9. 9. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové si zkusí spravit chuť doma proti Havířovu. Musíme se vyvarovat zbytečných chyb, nabádá gólman Dlouhý

Havlíčkobrodští hokejisté vkročili do nového prvoligového ročníku levou nohou, když padli na ledě Ústí nad Labem 2:4 a protáhli svou černou sérii už na devět porážek v řadě. Nyní už se však jejich zraky upírají ke druhému kolu, ve středu 10. září přijede do Kotliny AZ Havířov, s nímž svěřenci trenérského tandemu Barus – Cachnín změří síly od 18:00. Slezané disponují silným útokem, základem k úspěchu tak bude pevná defenziva. „Nesmíme dávat soupeři šance na hůl. To, co zkazíme, vždy soupeři potrestají,“ má jasno gólman Jan Dlouhý. Vstupné činí 80 Kč, pro děti do 140 cm symbolickou 1 Kč.

AZ Havířov

Založeno: 1928
Stadion: K&K Pneu aréna (kapacita 5 100 diváků)
Klubové barvy: černá, modrá a bílá
Webové stránky klubu: hc–havirov.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Jihlava, 0:4)
Trenér: Jan Daneček
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 6–0–0–4

Sestava z posledního utkání: L. Daneček (Turšner) – Bezuška, Krisl (C), Bahounek, Ostrčil (A), Repe, Foltýn, Lenďák – Sztefek, Pechanec, Jiránek – J. Daneček, Haas, Říčka (A) – Jakúbek, Šlahař, Matějek – Klimša, Tomi.
_____________________________________________________________________________________

V minulém soutěžním období zastával pozici jedničky v havířovské brance šestadvacetiletý Lukáš Daneček, který nastoupil i v prvním kole proti Třebíči. Dá se očekávat, že trenéři na něj budou hodně spoléhat i tentokrát. Nadějným gólmanem je o necelé tři roky mladší Petr Matoušek, jenž v předešlé sezoně zasáhl do 14 utkání. Velký příslib do budoucna představuje teprve osmnáctiletý benjamínek Josef Turšner, který kryl Lukášovi Danečkovi záda proti Třebíči.

AZ disponuje stejně jako Rebelové velmi mladou obranou. Základním defenzivním pilířem by znovu měl být osmadvacetiletý zadák a kapitán týmu Jiří Krisl, jemuž má zdatně sekundovat letní posila v podobě Radima Ostrčila, jenž předchozí ročník strávil v barvách slovenského klubu MsHK Žilina. Potom už se to v zadních řadách hemží talentovaným mládím. Cenné zkušenosti loni nasbíral jednadvacetiletý Peter Bezuška (v základní části 2+7), opomenout nesmíme ani dvacetiletého Slováka Martina Lenďáka či podobně starého Daniela Gracu (2+6). Zajímavou akvizicí je devatenáctiletý Jurij Repe ze Slovinska, jenž sezonu 2013/14 absolvoval v zámořském týmu Saint John Sea Dogs. Formou střídavých startů vypomůže také jednatřicetiletý bek Jan Dresler.

Zatímco bojovníkům z Kotliny se ofenzivní šiky pořádně protočily, Slezanům zůstalo všech sedm nejproduktivnějších hráčů základní části ročníku 2013/14. Řeč je o dvaadvacetiletém Martinu Jakúbkovi (nejproduktivnější hráč, 12+18), o jeden rok a 4 měsíce starším Jakubu Šlahařovi (2. v bodování týmu, 8+22), zkušeném Michalu Sztefkovi (3., 15+13), Janu Marunovi, Janu Danečkovi ml., Robertu Říčkovi a Davidu Klimšovi. Vítanou posilou se stal pětadvacetiletý Marek Loskot, který nastupoval za Mladou Boleslav a Ústí nad Labem, a zaujmout fanoušky může také talentovaný Vojtěch Tomi. Střídavé starty mají domluvené Michael Vandas, Lukáš Kucsera a Michal Hlinka.


Úvodní kolo proti Třebíči odchytal zkušený Lukáš Daneček. Zachytá si i v Kotlině?
(Foto: Michal Polák, empefoto.cz)

Havířov v přípravě

AZ Havířov – HC Vítkovice Steel 0:3
AZ Havířov – Polsko "20" 3:2
AZ Havířov – Francie 5:2
HC Dukla Trenčín – AZ Havířov 5:2
HC ZUBR Přerov – AZ Havířov 1:6
JHK Jastrzebie – AZ Havířov 3:5
HC Slezan Opava – AZ Havířov 3:5
AZ Havířov – MsHK Žilina 3:1
AZ Havířov – Salith Šumperk 3:2
AZ Havířov – LHK Jestřábi Prostějov 3:1
Salith Šumperk – AZ Havířov 3:2
LHK Jestřábi Prostějov – AZ Havířov 5:3

Minulé kolo

AZ Havířov – SK Horácká Slavia Třebíč 2:4

Branky a nahrávky: 48. Foltýn (Tomi, Šlahař), 60. Haas (Říčka) – 6. Erat (Havel, Zdráhal), 9. Králík (Dočekal), 34. Holec (Burian, Dujsík), 50. Havel. Rozhodčí:Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1955. Střely na branku: 34:29. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4.

AZ Havířov: L. Daneček (Turšner) – Bezuška, Krisl (C), Bahounek, Ostrčil (A), Repe, Foltýn, Lenďák – Sztefek, Pechanec, Jiránek – J. Daneček, Haas, Říčka (A) – Jakúbek, Šlahař, Matějek – Klimša, Tomi.

V minulé sezoně příjemně překvapil mladý Martin Jakúbek. Ovládl týmovou produktivitu.
(Foto: hc-havirov.cz)

Slezané chtějí znovu do play-off, zlepšit se chtějí hlavně venku

Havířov prožil fantastický návrat na prvoligovou scénu, když obsadil po základní části skvělé 6. místo a proklouzl do prestižního play-off. „Budeme chtít hrát do 10. místa, což zajišťuje předkolo,“ přeje si trenér Jan Daneček st. I když minulá sezona vyšla jeho týmu skvěle, našel na ní kaňku. „Kdo sledoval minulou sezonu, ví, že jsme nepřiváželi mnoho bodů z venkovní kluzišť. Chtěli jsme pořídit hráče, kteří budou hodně odolní. Máme nové posily, budeme chtít dojít daleko,“ hlásí.

Modrobílí se znovu budou hodně opírat o hlasitou podporu svých fanoušků, kteří pravidelně vytváří bouřlivou atmosféru. „S diváky stále komunikujeme. Chtěl bych jim poděkovat, že se prodalo o třetinu více permanentek oproti loňskému roku. S fanoušky nemáme žádné problémy,“ pochvaluje si manažer klubu Patrik Rimmel.


Fanoušci. To je tradičně hráč navíc, o kterého se mohou havířovští hokejisté opřít.
(Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz)

Oblékali dres soupeře

Stejně jako v úvodním kole proti Ústí nad Labem můžeme v obou táborech najít hráče, kteří v minulosti bojovali za barvy svého nejbližšího soupeře. Na havlíčkobrodské straně do této kategorie spadá devatenáctiletý gólman René Svoboda, který na ledě Lvů nahradil svého kolegu Jana Dlouhého a počínal si dobře, když si připsal 11 zákroků a za svá záda nepustil ani jeden puk. Vítkovický odchovanec se postavil do havířovského brankoviště v minulé sezoně, odchytal dva zápasy.

Slezané vyztužili své zadní řady o zkušeného obránce, když získali pětadvacetiletého Radima Ostrčila, kterého v roce 2007 dokonce draftoval zámořský klub Boston Bruins. Za Rebely odehrál v soutěžních ročnících 2011/12 a 2012/13 90 soutěžních utkání, v nichž zaznamenal 33 bodů (8+25). Do útoku přišel dvacetiletý talent Vojtěch Tomi, jenž v uplynulé sezoně naskočil za Havlíčkův Brod do čtrnácti duelů (2+1) a blýskl se v předposlední minutě vítězným gólem v derby Vysočiny proti jihlavské Dukle (doma 3:2). Třináct duelů si připsal v barvách Rebelů (2010/11, 4+0) i třiadvacetiletý Michal Hlinka, jenž by měl Havířovu vypomáhat v rámci střídavých startů.


Radim Ostrčil se bude v Kotlině cítit jako doma, absolvoval zde dvě prvoligové sezony.

Zajímavosti zápasu

• Vydařené play-off: Rebelové dokázali od návratu do 1. ligy zdolat Havířov jen 8x, z toho ve dvou případech v nastaveném čase. Oba triumfy po prodloužení si připsali v rámci předkola vyřazovacích bojů v sezoně 2007/08 (venku 3:2pp a 2:1pp), ze kterého postoupili po triumfu 3:1 na zápasy.

• Drtivá porážka: V minulém soutěžním ročníku Havlíčkův Brod podlehl svému nejbližšímu soupeři na ledě Kotliny vysoko 4:9, i když po dvou třetinách platil nerozhodný stav 3:3. Přesto se nejednalo o nejvyšší porážku od Slezanů, ta přišla už v období 2007/08 (venku 0:7).

• Bez nastavení: Oba týmy ve svých posledních deseti utkáních nepotřebovaly prodloužení ani samostatné nájezdy. Budou v nastoleném trendu pokračovat?

• Černá série Rebelů: Havlíčkobrodští hokejisté neprolomili pod Střekovem své dlouhé trápení. Pokud se podíváme i na přípravu, prohráli už devět zápasů v řadě. A proti Havířovu určitě udělají vše pro to, aby tuto nelichotivou bilanci ještě nezaokrouhlili.

• Stejné výsledky: Oba středeční soupeři prohráli v úvodním prvoligovém kole po shodných výsledcích. Havlíčkův Brod padl v Ústí nad Labem 2:4 a stejný výsledek svítil na tabuli i v Havířově po bitvě s Třebíčí.

• Kapitán v netradičním povolání: I když smlouvy mají v Havířově podepsané všichni, dva až tři hráči vedle hokeje ještě pracují v civilním zaměstnání. „Musí se více odpočívat. Trenéři mi vycházejí vstříc, mohu například přijít na trénink o něco později. Dělám hlídače v kině,“ hlásí kapitán Jiří Krisl.

• Rodinný klan Danečkových: Havířovský A-tým hodně spoléhá hned na tři členy jedné rodiny. V brankovišti se ohání Lukáš Daneček, o ofenzivu se stará jeho bratr Jan a na oba syny dohlíží z trenérské lavičky kouč Jan Daneček st. „Musíte být na ně přísnější než na všechny ostatní. Vůbec nepřipadá v úvahu, aby měli nějaké úlevy,“ smál se v rozhovoru pro hokej.cz zkušený trenér.

Zkušený trenér Jan Daneček starší vede v Havířově i své dva syny.
(Foto: Michal Polák, karvinsky.denik.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize

Počet odehraných zápasů: 20
Bilance: 6-2-2-10
Výsledky: 3:5, 7:3, 0:4, 1:2, 1:2, 0:7, +3:2p, +2:1p, +1:2, +5:2, 3:0, 8:4, 1:5, 1:4, 5:4, 1:3, 2:3p, 3:2, 4:9, 4:5p
Skóre: 55:69

"+" – hráno v rámci play–off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu