13. 2. 2014 | Pavel Buňat

Na hokej netradičně v pátek! K poslednímu domácímu utkání přijede ligový lídr

Základní část první hokejové ligy kvapí do svého konce. Zbývají už jenom dvě kola, ve kterých se rozhodne o konečném složení čtvrtfinálových dvojic. Rebelové stále nemají jistou čtvrtou příčku, a tak mají o motivaci rozhodně postaráno. K vůbec poslednímu domácímu utkání před startem vyřazovacích bojů přijede vedoucí Mladá Boleslav. Duel se odehraje netradičně v pátek 14. února od 17.30 hod. První liga k této úpravě hracího termínu sáhla z důvodu sobotního zápasu české reprezentace na olympijských hrách v Soči.

Pět bodů aktuálně dělí čtvrtý Havlíčkův Brod a pátou Třebíč. Rebelové mají vše v posledních dvou kolech ve svých rukou, ovšem Bílé hvězdy mají oproti nim o něco příznivější los. Svěřenci Jiřího Mičky potřebují k jistotě udržení stávajícího umístění získat alespoň dva body. Zato Třebíčští, pokud chtějí svého soupeře předehnat, musejí ukořistit ještě bodů pět. Jakákoliv jejich prohra tak dává Rebelům jistotu 4. místa bez ohledu na další výsledky.

BK Mladá Boleslav

Založeno: 1908
Stadion: ŠKO-ENERGO Aréna (kapacita 4 200 diváků)
Webové stránky klubu: bkboleslav.cz
Umístění v poslední sezóně: 1. místo po ZČ, baráž o extraligu
Trenér: František Výborný
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5-2-0-3

Sestava z posledního utkání: Will – Ovčačík, Bohunický, Němeček, Toman, Pojkar, Meland, Kurka – Mikulík, Broš, Klimenta – Nouza, Loskot, Lenc – Jarůšek, Musil, Starý – Marek, Vrbata, Kubica – Látal.
_____________________________________________________________________________________

Účastník extraligové baráže v minulé sezoně míří za stejným cílem jasně i letos. Mladoboleslavští mají již několik kol jistou výhru v základní části a jsou jasně největším favoritem ligy, když dosud nasbírali 120 bodů, vstřelili už 201 gólů a pouze 92 jich inkasovali.

Ovšem v posledních kolech se jim z důvodu marodky příliš nedaří. V uplynulých pěti zápasech Mladá Boleslav dvakrát prohrála a jednou zvítězila až po prodloužení. Po výhrách nad Mostem (4:2) a Ústím nad Labem (5:1) podlehla dvakrát výsledkem 0:3 Havířovu a Olomouci. A příliš se nedařilo ani v dosud posledním kole s Českými Budějovicemi, které lídr zdolal až po samostatných nájezdech 4:3.

Individuální statistiky hráčů Mladé Boleslavi jsou doslova obdivuhodné. Hned čtyři jména z TOP 5 nejproduktivnějších hráčů ligy patří právě Středočechům. Za vedoucím Čachotským z Jihlavy následují v těsném bodovém rozptylu Tomáš Klimenta (22+35), Tomáš Nouza (34+21), David Výborný (13+42) a v tuto chvíli zraněný Michal Broš (19+35). Tomáš Nouza je zároveň s počtem 34 vstřelených branek nejlepším střelcem celé I. ligy. I mezi obránci mají Bruslaři ligovou špičku. Milan Toman je se 31 kanadskými body (2+29) druhým nejlepším zadákem ligy a zdatně ho stíhá i posila z Olomouce Ctirad Ovčačík, který nasbíral prozatím 22 bodů za 5 gólů a 17 asistencí.
Brankářská jednička Michal Valent je zraněná, a tak pozici prvního brankáře pravděpodobně převzal Roman Will, jenž z 18 zápasů do vítězného konce dovedl 14 a úspěšnost svých zákroků drží na čísle 92,58 %. Mladoboleslavští ovšem při absenci Valenta dali překvapivě šanci i teprve šestnáctiletému Janu Růžičkovi. A nevedl si vůbec špatně. V jediném odchytaném zápase si sice připsal porážku a 3 inkasované góly, ale úspěšnost zákroků dosáhla 91,18 %, což je vzhledem k debutu a věku gólmana výborné číslo.

Statistiky po 50. kole

znak týmu znak týmu
27-3-2-18 bilance 37-3-3-7
4., 89 bodů umístění 1., 120 bodů
141:128 skóre 201:92
9:2 (Beroun, D) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, D)
7:1 (Beroun, D)
7:1 (Beroun, V)
0:6 (Mladá Boleslav, V) nejvyšší prohra 0:3 (Havířov, V)
0:3 Olomouc (V)
14,56 % využití přesilových her 26,64 %
30 gólů v přesilovce 61
Petr Polodna 40 bodů (13+40) nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta 57 bodů (22+35)
David Stach 15 gólů nejlepší střelec Tomáš Nouza 34 gólů
Petr Polodna 27 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 42 asistencí
Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14) nejproduktivnější obránce Milan Toman 31 bodů (2+29)
Tomáš Semrád +20 nejlepší hráč v +/- Tomáš Klimenta +39
Ondřej Stehlík,
Marek Drtina, oba -5
nejhorší hráč v +/- (sedm hráčů) -1
Tomáš Kolafa 70 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 113 minut
Ondřej Kacetl 94,30 % (20 záp.),
Lukáš Klimeš 94,74 % (1 záp.),
Daniel Dolejš 93,12 % (17 záp.),
Petr Opršal 93,10 % (5 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.)
úspěšnost brankářů Michal Valent 94,33 % (31 záp.),
Roman Will 92,58 % (18 záp.),
Jan Růžička 91,18 % (1 záp.)
Ondřej Kacetl 2,10,
Lukáš Klimeš 2,03,
Daniel Dolejš 2,55,
Filip Šindelář 2,61,
Petr Opršal 2,63
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,66,
Roman Will 1,88,
Jan Růžička 3,00

Poznámka: D - doma, V - venku; do statistik nejsou započítávání Lukáš Havel a Vojtěch Sedláček, kteří u Rebelů již nepůsobí.

Pozor na Tomáše Klimentu

Tomáš Klimenta před Filipem Šindelářem.

Pokud se podíváme na statistiky z předchozích třech zápasů mezi Mladou Boleslaví a Havlíčkovým Brodem, pak je neúspěšnější kapitán, největší hvězda a nejzkušenější hráč týmu David Výborný. A není se ostatně čemu divit – pětinásobný mistr světa a někdejší hráč Columbusu Blue Jackets byl ve třech vzájemných zápasech hned u šesti gólů. Jeden sám vstřelil a na dalších pět přihrál. Jenže v tuto chvíli je zraněný, a tak své bodové konto nerozšíří. Zcela bodově stejně na tom jen Tomáš Klimenta a právě na něj by si měla brodská obrana dávat největší pozor. Možná vůbec nejnebezpečnější byl v předchozích zápasech Tomáš Jiránek. Ten sice nepatřil mezi nejproduktivnější hráče svého týmu, proti Rebelům už ale zaznamenal čtyři góly! Na soupisce Bruslařského klubu ho ovšem už nenajdeme. Na konci roku byl vyměněn do Znojma. Gólově se daří i Tomáši Protivnému, jenž se z pozice beka trefil už dvakrát a na jeden gól přihrával.

Na straně Havlíčkova Brodu se nikomu nepodařilo proti Středočechům nasbírat více než jeden kanadský bod. Aktuálně tak statutem hráčů, kterým se proti Boleslavi nejvíce daří, můžeme označit trojici Tomáš Semrád, Tomáš Chlubna a Radek Číp. Všichni tři vstřelili po jedné brance. Řadí se k nim i Lukáš Havel se stejným úspěchem, ten ovšem u Rebelů už nepůsobí.

Letošní vzájemné zápasy:

12. kolo: BK Mladá Boleslav – HC Rebel Havlíčkův Brod 6:0
25. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – BK Mladá Boleslav 3:5
38. kolo: BK Mladá Boleslav – HC Rebel Havlíčkův Brod 5:1

U Rebelů bylo v posledních dnech rušno

Jedenadvacetiletý gólman Vojtěch Sedláček, se kterým se u Rebelů počítalo na pozici jedničky pro play-off, u týmu končí. Překvapivě ohlásil konec kariéry z rodinných důvodů.

Rebelové tak musejí hledat náhradu. Jednou z možných variant je teprve devatenáctiletý Lukáš Klimeš, jenž už si premiéru v týmu odbyl v zápase s Ústím nad Labem. Odchovanec Komety Brno byl v minulosti oporou mládežnických týmu Brňanů a letos se poprvé vyzkoušel dospělou soutěž. Nejprve krátce vypomáhal ve druholigové Břeclavi, kde si ze tří zápasů připsal jednu výhru, a nyní jej zkouší Rebelové. První výhru si sice v debutovém zápase nepřipsal, ale i tak z ledu odjel s velice dobrou úspěšností zákroků ve výši 94,74 %.

Sedláčkův konec nebyl jedinou nepříjemností, která postihla A-mužstvo. Na marodku se totiž vrátili útočníci David Dvořáček a Martin Ondráček. Oba si podle prvotních informací obnovili svá dřívější zranění.

Zajímavosti zápasu

Boj o 4. místo pokračuje: Rebelové i nadále budou bojovat na dálku s Třebíčí o čtvrté místo. Pokud v zápase s Boleslaví získají alespoň dva body, mají vyhráno. Stejně tak jim stačí jakákoliv prohra Třebíče nad Ústeckými Lvy.

Zraněné opory: David Výborný, Lukáš Pabiška, Michal Broš nebo Michal Valent. Nepříjemnou marodku největších opor nyní mají svěřenci Františka Výborného. „Prognózy nejsou oslnivé, ale snad budou na play off zpátky,“ řekl trenér v rozhovoru pro hokej.cz.

Pavel Musil v dresu Mladé Boleslavi. V úvodu sezony ale ještě oblékal ten havlíčkobrodský.
Protivný a Musil: V Mladé Boleslavi působí i dva hráči, kteří nedávno oblékali dresy Havlíčkova Brodu. Útočník Pavel Musil do města automobilů zamířil během aktuální sezony, Tomáš Protivný už na konci té minulé. A právě Protivný už dokázal proti svému bývalému klubu vstřelit dvě branky.

Proti Boleslavi bez výhry: Od sezony 2006/07 sehráli Rebelové s Mladou Boleslaví 23 zápasů. Na výhru po základní hrací době stále čekají! Pouze jednou se radovali z dvou bodů po nájezdech a jednou po prodloužení.

Nejhorší forma za dva roky!: Celou minulou sezonu byla Mladá Boleslav suverénní. A stejně tak tomu je i letos. Výsledky Bruslařů byly tak dobré, že se až dosud nestalo, aby ze tří po sobě jdoucích zápasech v základní části získali pouze dva body. Aktuální formu způsobenou marodkou tak lze označit za nejhorší za dva roky.

Přesilové hry: Bruslařský klub má nejúdernější přesilovky v lize (26,64 %). Dal v nich už 61 gólů. To je o 31 více než HC Rebel.

Nejvyšší prohra v sezoně: Mladá Boleslav v prvním vzájemné zápase uštědřila Rebelům dosud nejvyšší prohru v sezoně (0:6)

Čtyři různí brankáři: Do úvodních třech zápasů zasáhli na straně Havlíčkova Brodu hned čtyři brankáři – Daniel Dolejš, Petr Opršal, Filip Šindelář i Ondřej Kacetl. Rozšíří někdo z nich své starty na číslo dva, nebo prostor dostane mladý Klimeš?

Vzájemná bilance v I. lize

Havlíčkův Brod hrál s Mladou Boleslaví od sezony 2006/07 celkem 23 zápasů a ještě se nestalo, aby Rebelové zvítězili v normální hrací době. S žádným jiným soupeřem nemá tak špatnou bilanci. Pouze dvakrát si připsal dvoubodovou výhru a dvakrát museli Mladoboleslavští strhnout vítězství na svojí stranu až v prodloužení. Naposledy se podařilo Rebelům silného soupeře zaskočit loni, kdy vyhráli na jeho ledě 2:1 po prodloužení. Výhru tehdy vystřelil Endál.

Zajímavostí je, že jsme se s bývalým účastníkem extraligy už dvakrát potkali ve čtvrtfinále play-off (v níže přiloženém přehledu zápasů výsledky označené znaménkem plus) – v loňské sezoně a v sezoně 2007/08. Ani jeden z celkových osmi zápasů se Rebelům nepodařilo vyhrát, byť dvakrát padli až v prodloužení a nejednou dokázali favorita potrápit.

Počet odehraných zápasů: 23
Bilance: 0-2-2-19
Výsledky: 2:7, 1:4, 1:4, 3:6, 5:4sn, 2:4, 1:5, 1:2, +1:4, +5:6p, +2:3p, +3:4, 1:6, 1:3, 2:1p, 2:4, +0:3, +2:4, +2:7, +2:6, 0:6, 3:5, 1:5
Skóre: 43:103

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu