23. 9. 2014 | Ladislav Vácha, Luboš Vácha

Rebely čeká velký hokejový svátek, do Kotliny míří k prestižnímu derby Vysočiny jihlavská Dukla!

Havlíčkobrodští hokejisté před sebou mají den s velkým D! Do Kotliny přijede ve středu 24. září k prestižním derby Vysočiny jihlavská Dukla, s níž zkříží hole od 18:00. Soubor pod taktovkou trenéra Miroslava Baruse má co napravovat, z dosavadních pěti prvoligových kol vytěžil jediný bod. Obrovskou motivaci mají však i hráči z krajského města, kteří prohráli už třikrát v řadě. Navíc si budou chtít spravit chuť po nepovedené sobotě, kdy na svém ledě podlehli v další regionální bitvě Třebíči. Kdo se bude radovat? Přijďte Rebely podpořit!

HC Dukla Jihlava

Založeno: 1956
Stadion: Horácký zimní stadion (kapacita 7 500 diváků)
Klubové barvy: červená, žlutá
Webové stránky klubu: hcdukla.cz
Umístění v poslední sezóně: 3. místo po ZČ, semifinále play-off (Olomouc, 1:4)
Trenér: Petr Vlk
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4–0–1–5

Sestava z posledního utkání: Kacetl (Sáblík) – Zadražil, Dobrovolný, Schejbal, Šidlík, Podlipnik, Štebih, Čáp – Čachotský, Zeman, Jarůšek – Melenovský, Seman, Důras – Prokš, Štěpánek, Březina – Malec, Kuřítko
_____________________________________________________________________________________

Jihlavská Dukla vstoupila do nového ročníku první ligy s úspěšností takřka padesát na padesát. Během prvních kol si poradila s domácím Motorem (4:1) a potom doma s Prostějovem (3:0). Pak ale přišly na řadu tři prohry. Ta první v Litoměřicích a shodou okolností se stejným výsledkem jako v minulém kole Rebelů, tedy 0:3. Velký boj nabídlo utkání na ledě Chomutova, ve kterém musely vítěze a poraženého „rozseknout“ až samostatné nájezdy. Konečné skóre 4:3 pro Piráty stanovil rozhodujícím gólem Marek Hovorka. V předešlém utkání odehráli svěřenci trenéra Vlka prestižní derby Vysočiny proti Třebíči, jíž na svém ledě podlehli 2:4.

V brankovišti krajského rivala zatím zastává post jedničky třiadvacetiletý gólman Ondřej Kacetl, kterého havlíčkobrodští fanoušci velmi dobře znají z minulé sezony, kdy z Hradce Králové vypomáhal právě Rebelům. Zatím odchytal čtyři kola s úspěšností zákroků 93 %, což je skvělý počin. Záda mu kryje zkušený Lukáš Sáblík, který nastoupil v Chomutově a pomohl k zisku cenného bodu. Na soupisce ještě figuruje dvaadvacetiletý talent Jiří Šťastný.


Ondřej Kacetl chytal v minulé sezoně za Rebely, teď se postaví na druhou stranu.
(Foto: Michal Novotný, hcdukla.cz)

Trenéři se mohou v zadních řadách spolehnout na ostříleného mazáka Jiřího Dobrovolného, který ovládl v základní části minulé sezony kanadské bodování obránců týmu (2+13). Zkušenostmi oplývá také sedmadvacetiletý Tomáš Kaláb, jenž v předešlém soutěžním ročníku nasbíral 13 bodů (4+9). Oba hokejisty doplňují draví mladíci, mezi něž patří Zdeněk Čáp, slovinský tandem Miha Štebih - Matič Podlipnik, člen mládežnických kategorií české reprezentace a havlíčkobrodský odchovanec Filip Dundáček či letní posila Petr Šidlík, který strávil předchozí tři období v zámořském týmu Victoriaville Tigres a na posledním MS do dvaceti let nosil na dresu kapitánské céčko.

Soubor z krajského města opět disponuje smrtící ofenzivou. Během letní přestávky přivedl do kádru velmi zvučnou posilu, když útočné řady vyztužil sedmatřicetiletý Marek Melenovský, který se na konci uplynulé sezony radoval se Zlínem ze zisku mistrovského titulu. Červenožlutým barvám zůstal věrný dlouholetý špílmachr a kapitán Tomáš Čachotský, jenž v předešlém ročníku suverénně ovládl kanadské bodování základní části celé soutěže (18+47). Hodně už toho odehráli i Michal Důras a Filip Seman. Nechybí ani šikovní mladíci Adam Zeman (3. místo v týmové produktivitě základní části minulé sezony), Marek Prokš nebo David Březina.

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Dukla Jihlava

znak týmu znak týmu
0-0-1-4 bilance 2-0-1-2
14., 1 bod umístění 7., 7 bodů
6:16 skóre 12:12
žádná výhra nejvyšší výhra 4:1 (Č. Budějovice, venku)
0:3 (Litoměřice, venku) nejvyšší prohra 0:3 (Litoměřice, venku)
2/1 vstřelené góly v přesilovkách/v oslabení 6/1
4/1 inkasované góly v oslabení/v přesilovce 3/3
Jan Schleiss (2+0),
Jakub Babka (2+0),
Lukáš Endál (2+0)
nejproduktivnější hráč Michal Důras (2+3)
Jan Schleiss,
Jakub Babka,
Lukáš Endál - všichni 2 góly
nejlepší střelec Michal Důras,
David Březina,
Adam Zeman
- všichni 2 góly
Štěpán Jeník,
Roman Maliník,
Pavel Sedláček,
Valerij Kňazev
- všichni 1 asistence
nejlepší nahrávač Michal Důras,
Tomáš Čachotský,
Marek Melenovský,
Richard Jarůšek
- všichni 3 asistence
Štěpán Jeník 1 bod (1 asistence) nejproduktivnější obránce Miha Štebih 2 body (1+1)
Petr Zítka +2 nejlepší hráč v +/- Matic Podlipnik,
Zdeněk Čáp
- oba +2
Jan Milfait,
Štěpán Jeník - oba -4
nejhorší hráč v +/- Jiří Dobrovolný -4
Dominik Boháč 14 tr. minut nejtrestanější hráč Patrik Urbanec 25 tr. minut
René Svoboda 94,05 % (3 záp.),
Jan Dlouhý 89,81 % (3 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 93 % (4 záp.),
Lukáš Sáblík 90,91 % (1. záp)
René Svoboda 2,1,
Jan Dlouhý 4,29
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 1,76, Lukáš Sáblík 2,77

Minulá kola Dukly

ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 1:4
HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov 3:0
HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava 3:0
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava 4:3sn
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč 2:4

První derby ovládla Třebíč

Poslední odehrané kolo bylo třešničkou na dortu zejména pro fanoušky týmů z Vysočiny, neboť Dukla doma přivítala lídra tabulky, a to Třebíč. Horácká Slavia ovládla první dvě třetiny a vedla přesvědčivě 3:0. Domácí Jihlavané se probudili až během posledního dějství, kdy dvěma góly snížili své manko na odstup jednoho gólu. Stav 2:3 svítil na tabuli Horáckého zimního stadionu až do 60. minuty, kdy se v power play trefil do prázdné klece třebíčský forvard Vilém Burian, jenž se v zápase prosadil dvakrát. Za Duklu se trefili David Březina a Tomáš Čachotský. Jeden gól Třebíče má na svědomí také bývalý Rebel Lukáš Havel.
znak týmu 2 – 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 41. Březina (Melenovský, Podlipnik), 42. Čachotský (Malec, Jarůšek) – 4. Havel (Erat, Zdráhal), 16. Burian (Holec), 24. Dolníček (Havel, Erat), 60. Burian. Rozhodčí: Kopeček - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2411. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4. Třetiny: 0:2, 0:1, 2:1

Branky a nahrávky: 41. Březina (Melenovský, Podlipnik), 42. Čachotský (Malec, Jarůšek) – 4. Havel (Erat, Zdráhal), 16. Burian (Holec), 24. Dolníček (Havel, Erat), 60. Burian. Rozhodčí: Kopeček - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2411. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

HC Dukla Jihlava: Kacetl – Zadražil, Dobrovolný, Schejbal, Šidlík, Podlipnik, Štebih, Čáp – Čachotský, Zeman, Jarůšek – Melenovský, Seman, Důras – Prokš, Štěpánek, Březina – Malec, Kuřítko

SK Horácká Slavia Třebíč: Štůrala – Malena, Zdráhal, Dlapa, Bartoň, Jaroš, Dujsík, Přibyl – Erat, Dolníček, Havel – Burian, Holec, Čuřík – Vodný, Dočekal, Pekr – Wasserbauer, Juráň, Králik


Extraligový mistr ze Zlína Ondřej Melenovský se stal největší posilou Dukly.
(Foto: Michal Novotný, hcdukla.cz)

Oblékali dres soupeře

Derby Vysočiny bude mít speciální náboj hned pro osm hokejistů, kteří v minulosti hájili barvy právě krajského rivala. Na straně Rebelů jde o Davida Valu, jenž předchozí období strávil v jihlavské juniorce, Jakuba Kadlece, který si během jedné sezony zahrál za oba týmy, kapitána Romana Maliníka, jenž absolvoval v Dukle tři ročníky, a Petra Kuchtu, jehož služeb využila juniorka Jihlavy v období 2012/13.

Havlíčkobrodskou stopu v jihlavském kádru najdeme na všech postech. Prostředí v Kotlině velmi dobře zná brankář Ondřej Kacetl, který si svými výkony u Rebelů podmanil havlíčkobrodské fanoušky, mladý zadák Filip Dundáček, jenž dělal na brodském ledě své první hokejové krůčky, kapitán Tomáš Čachotský už z juniorských let před dvanácti lety a Petr Štěpánek (sezony 2010/11, 2011/12, 2012/13 a 2013/14).

Kapitánské céčko nosí na dresu v Jihlavě špílmachr Tomáš Čachotský.
(Foto: hcdukla.cz)


Zajímavosti zápasu

• Rebelové zatím mírně úspěšnější: Havlíčkův Brod je od sezony 2006/07, kdy se vrátil na prvoligovou mapu, ve vzájemných soubojích mírně úspěšnější. Ovládl 18 zápasů, zatímco Dukla se radovala patnáctkrát.

• Na dvoubodové výhry nerozhodně: Hned šest prestižních bitev mezi oběma regionálními konkurenty nerozhodla základní hrací doba a obě družiny slavily shodně tři vítězství. Hned třikrát muselo rozhodovat prodloužení nebo následné samostatné nájezdy v play-off 2009/10, kdy nakonec do čtvrtfinále postoupila Jihlava (3:2 na zápasy).

• Kadlec v minulé sezoně bez výhry: Neskutečná smůla se v minulém soutěžním ročníku přilepila během derby Vysočiny na brusle havlíčkobrodského útočníka Jakuba Kadlece. Dvaadvacetiletý hokejista v nich musel skousnout všechny čtyři porážky, když dvakrát neuspěl na jihlavské a dvakrát na havlíčkobrodské straně.

• Nejvyšší návštěva x nejnižší návštěva: Do Kotliny zavítalo na atraktivní souboj nejvíce 3 950 fanoušků, na Horáckém zimním stadionu činí maximální návštěva 4 428 fanoušků. Naopak v Havlíčkově Brodě přišlo nejméně 2 300 příznivců a v Jihlavě 1 730 příznivců.

• Osm hráčů proti „svým“: Hned osm hráčů dříve bojovalo na druhé straně barikády. Z Rebelů jsou to David Vala, Jakub Kadlec, Roman Maliník a Petr Kuchta, z Jihlavy Ondřej Kacetl, Filip Dundáček, Tomáš Čachotský a Petr Štěpánek.


Fanoušci dokáží vždy při derby Vysočiny vytvořit báječnou atmosféru.

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 33
Bilance: 15-3-3-12
Výsledky: 0:1, 2:1, 3:2p, 7:2, 3:2, 4:3, 3:2, 2:1, 5:4, 0:4, 3:4p, 1:4, +2:3p, +3:2sn, +2:3sn, +4:2, +1:3, 3:1, 0:1, 5:3, 1:3, 4:2, 3:2sn, 8:0, 2:3, 3:2, 1:4, 2:3, 1:6, 3:1, 3:2, 1:2, 3:5
Skóre: 88:83

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu