18. 2. 2014 | Pavel Buňat

Za posledním zápasem základní části do Olomouce. Rozhodne se o soupeři pro play-off

Dlouhá základní část vypsaná na 52 kol je definitivně u konce. Stačí odehrát poslední zbývající kolo, které konečně rozhodne o složení dvojic pro čtvrtfinále play-off. Čtyři týmy totiž ještě neznají svého soupeře a mezi nimi je i Havlíčkův Brod. Ten bude na dálku z ledu Olomouce, kde si ve středu 19. února odbude generálku před vyřazovacími boji, sledovat počínání Třebíče a Havířova. Právě jeden z těchto dvou týmů bude jeho pozdějším soupeřem. Úvodní buly utkání mezi olomouckou Morou a havlíčkobrodskými Rebely bude vhozeno v 18.00 hod.

Třebíč nebo Havířov? Rozhodne možná jediný bod

Pokud by se začalo play-off hrát po 51. odehraném kole, vyzvala by třetí Jihlava aktuálně šestý Havířov a čtvrtý Havlíčkův Brod by se mohl připravovat na derby s Třebíčí. Jenže právě Třebíč a Havířov v tabulce nyní dělí jediný bod, a tak nakonec složení těchto čtvrtfinálových dvojic může být ještě přesně opačné.
Havířov v rámci posledního kola doma přivítá České Budějovice. Třebíč jede na led lídra z Mladé Boleslavi. Pokud Horáci chtějí udržet stávající pátou příčku, k jistotě potřebují v Boleslavi vybojovat dva body.

V Havlíčkově Brodě si většina hráčů logicky přeje v play-off derby. „Určitě Třebíč. Jednak je to kousek, přišlo by hodně lidí a byla by super atmosféra, když je to derby,“ nechal se po pátečním utkání slyšet Jan Milfait. „Rozhodně bych taky víc chtěl Třebíč. Myslím, že by to pro všechny bylo ideální,“ souhlasil s ním jeho spoluhráč Jan Pohl. To v Třebíči se mohou na derby těšit s jistotou. Jen je otázkou, zda to bude proti Jihlavě nebo Havlíčkovu Brodu. „Mně je to úplně jedno, jestli derby s Jihlavou nebo s Brodem. Na cestování je to stejný. Akorát v Brodě mají lepší kabinu hosté, tak možná proto radši Brod,“ vtipkoval pro webové stránky klubu hstrebic.cz David Dolníček. Ve vzdáleném Havířově by také raději jeli do Kotliny. „Já osobně bych si do play-off raději vybral Havlíčkův Brod, protože jsme s ním v základní části dokázali pravidelně vyhrávat a proti tomuto soupeři se nám daří,“ svěřil se pro hc-havirov.cz trenér Jan Daneček.

HC Olomouc

Založeno: 1945
Stadion: Zimní stadion Olomouc (kapacita 5 500 diváků)
Webové stránky klubu: hc-olomouc.cz
Umístění v poslední sezóně: 2. místo po ZČ, baráž o extraligu
Trenér: Petr Fiala
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4-1-1-4

Sestava z posledního utkání: Halász – Drtil, Jaroměřský, Houdek, Janáček, Bartoň (C), Staněk, Kadela – Kucharczyk, Herman, Selingr – Diviš, Kindl, Švaňhal – Růžička, Marosz, Rufer – Crhák, Novotný, Lehečka.
_____________________________________________________________________________________

Středeční soupeř Rebelů zakončí základní část stejně jak v loňské sezoně na druhém místě a ve čtvrtfinále vyzve sedmé Litoměřice. Olomouc letos vyniká především pevnou obranou, která je nejlepší v celé první lize. Dosud inkasovala pouze 87krát.
Největšími tahouny týmu jsou teprve jedenadvacetiletý Denis Kindl a bývalý hráč Havlíčkova Brodu Jan Knotek. Oba jsou se šestnácti góly nejlepšími střelci týmu a první jmenovaný s celkovými 45 kanadskými body (16+29) i nejlepším nahrávačem a celkově nejproduktivnějším hráčem. Následují za ním právě Knotek s 37 body (16+21), zkušený Radim Kucharczyk se stejným bodovým přídělem (11+26) a Jiří Řípa, jenž prozatím nasbíral 29 bodů (9+20). Důležitou pozici pak zaujímá ještě Jakub Herman, který má celkově o bod méně než Řípa, ale s 15 vstřelenými góly patří mezi nejlepší v týmu. V obraně jsou nejvýraznějšími postavami Jan Jaroměřský (5+14) a zkušenostmi ostřílený Jakub Bartoň (4+7).

Pravděpodobně největší síla Hanáků se skrývá v brankovišti. To hají vyrovnaná a velice silná dvojice gólmanů Tomáš Vošvrda a Tomáš Halász. Oba se pravidelně střídají a oba drží své statistiky na skvělých číslech. S úspěšností přesahující 94% aktuálně patří mezi nejlepší pětici gólmanů celé ligy.

Statistiky po 51. kole

znak týmu znak týmu
33-1-3-14 bilance 27-3-2-19
2., 104 bodů umístění 4., 89 bodů
165:87 skóre 143:131
7:0 (Havířov, D)
7:0 (Třebíč, V)
nejvyšší výhra 9:2 (Beroun, D)
0:4 (Benátky n. J., V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
22,07 % využití přesilových her 14,49 %
47 gólů v přesilovce 31
Denis Kindl 45 bodů (16+29) nejproduktivnější hráč Petr Polodna 41 bodů (13+41)
Denis Kindl,
Jan Knotek, oba 16 gólů
nejlepší střelec David Stach 15 gólů
Denis Kindl 29 asistencí nejlepší nahrávač Petr Polodna 28 asistencí
Jan Jaroměřský 19 bodů (5+14) nejproduktivnější obránce Karol Korím 16 bodů (4+12)
Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14)
Jan Knotek +27 nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +19
Mario Cartelli
Rostislav Marosz, oba -2
nejhorší hráč v +/- Ondřej Stehlík,
Marek Drtina, oba -5
Richard Diviš 88 minut nejtrestanější hráč Tomáš Kolafa 70 minut
Tomáš Halász 94,32 % (25 záp.)
Tomáš Vošvrda 94,24 % (28 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,22 % (21 záp.)
Daniel Dolejš 93,12 % (17 záp.)
Petr Opršal 93,10 % (5 záp.)
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.)
Lukáš Klimeš 92,31 % (1 záp.)
Tomáš Halász 1,62
Tomáš Vošvrda 1,70
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,15
Daniel Dolejš 2,55
Filip Šindelář 2,61
Petr Opršal 2,63
Lukáš Klimeš 3,05
Poznámka: D - doma, V - venku; do statistik nejsou započítávání Lukáš Havel a Vojtěch Sedláček, kteří u Rebelů již nepůsobí.

Tři zápasy, tři výhry. Dojde znovu na bitvu brankářů?

Pouze dva týmy dokázali havlíčkobrodští Rebelové v letošní sezoně porazit ve všech vzájemných zápasech. A jedním z nich je překvapivě i Olomouc. S tou odehráli tři vyrovnané zápasy, všechny tři ale nakonec skončily těsnou výhrou. Nejprve Daniel Dolejš v Kotlině vymazal všechny střelce a jeho tým slavil výhru fotbalovým výsledkem 1:0, pak Havlíčkův Brod zaskočil Kohouty na jejich ledě díky obratu a vyhrál 3:1. A do třetice předvedl v Kotlině velice zodpovědný výkon, po němž zvítězil 2:1.

Letošní vzájemné zápasy:

13. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Olomouc 1:0
26. kolo: HC Olomouc – HC Rebel Havlíčkův Brod 1:3
39. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Olomouc 2:1

Ondřej Kacetl letos už dvakrát vychytal olomouckou Moru
Žádnému hráči se nepodařilo během těchto zápasů nasbírat více než jeden kanadský bod. Všechny tři souboje vzhledem k nízkému počtu vstřelených gólů tak byly spíše brankářskou bitvou. V té si individuální statistiky vylepšili zejména Daniel Dolejš a Ondřej Kacetl. Dařilo se ovšem i přes porážky Tomáši Vošvrdovi a Tomáši Halászovi.

Daniel Dolejš: 1 zápas, 1 výhra, 0 inkas. gólů, 44 zákroků
Ondřej Kacetl: 2 zápasy, 2 výhry, 2 inkas. góly, 64 zákroků

Tomáš Vošvrda: 1 zápas, 0 výher, 1 inkas. gól, 28 zákroků
Tomáš Halász: 2 zápasy, 0 výher, 5 inkas. gólů, 47 zákroků

Zajímavosti zápasu:

Rebelové se dozví soupeře pro play-off: Možná více než konečný výsledek zápasu Olomouc – Havlíčkův Brod bude širokou hokejovou veřejnost zajímat počínání Třebíče a Havířova. Z nich vzejde soupeř pro čtvrtfinále.

Už po třicáté šesté: Od postupu do I. ligy se Rebelové s Morou střetli už 35krát. Je tak jejich nejčasnějším soupeřem.

Špatná bilance: Olomouc s Rebely prohrála všechny tři vzájemné zápasy. Nic podobného se jinému týmu nepovedlo.

Jan Knotek: Celých pět sezon působil Jan Knotek v Havlíčkově Brodě. Letos hraje na Hané, kde patří mezi nejlepší hráče. Opačnou cestu absolvoval před lety brodský kapitán Petr Polodna.

Nízký brankový průměr: 2,67 gólů na zápas – takto nízký je průměr v této sezoně v zápasech mezi Rebely a Olomoucí. Hanáci ze tří zápasů dokonce skórovali pouze dvakrát.

Vzájemná bilance v I. lize

S žádným jiným soupeřem toho Havlíčkův Brod za posledních šest sezon neodehrál tolik jako právě s Olomoucí. Oba soupeři se potkali celkem 35krát. Do tohoto čísla výrazně promluvily dvě série play-off (v přehledu výsledků zápasy označené znaménkem „+“). Celková bilance je vzácně vyrovnaná – Rebelové zvítězili celkem 18krát, Mora má o jednu výhru méně. Aktuálně mají svěřenci Jiřího Mičky skvělou sérii, když svého soupeře dokázali porazit už třikrát v řadě. Předtím ovšem celých pět zápasů po sobě patřilo Kohoutům.

Počet odehraných zápasů: 35
Bilance: 15-3-2-15
Výsledky: 4:3p, 5:2, 2:3sn, 6:4, 4:3, 3:1, 5:1, 2:1, +2:1, +2:7, +2:5, +0:1, 0:4, 5:4p, 3:2p, 3:6, 1:2p, 1:3, +4:3, +2:1, +3:2, +2:3, +0:4, +7:2, 3:4, 1:3, 6:4, 2:3, 1:3, 2:4, 1:4, 1:6, 1:0, 3:1, 2:1
Skóre: 91:101

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu