v předchozím ročníku hájil havlíčkobrodské barvy. A nejen to, za Rebely dokonce naskočil i do prvního přátelského zápasu a vstřelil gól Budapešti. Teď se však postaví na opačnou stranu pomyslné barikády.


Karel Plášek je v Šumperku tak populární, že ho místní fanoušci zvěčňují.
(Obrázek: hokejsumperk2003.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 18
Bilance: 10-1-2-5
Výsledky: 1:4, 4:2, 3:2, 4:5sn, 4:3sn, 2:5, 7:0, 4:5p, 4:2, 2:6, 4:2, 3:6, 3:1, 4:2, 4:2, 4:2, 2:4, 2:1
Skóre: 61:54

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu