4. 2. 2014 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

DUEL: David Stach vs. Petr Štěpánek

Pondělní večer se nesl ve znamení velkého hokejového svátku. V Kotlině zkřížili své hole domácí Rebelové s jihlavskou Duklou a znovu se bylo na co dívat. Při sledování prestižního derby Vysočiny jsme upřeli svou pozornost na jednoho útočníka z každého tábora, havlíčkobrodského Davida Stacha a jihlavského Petra Štěpánka. Oba hráče jsme pozorovali nejen z pohledu individuálních statistik, ale i jejich nejlepších momentů. Zápas i tentokrát provázela skvělá kulisa, o níž se staraly oba tábory fanoušků. „Bylo to super. Úplně něco jiného, než když jedeme někam ven a tam na nás přijde třeba tři sta lidí,“ pochvaloval si atmosféru David Stach. „Dnes jsme potřebovali tři body, abychom udrželi třetí místo. Jsme za to rádi,“ těšil se z cenného vítězství Petr Štěpánek. (Foto Petra Štěpánka: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

David Stach x Petr Štěpánek

znak týmu znak týmu
16:35 ice-time 15:50
0 góly 0
1 asistence 0
1 body 0
-2 +/- -1
4 střely na branku 2
0 střely mimo branku 0
0 trestné minuty 0
21 přesné přihrávky 6
5 nepřesné přihrávky 2

David Stach

Do prestižního střetnutí nastoupil po boku Petra Polodny a Romana Maliníka v elitním útoku. Na ledě byl hodně vidět hlavně díky svým šikovným rukám a schopnosti tvořit hru. O jeho důležité roli v týmu svědčí i to, že hrál oslabení i přesilovky. Jedná se o talentovaného hráče s rychlou kličkou, který je velmi silný v soubojích jeden na jednoho. Několikrát nebezpečně zahrozil a připsal si gólovou asistenci. I přesto, že byl na ledě i při dvou obdržených brankách, patřil k nejlepším hráčům Rebelů.

Nejlepší momenty Davida Stacha:

13:20
Převzal puk při útočné kombinaci, elegantně se zbavil svých strážců a udělal si prostor mezi kruhy, odkud vystřelil zápěstím. Gólman Rittich měl pořádný kus štěstí, protože svižnou střelu vyrazil od své pravé tyčky koncem hole.

31:18
Rebelové při přesilovce dlouho kombinovali, ale k zakončení se dlouho nikdo neodhodlal. Zodpovědnost vzal na sebe až David Stach, který z levého kruhu vypálil k bližší tyčce. Brankář Rittich se však zaskočit nenechal a zasáhl svou vyrážečkou.

37:27
Havlíčkův Brod při hře v početní převaze znovu otálel se střelbou, tak se po křížné nahrávce napříč předbrankovým prostorem opřel do kotouče v mírném úhlu na levé straně, ale s jeho sraženým projektilem si David Rittich poradil.

47:31
Proti oslabenému soupeři stál na konci další přesilovkové kombinace, když střílel z podobné pozice jako v předešlých případech. Gólman Rittich se i tentokrát vyznamenal a proti střeleckému pokusu ze strany utěsnil prostor u první tyče.

TALENT. David Stach je mladým a nadaným hokejistou. Zahrál si i ve Finsku. (Foto 1)

„Děkuji všem fanouškům, kteří se na nás přišli podívat.“

Jak byste zhodnotil ze svého pohledu zápas?
Bylo to vyrovnané utkání. Hned na začátku jsme dostali hloupý gól, ale pak se nám podařilo vyrovnat. Potom přišla oslabení, v nichž jsme inkasovali dva góly. Rozdíl byl v tom, že soupeř střílel.

V první třetině jste vyslal nepříjemnou střelu z mezikruží. Jak jste ji viděl ze zorného úhlu střelce?
Trefil jsem gólmanovi konec hokejky. To je už o štěstí, bohužel to tam nespadlo.

V závěru utkání to při vaší hře bez brankáře vypadalo, že rozhodčí bude na jihlavské straně vylučovat, ale nakonec k tomu nedošlo. Co se tam stalo? Jak jste tento moment viděl přímo z ledu?
Myslím, že gólman vyhazoval puk a šlo to do sítě. Nejdříve rozhodčí, který u toho byl, tak viděl, že to šlo do sítě, ale další rozhodčí mu poradili, že to do sítě nešlo. Ale i tak to bylo šest na čtyři, což se musí proměňovat.

Co říkáte na atmosféru?
Bylo to super. Úplně něco jiného, než když jedeme někam ven a tam na nás přijde třeba tři sta lidí. Všem se v tomhle prostředí hraje líp. Děkuji všem fanouškům, kteří se na nás přišli podívat.

Dostali jste gól hned na začátku zápasu. Mohlo na to mít vliv i to, že teď máte hodně náročný program?
To nevím. Bylo tam špatné vhazování a nám se nesmí stávat, aby hned z buly takhle vyjeli dva protihráči. Uvidíme, jak to bude vypadat v dalších zápasech. Musíme se z toho poučit.

KANONÝR. David Stach je nejlepším střelcem Rebelů. Takhle se trefil v minulém derby.

Petr Štěpánek

Urostlý hokejista se vrátil zpět na „místo činu“, právě v Havlíčkově Brodě totiž probíhající sezonu začínal. Kvůli absenci několika spoluhráčů se těšil ve druhé pětce velkému hernímu vytížení, na ledě strávil něco málo přes čtvrt hodiny. Sám k sobě byl po utkání hodně sebekritický a sypal si popel na hlavu při popisování svých dvou gólových příležitostí. Vedle toho, že dvakrát nebezpečně prověřil gólmana Kacetla, uplatnil i svou sílu v soubojích u mantinelů, kde vybojoval několik puků.

Nejlepší momenty Petra Štěpánka:

5:16
Předvedl pohlednou individuální akci, když se po levém křídle prosmýkl do útočného pásma, sjel si blíže brodské brance a práskl do puku v levém kruhu. Brankář Kacetl letící puk vyrazil svými betony jen před sebe k Adamu Zemanovi, ale ten z bleskové dorážky jen vyprášil stejnou část výstroje.

16:51
Jihlava rozjela po vyhraném vhazování v útočném pásmu rychlou kombinaci a po několika přesných nahrávkách z mohutného nápřahu udeřil do kotouče na modré čáře. Jeho dělovka mířila doprostřed brány a zasáhla hruď Ondřeje Kacetla.

41:05
Odvážně se vrhl mezi přesilu protihráčů a za svou statečnost málem sklidil odměnu. Kolem havlíčkobrodských zadáků se protáhl do útočného pásma a mezi kruhy si šteloval kotouč ke střele. Naneštěstí pro něj i celou Duklu mu kotouč na poslední chvíli vypíchl z hole protihráč a Havlíčkův Brod z okamžitého protiútoku snížil na 2:3.

NAHRÁVAČ. Petr Štěpánek se proti Motoru blýskl gólovou asistencí. (Foto 2)

„Všichni se na atmosféru vždy těší, kvůli tomu se hokej hraje.“

Jak byste zhodnotil zápas ze svého pohledu?
Přišlo mi, že jsme nezačali zrovna šťastně, Brod byl v úvodu lepší. Potom se to začalo vyrovnávat a oběma stranám se nabízely přesilovky. Postupem času jsme začali hrát lépe. Hlavně že jsme vyhráli, dnes jsme potřebovali tři body, abychom udrželi třetí místo. Jsme za to rádi.

Pro vás to byl speciální zápas. Sezonu jste začal v Brodě a teď hrajete v Jihlavě. Jak jste derby prožíval a proběhlo s bývalými spoluhráči nějaké hecování?
Myslel jsem si, že budu víc nervózní. Co se týče hecování, se Stehlou (Ondřejem Stehlíkem - pozn. red.) a několika dalšími jsme si napsali. Já jsem mu napsal, ať se nezlobí, jestli vyhrajeme, že na sebe budeme opatrní a tak podobně. Svůj výkon raději hodnotit nebudu, protože s tímhle bych nemohl hrát ani krajský přebor.

Nespletl jste si při příchodu do Kotliny vstup do šaten?
(směje se) To vůbec ne.

Chyběla vám celá řada hráčů, mezi nimi například i Tomáš Čachotský. Byl jste rád, že jste se díky tomu dostal do většího herního vytížení?
Jo, zahrál jsem si. Bohužel, mému postavení neodpovídal výkon. Můžu klukům jen poděkovat, že to za mě odbruslili, protože to bylo až směšné. Jsem rád, že dokážeme vyhrát i bez Čagyho, bez Důryho nebo bez Haluzky (Tomáše Čachotského, Michala Důrase a Petra Haluzy - pozn. red.), i když jsou to hráči, které člověk nenahradí, hlavně Čagy.

V první třetině jste vyslal dvě hodně nebezpečné střely, první z levého kruhu a druhou z blízkosti modré čáry. Jak jste oba své projektily viděl ze svého pohledu?
Při té první jsem to klasicky uspěchal. Gólman mi vyjel, já jsem měl naznačit střelu a jet dál, pak bych to dával do prázdné brány. Bohužel, nechápu proč, ale uspěchal jsem to. Při tom druhém momentu jsem se soustředil hlavně na to, abych trefil puk. Abych netrefil nějakého motejla do ochranné sítě a šlo to na bránu. Bohužel, žádná extra rána to nakonec nebyla.

Přijelo za vámi hodně fanoušků. V této atmosféře se vám muselo hrát parádně.
Je to úžasné. Jihlava má fantastické fanoušky na všech zápasech, obzvlášť tady. A Brod také, i když co jsem tak slyšel, letos to tolik nechodí. Dnes byly fantastické oba dva tábory, splnilo to parametry derby. Všichni se na atmosféru vždy těší, kvůli tomu se hokej hraje.
(Zdeněk Drla z marketingového oddělení Dukly: „Ještě ses měl pochlubit, že to byl druhý zápas, ve kterém jsi nepřišel o žádný zub.“)

BOJOVNÍK. Petr Štěpánek je díky urostlé postavě proslulý svou bojovností.

Foto 1: Zbyněk Zápotočný, hcdukla.cz
Foto 2: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu